Και στη Γάζα το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει δημοσιογράφους

ανταπόκριση από την Επιτροπή προστασίας δημοσιογράφων -CPJ

Οι δημοσιογράφοι Sami Shehadeh (κέντρο) και Sami Barhoom (δεξιά) φαίνονται σε νοσοκομείο μετά την ισραηλινή επίθεση σε καταυλισμό προσφύγων στη Γάζα στις 12 Απριλίου. (Στιγμιότυπο: CPJ/TRT World

 

Ουάσιγκτον, DC, 12 Απριλίου 2024 — Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων ζητά μια ανεξάρτητη έρευνα για την ισραηλινή επίθεση σε δημοσιογράφους στη Γάζα που εργάζονται για τον εθνικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Τουρκίας, την Τουρκική Ραδιοφωνική και Τηλεόραση (TRT). Από την επίθεση τραυματίστηκε σοβαρά ο χειριστής κάμερας του TRT Arabi, Sami Shehadeh.

Την Παρασκευή, τέσσερις Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από ισραηλινό βλήμα ενώ έκαναν ρεπορτάζ στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Γάζα. Ο Sami Shehadeh και ο Sami Barhoom κάλυπταν γεγονότα που σχετίζονται με τον πόλεμο για το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι TRT, ο Ahmad Harb ήταν σε υπηρεσία για το Al Arabiya TV τη στιγμή του συμβάντος και ο κορυφαίος του CNN, Mohammad Al-Sawalhi, χτυπήθηκε επίσης από θραύσματα, με αποτέλεσμα ελαφρύ τραυματισμό στο δεξί του χέρι και μώλωπες στο αριστερό του πόδι, σύμφωνα με τα TRT World , Arab News , Al-Jazeera , CNN και RT Arabic . Οι δημοσιογράφοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Shohada Al-Aqsa στο Deir Al-Balah στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, όπου ακρωτηριάσαν το πόδι του Shehadeh.

Ένα βίντεο που κατέγραψε το Al-Jazeera δείχνει μια οβίδα να εκτοξεύεται σε μια ανοιχτή κατοικημένη περιοχή, ακολουθούμενη από μια ομάδα δημοσιογράφων και άλλους να μεταφέρουν τη Shehadeh, η οποία φοράει φανελάκι και κράνος-όπως και άλλοι δημοσιογράφοι στην περιοχή της επίθεσης. Στο βάθος, ένας δημοσιογράφος ακούγεται να λέει, «Το δεξί του πόδι έχει φουσκώσει» και πρόσθεσε: «Είναι μια άμεση στοχευμένη επίθεση σε δημοσιογράφους».

«Το CPJ καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα σε μια ομάδα δημοσιογράφων που φορούσαν διακριτικά του Τύπου που είχε ως αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του ποδιού του εικονολήπτη Sami Shehadeh, του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού TRT», δήλωσε ο διευθυντής προγράμματος του CPJ Carlos Martínez de la Serna στη Νέα Υόρκη. «Η περιφρόνηση του IDF για τα διακριτικά του Τύπου, τόσο μετά όσο και πριν από τις 7 Οκτωβρίου, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των δημοσιογράφων. Αυτό το περιστατικό πρέπει να διερευνηθεί ανεξάρτητα και οι υπεύθυνοι για την επίθεση πρέπει να λογοδοτήσουν».

Η Shehadeh είπε στο Arab News ότι η ομάδα βρισκόταν σε σχετικά ασφαλές σημείο φορώντας πανοπλία τύπου και κράνη. «Ακόμη και το αυτοκίνητο με το οποίο έφτασα έφερε την ετικέτα «Τηλεόραση», και είμαι πολίτης και δημοσιογράφος – μας έβαλαν στο στόχαστρο», είπε.

Αμέσως μετά την επίθεση, ενώ ήταν ακόμα στο νοσοκομείο, η Shehadeh απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα σε ένα βίντεο της TRT, ρωτώντας: «Γιατί μας ζητάτε να φοράμε πανοπλία τύπου και κράνη; Οι IDF μας αναγνωρίζουν ξεκάθαρα ως δημοσιογράφους που φορούν γιλέκα τύπου, αλλά εξακολουθούν να μας στοχοποιούν. Παρακαλώ βάλτε ένα τέλος σε αυτό.”

Σε δύο συνεντεύξεις με το Al-Jazeera Palestine και το TRT Arabi , ο Barhoum ανέφερε ότι ο ίδιος και η Shehadeh βρίσκονταν σε ανοιχτό χώρο με άλλους δημοσιογράφους που εργάζονταν για διεθνή μέσα ενημέρωσης και θα έπρεπε να ήταν εύκολα αναγνωρίσιμοι από άρματα μάχης και drones των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, τα οποία δεν ήταν κοντά τους. «Μόλις άρχισα να μιλάω μπροστά στην κάμερα, μια οβίδα εκτοξεύτηκε απευθείας εναντίον μας, χωρίς προειδοποίηση, χτυπώντας εμένα και τη Shehadeh», είπε «Αυτή ήταν μια στοχευμένη επίθεση», πρόσθεσε στο Al-Jazeera, «και αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Αλλά θα συνεχίσουμε να καλύπτουμε γιατί αυτό είναι ηθικό και επαγγελματικό μας καθήκον».

Σε συνέντευξή του στο TRT μετά την επίθεση το απόγευμα της Παρασκευής, ο Διευθυντής Επικοινωνιών της Τουρκίας, Fahrettin Altun, καταδίκασε έντονα την επίθεση και πρόσθεσε: «Ό,τι κι αν γίνει, θα συνεχίσουμε να λέμε στον κόσμο για τις θηριωδίες του Ισραήλ εναντίον αμάχων». Επιπλέον, τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι η ισραηλινή επίθεση στην ομάδα του TRT Arabi είναι ένα ακόμη παράδειγμα των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στη Γάζα και ζήτησαν μια «διαφανή και αξιόπιστη» έρευνα.

Η έρευνα του CPJ έχει τεκμηριώσει ένα σταθερό μοτίβο επίθεσης των IDF σε δημοσιογράφους που φορούσαν ορατά διακριτικά του Τύπου . Μια έκθεση του Μαΐου 2023 διαπίστωσε ότι από τους 20 δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό τα προηγούμενα 22 χρόνια, τουλάχιστον 13 ήταν ξεκάθαρα αναγνωρίσιμοι ως μέλη των μέσων ενημέρωσης ή βρίσκονταν μέσα σε οχήματα με διακριτικά τύπου τη στιγμή του θανάτου τους, συμπεριλαμβανομένου του Παλαιστινίου Αμερικανού τηλεοπτική δημοσιογράφος Shireen Abu Akleh .

Από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Γάζας στις 7 Οκτωβρίου 2023, αρκετοί δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών ενώ φορούσαν διακριτικά τύπου. Στις 13 Οκτωβρίου, ο δημοσιογράφος του Reuters Issam Abdallah σκοτώθηκε ενώ φορούσε φανελάκι και κράνος καθώς κατέγραφε διασυνοριακούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο. Στις 15 Δεκεμβρίου, ο εικονολήπτης του Al-Jazeera , Samer Abu Daqqa,αιμορραγήθηκε μέχρι θανάτου, αφού οι ισραηλινές αρχές εμπόδισαν την εκκένωση του μετά από μια επίθεση που πιστεύεται ότι ήταν μια επίθεση με drone του IDF. Αυτή η επίθεση τραυμάτισε επίσης τον δημοσιογράφο του Al-Jazeera Wael Al Dahdouh. Τόσο ο Al Dahdouh όσο και ο Abu Daqqa φορούσανγιλέκα με την ένδειξη “press”.

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της CPJ που ζητούσε σχόλια από το Γραφείο της Βόρειας Αμερικής των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ για την επίθεση της 12ης Απριλίου δεν έλαβε αμέσως απάντηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *