Νέα διεθνής έκκληση για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ

H Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων διοργανώνει την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024, δύο διαδικτυακές ενημερώσεις σχετικά με τη δίκη του Τζούλιαν Ασάνζ, τις δικαστικές εξελίξεις και τα νομικά επιχειρήματα της υπόθεσης με στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης των δημοσιογράφων αλλά και της κοινής γνώμης ενόψει των δικαστικών ακροάσεων ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Βασιλικό Δικαστήριο του Λονδίνου στις 20 και 21 Φεβρουαρίου. Παράλληλα ενόψει της δίκης αυτής η Διεθνής Αμνησία επαναφέρει την έκκληση της από τον Μάιο του 2022  με συλλογή υπογραφών (εδώ) για την απόσυρση των κατηγοριών από τις ΗΠΑ. <<Η αδιάκοπη καταδίωξη της αμερικανικής κυβέρνησης προς τον Julian Assange για τη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων που περιλάμβαναν πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον στρατό των ΗΠΑ δεν είναι παρά μια καθολική επίθεση κατά του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης>>, δηλώνει η Διεθνής Αμνησία.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ευρωπαϊκής υπερασπιστικής ομάδας των δικηγόρων του Ασάνζ, η οποία εργάζεται σε συντονισμό με την Διεθνή (IFJ) και την Ευρωπαϊκή (EFJ) Ομοσπονδία Δημοσιογράφων:

«αυτές οι διαδικασίες είναι κομβικής σημασίας καθώς θα καθορίσουν εάν ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει την ευκαιρία να αμφισβητήσει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η απόρριψη της προσφυγής του –η οποία θα μπορούσε να συμβεί την ημέρα της ακρόασης ή εντός λίγων ημερών– θα σήμαινε την εξάντληση όλων των νομικών οδών εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό θέτει τον Τζούλιαν Ασάνζ σε άμεσο κίνδυνο αναγκαστικής έκδοσης στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει πραγματικό κίνδυνο ποινής φυλάκισης έως και 175 ετών και σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω άδικων συνθηκών δίκης και κράτησης».

Η ενημέρωση θα επικεντρωθεί σε τέσσερα κύρια θέματα: το ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και της έκφρασης, το πολιτικό αδίκημα και τις διώξεις με πολιτικά κίνητρα, καθώς και τον πραγματικό κίνδυνο βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης του Ασάνζ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *