Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου καλεί το Ισραήλ να μην κλείσει το Al Jazeera

“Το Ισραήλ πρέπει να απέχει από την απαγόρευση του Al Jazeera”, δηλώνει το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI).

Καλεί την κυβέρνηση του Ισραήλ να διασφαλίσει την ασφάλεια των δημοσιογράφων και να προστατεύσει το δικαίωμα των μέσων ενημέρωσης να καλύπτουν ελεύθερα τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του IPI, το ισραηλινό κοινοβούλιο έδωσε την τελική έγκριση το περασμένο Σαββατοκύριακο στη νέα νομοθεσία με την οποία η κυβέρνηση μπορεί να απαγορεύει την εκπομπή σε ξένους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς “που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια». Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι θα ενεργήσει «άμεσα» για να απαγορεύσει το Al Jazeera να δραστηριοποιείται στο Ισραήλ, υποστηρίζοντας για μια ακόμη φορά, ότι «συμμετείχε ενεργά στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου». Πολλοί ανώτεροι πολιτικοί στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Επικοινωνιών, έχουν επαναλάβει αυτόν τον ισχυρισμό και αναφέρουν το μέτρο ως «νόμο του Al Jazeera».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του IPI Frane Maroević κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει την εκστρατεία εναντίον του ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

«Η απαγόρευση των επιχειρήσεων του Αλ Τζαζίρα στο Ισραήλ χωρίς δίκαιη διαδικασία θα ήταν άλλη μια κατάφωρη επίθεση στην ελευθερία του Τύπου», είπε. «Ανησυχούμε σοβαρά που αυτός ο νόμος παρέχει εκτεταμένες εξουσίες σε πολιτικούς να μπλοκάρουν τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς στη βάση της «εθνικής ασφάλειας». Το ανησυχητικό είναι ότι χρησιμοποιεί το αυταρχικό επιχείρημα για την ανεπιθύμητη κάλυψη ειδήσεων ως απειλή για την ασφάλεια». Είπε επίσης ότι «Το Al Jazeera και οι θαρραλέοι ανταποκριτές του έχουν διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην κάλυψη αυτού του πολέμου και των καταστροφικών ανθρωπιστικών του επιπτώσεων. Το παγκόσμιο δίκτυο IPI καλεί το Ισραήλ να υποχωρήσει από αυτή τη δρακόντεια κίνηση και να επιτρέψει στο Al Jazeera να λειτουργεί και να έχει ελεύθερη πρόσβαση. Οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να διερευνήσουν επειγόντως τις δολοφονίες, τις επιθέσεις και τις απειλές για την ασφάλεια των δημοσιογράφων του Al Jazeera και όλων των άλλων που καλύπτουν τον πόλεμο».

Το Al Jazeera απέρριψε τους ισχυρισμούς περί «υποκίνησης», αποκαλώντας τους ως μέρος της «προσπάθειας του Ισραήλ να δικαιολογήσει τη δολοφονία και τη στόχευση δημοσιογράφων» και είπε ότι οι δημοσιογράφοι του τηρούν ηθικά και επαγγελματικά πρότυπα.

Ο πόλεμος στη Γάζα έχει οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου απειλή για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, με αρκετούς δημοσιογράφους του Al Jazeera μεταξύ των νεκρών ή τραυματιών. Ο απολογισμός περιλαμβάνει τη δολοφονία του ελεύθερου επαγγελματία του Al Jazeera Hamza Wael Dahdouh και του συνεργάτη Mustafa Thuria στη Γάζα τον Ιανουάριο. Τον Οκτώβριο, η ανταποκρίτρια του Al Jazeera Carmen Joukhadar τραυματίστηκε σε αεροπορική επιδρομή στο νότιο Λίβανο που σκότωσε επίσης τον δημοσιογράφο του Reuters Issam Abdallah.

Τον Μάιο του 2022, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τον ανταποκριτή του Al Jazeera και τον ήρωα της παγκόσμιας ελευθερίας του Τύπου του IPI, Shireen Abu Akleh. Μέχρι σήμερα, το Ισραήλ δεν έχει κατηγορήσει κανέναν για τη δολοφονία της.

Στο μεταξύ και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ εξέφρασε την ανησυχία της για την απαγόρευση, όπως έγραψε ο Quardian στο ρεπορτάζ του. «Πιστεύουμε στην ελευθερία του Τύπου. Είναι κρίσιμο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το εξαιρετικά σημαντικό έργο που κάνουν οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο, και αυτό περιλαμβάνει εκείνους που κάνουν ρεπορτάζ για τη σύγκρουση στη Γάζα», είπε η Ζαν-Πιερ στους δημοσιογράφους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *