Καθημερινή κόλαση για τους δημοσιογράφους στη Γάζα, λένε οι Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα

Πηγή φωτό :IPI

update: Η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφασίζει να κλείσει τα γραφεία του Al Jazeera στα κατεχόμενα από το 1948 εδάφη.

 

Πολλοί δημοσιογράφοι της Γάζας βρίσκονται στη Ράφα κυνηγημένοι από τις δολοφονικές επιθέσεις των Ισραηλινών. Σήμερα ο στρατός του σιωνιστικού κράτους βομβαρδίζει αμάχους στη Ράφα, το υποτιθέμενο ασφαλές καταφύγιο, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει το ίδιο το Ισραήλ. Μόλις χθες η διεθνής οργάνωση “Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα” έδωσε στη δημοσιότητα τον απολογισμό των 4 μηνών στη Γάζα. Είναι “τρομακτικός”, σημειώνεται με την προειδοποίηση πως επέρχεται νέο λουτρό αίματος. Πρόκειται για “εξάλειψη της δημοσιογραφίας και του δικαιώματος στην ενημέρωση στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό”, τονίζει η RSF. 

Στην αναφορά της σημειώνεται πως “σε 124 ημέρες συγκρούσεων, τουλάχιστον 84 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 20 κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής τους εργασίας. Οι δημοσιογράφοι αποδεκατίζονται καθώς περνούν οι μέρες αυτού του ατέρμονου πολέμου, μέσω των αδιάκοπων ισραηλινών επιδρομών από το βορρά προς το νότο της Λωρίδας της Γάζας . Οι δημοσιογράφοι που επιβίωσαν αυτούς τους τέσσερις μήνες ζουν μια καθημερινή κόλαση: σε απάνθρωπες συνθήκες, υφίστανται ελλείψεις κάθε είδους, ιδιαίτερα σε εξοπλισμό, καθώς και τακτικά μπλακ άουτ στα μέσα ενημέρωσης.

«Σε τέσσερις μήνες σύγκρουσης, η παλαιστινιακή δημοσιογραφία αποδεκατίστηκε από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις με πλήρη ατιμωρησία, με έναν εκπληκτικό αριθμό νεκρών περισσότερων από 84 δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν, τουλάχιστον 20 εν ώρα υπηρεσίας. Μετά την κατάθεση δύο καταγγελιών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και κάνοντας επανειλημμένες εκκλήσεις προς τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς, η RSF προτρέπει για άλλη μια φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εφαρμόσει αμέσως το ψήφισμα 2222 (2015) για την προστασία των δημοσιογράφων”.

Δημοσιογράφοι εγκλωβισμένοι στη Ράφα

Οι δημοσιογράφοι στη Γάζα δεν έχουν διέξοδο ή ασφαλές καταφύγιο. Αναγκασμένη να καταφύγει στα νότια του θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου, η συντριπτική πλειοψηφία έχει καταφύγει στη Ράφα, όπου το σημείο διέλευσης με την Αίγυπτο είναι ακόμα κλειστό και όπου μια εισβολή στην πόλη θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο λουτρό αίματος. Η Ράφα χαρακτηρίστηκε από το Ισραήλ ως «ζώνη ασφαλείας» στην αρχή της σύγκρουσης. Παρά τις εκκλήσεις της RSF να ανοίξει η πύλη της Ράφα, οι ισραηλινές αρχές συνεχίζουν να εμποδίζουν τους δημοσιογράφους της Γάζας να φύγουν και να εμποδίζουν την πρόσβαση ξένων δημοσιογράφων στον θύλακα.

Ένα ανατριχιαστικό διόδιο 

Σύμφωνα με το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων (PJS), περίπου 50 τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης στη Γάζα έχουν καταστραφεί ολικά ή εν μέρει από τον ισραηλινό στρατό από τις 7 Οκτωβρίου, εκτός από τον τρομερό αριθμό των νεκρών.

Η RSF υπέβαλε δύο καταγγελίες στο Γραφείο του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) στις 31 Οκτωβρίου και στις 22 Δεκεμβρίου 2023 σε σχέση με τις δολοφονίες δημοσιογράφων και την καταστροφή των μέσων ενημέρωσης. Στον απόηχο των δολοφονιών του ανεξάρτητου βιντεογράφου Μουσταφά Θουράγια και του δημοσιογράφου του Αλ Τζαζίρα Χαμζά Νταντούχ στις 7 Ιανουαρίου, η RSF έλαβε απόφαση από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ να συμπεριλάβει εγκλήματα κατά δημοσιογράφων στην έρευνά της για την κατάσταση στην Παλαιστίνη. Δύο ημέρες αργότερα, η RSF κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιμετωπίσει επειγόντως τις παραβιάσεις του ψηφίσματος 2222 από το Ισραήλ για την προστασία των δημοσιογράφων.

Ο αγώνας των δημοσιογράφων για κάλυψη

Σε αυτό το τρομακτικό σκηνικό, οι Παλαιστίνιοι ρεπόρτερ στη Γάζα δείχνουν αμείωτο θάρρος συνεχίζοντας να καλύπτουν τις επιθέσεις. Οι περισσότεροι έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα. Αναγκασμένοι να μετακινηθούν, ζουν σε σκηνές, χωρίς ρεύμα και πολύ λίγο φαγητό ή νερό. Οι τραυματίες δημοσιογράφοι έχουν πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη. Σε συνεργασία με τους Arab Reporters for Investigative Journalism (ARIJ), η RSF παρέχει επιχορηγήσεις σε δημοσιογράφους της Γάζας από την αρχή του πολέμου για να υποστηρίξει το έργο τους στο ρεπορτάζ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *