Κατηγορία: Σημειώσεις

“Προστασία δημοσιογράφων” στην Ευρώπη αλλά με παρακολούθησή τους λόγω “εθνικού συμφέροντος”!

Ψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Κανονισμός για την “Προστασία των δημοσιογράφων”, με αυτό τον τίτλο χαρακτηρίστηκε η ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ξ τροποποίηση της οδηγίας 2010/13/ΕΕ. Στο τελικό κείμενο ωστόσο πέρασε η εξαίρεση που είχαν απαιτήσει οι κυβερνήσεις χωρών στις οποίες υπάρχει ζήτημα με την παρακολούθηση δημοσιογράφων και τις απόπειρες ελέγχου των ΜΜΕ -δημοσιογράφων. Να επιτρέπεται η παρακολούθηση δημοσιογράφων (και με τα κατασκοπευτικά λογισμικά; αυτό δεν διευκρινίζεται) για λόγους “εθνικής ασφάλειας”. Όπου ο όρος “εθνική ασφάλεια” θα εξιδεικεύεται από τις κυβερνήσεις στις χώρες μέλη της Ε.E. Θυμίζουμε πως την εξαίρεση “παρακολουθήσεων”  είχαν ζητήσει οι κυβερνήσεις των Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα, Σουηδία και υποστήριξε η Γερμανία.

H ανασύνθεση της αντιπολίτευσης και η έκδοση της “Ελευθεροτυπίας” από τον Β. Μαρινάκη

Θα εκδώσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης την “Ελευθεροτυπία”; Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι ο Β. Μαρινάκης που υποστηρίζει σθεναρά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πρόσθεσε στο “μπαούλο” των ΜΜΕ τους τελευταίους τίτλους της λεγόμενης “δημοκρατικής παράταξης” και πολλές είναι οι φωνές που πιέζουν για την έκδοση της εφημερίδας. Πριν ή μετά τις εκλογές, θα φανεί σύντομα, αυτό που είναι βέβαιο είναι πως η επανέκδοση της στοχεύει στην άμεση σύνδεση με τη “δημοκρατική παράταξη” και την κοινοβουλευτική παρουσία της. Η παρέμβαση του διευθυντή ψηφιακών Μέσων της Alter ego Λ. Χαραλαμποπούλου πρόσφατα είναι χαρακτηριστική για τους στόχους του μιντιάρχη εφοπλιστή…

Με 16 σκίτσα η φίμωση, παρενόχληση, καταστολή δημοσιογραφίας και δημοσιογράφων

Στην πρόσφατη έκδοση “Press Freedom in Europe: Time to Turn the Tide” από το Συμβούλιο της Ευρώπης η οποία παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη  δημοσιεύονται συνολικά 16 σκίτσα γελοιογράφων με τα οποία περιγράφεται η κάθε παραβίαση στη δημοσιογραφία και τους δημοσιογράφους. Και επειδή μια εικόνα χίλιες λέξεις δημοσιεύουμε τα 16 σκίτσα της Έκθεσης παρακάτω. Θυμίζουμε πως την έκθεση “Press Freedom in Europe: Time to Turn the Tide” υπογράφουν 15 δημοσιογραφικές οργανώσεις ζητώντας από τα κράτη-μέλη άμεσα μέτρα για την προστασία των δημοσιογράφων. Για τη χώρα μας γίνεται εκτενή αναφορά για περιορισμό του δημοσιογραφικού έργου, εκδικητικές αγωγές για υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος (SLAPPs), και ειδικότερα οι παρακολουθήσεις από κακόβουλα λογισμικά, οι ανεξιχνίαστες δολοφονίες του Σωκράτη Γκιόλια και του Γιώργου Καραϊβάζ αλλά και η δίωξη κατά της εφημερίδας Documento.

Για τις παραβιάσεις ελευθερίας δημοσιογράφων στην Ελλάδα μιλά και το Συμβούλιο της Ευρώπης

Ένα σχεδόν μήνα μετά το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο οποίο καταδικάστηκε η Ελλάδα για το κράτος δικαίου και την Ελευθερία του Τύπου, (εδώ το Ψήφισμα-ρεπορτάζ), βγήκε μια ακόμη “καταδίκη” για την πολιτική της κυβέρνησης σε ότι αφορά στην Ελευθερία ΜΜΕ και δημοσιογράφων. Το Συμβούλιο της Ευρώπης παρουσίασε χθες στη Θεσσαλονίκη την έκθεση «Press Freedom in Europe: Time to Turn the Tide» (Annual Report 2024 Platform for the Safety of Journalists WEB PDF)** στην οποία η Ελλάδα αναφέρεται για παραβιάσεις δίπλα και μαζί με Ρωσία, Τουρκία, Λευκορωσία, το Αζερμπαϊτζάν, η Ουγγαρία κ.α. Οι παραβιάσεις και καταδίκη αφορούν σε γεγονότα που καταγγέλλονται από το 2020-2021 και μετά από διεθνείς οργανισμούς και στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή απειλές και εκφοβισμό, κράτηση, νομοθεσία που περιορίζει το δημοσιογραφικό έργο, εκδικητικές αγωγές για υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος (SLAPPs), κατηγορίες ότι αποτελούν εθνικό κίνδυνο και ειδικότερα οι παρακολουθήσεις από κακόβουλα λογισμικά, οι ανεξιχνίαστες δολοφονίες του Σωκράτη Γκιόλια και του Γιώργου Καραϊβάζ αλλά και η δίωξη κατά της εφημερίδας Documento.

Κορυφαίοι δημοσιογράφοι διεθνών ΜΜΕ ζητούν ελεύθερη, εκτός λογοκρισίας στρατού, πρόσβαση στη Γάζα

Δεκάδες κορυφαίοι δημοσιογράφοι μεγάλων Δυτικών ΜΜΕ (όπως τα CNN, BBC, NBC, Sky News, Channel4 και άλλα) ζητούν με ανοικτή επιστολή προς τις πρεσβείες του Ισραήλ και της Αιγύπτου «ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση» στη Γάζα για τα ξένα μέσα.

Από την αρχή του παρόντος πολέμου το Ισραήλ και η Αίγυπτος περιορίζουν σημαντικά τη δυνατότητα εισόδου ξένων δημοσιογράφων στη Γάζα, με το Ισραήλ να δέχεται μονάχα δημοσιογραφικά συνεργεία ενσωματωμένα στις στρατιωτικές του δυνάμεις, των οποίων τα ρεπορτάζ πρέπει να λάβουν έγκριση από τον στρατιωτικό λογοκριτή.Την επιστολή υπογράφουν τουλάχιστον 55 δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων η Κριστιάν Αμανπούρ του CNN, η Άλεξ Κρόφορντ του Sky News και ο Τζέρεμι Μπόουεν του BBC. «Σε σχεδόν πέντε μήνες πολέμου στη Γάζα, οι ξένοι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στην περιοχή, εκτός από τα σπάνια και συνοδευόμενα ταξίδια με τον ισραηλινό στρατό», γράφουν.

Ο Δωδεκάλογος του εγκλήματος στα Τέμπη

Το παρακάτω κείμενο πήραμε από τον (ανοιχτό) λογαριασμό του Παναγιώτης Αθ. Τερζόγλου
με τίτλο “Ο Δωδεκάλογος του εγκλήματος”. Κρατώντας τον αρχικό τίτλο θεωρούμε πως καταγράφει πολύ καλύτερα από κάθε ρεπορτάζ και έρευνα, το γιατί, το πως  και το ποιοι ευθύνονται για το έγκλημα στα Τέμπη. Κυρίως το κείμενο λειτουργεί και ως προειδοποίηση για το μέλλον, για τα νέα εγκλήματα που είναι έτοιμοι να διαπράξουν στο όνομα της κερδοφορίας-κερδοσκοπίας στις ράγες του τρένου. 

Ο σιδηρόδρομος είναι το πιο οικονομικό, ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον Μέσο Μαζικής Μεταφοράς.
1. Αρχές της δεκαετίας ΄90 ψηφίζεται στην Ε.Ε. οδηγία για την απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών. Καταργούνται οι κερδοφόρες λεωφορειακές γραμμές του ΟΣΕ.
2. Τέλη της δεκαετίας του ΄90 υπογράφονται προγραμματικές συμφωνίες για την αγορά τροχαίου (αμαξοστοιχίες κ.α.) υλικού.
Η αγορά τροχαίου υλικού προχωράει εν μέσω σκανδάλων που τελικά αφήνουν τον ΟΣΕ χωρίς τροχαίο υλικό.
3. Τέλη της δεκαετίας του ΄90 αποφασίζεται ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού σιδηρόδρομου

Έτσι στήνεται στην ΤV η σπίλωση και συκοφάντηση αγώνων

Ένα χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη η πόλη νέκρωσε και χιλιάδες κόσμου “έδειξαν” τους δολοφόνους απαιτώντας Δικαιοσύνη. Μια απεργία, στην ουσία της πολιτική, πραγματικά αντιπολιτευτική στην κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων και της λεηλασίας των κοινωνικών αγαθών (ενέργεια, παιδεία, υγεία, μεταφορές, περιβάλλον, φύση),με ταυτόχρονα αιτήματα για αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα για την κερδοσκοπία και την ακρίβεια. Η προπαγανδιστική μηχανή βρέθηκε για μια ακόμη φορά στην εμπροσθοφυλακή για να αντιμετωπιστεί η κοινωνική οργή και ανάμεσα στις άλλες τακτικές τέθηκε σε εφαρμογή και η μέθοδος σπίλωσης και συκοφάντησης των αγώνων. Μέθοδος στην οποία διακρίνονται με συνεχή επιτυχία και χωρίς παρεκκλίσεις οι ταγοί διακίνησης τηλεοπτικής προπαγάνδας. Το παράδειγμα της πρωινής εκπομπής στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ με τους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο είναι χαρακτηριστικό.

Ο τυχαίος θάνατος ενός δημοσιογράφου (Φουρνατζόπουλος) στη σαπίλα αναπαραγωγής διαρροών από την αστυνομία στα ΜΜΕ

Ξημερώματα Δευτέρας 19 Φεβρουαρίου, υπάρχει η είδηση ότι άγνωστος άντρας έχασε τη ζωή του κεραυνοβολημένος από ηλεκτρικό ρεύμα, μαζί με τη βλακώδη εικασία ότι ανέβηκε σε στύλο υψηλής τάσης της ΔΕΔΔΗΕ για να κλέψει καλώδια ή τον μετασχηματιστή. Σε παρόμοιο μήκος κύματος το ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης. Χωρίς να να είναι γνωστή η ταυτότητα του νεκρού, κυκλοφορεί ήδη σενάριο από τις αρχές ότι αποπειράθηκε, μαζί με άλλο άτομο, να κλέψει καλώδια ή τον μετασχηματιστή. Η ελληνική δημοσιογραφία στα καλύτερά της.
Κανένας δεν νοιάζεται πραγματικά για την ταυτότητα του νεκρού νεαρού, ούτε καν για τα ακριβή αίτια του λόγου που βρέθηκε στον στύλο της ΔΕΔΔΗΕ. Η φράση «πιθανότατα για να κλέψει καλώδια ή τον μετασχηματιστή», γίνεται η καραμέλα στο στόμα των συστημικών δημοσιογράφων.

ΔΟΔ: Παγκόσμια Ημέρα υποστήριξης Παλαιστίνιων δημοσιογράφων- Μιλήστε για το “φρικτό μακελειό”

26η Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τους Παλαιστινίους Δημοσιογράφους

Τέσσερις μήνες από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα της Παλαιστίνης στις 7 Οκτωβρίου, 100 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους, σε ένα φρικτό και άνευ προηγουμένου μακελειό. Σας καλούμε να ενώσετε τη φωνή σας με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και τις ενώσεις-μέλη της στις 26 Φεβρουαρίου, σε μια Παγκόσμια Ημέρα υποστήριξης των Παλαιστινίων Δημοσιογράφων.

Ο Julian Assange και οι διώξεις της ελευθερίας ΜΜΕ και δημοσιογράφων

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο
«Julian Assange: Η ελευθερία του τύπου στο εδώλιο», την  Τρίτη 5 Μαρτίου 2024 στις 6.00 το απόγευμα στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.
 Ο Julian Assange βρίσκεται σήμερα πιο κοντά από ποτέ στην έκδοσή του στις ΗΠΑ. Αναμένει άμεσα τη σχετική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, έπειτα και από την ολοκλήρωση της τελικής ακρόασής του στις 20 και 21 Φεβρουαρίου 2024. Παραμένει σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Μπέλμαρς του Λονδίνου, όπου και κρατείται εδώ και πέντε χρόνια. Σε περίπτωση έκδοσής του, αντιμετωπίζει κάθειρξη έως και 175 χρόνια.

Η δίκη Άσανζ, μια δίκη για την ελευθερία δημοσιότητας και αποκαλύψεων δημοσίου συμφέροντος

Κρίσιμη η σημερινή δεύτερη ημέρα της δίκης Τζούλιαν Ασάνζ στο Λονδίνο για το εάν θα μπορέσει να ασκήσει έφεση ενάντια στην απόφαση έκδοσης του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την Ελλάδα τη δίκη παρακολουθεί η δημοσιογράφος Λαμπρινής Θωμά, απεσταλμένη του the press project. Η δίωξη του Ασσανζ γίνεται γιατί άσκησε το δημοσιογραφικό επάγγελμα όπως το ασκούμε όλοι οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο, τόνισε, παίρνοντας πρώτος τον λόγο, ο κύριος εκ των υπερασπιστών του, Εντουαρντ Φιτζέραλντ.

Η πρώτη πλήρης εφαρμογή ηλεκτρονικής συνέλευσης-ψηφοφορίας από σωματείο ΜΜΕ

Η ΕΣΗΕΑ είναι το πρώτο πρωτοβάθμιο σωματείο στα ΜΜΕ που ενσωμάτωσε τα κουπόνια σίτισης σε κείμενο Συλλογικής σύμβασης εργασίας, η ΕΠΗΕΑ γίνεται το πρώτο πρωτοβάθμιο σωματείο που εφαρμόζει πλήρως τις διατάξεις του νόμου Χατζηδάκι. Κάλεσε αποκλειστικά σε ηλεκτρονική γενική συνέλευση και ηλεκτρονική ψηφοφορία! Τη μέθοδο έχει εφαρμόσει με τεράστια επιτυχία το ΔΣ του ασφαλιστικού ταμείου των ΜΜΕ, ο ΕΔΟΕΑΠ, αποκλείοντας τον ουσιαστικό διάλογο και κυρίως την ανεπιθύμητη κριτική στα πεπραγμένα της διοίκησης του ταμείου. Για την επιλογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας αναδημοσιεύουμε το εύστοχο σχόλιο από το μπλογκ https://sxoliastisepiea.blogspot.com/

ΣΧΟΛΙΟ της συντονιστικής γραμματείας του ΔΙΚΤΥΟΥ αλληλεγγύης & παρέμβασης στην ΕΠΗΕΑ.    
                          O Κύριος Γκανάς και οι ομοτράπεζοι του

Επιτροπή προστασίας: 99 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2023, οι 72 Παλαιστίνιοι από το Ισραήλ

Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των 99 δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που χάθηκαν παγκοσμίως το 2023 σκοτώθηκαν από το Ισραήλ στην επίθεση του στη Γάζα. Σύμφωνα με την  έκθεση της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), πρόκειται για τον  υψηλότερο αριθμό θανάτων που καταγράφηκε από τον οργανισμό από το 2015.  Η συντριπτική πλειοψηφία (72 δημοσιογράφοι) ήταν Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα. Αντίθετα, εκτός αυτής της σύγκρουσης, το 2023 συνολικά 22 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης σκοτώθηκαν σε 18 κράτη

Τον Δεκέμβριο του 2023, το CPJ ανέφερε ότι περισσότεροι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν τους πρώτους τρεις μήνες του πολέμου Ισραήλ-Γάζας από ό,τι έχουν σκοτωθεί ποτέ σε μια χώρα για έναν ολόκληρο χρόνο.

Νέα καταγγελία ΟΗΕ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων γυναικών

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε με ανακοίνωσή του στις 19 Φεβρουαρίου 2024 την «έντονη ανησυχία»εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ «για τις αξιόπιστες καταγγελίες κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες εξακολουθούν να υποβάλλονται οι Παλαιστίνιες γυναίκες και τα κορίτσια στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη».

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ — μεταξύ των οποίων η Ειδική Εισηγήτρια για τη βία εναντίον γυναικών και κοριτσιών, Ριμ Αλσαλέμ, και η Ειδική Εισηγήτρια για την κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις παλαιστινιακές περιοχές που κατέχει το Ισραήλ από το 1967, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, όπως και τα μέλη της ομάδας εργασίας για τις διακρίσεις κατά των γυναικών και των κοριτσιών — αναφέρονται σε καταγγελίες για «αυθαίρετες εκτελέσεις» Παλαιστίνιων γυναικών και κοριτσιών στη Γάζα, συχνά μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς τους, όπως τα παιδιά τους.

Εκλογές ΕΣΗΕΑ: Ήττα η απόρριψη της συγχώνευσης με την ΕΣΠΗΤ

Γραφεί ο δημοσιογράφος Τάσος Αναστασιάδης

Στο περιθώριο (δυστυχώς και ενδεικτικά) των εκλογικών αποτελεσμάτων στην ΕΣΗΕΑ, η πρόταση να προχωρήσει η συγχώνευση με την ΕΣΠΗΤ απορρίφθηκε πανηγυρικά, αντίθετα από τις εκτιμήσεις -ακόμα και τις δικές μας.

Ασφαλώς το αποτέλεσμα αυτό θα έχει τις αναμενόμενες επιπτώσεις, κυρίως για τους συναδέλφους της ΕΣΠΗΤ που πολύ δικαίως και χαιρέκακα οι “επαγγελματίες” τις περιγράφουν με τους όρους: “οι συντάκτες του περιοδικού Τύπου δεν ξέρουν τώρα τί τους ξημερώνει…”. Χωρίς να υποτιμώ καθόλου την αξία του αγώνα για τη στήριξη της υλικής ύπαρξης ακόμα και ενός/μίας συναδέλφου, νομίζω ωστόσο ότι το αποτέλεσμα καταγράφει και παράγει και ευρύτερα στοιχεία της κατάστασης.

Θα τα συνόψιζα σε τριών ειδών:

Νομοθεσίες για πιο επιθετικά κράτη καταστολής

Διαβάζοντας τη δήλωση δικηγόρων της “Εναλλακτικής Παρέμβασης” για το νομοσχέδιο τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα (δημοσιεύεται παρακάτω) στο οποίο μεταξύ άλλων θεσμοθετείται νέα ασπίδα προστασίας για τις αυθαιρεσίες της αστυνομίας, διακρίνεται η θεσμική -νομοθετική προετοιμασία για ένα ακόμη πιο επιθετικό κράτος καταστολής. Όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την Ελλάδα μετά το νομοσχέδιο του Ποινικού Κώδικα και τη ψήφιση της νέας αρχής κυβερνοασφάλειας, αναμένεται νέα νομοθεσία για τις “ψηφιακές υπηρεσίες” και την κυβερνοασφάλεια όπως προτάσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε επίπεδο ΟΗΕ προωθείται επίσης η Σύμβαση για το “Κυβερνοέγκλημα”, για τους όρους της οποίας δεκάδες φορείς και ενώσεις εξέφρασαν αντιρρήσεις. Επισημαίνουν πως απαιτεί από τα κράτη να ποινικοποιούν υπερβολικά πολλές δραστηριότητες, δεν περιλαμβάνει αδικήματα που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο. Η τρίτη ανησυχητική εξέλιξη είναι η έγκριση της συμφωνίας για την αυτοματοποιημένη ανταλλαγή δεδομένων για αστυνομική συνεργασία, γνωστή ως «Prüm II».

Νέα επίθεση ισραηλινών με drone εναντίον δημοσιογράφων

Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων είναι βαθιά ανήσυχη από μια νέα επίθεση ισραηλινών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Γάζα που τραυμάτισε σοβαρά δύο δημοσιογράφους του Al-Jazeera κοντά στη νότια πόλη Ράφα και ζητά να γίνει ανεξάρτητη έρευνα για το εάν οι δημοσιογράφοι έγιναν στόχος δολοφονίας . Ο ρεπόρτερ του Al-Jazeera Ismail Abu Omar και ο καμεραμέν- φωτορεπόρτερ Ahmed Matar ταξίδευαν με μοτοσικλέτα στο Miraj, βόρεια της Rafah, ενώ έκαναν ρεπορτάζ για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στην περιοχή, όταν τους χτύπησε ένα ισραηλινό drone, σύμφωνα με αναφορές μέσων . Και οι δύο δημοσιογράφοι φορούσαν προστατευτικά γιλέκα με ευδιάκριτη την ένδειξη «Press» και έφεραν τον εξοπλισμό τους, είπε το Al-Jazeera .
Τη Δευτέρα, στο μεταξύ, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε νόμο που του επιτρέπει να κλείσει το Al-Jazeera στη χώρα, μια κίνηση για την οποία το CPJ αντιδρά έντονα.

Νέα διεθνής έκκληση για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ

H Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων διοργανώνει την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024, δύο διαδικτυακές ενημερώσεις σχετικά με τη δίκη του Τζούλιαν Ασάνζ, τις δικαστικές εξελίξεις και τα νομικά επιχειρήματα της υπόθεσης με στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης των δημοσιογράφων αλλά και της κοινής γνώμης ενόψει των δικαστικών ακροάσεων ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Βασιλικό Δικαστήριο του Λονδίνου στις 20 και 21 Φεβρουαρίου. Παράλληλα ενόψει της δίκης αυτής η Διεθνής Αμνησία επαναφέρει την έκκληση της από τον Μάιο του 2022  με συλλογή υπογραφών (εδώ) για την απόσυρση των κατηγοριών από τις ΗΠΑ. <<Η αδιάκοπη καταδίωξη της αμερικανικής κυβέρνησης προς τον Julian Assange για τη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων που περιλάμβαναν πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον στρατό των ΗΠΑ δεν είναι παρά μια καθολική επίθεση κατά του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης>>, δηλώνει η Διεθνής Αμνησία. 

Καθημερινή κόλαση για τους δημοσιογράφους στη Γάζα, λένε οι Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα

Πολλοί δημοσιογράφοι της Γάζας βρίσκονται στη Ράφα κυνηγημένοι από τις δολοφονικές επιθέσεις των Ισραηλινών. Σήμερα ο στρατός του σιωνιστικού κράτους βομβαρδίζει αμάχους στη Ράφα, το υποτιθέμενο ασφαλές καταφύγιο, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει το ίδιο το Ισραήλ. Μόλις χθες η διεθνής οργάνωση “Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα” έδωσε στη δημοσιότητα τον απολογισμό των 4 μηνών στη Γάζα. Είναι “τρομακτικός”, σημειώνεται με την προειδοποίηση πως επέρχεται νέο λουτρό αίματος. Πρόκειται για “εξάλειψη της δημοσιογραφίας και του δικαιώματος στην ενημέρωση στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό”, τονίζει η RSF. 

Στην αναφορά της σημειώνεται πως “σε 124 ημέρες συγκρούσεων, τουλάχιστον 84 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 20 κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής τους εργασίας. Οι δημοσιογράφοι αποδεκατίζονται καθώς περνούν οι μέρες αυτού του ατέρμονου πολέμου, μέσω των αδιάκοπων ισραηλινών επιδρομών από το βορρά προς το νότο της Λωρίδας της Γάζας .