“Και εσύ τέκνο” Economist γράφεις για μη ελεύθερους δημοσιογράφους;

Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός από βήματος Βουλής βάλει κατά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πρόσφατο Ψήφισμα καταδίκης στο κράτος δικαίου και την ελευθερία των ΜΜΕ και ο Άρειος Πάγος εμφανίζεται κάτω από τις φτερούγες του Μαξίμου, έρχεται το περιοδικό The Economist να βάλει ένα καρφί ακόμη στην καταδίκη της κυβέρνησης της Ν.Δ. σε ότι αφορά στην ελευθερία ΜΜΕ και δημοσιογράφων. Παρά το ότι το αμερικάνικο περιοδικό “βαθμολογεί” τη δημοκρατία στη χώρα ως “πλήρη”, σημειώνει πως η Ελλάδα χάνει στην “αξιολόγηση της ποιότητας της δημοκρατίας λόγω των προβλημάτων στην ελευθερία του Τύπου”. Τα προβλήματα που αναφέρει το περιοδικό είναι τα γνωστά που βιώνουν οι δημοσιογράφοι και καταγράφονται εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια σε όλες τις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών. Οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν απειλές αγωγών Slapps, υπάρχει λογοκρισία και φίμωση σε θέματα που αφορούν στη λειτουργία κρατικών θεσμών, όπως η αστυνομία, ο στρατός, κ.λ.π., οι δημοσιογράφοι απειλούνται και δέχονται παρενοχλήσεις.

Αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ από το thepressproject

Για πρώτη φορά από την έναρξη της οικονομικής κρίση του 2008, το περιοδικό The Economist αναβάθμισε την Ελλάδα στην κατηγορία της «πλήρους δημοκρατίας» στην ετήσια έκθεσή του «Δείκτης Δημοκρατίας» για το 2023, τοποθετώντας την Ελλάδα μία κατηγορία πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κράτη μέλη της ΕΕ όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και την Πορτογαλία, που θεωρούνται «ελαττωματικές δημοκρατίες».

Συνολικά η Ελλάδα καταλαμβάνει την 20η θέση σε 167 χώρες και περιοχές που εξετάστηκαν από το σκέλος του The Economist’s Intelligence Unit, ανεβασμένη κατά 0,17 μονάδες σε σύγκριση με το 2022, γεγονώς που αποτυπώνει την αποκατάσταση κάποιων δημοκρατικών λειτουργιών που είχαν χαθεί μετά το 2008.

Ωστόσο, επισημαίνει πως η Ελλάδα χάνει βαθμούς στην αξιολόγηση της ποιότητας της δημοκρατίας λόγω των προβλημάτων στην ελευθερία του Τύπου.

«Η Ελλάδα συνεχίζει να τιμωρείται στον δείκτη για ορισμένους δείκτες ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Υπάρχει ελευθερία έκφρασης στην Ελλάδα και ισχυρά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης που αντιπροσωπεύουν μια ποικιλία απόψεων. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι εντελώς ελεύθεροι να διερευνήσουν ορισμένα θέματα και μπορούν να αντιμετωπίσουν ποινικές κυρώσεις εάν καταδικαστούν βάσει νόμων για συκοφαντική δυσφήμιση ή συκοφαντία», σημειώνει.

«Υπάρχει επίσης λογοκρισία σε θέματα που σχετίζονται με την αστυνομία, τον στρατό και την εκκλησία, ενώ οι δημοσιογράφοι έχουν μερικές φορές αντιμετωπίσει παρενοχλήσεις, απειλές και βία από μη κρατικούς φορείς και την αστυνομία» προσθέτει.

«Τα στοιχεία των ερευνών αποκαλύπτουν μια αρνητική αντίληψη του κοινού για το βαθμό σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γεγονός που υποδηλώνει ότι απαιτείται αυξημένη εποπτεία και παρέμβαση κατά των καταχρήσεων από τους αξιωματούχους» καταλήγει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *