Απεργία ΜΜΕ: Συγκέντρωση και πορεία εργαζομένων χωρίς τις Ενώσεις

από το ΠΡΙΝ

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ την Τρίτη 16 Απριλίου μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ), της ΠΟΕΠΤΥΜ (προσωπικό τύπου και ΜΜΕ) και της ΕΤΗΠΤΑ (τεχνικοί Τύπου).

Για μια ακόμη φορά, ωστόσο, τα πιο πάνω συνδικάτα αποφάσισαν η απεργία να γίνει διαφορετική μέρα από όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ενώ αρνήθηκαν να καλέσουν σε απεργιακή συγκέντρωση! «Αντί να μεριμνήσουν ώστε να βρεθούμε στους δρόμους την ίδια μέρα, διασφαλίζοντας παράλληλα την έκδοση απεργιακών φύλλων, απεργιακών δελτίων στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα, απεργιακής «ροής» στις ιστοσελίδες», τόνισαν στο απεργιακό κάλεσμά τους η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ και η Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΠΗΤ.

Μετά από κάλεσμα των πιο πάνω συλλογικοτήτων σε ΕΣΗΕΑ και ΕΣΠΗΤ και του ΠΑΜΕ Τύπου πραγματοποιήθηκε ωστόσο απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας το πρωί της Τρίτης και ακολούθησε πορεία μέσω Σταδίου που έφτασε στη βουλή.

Ακούστηκαν συνθήματα όπως «Εκδότες καναλάρχες ακούστε το καλά, τη σύμβαση θα πάρουμε με απεργιακά», «αυξήσεις στους μισθούς, λιγότερη δουλειά, όχι άλλα κέρδη για τα αφεντικά» κ.α.

Σε ανακοίνωσή τους η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ και η Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΠΗΤ, μεταξύ άλλων τόνισαν:

«Όσο η συλλογική σύμβαση και οι αυξήσεις παραμένουν μακρινή υπόθεση, το μόνο σίγουρο είναι πως λεφτά στις τσέπες των αφεντικών των ΜΜΕ υπάρχουν. Μόνο που τα εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για άλλες «μπίζνες» τους, όπως και για τον μεταξύ τους ανταγωνισμό, όπως φάνηκε και από το κονταροχτύπημα Μαρινάκη και Μελισσανίδη για τα σήματα της Ελευθεροτυπίας. Μεταξύ τους τζόγαραν συνολικά πάνω από 15 εκατ. ευρώ. Λεφτά για να δώσουν αυξήσεις, όμως, «δεν έχουν»… Λεφτά με τη σέσουλα έχουν εισπράξει ή θα εισπράξουν οι εκδότες και καναλάρχες και μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς προβλέπονται κονδύλια 220 εκατ. ευρώ για ενημερωτικές καμπάνιες, χώρια τα 20 εκατ. ευρώ που έλαβαν πέρσι για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στα ασφαλιστικά ταμεία!»

Απεργούμε – απαιτούμε – διεκδικούμε:

• Υπογραφή ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα καθορίζει τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα και τις κατώτατες αμοιβές, ενιαία για όλα τα Μέσα ενημέρωσης δημόσια και ιδιωτικά- εφημερίδες, ιστοσελίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση- και θα εξειδικεύεται ανά Μέσο ενημέρωσης στους όρους και τις συνθήκες εργασίας.

• Αυξήσεις του βασικού μισθού με ελάχιστες αποδοχές που να διασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση από μία δουλειά.

• Επαναφορά όλων των κλιμακίων και επιδομάτων-οικογενειακό, επιδόματα θέσης, επίδομα ίδιου εργοδότη, αποζημιώσεις για εμπόλεμα ρεπορτάζ, ασφάλιση εξωτερικής εργασίας.

• Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για τους δημοσιογράφους στα δημόσια ΜΜΕ και κατοχύρωσή τους για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

• Πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, με συνεχόμενο διήμερο ανάπαυσης. Έξι ώρες εργασίας καθημερινά, με αναγκαία διαλείμματα, ειδικά για τους εργαζόμενους στο διαδίκτυο. Πλήρεις προσαυξήσεις για κάθε ώρα νυχτερινής, σαββατιάτικης ή κυριακάτικης εργασίας, με ταυτόχρονο υποχρεωτικό ρεπό.

• Απόδοση πνευματικών-συγγενικών δικαιωμάτων από τις εταιρείες ΜΜΕ στους εργαζόμενους-παραγωγούς των δημοσιογραφικών έργων.

• Δημόσια δωρεάν Υγεία, Συγκοινωνίες, Υποδομές.

• Να καταργηθεί ο νόμος για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο.

• Κατάργηση των νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη. Όχι σε σωματεία που παραπέμπουν σε κρατική καρικατούρα.

• Απεμπλοκή της χώρας από τους πολέμους και κλείσιμο των βάσεων. Έξοδος από το ΝΑΤΟ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *