Τι πραγματικά συνέβη στις 7 Οκτωβρίου;

Άρθρο από το https://new.thecradle.co σε αυτοματη μεταφραση 
 Δύο εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, μια σαφέστερη εικόνα του τι συνέβη – ποιος πέθανε και ποιος σκότωσε – αρχίζει τώρα να εμφανίζεται.
Αντί για τη συνολική σφαγή αμάχων,στοιχεία δείχνουν ότι το Ισραήλ, είναι υπεύθυνο για αρκετούς θανάτους δικών του πολιτών .
Στοιχεία που δημοσίευσε η Ισραηλινή αριστερή εφημερίδα Haaretz δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί Ισραηλινοί που σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα ήταν στην πραγματικότητα μαχητές – στρατιώτες ή αστυνομικοί.
Εν τω μεταξύ, δύο εβδομάδες από γενικής καθεστωτικης προπαγάνδας δυτικών ΜΜΕ ότι η Χαμάς φέρεται να σκότωσε περίπου 1.400 ισραηλινούς πολίτες κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου ,χρησίμευσε για να πυροδοτήσει αρνητικά συναισθήματα προς τους Παλαιστίνιους και να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα για την τρομερή καταστροφή της Λωρίδας της Γάζας και του άμαχου πληθυσμού της από το Ισραήλ.
Οι αναφορές για τον ισραηλινό αριθμό νεκρών έχουν φιλτραριστεί και διαμορφωθεί έτσι ώστε να υποδηλώνουν ότι μια μαζική σφαγή αμάχων συνέβη εκείνη την ημέρα, με τα μωρά, τα παιδιά και τις γυναίκες να είναι οι κύριοι στόχοι μιας τρομοκρατικής επίθεσης.
Τώρα πλέον λεπτομερή στατιστικά στοιχεία για τις απώλειες που δημοσίευσε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα.
Από τις 23 Οκτωβρίου, το ειδησεογραφικό πρακτορείο έχει δημοσιεύσει πληροφορίες για 683 Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης υπό την ηγεσία της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων τους και των τοποθεσιών των θανάτων τους στις 7 Οκτωβρίου.
Από αυτούς, 331 θύματα – ή το 48,4% – έχουν επιβεβαιωθεί ότι είναι στρατιώτες και αστυνομικοί, πολλοί από αυτούς γυναίκες.
Άλλοι 13 περιγράφονται ως μέλη των υπηρεσιών διάσωσης και οι υπόλοιποι 339 απ’οτι φαίνεται θεωρούνται άμαχοι.
Ενώ αυτός ο κατάλογος δεν είναι πλήρης και αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το ήμισυ του δηλωμένου αριθμού νεκρών του Ισραήλ, σχεδόν οι μισοί από αυτούς που σκοτώθηκαν στη μάχη σώμα με σώμα αναγνωρίζονται σαφώς ως ισραηλινοί μαχητές.
Επίσης, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι παιδιών ηλικίας κάτω των τριών ετών, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση την ισραηλινή αφήγηση ότι τα μωρά στοχοποιήθηκαν από Παλαιστίνιους μαχητές της αντίστασης.
Από τα 683 συνολικά θύματα που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, επτά ήταν μεταξύ 4 και 7 ετών και εννέα μεταξύ 10 και 17 ετών.
Τα υπόλοιπα 667 θύματα φαίνεται να είναι ενήλικες.
Ο αριθμός και το ποσοστό των Παλαιστινίων αμάχων και παιδιών μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες δύο εβδομάδες – πάνω από 5.791 σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 2.360 παιδιών και 1.292 γυναικών, και περισσότεροι από 18.000 τραυματίστηκαν – είναι πολύ υψηλότεροι από οποιονδήποτε από αυτούς τους ισραηλινούς αριθμούς από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.
**Επανεξετάζοντας τη σκηνή
Η στρατιωτική επιχείρηση υπό την ηγεσία της Χαμάς, με την κωδική ονομασία Al-Aqsa Flood, εκτυλίχθηκε με μια δραματική επιδρομή τα ξημερώματα περίπου στις 6:30 π.μ. (ώρα Παλαιστίνης) στις 7 Οκτωβρίου.
Αυτό συνοδεύτηκε από μια κακοφωνία σειρήνων που έσπασαν τη σιωπή της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ, σηματοδοτώντας την έναρξη αυτού που έγινε ένα εξαιρετικό γεγονός στην 75χρονη ιστορία του κατοχικού κράτους.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, περίπου 1.500 Παλαιστίνιοι μαχητές διέσχισαν το διαχωριστικό φράγμα Γάζας-Ισραήλ.
Ωστόσο, αυτό το ξέσπασμα δεν περιορίστηκε μόνο στις δυνάμεις της Χαμάς.
Πολλοί ένοπλοι μαχητές που ανήκουν σε άλλες αντιστασιακές φατρίες όπως η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) παραβίασαν αργότερα τη γραμμή ανακωχής, μαζί με μερικούς Παλαιστίνιους που δεν συνδέονται με καμία οργανωμένη πολιτοφυλακή.
Καθώς έγινε φανερό ότι δεν επρόκειτο για μια συνηθισμένη επιχείρηση αντίστασης, εκατοντάδες βίντεο πλημμύρισαν γρήγορα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα περισσότερα από τα οποία έχουν προβληθεί από το The Cradle, απεικονίζοντας νεκρά ισραηλινά στρατεύματα και εποίκους, άγριες μάχες με πυροβολισμούς μεταξύ διαφόρων πλευρών και Ισραηλινούς αιχμάλωτους στη Γάζα.
Αυτά τα βίντεο είτε τραβήχτηκαν στα τηλέφωνα των Ισραηλινών, είτε κυκλοφόρησαν από Παλαιστίνιους μαχητές που βιντεοσκοπούσαν τη δική τους επιχείρηση.
Μόνο λίγες ώρες αργότερα άρχισαν να εμφανίζονται πιο φρικιαστικοί και εντελώς αμφίβολοι ισχυρισμοί.
**-Αβάσιμοι ισχυρισμοί για «θηριωδίες της Χαμάς»
Η Aviva Klompas, πρώην συγγραφέας ομιλιών για την ισραηλινή αποστολή στον ΟΗΕ, ήταν η πρώτη Ισραηλινή που διέδωσε τον ισχυρισμό ότι υπήρχαν αναφορές για «ισραηλινά κορίτσια που βιάστηκαν και τα σώματά τους σύρθηκαν στο δρόμο.”
Δημοσίευσε αυτό στο X στις 9:18 μ.μ. (ώρα Παλαιστίνης), στις 7 Οκτωβρίου, αν και ένα άρθρο γνώμης από τον Klompa που δημοσιεύθηκε με το Newsweek στις 12:28 π.μ. (ώρα Παλαιστίνης), στις 8 Οκτωβρίου, δεν έκανε καμία αναφορά σε σεξουαλική βία.
Ο Klompas είναι επίσης συνιδρυτής του Boundless Israel, μιας «δεξαμενής σκέψης» που εργάζεται «για να αναζωογονήσει την εκπαίδευση του Ισραήλ και να αναλάβει τολμηρή συλλογική δράση για την καταπολέμηση του μίσους κατά των Εβραίων».
Μια «αμετανόητα σιωνιστική» φιλανθρωπική ομάδα που εργάζεται για την προώθηση ισραηλινών αφηγήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η μία περίπτωση που παρουσιάστηκε ως απόδειξη βιασμού ήταν αυτή μιας νεαρής Γερμανο-ισραηλινής γυναίκας που ονομάζεται Shani Louk, η οποία βιντεοσκοπήθηκε μπρούμυτα στο πίσω μέρος ενός ημιφορτηγού και θεωρήθηκε ευρέως νεκρή.
Δεν ήταν σαφές εάν οι μαχητές που βιντεοσκοπήθηκαν με τον Λουκ στο όχημα με προορισμό τη Γάζα ήταν μέλη της Χαμάς, καθώς δεν φέρουν τις στολές ή τα διακριτικά των στρατευμάτων της Αλ Κασάμ που αναγνωρίζονται σε άλλα βίντεο της Χαμάς – μερικοί φορούσαν ακόμη και casual πολιτικά ρούχα και σανδάλια.
Αργότερα όμως , η μητέρα της ισχυρίστηκε ότι είχε αποδείξεις ότι η κόρη της ήταν ακόμα ζωντανή, αλλά είχε υποστεί σοβαρό τραύμα στο κεφάλι.
Αυτό ισχύει με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν από τη Χαμάς που ανέφεραν ότι η Σανι Λουκ νοσηλευόταν για τα τραύματά της σε ένα νοσοκομείο της Γάζας.
Περιπλέκοντας περαιτέρω τα πράγματα, την ημέρα που προέκυψαν αυτές οι καταγγελίες βιασμού, οι Ισραηλινοί δεν θα είχαν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες.
Οι ένοπλες δυνάμεις τους δεν είχαν ακόμη εισέλθει σε πολλές, αν όχι στις περισσότερες, από τις περιοχές που απελευθερώθηκαν από την παλαιστινιακή αντίσταση και εξακολουθούσαν να εμπλέκονται σε ένοπλες συγκρούσεις μαζί τους σε πολλαπλά μέτωπα.
Παρ ‘όλα αυτά, αυτοί οι ισχυρισμοί βιασμού πήραν τη δική τους “ζωή”, με ακόμη και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ισχυρίζεται, κατά τη διάρκεια ομιλίας του λίγες ημέρες αργότερα, ότι οι ισραηλινές γυναίκες «βιάστηκαν, δέχτηκαν επίθεση, παρέλασαν ως τρόπαια» από μαχητές της Χαμάς.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το άρθρο του The Forward στις 11 Οκτωβρίου ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε ότι δεν είχε αποδείξεις για τέτοιους ισχυρισμούς σε εκείνο το σημείο.
Όταν ο στρατός αργότερα έκανε τους δικούς του ισχυρισμούς για αποκεφαλισμούς, ακρωτηριασμούς ποδιών και βιασμούς, το Reuters επεσήμανε ότι «το στρατιωτικό προσωπικό που επιβλέπει τη διαδικασία ταυτοποίησης δεν παρουσίασε κανένα ιατροδικαστικό στοιχείο με τη μορφή εικόνων ή ιατρικών αρχείων».
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για αυτές τις φρικαλεότητες που να έχουν παρουσιαστεί.
*Άλλοι εξωφρενικοί ισχυρισμοί, όπως η ιστορία της Χαμάς που «αποκεφάλισε 40 μωρά» έγιναν πρωτοσέλιδα και πρωτοσέλιδα αμέτρητων δυτικών ειδησεογραφικών πρακτορείων.
Ακόμη και ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι έχει δει «επιβεβαιωμένες φωτογραφίες τρομοκρατών που αποκεφαλίζουν μωρά».
Οι ισχυρισμοί ανάγονται στον ισραηλινό έποικο και στρατιώτη Ντέιβιντ Μπεν Σιών, ο οποίος έχει υποκινήσει στο παρελθόν βίαιες ταραχές εναντίον Παλαιστινίων και ζήτησε να εξαλειφθεί η πόλη Χουβάρα της Δυτικής Όχθης.
Κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν προσκομίστηκε ποτέ για να υποστηρίξει αυτούς τους ισχυρισμούς και ο ίδιος ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε αργότερα ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν είχε δει ποτέ τέτοιες φωτογραφίες.
**-Το σχέδιο της Χαμάς
Υπάρχουν ελάχιστα έως καθόλου αξιόπιστα στοιχεία ότι οι παλαιστίνιοι μαχητές είχαν σχέδιο -ή εσκεμμένα επεδίωξαν να σκοτώσουν- ή επεδίωξαν να βλάψουν άοπλους ισραηλινούς πολίτες στις 7 Οκτωβρίου.
Από τα διαθέσιμα πλάνα, τους βλέπουμε να εμπλέκονται κυρίως με ένοπλες ισραηλινές δυνάμεις, αντιπροσωπεύοντας τους θανάτους εκατοντάδων στρατιωτών κατοχής.
Όπως κατέστησε σαφές ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Qassam Abu Obeida στις 12 Οκτωβρίου:
«Η επιχείρηση Al-Aqsa Flood είχε ως στόχο να καταστρέψει τη Μεραρχία της Γάζας (μια μονάδα του ισραηλινού στρατού στα σύνορα της Γάζας) η οποία δέχθηκε επίθεση σε 15 σημεία, ακολουθούμενη από επίθεση σε 10 επιπλέον σημεία στρατιωτικής επέμβασης.
Επιτεθήκαμε στην τοποθεσία Ζικίμ και σε αρκετούς άλλους οικισμούς έξω από το αρχηγείο της Μεραρχίας της Γάζας».
Ο Abu Obeida και άλλοι αξιωματούχοι της αντίστασης ισχυρίζονται ότι ο άλλος βασικός στόχος της επιχείρησής τους ήταν να πάρουν ισραηλινούς κρατούμενους που θα μπορούσαν να ανταλλάξουν με τους περίπου 5.300 Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται στα ισραηλινά κέντρα κράτησης, πολλοί από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Saleh Al-Arouri, σε συνέντευξή του μετά την επιχείρηση, τόνισε: «Έχουμε μεγάλο και ποιοτικό αριθμό και ανώτερους αξιωματικούς.
Το μόνο που μπορούμε να πούμε τώρα είναι ότι η ελευθερία των κρατουμένων μας βρίσκεται στο κατώφλι».
Και οι δύο πλευρές παίζουν αυτό το παιχνίδι: Από την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης στη Γάζα, το Ισραήλ έχει συλλάβει και φυλακίσει περισσότερους από 1.200 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει 38 συμφωνίες ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ των αντιστασιακών φατριών και του Τελ Αβίβ – συμφωνίες στις οποίες οι Ισραηλινοί συχνά αντιστέκονται μέχρι την τελευταία στιγμή.
Ενώ αυτού του είδους οι μαρτυρίες διαχέονται, προκύπτουν αναφορές ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν καταγγείλει την κακομεταχείριση, τα βασανιστήρια, ακόμη και τη δολοφονία Παλαιστινίων κρατουμένων υπό την κράτησή τους – μια παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης, τις οποίες (ειρωνικά, )ένας μη κρατικός παράγοντας όπως η Χαμάς φαίνεται να έχει ακολουθήσει κατά γράμμα.
Σε σχέση με τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, υπάρχουν σίγουρα ορισμένα βίντεο που απεικονίζουν πιθανώς άοπλους Ισραηλινούς, σκοτωμένους στα οχήματά τους ή σε εισόδους εγκαταστάσεων, έτσι ώστε τα παλαιστινιακά στρατεύματα να μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση.
Υπάρχουν επίσης βίντεο που δείχνουν τους μαχητές να εμπλέκονται σε ανταλλαγές πυροβολισμών με ένοπλες ισραηλινές δυνάμεις, όπου υπήρχαν άοπλοι Ισραηλινοί που καλύπτονταν ενδιάμεσα, εκτός από βίντεο μαχητών που πυροβολούσαν προς σπίτια και πετούσαν χειροβομβίδες σε οχυρωμένες περιοχές.
Αυτόπτες μάρτυρες δείχνουν επίσης ότι χειροβομβίδες ρίχτηκαν σε καταφύγια, αν και από ποιον είναι ασαφές.
*Το ρεηβ πάρτυ
Ακόμη και στο ισραηλινό «ρέιβ της ειρήνης», το οποίο έχει αναφερθεί ως η πιο θανατηφόρα επίθεση που διαπράχθηκε από Παλαιστίνιους μαχητές κατά τη διάρκεια της επιχείρησής τους, εμφανίστηκαν βίντεο που φαίνεται να δείχνουν τις ισραηλινές δυνάμεις να ανοίγουν πυρ μέσα από ένα πλήθος άοπλων πολιτών, προς στόχους που πίστευαν ότι ήταν μέλη της Χαμάς.
Το ABC News ανέφερε επίσης ότι ένα ισραηλινό τανκ κατευθύνθηκε προς το χώρο του φεστιβάλ.
*-Μια ισραηλινή σφαγή στο Kibbutz Be’eri;
Στο ρεπορτάζ του για τα γεγονότα στο Be’eri Kibbutz, το ABC News φωτογράφισε κομμάτια πυροβολικού που μοιάζουν με ισραηλινά πυρομαχικά έξω από ένα βομβαρδισμένο σπίτι.
Ο δημοσιογράφος, David Muir, ανέφερε ότι μαχητές της Χαμάς, καλυμμένοι με πλαστικές σακούλες, βρέθηκαν στη συνέχεια.
Επιπλέον, βίντεο από τη σκηνή δείχνουν σπίτια που φαίνεται να έχουν χτυπηθεί από πυρομαχικά που οι μαχητές της Χαμάς δεν διέθεταν.
Ο Muir ανέφερε ότι περίπου 14 άνθρωποι κρατήθηκαν όμηροι σε ένα κτίριο από Παλαιστίνιους μαχητές.
Ένα άρθρο τη Ισραηλινης εφημερίδας Haaretz που δημοσιεύθηκε στις 20 Οκτωβρίου, το οποίο εμφανίζεται μόνο στα αγγλικά σε ένα άρθρο της Mondoweiss που πρέπει να διαβαστεί, ζωγραφίζει μια πολύ διαφορετική ιστορία για το τι συνέβη στο Be’eri εκείνη την ημέρα.
Ένας κάτοικος του κιμπούτς που έλειπε από το σπίτι του – του οποίου ο σύντροφος σκοτώθηκε στη μάχη σώμα με σώμα – αποκαλύπτει εκπληκτικές νέες λεπτομέρειες:
«Η φωνή του τρέμει όταν η σύντροφός του, η οποία πολιορκούνταν στο καταφύγιο του σπιτιού της εκείνη την εποχή, έρχεται στο μυαλό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο τη Δευτέρα το βράδυ (9 Οκτωβρίου) και μόνο αφού οι διοικητές στο πεδίο έλαβαν δύσκολες αποφάσεις – συμπεριλαμβανομένου του βομβαρδισμού σπιτιών με όλους τους ενοίκους τους μέσα, προκειμένου να εξοντωθούν οι τρομοκράτες μαζί με τους ομήρους – ολοκλήρωσε ο IDF την κατάληψη του κιμπούτς.
Το τίμημα ήταν τρομερό: τουλάχιστον 112 άνθρωποι Be’eri σκοτώθηκαν.
Άλλοι απήχθησαν.
Χθες, 11 ημέρες μετά τη σφαγή, τα πτώματα μιας μητέρας και του γιου της ανακαλύφθηκαν σε ένα από τα κατεστραμμένα σπίτια.
Πιστεύεται ότι περισσότερα πτώματα εξακολουθούν να κείτονται στα ερείπια».
*Φωτογραφικά στοιχεία της καταστροφής στο κιμπουτζ Be’eri επιβεβαιώνουν την αφήγησή του.
Μόνο τα βαριά πυρομαχικά του ισραηλινού στρατού θα μπορούσαν να καταστρέψουν κατοικίες με αυτόν τον τρόπο.
(φωτογραφιες στα σχόλια του άρθρου )
*-Συμπεριφορές της Χαμάς: Αποδεικτικά στοιχεία εναντίον ισχυρισμών
Η Yasmin Porat, επιζήσασα από το Kibbutz Be’eri, δήλωσε σε συνέντευξή της σε ισραηλινή ραδιοφωνική εκπομπή, που φιλοξενήθηκε από τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan, ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «εξάλειψαν τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων των ομήρων», συνεχίζοντας δηλώνοντας ότι «υπήρξαν πολύ, πολύ βαριά διασταυρούμενα πυρά»
και μάλιστα σημείωσε βομβαρδισμούς αρμάτων μάχης.
Η Porat είχε παρακολουθήσει το ρέιβ πάρτι της Nova και κατέθεσε για την ανθρώπινη μεταχείριση σε διάφορες συνεντεύξεις που διεξήγαγε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Εξήγησε ότι όταν κρατήθηκε αιχμάλωτη, οι μαχητές της Χαμάς «μας φύλαγαν», λέγοντάς της στα εβραϊκά «Κοίτα με καλά, δεν πρόκειται να σε σκοτώσουμε.
Θέλουμε να σας πάμε στη Γάζα.
Δεν πρόκειται να σας σκοτώσουμε.
Γι’ αυτό να είστε ήρεμοι, δεν πρόκειται να πεθάνετε».
Πρόσθεσε επίσης τα εξής:
«Μας δίνουν κάτι να πιούμε εδώ κι εκεί.
Όταν βλέπουν ότι είμαστε νευρικοί, μας ηρεμούν.
Ήταν πολύ τρομακτικό, αλλά κανείς δεν μας συμπεριφέρθηκε βίαια. Ευτυχώς δεν μου συνέβη τίποτα σαν αυτό που άκουσα στα μέσα ενημέρωσης».
Όλο και περισσότερο, και προς φρίκη ορισμένων ισραηλινών αξιωματούχων και ειδησεογραφικών πρακτορείων, ισραηλινοί αυτόπτες μάρτυρες και επιζώντες της αιματοχυσίας μαρτυρούν ότι αντιμετωπίστηκαν καλά από τους παλαιστίνιους μαχητές.
Στις 24 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan θρήνησε το γεγονός ότι επετράπη στον κρατούμενο Yocheved Lifshitz, που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς την προηγούμενη μέρα, να κάνει δηλώσεις ζωντανά στον αέρα.
Καθώς παραδόθηκε στους μεσάζοντες του Ερυθρού Σταυρού, η ηλικιωμένη Ισραηλινή αιχμάλωτη πιάστηκε στην κάμερα να γυρίζει πίσω για να σφίξει το χέρι του απαγωγέα της Χαμάς στο τελευταίο αντίο της.
Η ζωντανή μετάδοση της Lifshitz, στην οποία μίλησε για τη δοκιμασία των δύο εβδομάδων, «εξανθρωπίστηκε» ακόμη περισσότερο τους απαγωγείς της Χαμάς, καθώς αφηγήθηκε την καθημερινή της ζωή με τους μαχητές:
«Ήταν πολύ φιλικοί απέναντί μας. Μας φρόντισαν.
Μας έδωσαν φάρμακα και μας περιέθαλψαν.
Ένας από τους άνδρες που ήταν μαζί μας τραυματίστηκε σοβαρά σε ατύχημα με μοτοσικλέτα.
Το παραϊατρικό προσωπικό τους (της Χαμάς) φρόντισε τα τραύματά του, του δόθηκαν φάρμακα και αντιβιοτικά.
Οι άνθρωποι ήταν φιλικοί. Κράτησαν το μέρος πολύ καθαρό.
Ανησυχούσαν πολύ για εμάς».
-Περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι σε πολλές αναφορές δυτικών δημοσιογράφων στο έδαφος, η πλειοψηφία των πληροφοριών σχετικά με τις ενέργειες των μαχητών της Χαμάς προέρχεται από τον ισραηλινό στρατό – έναν ενεργό συμμετέχοντα στη σύγκρουση.
Αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν τώρα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, ειδικά λόγω της κλίμακας των ζημιών στις υποδομές, ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις θα μπορούσαν σκόπιμα να σκοτώσουν αιχμαλώτους, να πυροβολήσουν σε λανθασμένους στόχους ή να μπερδέψουν τους Ισραηλινούς με τους Παλαιστίνιους στις ανταλλαγές πυρών τους.
Εάν η μόνη πηγή πληροφοριών για έναν σοβαρό ισχυρισμό είναι ο ισραηλινός στρατός, τότε πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι έχει λόγους να αποκρύψει περιπτώσεις φιλικών πυρών.
Τα ισραηλινά φίλια πυρά ήταν ανεξέλεγκτα, ακόμη και τις ημέρες που ακολούθησαν, από έναν στρατό με πολύ μικρή πραγματική εμπειρία μάχης.
Στην πόλη Ashkelon (Askalan) στις 8 Οκτωβρίου, ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και φώναξαν προσβολές στο σώμα ενός άνδρα που πίστευαν ότι ήταν μαχητής της Χαμάς, αλλά αργότερα συνειδητοποίησαν ότι είχαν εκτελέσει έναν συμπατριώτη τους Ισραηλινό.
Αυτό είναι μόνο ένα από τα τρία τέτοια παραδείγματα φιλικών πυρών σε μια μέρα, με αποτέλεσμα τη δολοφονία Ισραηλινών από τα ίδια τους τα στρατεύματα.
Μέσα στο ομιχλώδες τοπίο του πολέμου, τα μέρη της σύγκρουσης έχουν διαφορετικές προοπτικές για το τι συνέβη κατά τη διάρκεια της αρχικής επιδρομής και τα επακόλουθά της.
Δεν αμφισβητείται ότι οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στον ισραηλινό στρατό, αλλά θα υπάρξει αρκετή συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με οτιδήποτε άλλο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Απαιτείται επειγόντως μια ανεξάρτητη, αμερόληπτη, διεθνής έρευνα, η οποία θα έχει πρόσβαση σε πληροφορίες από όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση.
Ούτε οι Ισραηλινοί ούτε οι Αμερικανοί θα συμφωνήσουν σε αυτό, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Τελ Αβίβ έχει πολλά να κρύψει.
Εν τω μεταξύ, οι Παλαιστίνιοι άμαχοι στη Γάζα υπομένουν συνεχείς, αδιάκριτες επιθέσεις με τα πιο εξελιγμένα βαρέα όπλα που υπάρχουν, ζώντας υπό την επίμονη απειλή του αναγκαστικού και δυνητικά μη αναστρέψιμου εκτοπισμού.
Αυτή η ισραηλινή αεροπορική έκρηξη κατέστη δυνατή μόνο από την πλημμύρα των αβάσιμων ιστοριών «θηριωδιών της Χαμάς» που τα μέσα ενημέρωσης άρχισαν να κυκλοφορούν στις και μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *