Καταγγελία για Documento: “Τραμπουκισμοί, απολύσεις, ηχογραφήσεις συνελεύσεων”

Λάβαμε και αναρτούμε καταγγελία από τους πρώην εργαζόμενους στην εφημερίδα Documento οι οποίοι υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους και αποχώρησαν σε ένα πολύ τοξικό κλίμα. Μετά το Καλοκαίρι αποχώρησαν τουλάχιστον 12 δημοσιογράφοι. Στην επιστολή -καταγγελία τους αναφέρονται αναλυτικά στα γεγονότα. (** Επισυνάπτεται και η πρώτη επιστολή του εκδότη προς την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ) 

Τι συνέβη το καλοκαίρι στο Documento και οδήγησε πάνω από δέκα δημοσιογράφους στην παραίτηση, πώς φτάσαμε στις εκδικητικές απολύσεις του τελευταίου μήνα

Τρεις απολύσεις δημοσιογράφων πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα στην εφημερίδα Documento από τον εκδότη Κώστα Βαξεβάνη οι οποίες καταγγέλλονται ως εκδικητικές. Από το καλοκαίρι ωστόσο, αρκετές απορίες είχε δημιουργήσει η ξαφνική παραίτηση πάνω από δέκα δημοσιογράφων της εφημερίδας, ανάμεσα στους οποίους πολλά άτομα της στενής δημοσιογραφικής ομάδας του Κώστα Βαξεβάνη. Τα γεγονότα δεν είναι ασύνδετα.

Εκείνη την περίοδο ο εκδότης είχε ανακοινώσει, όχι επίσημα στους εργαζόμενους οι οποίοι αγωνιούσαν για το επαγγελματικό μέλλον τους, αλλά μέσω επιλεκτικών διαρροών στον Τύπο, ότι κλείνει το Documento,απόφαση που τελικά ανακάλεσε.

Το παρακάτω κείμενο έχει στόχο να δώσει απαντήσεις για τις αποχωρήσεις των συγκεκριμένων δημοσιογράφων και τις απολύσεις, οι οποίες ήταν αποτέλεσμα τοξικών και κακοποιητικών συμπεριφορών από την πλευρά του Κώστα Βαξεβάνη, στοχοποίησης εργαζόμενων ως «βαριδίων» που υπονομεύουν το Μέσο και  ευθύνονται για το «λουκέτο», αλλά δυστυχώς και αντισυναδελφικών πρακτικών (όπως οι κρυφές ηχογραφησεις συνελεύσεων εργαζομένων προκειμένου ο Κώστας Βαξεβάνης να είναι ενήμερος σε πραγματικό χρόνο για όσα λέγονται).

Καταγγελία από πρώην εργαζόμενους/ες του Documento

Το περασμένο καλοκαίρι, ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης, ήθελε να προβεί σε μαζικές απολύσεις. Ήθελε να απολύσει 15 περίπου «βαρίδια» όπως τα χαρακτήριζε αυτός και οι κοντινοί του και ζητούσε έμμεσα τη στήριξη της στενής του ομάδας. Ο λόγος ήταν ότι δεν του άρεσαν όσα ειπώθηκαν σε συνέλευση εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε με αφορμή μία απόλυση από την οποία προέκυψε ψήφισμα για το εκφοβιστικό κλίμα το οποίο υπήρχε εντός του γραφείου από την πλευρά του εργοδότη. Αυτό συνέβαινε όχι μόνο εκείνη την περίοδο αλλά διαχρονικά, αφού πολλοί εργαζόμενοι κατά καιρούς είχαν αντιμετωπίσει απαξίωση για την εργασία και την προσωπικότητά τους αλλά και απειλές απόλυσης. Το ψήφισμα εκείνο είχε υπερψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία.

Ο ίδιος ενημερώθηκε για το ψήφισμα από τον εκπρόσωπο των εργαζόμενων, στον οποίο είχε ήδη κάνει προσωπική επίθεση με επιστολή, και εκτός του ότι αποφάσισε ότι πρέπει να απολύσει τους «αντιφρονούντες», απέστειλε προσωπικό μήνυμα σε ορισμένους εκ των εργαζομένων το οποίο έλεγε: «Έχετε υπογράψει ψήφισμα που με καταγγέλλει για κλίμα εκφοβισμού; Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους» με σκοπό φυσικά να τους τρομοκρατήσει. Ο Κώστας Βαξεβάνης συγκάλεσε μάλιστα άτυπη συνέλευση εργαζομένων από την οποία απέκλεισε τα κατά τον ίδιο «βαρίδια», στην οποία ζήτησε λευκή επιταγή για απολύσεις. Συγκεκριμένα, απαίτησε, προκειμένου να κρατήσει ανοιχτή την εφημερίδα, να υπογράψουν κείμενο το οποίο θα του αναγνωρίζει το διευθυντικό δικαίωμα να διοικεί όπως θέλει την επιχείρησή του.

Αποτέλεσμα ήταν η αποχώρηση 12 ανθρώπων οι οποίοι δεν ανήκαν στα λεγόμενα «βαρίδια» (δηλαδή στους στοχοποιημένους από τον εκδότη εργαζόμενους) αλλά δεν άντεξαν άλλο το τοξικό και κακοποιητικό κλίμα εντός της εφημερίδας, αφού φυσικά και όποιος αντέδρασε στην αρχική πρόθεση του Κώστα Βαξεβάνη για απολύσεις μπήκε στη μαύρη λίστα. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τη στενή του ομάδα η οποία αποτελούνταν από 7 άτομα, αποχώρησαν οι 5. Το αποτέλεσμα ήταν να πάρουν απλώς παράταση οι απολύσεις εκείνων τους οποίους εξαρχής ήθελε να απομακρύνει. Μέχρι τώρα.

Λίγους μήνες μετά, ο εκδότης, φερόμενος εκδικητικά, έστειλε εσωτερικό e-mail προς τους εργαζόμενους στο οποίο τους απαγόρευε να εμφανίζονται σε τηλεοπτικές εκπομπές ως καλεσμένοι αν πρώτα δεν πάρουν άδεια από τον ίδιο. Αυτό έγινε για να μην εμφανίζονται οι εργαζόμενοι σε τηλεοπτικούς σταθμούς που είχαν μεταπηδήσει ορισμένοι εκ των 12 που αποχώρησαν.

Το κλίμα εκφοβισμού  εντός της εφημερίδας συνεχίστηκε με όσους είχαν αντιδράσει να δέχονται ψυχολογικό πόλεμο με τις εξάρσεις του εκδότη να είναι συχνές. Ακραίο παράδειγμα της συμπεριφοράς του είναι όταν ο Κ. Βαξεβάνης ούρλιαζε σε δημοσιογράφο της εφημερίδας, τον αποκαλούσε «τσουτσέκι» και δεν δίστασε να τον σπρώξει μπροστά σε εργαζόμενους/ες που μπήκαν στη μέση.

Σήμερα, επτά μήνες μετά την πρώτη κρίση το σενάριο εκκαθάρισης της εφημερίδας από τα «βαρίδια» πήρε και πάλι μπρος με τον εκδότη να προχωρά σε τέσσερις απολύσεις, με τις τρεις να είναι ξεκάθαρα εκδικητικές (δεν του αρέσουν όσα λένε στις συνελεύσεις) και η τέταρτη να αποτελεί το άλλοθι  του εκδότη  για να γλιτώσει την καταγγελία περί εκδικητικών απολύσεων, αφού μεταξύ άλλων απέλυσε και τον διευθυντή της ιστοσελίδας.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι και τώρα, όπως ακριβώς συνέβη και το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και σε αντίστοιχη κρίση που είχε προκληθεί στην εφημερίδα του 2019, ο Κώστας Βαξεβάνης, απέστειλε στην ΕΣΗΕΑ σχεδόν πανομοιότυπη επιστολή στην οποία αναφέρει ότι δεν ευθύνεται εκείνος για τις απολύσεις (και προφανώς ούτε για την ψυχική κακοποίηση δημοσιογράφων οι οποίοι είναι απολύτως εξαρτημένοι από την εργασία και τον μισθό του και επομένως σε μειονεκτική θέση) αλλά η Ένωση, επειδή δεν τον έχει στηρίξει επαρκώς όταν δέχεται προσωπικό και οικονομικό πόλεμο εξαιτίας των αποκαλύψεών του.

Δεν θα μας εκπλήξει οποιαδήποτε μελλοντική επιστολή στήριξης προς τον Κώστα Βαξεβάνη από τους εναπομείναντες εργαζόμενους στο Documento, καθώς αποτελεί συνηθισμένη πρακτική του εκδότη, να αναγκάζει μέσω όλων των παραπάνω τους εργαζόμενους να τον στηρίξουν δημόσια υπό την απειλή της ανεργίας.

Πρώην εργαζόμενοι/ες στο Documento, στο documentonews.gr και στο Κουτί της Πανδώρας

** Η επιστολή του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη προς την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου τον Ιούνιο του 2023 Επιστολή_Αντωνιαδου (1)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *