Κατηγορία: Νέα

Η πραγματική δημοσιογραφία σήμερα δολοφονείται, φυλακίζεται, απολύεται

«Δεν υπάρχει ξεκάθαρη αίσθηση για το πώς θα μοιάζει στην πραγματικότητα η επόμενη εποχή των μέσων ενημέρωσης, εκτός από το ότι θα έχει λιγότερους δημοσιογράφους». Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει άρθρο του περιοδικού The New Yorker, στο οποίο αναλύεται η –αναπόφευκτη– πτώση των έντυπων αλλά και ηλεκτρονικών Μέσων. Το «λιγότεροι δημοσιογράφοι» δεν αφορά μόνο τις μαζικές πλέον απολύσεις της τελευταίας διετίας στα διεθνή ΜΜΕ. Κυρίως έχει να κάνει με την απώλεια του αυτόνομου ανεξάρτητου ρόλου των μίντια και της δημοσιογραφίας, που ασκείται σε αυτά έναντι της κάθε εξουσίας.

Η δημοσιογραφία στον ρόλο του «μάρτυρα δημοσιότητας» για τη μεταφορά του μηνύματος από την κοινωνία προς την εξουσία, όπως λειτούργησε στον αστικό Τύπο τον 20ο αιώνα, σήμερα δολοφονείται, φυλακίζεται, απολύεται.

Κορυφαίοι δημοσιογράφοι διεθνών ΜΜΕ ζητούν ελεύθερη, εκτός λογοκρισίας στρατού, πρόσβαση στη Γάζα

Δεκάδες κορυφαίοι δημοσιογράφοι μεγάλων Δυτικών ΜΜΕ (όπως τα CNN, BBC, NBC, Sky News, Channel4 και άλλα) ζητούν με ανοικτή επιστολή προς τις πρεσβείες του Ισραήλ και της Αιγύπτου «ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση» στη Γάζα για τα ξένα μέσα.

Από την αρχή του παρόντος πολέμου το Ισραήλ και η Αίγυπτος περιορίζουν σημαντικά τη δυνατότητα εισόδου ξένων δημοσιογράφων στη Γάζα, με το Ισραήλ να δέχεται μονάχα δημοσιογραφικά συνεργεία ενσωματωμένα στις στρατιωτικές του δυνάμεις, των οποίων τα ρεπορτάζ πρέπει να λάβουν έγκριση από τον στρατιωτικό λογοκριτή.Την επιστολή υπογράφουν τουλάχιστον 55 δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων η Κριστιάν Αμανπούρ του CNN, η Άλεξ Κρόφορντ του Sky News και ο Τζέρεμι Μπόουεν του BBC. «Σε σχεδόν πέντε μήνες πολέμου στη Γάζα, οι ξένοι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στην περιοχή, εκτός από τα σπάνια και συνοδευόμενα ταξίδια με τον ισραηλινό στρατό», γράφουν.

Ο Δωδεκάλογος του εγκλήματος στα Τέμπη

Το παρακάτω κείμενο πήραμε από τον (ανοιχτό) λογαριασμό του Παναγιώτης Αθ. Τερζόγλου
με τίτλο “Ο Δωδεκάλογος του εγκλήματος”. Κρατώντας τον αρχικό τίτλο θεωρούμε πως καταγράφει πολύ καλύτερα από κάθε ρεπορτάζ και έρευνα, το γιατί, το πως  και το ποιοι ευθύνονται για το έγκλημα στα Τέμπη. Κυρίως το κείμενο λειτουργεί και ως προειδοποίηση για το μέλλον, για τα νέα εγκλήματα που είναι έτοιμοι να διαπράξουν στο όνομα της κερδοφορίας-κερδοσκοπίας στις ράγες του τρένου. 

Ο σιδηρόδρομος είναι το πιο οικονομικό, ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον Μέσο Μαζικής Μεταφοράς.
1. Αρχές της δεκαετίας ΄90 ψηφίζεται στην Ε.Ε. οδηγία για την απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών. Καταργούνται οι κερδοφόρες λεωφορειακές γραμμές του ΟΣΕ.
2. Τέλη της δεκαετίας του ΄90 υπογράφονται προγραμματικές συμφωνίες για την αγορά τροχαίου (αμαξοστοιχίες κ.α.) υλικού.
Η αγορά τροχαίου υλικού προχωράει εν μέσω σκανδάλων που τελικά αφήνουν τον ΟΣΕ χωρίς τροχαίο υλικό.
3. Τέλη της δεκαετίας του ΄90 αποφασίζεται ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού σιδηρόδρομου

Έτσι στήνεται στην ΤV η σπίλωση και συκοφάντηση αγώνων

Ένα χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη η πόλη νέκρωσε και χιλιάδες κόσμου “έδειξαν” τους δολοφόνους απαιτώντας Δικαιοσύνη. Μια απεργία, στην ουσία της πολιτική, πραγματικά αντιπολιτευτική στην κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων και της λεηλασίας των κοινωνικών αγαθών (ενέργεια, παιδεία, υγεία, μεταφορές, περιβάλλον, φύση),με ταυτόχρονα αιτήματα για αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα για την κερδοσκοπία και την ακρίβεια. Η προπαγανδιστική μηχανή βρέθηκε για μια ακόμη φορά στην εμπροσθοφυλακή για να αντιμετωπιστεί η κοινωνική οργή και ανάμεσα στις άλλες τακτικές τέθηκε σε εφαρμογή και η μέθοδος σπίλωσης και συκοφάντησης των αγώνων. Μέθοδος στην οποία διακρίνονται με συνεχή επιτυχία και χωρίς παρεκκλίσεις οι ταγοί διακίνησης τηλεοπτικής προπαγάνδας. Το παράδειγμα της πρωινής εκπομπής στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ με τους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο είναι χαρακτηριστικό.

Με προγράμματα δημοσίων επενδύσεων οι κρατικές διαφημίσεις εκατ. ευρώ

Σε νέο επίπεδο ανεβάζει την επικοινωνιακή τακτική της η κυβέρνηση της Ν.Δ μέσω των προγραμμάτων της κρατικής διαφήμισης με τα οποία προπαγανδίζει στα μίντια την πολιτική της. Το πρόσφατα πρόγραμμα προβολής “εκστρατείας” που επανεγκρίθηκε αφορά την ενημέρωση των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων του υπουργείου Οικονομικών. Όπως ήταν γνωστό από τις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου το πρόγραμμα ανέρχεται σαν 4.588.000 ευρώ. Η νέα είδηση και έγκριση είναι πως το ποσό των 3.588.000 ευρώ θα διατεθεί από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων! Το υπόλοιπο ένα εκατ. θα καλυφθεί από τους πόρους του υπουργείου. Οπότε αναμένουμε διαφημίσεις με το “σώσε το δάνειο σου” με σωρεία διαφημίσεων σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, διαδίκτυο, social media. Οι δανειολήπτες που κινδυνεύουν από τους χιλιάδες πλειστηριασμούς καλούνται έτσι στο “ψηφιακό μαντρί” όπου προσφέρεται ενημέρωση για πιθανή ελπίδα να σώσουν το σπίτι και την περιουσία τους.

Υπερψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Οδηγία ενάντια στις Slapps αγωγές

Η Οδηγία ενάντια στα SLAPPs σε βάρος δημοσιογράφων που παρουσιάστηκε το 2022 και συμφωνήθηκε ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Κοινοβούλιο, εγκίρθηκε σήμερα με 546 ψήφους «υπέρ», 47 «κατά» και 31 αποχές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επεναβεβαίωσε τη δέσμευσή του να προστατεύσει εκτός από δημοσιογράφους τους ακτιβιστές, ακαδημαϊκούς και οργανισμούς από τις καταχρηστικές αγωγές που αποσκοπούν στη φίμωσή τους, μέσω της οικονομικής εξόντωσής τους. Οι αγωγές Slapps χρησιμοποιούνται κυρίως από ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα για τη φίμωση όσων υψώνουν τη φωνή τους για την υπεράσπσιτη θεμάτων δημόσιου συμφέροντος. 

Ο τυχαίος θάνατος ενός δημοσιογράφου (Φουρνατζόπουλος) στη σαπίλα αναπαραγωγής διαρροών από την αστυνομία στα ΜΜΕ

Ξημερώματα Δευτέρας 19 Φεβρουαρίου, υπάρχει η είδηση ότι άγνωστος άντρας έχασε τη ζωή του κεραυνοβολημένος από ηλεκτρικό ρεύμα, μαζί με τη βλακώδη εικασία ότι ανέβηκε σε στύλο υψηλής τάσης της ΔΕΔΔΗΕ για να κλέψει καλώδια ή τον μετασχηματιστή. Σε παρόμοιο μήκος κύματος το ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης. Χωρίς να να είναι γνωστή η ταυτότητα του νεκρού, κυκλοφορεί ήδη σενάριο από τις αρχές ότι αποπειράθηκε, μαζί με άλλο άτομο, να κλέψει καλώδια ή τον μετασχηματιστή. Η ελληνική δημοσιογραφία στα καλύτερά της.
Κανένας δεν νοιάζεται πραγματικά για την ταυτότητα του νεκρού νεαρού, ούτε καν για τα ακριβή αίτια του λόγου που βρέθηκε στον στύλο της ΔΕΔΔΗΕ. Η φράση «πιθανότατα για να κλέψει καλώδια ή τον μετασχηματιστή», γίνεται η καραμέλα στο στόμα των συστημικών δημοσιογράφων.

Mε 4ωρη στάση εργασίας τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι στην πανεργατική πολιτική απεργία της 28ης Φλεβάρη

Τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι Ομοσπονδίες στα ΜΜΕ μετέχουν στην αυριανή πανεργατική απεργία με 4ωρη στάση εργασίας από τις 10.00 το πρωί έως τις 2.00 το μεσημέρι. Τη στάση εργασίας έχουν αναγγείλει η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΕΤΙΤΑ, η ΠΟΕΣΥ και η ΕΣΗΕΑ. Τα αιτήματα είναι κοινά με διαφοροποίηση στο πως αναφέρονται στις ανακοινώσεις των σωματείων.
H ΠΟΕΣΥ και η ΕΣΗΕΑ απαιτούν: Ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και τιμωρία των υπευθύνων. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις. Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Τέλος στην αισχροκέρδεια και την ακρίβεια

ΔΟΔ: Παγκόσμια Ημέρα υποστήριξης Παλαιστίνιων δημοσιογράφων- Μιλήστε για το “φρικτό μακελειό”

26η Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τους Παλαιστινίους Δημοσιογράφους

Τέσσερις μήνες από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα της Παλαιστίνης στις 7 Οκτωβρίου, 100 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους, σε ένα φρικτό και άνευ προηγουμένου μακελειό. Σας καλούμε να ενώσετε τη φωνή σας με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και τις ενώσεις-μέλη της στις 26 Φεβρουαρίου, σε μια Παγκόσμια Ημέρα υποστήριξης των Παλαιστινίων Δημοσιογράφων.

Ο Julian Assange και οι διώξεις της ελευθερίας ΜΜΕ και δημοσιογράφων

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο
«Julian Assange: Η ελευθερία του τύπου στο εδώλιο», την  Τρίτη 5 Μαρτίου 2024 στις 6.00 το απόγευμα στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.
 Ο Julian Assange βρίσκεται σήμερα πιο κοντά από ποτέ στην έκδοσή του στις ΗΠΑ. Αναμένει άμεσα τη σχετική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, έπειτα και από την ολοκλήρωση της τελικής ακρόασής του στις 20 και 21 Φεβρουαρίου 2024. Παραμένει σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Μπέλμαρς του Λονδίνου, όπου και κρατείται εδώ και πέντε χρόνια. Σε περίπτωση έκδοσής του, αντιμετωπίζει κάθειρξη έως και 175 χρόνια.

Καλώς ήρθατε στην παραπληροφόρηση της τεχνητής νοημοσύνης

Στο διαδίκτυο εμφανίστηκε η ιστοσελίδα botnews, αγνώστου ιδιοκτησίας, με ειδήσεις και ρεπορτάζ σε οκτώ γλώσσες, μεταξύ αυτών και στα ελληνικά. Το διαφορετικό είναι πως όλο το περιεχόμενο της, κείμενα, ήχος, φωτογραφίες παράγεται από πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. Παρά τις προειδοποιήσεις από διεθνείς οργανισμούς και δημοσιογραφικές ενώσεις για την ανεξέλεγκτη είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή ειδήσεων, οι διεθνείς όμιλοι μίντια διαπραγματεύονται ήδη με τους κολοσσούς της Gafam (Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft) την παραχώρηση του περιεχομένου τους, για να «εκπαιδευτούν» τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης με σκοπό την αυτόνομη παραγωγή πληροφοριών και ενημέρωσης.

Με αφιέρωμα για την Ακροδεξιά το νέο τεύχος e-Πολιτεία

Με ενδιαφέροντα θέματα κυκλοφόρησε το 9ο τελυχος του  ηλεκτρονικού περιοδικού Δημοσίου Δικαίου ελεύθερης πρόσβασης e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ.  Σε αυτό το τεύχος δημοσιευεται ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα για το φαινόμενο της Ακροδεξιάς και του μεταφασισμού στη δημοκρατία.  Στην ενότητα των Μελετών, ο Μ. Πικραμένος αναλύει την προστατευτική λειτουργία των αρχών του Συντάγματοςκαι του δημοσίου δικαίου στις σχέσεις κράτους-πολίτη

Η δίκη Άσανζ, μια δίκη για την ελευθερία δημοσιότητας και αποκαλύψεων δημοσίου συμφέροντος

Κρίσιμη η σημερινή δεύτερη ημέρα της δίκης Τζούλιαν Ασάνζ στο Λονδίνο για το εάν θα μπορέσει να ασκήσει έφεση ενάντια στην απόφαση έκδοσης του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την Ελλάδα τη δίκη παρακολουθεί η δημοσιογράφος Λαμπρινής Θωμά, απεσταλμένη του the press project. Η δίωξη του Ασσανζ γίνεται γιατί άσκησε το δημοσιογραφικό επάγγελμα όπως το ασκούμε όλοι οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο, τόνισε, παίρνοντας πρώτος τον λόγο, ο κύριος εκ των υπερασπιστών του, Εντουαρντ Φιτζέραλντ.

Η πρώτη πλήρης εφαρμογή ηλεκτρονικής συνέλευσης-ψηφοφορίας από σωματείο ΜΜΕ

Η ΕΣΗΕΑ είναι το πρώτο πρωτοβάθμιο σωματείο στα ΜΜΕ που ενσωμάτωσε τα κουπόνια σίτισης σε κείμενο Συλλογικής σύμβασης εργασίας, η ΕΠΗΕΑ γίνεται το πρώτο πρωτοβάθμιο σωματείο που εφαρμόζει πλήρως τις διατάξεις του νόμου Χατζηδάκι. Κάλεσε αποκλειστικά σε ηλεκτρονική γενική συνέλευση και ηλεκτρονική ψηφοφορία! Τη μέθοδο έχει εφαρμόσει με τεράστια επιτυχία το ΔΣ του ασφαλιστικού ταμείου των ΜΜΕ, ο ΕΔΟΕΑΠ, αποκλείοντας τον ουσιαστικό διάλογο και κυρίως την ανεπιθύμητη κριτική στα πεπραγμένα της διοίκησης του ταμείου. Για την επιλογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας αναδημοσιεύουμε το εύστοχο σχόλιο από το μπλογκ https://sxoliastisepiea.blogspot.com/

ΣΧΟΛΙΟ της συντονιστικής γραμματείας του ΔΙΚΤΥΟΥ αλληλεγγύης & παρέμβασης στην ΕΠΗΕΑ.    
                          O Κύριος Γκανάς και οι ομοτράπεζοι του

Επιτροπή προστασίας: 99 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2023, οι 72 Παλαιστίνιοι από το Ισραήλ

Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των 99 δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που χάθηκαν παγκοσμίως το 2023 σκοτώθηκαν από το Ισραήλ στην επίθεση του στη Γάζα. Σύμφωνα με την  έκθεση της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), πρόκειται για τον  υψηλότερο αριθμό θανάτων που καταγράφηκε από τον οργανισμό από το 2015.  Η συντριπτική πλειοψηφία (72 δημοσιογράφοι) ήταν Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα. Αντίθετα, εκτός αυτής της σύγκρουσης, το 2023 συνολικά 22 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης σκοτώθηκαν σε 18 κράτη

Τον Δεκέμβριο του 2023, το CPJ ανέφερε ότι περισσότεροι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν τους πρώτους τρεις μήνες του πολέμου Ισραήλ-Γάζας από ό,τι έχουν σκοτωθεί ποτέ σε μια χώρα για έναν ολόκληρο χρόνο.

Νέα καταγγελία ΟΗΕ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων γυναικών

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε με ανακοίνωσή του στις 19 Φεβρουαρίου 2024 την «έντονη ανησυχία»εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ «για τις αξιόπιστες καταγγελίες κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες εξακολουθούν να υποβάλλονται οι Παλαιστίνιες γυναίκες και τα κορίτσια στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη».

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ — μεταξύ των οποίων η Ειδική Εισηγήτρια για τη βία εναντίον γυναικών και κοριτσιών, Ριμ Αλσαλέμ, και η Ειδική Εισηγήτρια για την κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις παλαιστινιακές περιοχές που κατέχει το Ισραήλ από το 1967, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, όπως και τα μέλη της ομάδας εργασίας για τις διακρίσεις κατά των γυναικών και των κοριτσιών — αναφέρονται σε καταγγελίες για «αυθαίρετες εκτελέσεις» Παλαιστίνιων γυναικών και κοριτσιών στη Γάζα, συχνά μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς τους, όπως τα παιδιά τους.

Εκλογές ΕΣΗΕΑ: Ήττα η απόρριψη της συγχώνευσης με την ΕΣΠΗΤ

Γραφεί ο δημοσιογράφος Τάσος Αναστασιάδης

Στο περιθώριο (δυστυχώς και ενδεικτικά) των εκλογικών αποτελεσμάτων στην ΕΣΗΕΑ, η πρόταση να προχωρήσει η συγχώνευση με την ΕΣΠΗΤ απορρίφθηκε πανηγυρικά, αντίθετα από τις εκτιμήσεις -ακόμα και τις δικές μας.

Ασφαλώς το αποτέλεσμα αυτό θα έχει τις αναμενόμενες επιπτώσεις, κυρίως για τους συναδέλφους της ΕΣΠΗΤ που πολύ δικαίως και χαιρέκακα οι “επαγγελματίες” τις περιγράφουν με τους όρους: “οι συντάκτες του περιοδικού Τύπου δεν ξέρουν τώρα τί τους ξημερώνει…”. Χωρίς να υποτιμώ καθόλου την αξία του αγώνα για τη στήριξη της υλικής ύπαρξης ακόμα και ενός/μίας συναδέλφου, νομίζω ωστόσο ότι το αποτέλεσμα καταγράφει και παράγει και ευρύτερα στοιχεία της κατάστασης.

Θα τα συνόψιζα σε τριών ειδών:

Οι τεχνικοί της TV κέρδισαν αυξήσεις, οι καναλάρχες αρνούνται και πάνε εφετείο

Η ενημέρωση από την Ένωση Τεχνικών της ιδιωτικής τηλεόρασης (ΕΤΙΤΑ) για τη νέα Συλλογική Σύμβαση εργασίας που βρίσκεται σε στάδιο “διαιτησίας” αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την πάγια θέση των ιδιοκτητών τηλεόρασης. Δεν αποδέχονται όρους συλλογικής σύμβασης εργασίας, δεν θέλουν αυξήσεις, επιμένουν στην κατάργηση των ειδικοτήτων, αμφισβητούν έως και τη δυνατότητα προσφυγής των εργαζόμενων στον ΟΜΕΔ. Η Συλλογική σύμβαση εργασίας που ισχύει για τους τεχνικούς είναι η τελευταία του 2021, η οποία επίσης αποφασίσθηκε μετά από διαιτησία. Η ΕΤΙΤΑ κέρδισε και στο στάδιο της μεσολάβησης, παρά την ένσταση των εργοδοτών της ΕΙΤΗΣΕΕ αυξήσεις 3% και ξεπάγωμα των κλιμακίων καθώς και την επαναφορά του επιδόματος παραμονής στον ίδιο εργοδότη.

“Και εσύ τέκνο” Economist γράφεις για μη ελεύθερους δημοσιογράφους;

Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός από βήματος Βουλής βάλει κατά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πρόσφατο Ψήφισμα καταδίκης στο κράτος δικαίου και την ελευθερία των ΜΜΕ και ο Άρειος Πάγος εμφανίζεται κάτω από τις φτερούγες του Μαξίμου, έρχεται το περιοδικό The Economist να βάλει ένα καρφί ακόμη στην καταδίκη της κυβέρνησης της Ν.Δ. σε ότι αφορά στην ελευθερία ΜΜΕ και δημοσιογράφων. Παρά το ότι το αμερικάνικο περιοδικό “βαθμολογεί” τη δημοκρατία στη χώρα ως “πλήρη”, σημειώνει πως η Ελλάδα χάνει στην “αξιολόγηση της ποιότητας της δημοκρατίας λόγω των προβλημάτων στην ελευθερία του Τύπου”. Τα προβλήματα που αναφέρει το περιοδικό είναι τα γνωστά που βιώνουν οι δημοσιογράφοι και καταγράφονται εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια σε όλες τις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών. Οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν απειλές αγωγών Slapps, υπάρχει λογοκρισία και φίμωση σε θέματα που αφορούν στη λειτουργία κρατικών θεσμών, όπως η αστυνομία, ο στρατός, κ.λ.π., οι δημοσιογράφοι απειλούνται και δέχονται παρενοχλήσεις.