Σε δίνη τα μίντια του ΣΥΡΙΖΑ (και τα φιλικά)

Ματίνα Παπαχριστούδη στο prin.gr

Μετά τις παρεμβάσεις Κασσελάκη στους μηχανισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για τον πλήρη έλεγχο του, σειρά έχουν τα μίντια που ανήκουν στο κόμμα. Η κατάσταση σε αυτά, όπως και στα Μέσα που τον στηρίζουν απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντανακλά σε πολύ μεγάλο βαθμό όσα γίνονται και στο κόμμα. Όπως συνέβη μετά την ήττα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα προβλήματα χρηματοδότησης χρησιμοποιούνται ως κύριο επιχείρημα για την πολιτική επέμβαση της ηγεσίας Κασσελάκη με σκοπό τον έλεγχο της λειτουργίας τους.

Το κύριο μέτωπο έχει ήδη ανοίξει στην εταιρεία Left Media, η οποία κατέχει ιδιοκτησιακά την εφημερίδα Αυγή, τον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 και την ιστοσελίδα left.gr, στην οποία μάλιστα εντάχθηκαν οι ιστοσελίδες και των δύο παραπάνω Μέσων. Ο καθησυχασμός των εργαζόμενων σε εφημερίδα και ραδιόφωνο μετά την αλλαγή των διευθυντικών στελεχών διήρκησε ελάχιστα. Οι πληροφορίες για τη δεινή οικονομική κατάσταση της Αυγής και το σενάριο να ανασταλεί η καθημερινή έκδοση της εφημερίδας διοχετεύονται ήδη από πηγές του κόμματος. Όπως και εκείνο που αφορά την πώληση ή το λουκέτο στο ραδιόφωνο.

Το επιχείρημα για συρρίκνωση ή ιδιωτικοποίηση των Μέσων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το 2019, όταν υπεύθυνος ήταν ο Δ. Τζανακόπουλος, είναι ότι τα δύο τρίτα της κρατικής χρηματοδότησης πηγαίνουν για τη λειτουργία τους. Ο ραδιοφωνικός σταθμός, παρ’ όλα αυτά, είναι το μοναδικό ΜΜΕ με ουσιαστική επιρροή που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ νομικά είναι πολύ δύσκολο να μεταβιβαστεί σε άλλη εταιρεία, με βάση το μοντέλο του ΚΚΕ με τον 902 TV. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται πάλι στον αέρα, αναμένουν επίσημες απαντήσεις για το σχέδιο που υπάρχει — αν υπάρχει.

Σε παρόμοια δίνη βρίσκονται, την ίδια στιγμή, και τα ΜΜΕ που διάκεινται φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως οι εφημερίδες.  Η Εφημερίδα των Συντακτών, το μοναδικό Μέσο που ανήκει σε συνεταιρισμό, αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα και οι χαμηλοί μισθοί δεν αρκούν για τη βιωσιμότητά του. Όσο για το Documento του Κώστα Βαξεβάνη, παρά τις δηλώσεις του εκδότη ότι ξεπέρασε τα οικονομικά προβλήματα, απολύει (μάλλον εκδικητικά) χαμηλά αμειβόμενους δημοσιογράφους, με επιχείρημα ότι καταλογίστηκε πρόστιμο από την εφορία και πρέπει να το πληρώσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *