Νομοθεσίες για πιο επιθετικά κράτη καταστολής

Διαβάζοντας τη δήλωση δικηγόρων της “Εναλλακτικής Παρέμβασης” για το νομοσχέδιο τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα (δημοσιεύεται παρακάτω) στο οποίο μεταξύ άλλων θεσμοθετείται νέα ασπίδα προστασίας για τις αυθαιρεσίες της αστυνομίας, διακρίνεται η θεσμική -νομοθετική προετοιμασία για ένα ακόμη πιο επιθετικό κράτος καταστολής. Όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την Ελλάδα μετά το νομοσχέδιο του Ποινικού Κώδικα και την ψήφιση της νέας αρχής κυβερνοασφάλειας, αναμένεται νέα νομοθεσία για τις “ψηφιακές υπηρεσίες” και την κυβερνοασφάλεια όπως προτάσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε επίπεδο ΟΗΕ προωθείται επίσης η Σύμβαση για το “Κυβερνοέγκλημα”, για τους όρους της οποίας δεκάδες φορείς και ενώσεις εξέφρασαν αντιρρήσεις. Επισημαίνουν πως απαιτεί από τα κράτη να ποινικοποιούν υπερβολικά πολλές δραστηριότητες, δεν περιλαμβάνει αδικήματα που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο. Η τρίτη ανησυχητική εξέλιξη είναι η έγκριση της συμφωνίας για την αυτοματοποιημένη ανταλλαγή δεδομένων για αστυνομική συνεργασία, γνωστή ως «Prüm II». Πρόκειται για σύμβαση που δίνει προτεραιότητα στην εθνική ασφάλεια έναντι των δικαιωμάτων των ανθρώπων. Στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας τα κράτη θα δίνουν πρόσβαση σε υπηρεσίες καταστολής, επιτρέποντας τη χρήση λογισμικού κατασκοπείας και υποστηρίζοντας άλλες καταχρηστικές ενέργειες που θα επικυρώνονται από αυτά. Μεταξύ αυτών είναι και η αναγνώριση προσώπων με βιομετρικά χαρακτηριστικά.***

Διαβάζουμε τη δήλωση των Συμβούλων της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας στο ΔΣ του Δ.Σ.Α. για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα του κώδικα ποινικής δικονομίας:

Διακόσια χρόνια νομικού πολιτισμού πίσω και σταγόνες αστυνομικού κράτους. Αυτό είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για την μεταρρύθμιση του ποινικού δικαίου στην Ελλάδα. Ολόκληρος ο νομικός κόσμος, οι Νομικές σχολές, όλοι ανεξαιρέτως οι συλλογικοί επιστημονικοί φορείς, σωματεία επιστημόνων δικηγόρων, οι δικηγορικοί Σύλλογοι, οι σύλλογοι των δικαστικών, είναι αντίθετοι με τη φιλοσοφία και τις ρυθμίσεις των εξαγγελιών (και πλέον νομοσχεδίου) της Κυβέρνησης.

Αν οι ποινική μας νομοθεσία απαιτεί μεταρρύθμιση, αυτή πρέπει να είναι προς την ακριβώς αντίθετα κατεύθυνση από αυτή που διαπνέει το νομοσχέδιο του υπουργείου: Θα πρέπει να διευρυνθούν και ενισχυθούν τα δικαιώματα (και η άσκησή τους) του κατηγορούμενου, του υπόπτου, του κρατούμενου , του συλληφθέντα και του προσαχθέντα. Θα πρέπει να τεθούν δικλείδες ασφαλείας από την αστυνομική αυθαιρεσία στην προανάκριση (σημειώνουμε την συμβολική καταδίκη της χώρας μας από το Ε.Κ. σχετικά με την ποιότητα του κράτους δικαίου, που αναφέρεται και συγκεκριμένα στο ζήτημα της αστυνομικής αυθαιρεσίας). Θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί το ποινικό και ποινικό δικονομικό δίκαιο σύμφωνα με τα βέλτιστα δεδομένα και προς ανθρωποκεντρική και φιλελεύθερη κατεύθυνση και όχι προς φυλακοκεντρική και αναπαραγωγική του ποινικού κύκλου.

Η κατάθεση προς ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου πρέπει να κινητοποιήσει ολόκληρη την κοινωνία με τον νομικό κόσμο να είναι στην πρώτη γραμμή. Δεν νοείται δικηγόρος υπερασπιστής να αποδέχεται τις διατάξεις και την προσέγγιση της ουσίας και της δικονομίας αυτού του νομοσχεδίου. Δεν νοείται επιστήμονας νομικός τον 21ο αιώνα να αποδέχεται τη φιλοσοφία και τον προσανατολισμό ενός νομικού συστήματος που αντιστοιχεί σε εποχές πριν το Διαφωτισμό. Δε νοείται δημοκρατικός πολίτης να αποδέχεται την δημιουργία ενός ποινικού συστήματος χωρίς εξασφαλίσεις, χωρίς πολυφωνία και την εξαίρεση της αστυνομικής αρχής από την αρχή της δημόσιας και ζωντανής δίκης.

Οι δικηγορικοί σύλλογοι, οι νομικές σχολές, οι φοιτητές των νομικών σχολών, οι ενώσεις των δικαστών, οι συλλογικότητες των νομικών επιστημόνων πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή ώστε να αποσυρθεί πάραυτα το νομοσχέδιο αυτό. Πρέπει να απευθυνθούν σε όλους τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών να συστρατευθούν ενάντια σε μια μεταρρύθμιση που δεν αφορά το στενό κλάδο των δικηγόρων, αλλά πρώτα απ’ όλα αφορά όποια και όποιον πολίτη, για όποιο αδίκημα, βρεθεί ενώπιον του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν πρέπει να περάσει, στο όνομα ολόκληρης της κοινωνίας, στο όνομα της Δικαιοσύνης.

Εκ μέρους της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας
Οι σύμβουλοι: Ευγενία Κουνιάκη, Γιώργος Βλάχος

 

** Περισσότερα για τηn Αυτοματοποιημένη ανταλλαγή δεδομένων στο Prüm II μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα ΕΕΛ/ΛΑΚ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *