Πανικός Νετανιάχου: Αποφάσισε να «κλείσει» το Αλ-Τζαζίρα 

αναδημοσίευση από την εφημερίδα  Κόντρα

Η Κνεσέτ (κοινοβούλιο της σιωνιστικής οντότητας ψήφισε τελικά τον «νόμο Αλ-Τζαζίρα». Τυπικά, είναι ένας νόμος που επιτρέπει στον πρωθυπουργό να αναστείλει τη λειτουργία ενός ξένου ενημέρωσης για λόγους ασφάλειας. Ουσιαστικά είναι ένας νόμος φωτογραφικός για το Αλ-Τζαζίρα.

Και να υπήρχε οποιαδήποτε αμφιβολία γι’ αυτό, τη διέγραψε ο Νετανιάχου που βγήκε αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου και δήλωσε: «Σκοπεύω να ενεργήσω άμεσα σύμφωνα με το νέο νόμο για να σταματήσω τη δραστηριότητα του Αλ-Τζαζίρα. Το Αλ-Τζαζίρα έβλαψε την ασφάλεια του Ισραήλ και συμμετείχε στη σφαγή της 7ης Οκτώβρη, υποκινώντας το μίσος κατά των στρατιωτών μας. Το τρομοκρατικό κανάλι Αλ-Τζαζίρα δε θα εκπέμπει πλέον από το Ισραήλ. Εφτασε ο καιρός να διώξουμε τη ντουντούκα της Χαμάς από το Ισραήλ». Την καλύτερη απάντηση στον Νετανιάχου έδωσε ένας δικός του, ο βουλευτής του Λικούντ, Αμίτ Χαλεβί: «Ο νόμος είναι άχρηστος και θα προκαλέσει ζημιά. Ο νόμος δεν θα εμποδίσει το κοινό του Αλ-Τζαζίρα να συνεχίσει να το παρακολουθεί». Ετσι είναι.

Ο Νετανιάχου θα κλείσει τα γραφεία του καταριανού καναλιού στο Τελ Αβίβ και την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, όμως στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη το Αλ-Τζαζίρα θα εξακολουθήσει να έχει ανταποκριτές. Και το κοινό του μέσα στη σιωνιστική οντότητα θα συνεχίσει να το παρακολουθεί, είτε δορυφορικά είτε διαδικτυακά. Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της σιωνιστικής οντότητας ήταν από ανύπαρκτες μέχρι χλιαρές.

Η Ενωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα στο Ισραήλ έστειλε ανακοίνωση στη Χααρέτζ στην οποία σημείωνε ότι ο «νόμος Αλ-Τζαζίρα» δεν αφορά την ασφάλεια αλλά έχει πολιτική στόχευση. Εκτός σιωνιστικής οντότητας, όμως, οι αντιδράσεις από το αστικό στρατόπεδο ήταν πολλές. Η εικόνα της «μοναδικής δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή», όπως διαφημιζόταν στη Δύση η σιωνιστική οντότητα εδώ και δεκαετίες, θόλωσε. Ο Στεφάν Ντιζαρίκ, εκπρόσωπος Τύπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε ανησυχητική την πρόθεση του Νετανιάχου να κλείσει το γραφείο του Αλ-Τζαζίρα στο Ισραήλ, καθώς και κάθε περιορισμό στο δικαίωμα εργασίας των δημοσιογράφων.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές οι δικαιολογίες που επικαλείται το Ισραήλ για να απαγορεύσει το Αλ-Τζαζίρα. Θύμισε πως το Ισραήλ δεν επιτρέπει σε κανέναν δημοσιογράφο να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας και γι’ αυτό η δουλειά του Αλ-Τζαζίρα εκεί είναι σημαντική. Οι Financial Times κατέφυγαν στον Ομάρ Σακέρ, ειδικό στο Human Rights Watch, που δήλωσε ότι «ο νόμος είναι μια ανησυχητική κλιμάκωση στις προσπάθειες του Ισραήλ να καταστείλει τους επικριτές των παραβιάσεων που διαπράττει. Το Αλ-Τζαζίρα είναι μια κρίσιμη πηγή πληροφοριών από τη Γάζα, αφού το Ισραήλ εμπόδισε την πρόσβαση διεθνών δημοσιογράφων. Κάθε κίνηση περιορισμού του δικτύου αποτελεί επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης. Περιορίζει τη δυνατότητα των ανθρώπων να γνωρίζουν τι συμβαίνει στη Γάζα». Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ (!) ανακοίνωσε: «Γνωρίζουμε την απόφαση της Κνεσέτ σχετικά με το Αλ-Τζαζίρα και υποστηρίζουμε την ελευθερία του Τύπου οπουδήποτε στον κόσμο. Η δουλειά των πληρωμάτων του Αλ-Τζαζίρα στη Γάζα και άλλων δημοσιογράφων είναι πολύ σημαντική. Είναι αυτοί που μας μεταφέρουν τι συμβαίνει εκεί. Τα περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε για τη Γάζα είναι λόγω των ρεπόρτερ που κάνουν τη δουλειά τους εκεί, συμπεριλαμβανομένων των ρεπόρτερ του Αλ-Τζαζίρα. Μερικές φορές διαφωνούμε, αλλά το Αλ-Τζαζίρα είναι ένας θεσμός μέσων ενημέρωσης, με τον οποίο ασχολούμαστε». Ο Νετανιάχου κλείνει για μια ακόμα φορά το μάτι στην πιο ακραία μερίδα του σιωνιστικού όχλου, που εδώ και καιρό ζητούσε το κλείσιμο του Αλ-Τζαζίρα. Αφρούς λύσσας έβγαζαν ο Μπεν Γκβιρ, ο Σμότριτς και οι οπαδοί τους, ιδιαίτερα όταν οι ρεπόρτερ του Αλ-Τζαζίρα ήταν παρόντες στις υποδοχές θριάμβου που επεφύλασσαν οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Οχθη και την Ιερουσαλήμ στις κρατούμενες και τους εφήβους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν στη διάρκεια της εφταήμερης ανθρωπιστικής εκεχειρίας και ανταλλαγής κρατούμενων, στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη. Στη Γάζα στοχοποιούν και σκοτώνουν δημοσιογράφους του Αλ-Τζαζίρα (και όχι μόνο), στο εσωτερικό της σιωνιστικής οντότητας θέλουν να απαγορεύσουν το ρεπορτάζ του καταριανού καναλιού. Εννοείται πως δε θα καταφέρουν τίποτα.

Μια χαρά διαφήμιση του κάνουν του Αλ-Τζαζίρα. Και δε χρειάζεται να πούμε ότι ένα τόσο μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο θα βρει τρόπους να παρακάμψει την απαγόρευση, μέσω συνεργασιών με άλλα δίκτυα, με τη μετατροπή των δημοσιογράφων και των συνεργείων του σε freelacer κτλ. Και μια που μιλάμε για την… αγάπη των σιωναζιστών προς την ελευθερία του Τύπου, να αναφέρουμε ότι ο αριθμός των ανθρώπων του Τύπου (δημοσιογράφων, εικονοληπτών, ηχοληπτών, φωτοειδησεογράφων), που δολοφονήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή του πολέμου, έφτασε τους 138! Τελευταίο θύμα των σιωναζιστών ήταν ο φωτορεπόρτερ και ανταποκριτής Αμπντέλ Ουαχάμπ Αμπού Αούν, συνεργάτης πολλών Μέσων ενημέρωσης. Οι σιωναζιστές βομβάρδισαν στοχευμένα το σπίτι του στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ-Μαγάζι, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Οπως κατήγγειλε το Παλαιστινιακό Φόρουμ ΜΜΕ, άλλοι οχτώ δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν, όταν σιωναζιστικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη σκηνή τους στο Νοσοκομείο Μαρτύρων του Αλ-Ακσα, στο Ντέιρ Αλ-Μπάλαχ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, μολονότι η σκηνή έφερε ευδιάκριτα πινακίδα PRESS. Ηταν οι συνάδελφοι Χάζεμ Μαζίντ, Νόμαν Ιστάουϊ, Μοχάμεντ Αμπού Νταρούζ, Αλί Χαμάντ, Σαΐντ Ζαράς, Μάζντι Κουράκι, Ναφέζ Αμπού Λέμπντα και Ιμπραΐμ Λαμπάντ. «Καταγγέλλουμε και πάλι ότι η ανανέωση της στόχευσης στόχευση δημοσιογράφων κατά την άσκηση των επαγγελματικών τους καθηκόντων καθιστά τους διεθνείς νόμους και τις ανθρωπιστικές συμβάσεις που επιβάλλουν την προστασία των δημοσιογράφων απλό μελάνι στα χαρτιά.

Ζητούμε να λογοδοτήσει η σιωνιστική κατοχή για τα εγκλήματά της κατά των δημοσιογράφων», καταλήγει η ανακοίνωση του Παλαιστινιακού Φόρουμ ΜΜΕ. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *