Έρχεται κυβερνητικός αλγόριθμος λογοκρισίας

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου 

Θυμώνουμε όταν αθέατοι μηχανισμοί, με διάφορες ομάδες ελέγχου περιεχομένου στα ψηφιακά δίκτυα ή με επιρροή στους «κόφτες» των αλγόριθμων στις πλατφόρμες, παγώνουν, κατεβάζουν και σβήνουν ολοσχερώς αναρτήσεις με ειδήσεις, γεγονότα, κρίσεις και απόψεις που δεν βολεύουν τα διάφορα συστήματα εξουσίας. Αυτές οι ενέργειες λογοκρισίας, όμως, θα είναι «αθώες» εάν υλοποιηθεί το σχέδιο που εκπονείται στην κυβέρνηση για τη δημιουργία μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας η οποία, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, θα ελέγχει το περιεχόμενο στο διαδίκτυο με εντολή να εντοπίζει ψευδείς – κατά την κυβέρνηση – ειδήσεις και να τις κατεβάζει.

Την είδηση της χρήσης προγραμμάτων ΑΙ για τον έλεγχο του διαδικτυακού περιεχομένου σε πλατφόρμα που ετοιμάζουν τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εξωτερικών έδωσαν κυβερνητικά στελέχη σε ρεπορτάζ της αγγλόφωνης σελίδας ekathimerini.com. Τα εν λόγω προγράμματα, μάλιστα, είναι σε θέση να ελέγχουν όχι μόνο λέξεις-κλειδιά, αλλά ολόκληρα νοήματα. Για το στόχο αυτό αντέδρασε μέχρι στιγμής μόνο ο διευθυντής του ινστιτούτου του Reuters, Ράσμους  Κλάιν Νίλσεν, ο οποίος έγραψε δημόσια στο Χ (πρώην Twitter) πως «η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αναγνωρίσει αξιόπιστα τις ψευδείς ειδήσεις» και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να είναι διαιτητές της αλήθειας, αφού χρησιμοποιούν πολιτικές  παραπλάνησης.

Σε αντίστοιχο ρεπορτάζ στην εφημερίδα Καθημερινή αναφέρθηκαν και συγκεκριμένα παραδείγματα της λογοκριτικής παρέμβασης, όπως «διεθνείς εκστρατείες παραπληροφόρησης» για τη δημιουργία εντυπώσεων με επιθέσεις στον τουρισμό, την ασφάλεια, τη δημοκρατία στη χώρα! Σημειώνεται πως αν υπήρχε ήδη η πλατφόρμα, η συζήτηση και η απόφαση στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το έγκλημα στα Τέμπη θα είχε χαρακτηριστεί «ψευδής» και θα είχε ενταχθεί στο πλαίσιο της παραπληροφόρησης, ενώ η κυβέρνηση θα απαιτούσε να κοπεί από το διαδίκτυο.

Τον τρόπο παρέμβασης αντιμετωπίζει ένα άλλο κυβερνητικό νομοθέτημα που βρίσκεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Πρόκειται για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις «ψηφιακές υπηρεσίες DSA». Με αυτό ορίζονται τα όργανα ελέγχου – η ΕΕΤΤ, το ΕΣΡ, η ΕΛΑΣ κι ένα νέο όργανο «ψηφιακών συμβούλων» στο υπουργείο – που θα δέχονται καταγγελίες για παραπληροφόρηση και διακίνηση ψευδών ειδήσεων και θα απαιτούν από τις πλατφόρμες το κατέβασμά του`ς.

Την ημέρα που όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην Ευρωβουλή και την αναφορά για τα Τέμπη, ο «εσμός» των υπόδουλων μίντια ανακάλυψε «πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ. Η αντίθεση ανάμεσα στις ειδήσεις στο διαδίκτυο και εκείνες σε τηλεοπτικές εκπομπές για πρώτη φορά ήταν τόσο απόλυτη. Ο θόρυβος των ψευδών σεναρίων, όμως, δεν κατάφερε να συγκαλύψει την απόφαση στο Ευρωκοινοβούλιο, γι’ αυτό και ανέλαβαν δράση οι ομάδες συκοφάντησης και σπίλωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *