Νέα επίθεση ισραηλινών με drone εναντίον δημοσιογράφων

Ο δημοσιογράφος του Al-Jazeera, Ismail Abu Omar, λαμβάνει θεραπεία σε νοσοκομείο (αριστερά) αφού τραυματίστηκε σοβαρά (δεξιά) από επίθεση ισραηλινού drone, ενώ έκανε ρεπορτάζ κοντά στην πόλη Rafah στη νότια Γάζα, στις 13 Φεβρουαρίου 2024. (Στιγμιότυπο: Al-Jazeera)

Βηρυτός, 13 Φεβρουαρίου 2024

 Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων είναι βαθιά ανήσυχη από μια νέα επίθεση ισραηλινών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Γάζα που τραυμάτισε σοβαρά δύο δημοσιογράφους του Al-Jazeera κοντά στη νότια πόλη Ράφα και ζητά να γίνει ανεξάρτητη έρευνα για το εάν οι δημοσιογράφοι έγιναν στόχος δολοφονίας . Ο ρεπόρτερ του Al-Jazeera Ismail Abu Omar και ο καμεραμέν- φωτορεπόρτερ Ahmed Matar ταξίδευαν με μοτοσικλέτα στο Miraj, βόρεια της Rafah, ενώ έκαναν ρεπορτάζ για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στην περιοχή, όταν τους χτύπησε ένα ισραηλινό drone, σύμφωνα με αναφορές μέσων . Και οι δύο δημοσιογράφοι φορούσαν προστατευτικά γιλέκα με ευδιάκριτη την ένδειξη «Press» και έφεραν τον εξοπλισμό τους, είπε το Al-Jazeera .

Το Al-Jazeera είπε ότι οι δημοσιογράφοι υποβλήθηκαν σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη Ράφα. Το δεξί πόδι του Αμπού Ομάρ και μερικά δάχτυλα στο δεξί του χέρι ακρωτηριάστηκαν , το αριστερό του πόδι τραυματίστηκε σοβαρά και κομμάτια από θραύσματα παρέμειναν στο κεφάλι και στο στήθος του.

«Η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Ισραήλ που τραυμάτισε σοβαρά τον δημοσιογράφο του Al-Jazeera Ismail Abu Omar και τον ανεξάρτητο χειριστή κάμερας και φωτορεπόρτερ Ahmed Matar είναι ένα άλλο φρικτό παράδειγμα του υψηλού προσωπικού τίμημα που πληρώνουν οι δημοσιογράφοι στη Γάζα για να καλύψουν τον πόλεμο, ώστε ο κόσμος να δει τι συμβαίνει συμβαίνει», δήλωσε ο Σερίφ Μανσούρ, Συντονιστής Προγράμματος του CPJ Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στην Ουάσιγκτον, «Είμαστε βαθιά ανήσυχοι από αυτή τη νέα επίθεση και ζητάμε μια ανεξάρτητη έρευνα για το εάν οι δημοσιογράφοι στοχοποιήθηκαν, κάτι που συνιστά έγκλημα πολέμου».

Το Al-Jazeera δήλωσε πως οι δημοσιογράφοι στοχοποιήθηκαν εσκεμμένα, περιγράφοντας το περιστατικό ως «ένα πλήρες έγκλημα που προστέθηκε στα εγκλήματα του Ισραήλ κατά των δημοσιογράφων και ένα ακόμη επεισόδιο στη σκόπιμη στόχευση των δημοσιογράφων και των ανταποκριτών του Al Jazeera. στην Παλαιστίνη».

Στις 9 Φεβρουαρίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου διέταξε τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) να προετοιμαστούν για την εκκένωση Παλαιστινίων αμάχων από τη Ράφα, η οποία συνορεύει με την Αίγυπτο και είναι το τελευταίο καταφύγιο για περίπου 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένους ανθρώπους που έχουν διαφύγει από επιθέσεις βορειότερα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες , τα Ηνωμένα Έθνη , το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και ανθρωπιστικές οργανώσεις τάχθηκαν κατά της σχεδιαζόμενης επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα.

Από τις 7 Οκτωβρίου, το CPJ έχει τεκμηριώσει 85 δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης που σκοτώθηκαν ενώ κάλυπταν τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας από ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Samer Abu Daqqa του Al-Jazeera στις 15 Δεκεμβρίου και των Hamza Al Dahdouh και Mustafa Thuraya στις 7 Ιανουαρίου.

Τη Δευτέρα, στο μεταξύ, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε νόμο που του επιτρέπει να κλείσει το Al-Jazeera στη χώρα, μια κίνηση για την οποία το CPJ αντιδρά έντονα.

Πηγή: CPJ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *