Τι συνέβη και στράφηκαν δημοσιογράφοι εναντίον συναδέλφων τους στο Documento

Η είδηση δεν χαροποιεί κανέναν. Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Documento εκλήθησαν σε γενική συνέλευση, χωρίς την παρουσία του συνδικαλιστικού οργάνου τους, με την παρουσία του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη και των διευθύνσεων εφημερίδας και μάρκετινγκ, για να καταδικάσουν άλλους δημοσιογράφους, πρώην συναδέλφους τους που είτε απολύθηκαν είτε παραιτήθηκαν το τελευταίο 6μηνο. Σε αυτή τη συνέλευση τέθηκε προς έγκριση ψήφισμα υπό τον ηχηρό τίτλο “Έως εδώ με την αθλιότητα”. (Το διαβάζετε εδώ αναλυτικά).  Θα περίμενε κάποιος πως η “αθλιότητα” αφορά πολιτικές παρεμβάσεις εξαιτίας των αποκαλύψεων της εφημερίδας για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Ν.Δ. Όχι, το ψήφισμα στρέφεται ξεκάθαρα εναντίον απολυμένων δημοσιογράφων και όσων επέλεξαν να παραιτηθούν μετά την κρίση των προηγούμενων μηνών επειδή μετά από 3 νέες απολύσεις τον περασμένο Ιανουάριο, κατήγγειλαν δημόσια εργοδοτικό εκφοβισμό και εκβιαστικές τακτικές. Υπέρ του εργοδότη εναντίον δημοσιογράφων κάτω από την πίεση της διεύθυνσης, ψήφισαν 26 εργαζόμενοι, 6 ψήφισαν κατά, 10 λευκό και 7 κατήγγειλαν τη διαδικασία ως αντιδεοντολογική.

Πριν τρεις ημέρες με χορηγία στο Facebook η εφημερίδα Documento ανακοίνωνε πως θα στραφεί δικαστικά εναντίον δημοσιογράφου την οποία “είδε” πίσω από ανώνυμη επιστολή καταγγελίας απολυμένων και παραιτηθέντων δημοσιογράφων η οποία στάλθηκε σε ΜΜΕ στις 5 Φεβρουαρίου (εδώ η επιστολή). Μετά από τη στοχοποίηση αυτή οι ίδιοι απέστειλαν νέα επιστολή με υπογραφές στην οποία στιλιτεύουν τη στοχοποίηση μιας δημοσιογράφου από τον εκδότη Κώστα Βαξεβάνη και τις απειλές για προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Η απαίτηση της ιδιοκτησίας-διεύθυνσης τέθηκε ως “δημοσιογραφικό πρόβλημα” μεταξύ εργαζόμενων, θολώνοντας για μια ακόμη φορά τα όρια ανάμεσα σε εκδότες- εργοδότες και δημοσιογράφους- εργαζόμενους.  Αυτό το ψήφισμα εγκρίθηκε με 26 έναντι 23. Στην ιστοσελίδα ωστόσο του documento παρουσιάστηκε ως να ήταν ομόφωνο χωρίς αντιρρήσεις. Και επίσης χωρίς καμία εξήγηση για το ποιά “αθλιότητα” διέπραξαν οι καταγγελόμενοι συνάδελφοι τους. Για σήμερα προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την εφημερίδα Documento εναντίον των απολύσεων. (εδώ και εδώ)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *