Τα συγκλονιστικά μηνύματα της μάνας και της 12χρονης θύμα βιασμού του Η. Μίχου

Μεθαύριο Παρασκευή στις 10.00 το πρωί αναμένεται η ετυμηγορία για τον κατηγορούμενο για βιασμό και εμπορία παιδιού Η. Μίχο, την μάνα της 12χρονης θύμα βιασμού και τράφικινγκ και των άλλων κατηγορουμένων. Την ίδια ώρα στο Εφετείο στην οδό Λουκάρεως καλεί σε συγκέντρωση η “Επιτροπή Αλληλεγγύης στη 12χρονη”. Μετά την πρόταση της εισαγγελέως για απαλλαγή του Η. Μίχου και καταδίκη της μάνας, ξέσπασε τεράστιο κύμα αντίδρασης. Η απόπειρα συγκάλυψης σε μια υπόθεση βιασμού και εμπορίας παιδιού κορυφώθηκε με την αγόρευση της εισαγγελέως η οποία αποτυπώνει τη θέση του κρατικού μηχανισμού. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη 12χρονη με τη συμμετοχή της τοπικής Λαϊκής Συνέλευσης Πολωνού- Ακ. Πλάτωνα -Σεπολίων έδωσε από την αρχή της υπόθεσης το πολιτικό στίγμα, στάθηκε στην πολυμελή φτωχή οικογένεια, πρωταγωνίστησε στη δημιουργία ενός μαζικού κινήματος αλληλεγγύης. Χθες πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της “Επιτροπής Αλληλεγγύης στη 12χρονη” στη Νομική. Συγκλονιστικές ήταν οι μαρτυρίες των παιδιών της οικογένειας αλλά και τα γράμματα που έστειλαν ειδικά για την εκδήλωση, η φυλακισμένη μάνα και το θύμα, το 12χρονο παιδί. (στις φωτό τα γράμματα τους). “Χθες βίασαν το δικό μου παιδί, αύριο θα βιάσουν τα δικά σας”, ξέσπασε η μάνα. “Φταίω εγώ που είναι φυλακή η μάνα μου; Είναι αθώα. Φοβόμουν. Φταίω εγώ που δεν μίλησα νωρίτερα”, ακούστηκε η κραυγή του 12χρονου κοριτσιού, επιζώσα βιασμών και τράφικινγκ.

Την εκδήλωση άνοιξε η Άννα Μπαρδάνη εκ μέρους της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού-Σεπολίων-Ακαδημίας Πλάτωνα και της Επιτροπής Αλληλεγγύης, παρουσιάζοντας το χρονικό των δράσεων της Επιτροπής και το περιεχόμενο των παρεμβάσεων της για τη δικαίωση της 12χρονης και της οικογένειάς της. Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό δηλώνοντας τη στήριξή τους στον αγώνα για την πλήρη δικαίωση της οικογένειας η Μάγδα Φύσσα κι ο Γιάννης Μάγγος, ενώ διαβάστηκε γράμμα της Ελένης Κωστοπούλου.

Ιδιαίτερα συγκινητική και διαφωτιστική ήταν η στιγμή της παρέμβασης στην εκδήλωση από τη μεγαλύτερη αδερφή της 12χρονης. Η 20χρονη διάβασε επίσης μήνυμα που έγραψε η ίδια η 12χρονη όπως και γράμμα της φυλακισμένης μητέρας (επισυνάπτονται), παρουσίασε τις απίστευτες δυσκολίες, τα συναισθήματα και τις ματαιώσεις που έχει βιώσει όλη η οικογένεια, από τη στιγμή της καταγγελίας και κατά το διάστημα της δίκης, και κατήγγειλε την απαράδεκτη υπερασπιστική τακτική των κατηγορούμενων εντός του δικαστηρίου και την εισαγγελική πρόταση. Διαβάστηκαν επίσης γράμματα από τα έφηβα παιδιά της οικογένειας που ήταν στην αίθουσα.

Οι εισηγήσεις του ψυχίατρου Θοδωρή Μεγαλοοικονόμου, της δικηγόρου Αγγελικής Σεραφείμ, της επ. καθηγήτριας αναπτυξιακής ψυχοπαθολογίας  Κορίνας Χατζηνικολάου, του εκπαιδευτικού Γιάννη Μαρούτα και της δημοσιογράφου Άννας Νίννη φώτισαν πολλές πλευρές της υπόθεσης: Εκτέθηκαν οι πρακτικές της συγκάλυψης, έγινε αναφορά στις σχέσεις του Μίχου με την αστυνομία, το κυβερνών κόμμα και την εκκλησία, επισημάνθηκαν συσχετίσεις με την υπόθεση της police greek mafia. Αναλύθηκαν νομικές διαστάσεις, έγινε αναφορά στις δικαστικές πρακτικές όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στη συγκεκριμένη δίκη και σε ανάλογες υποθέσεις. Αναδείχθηκαν στοιχεία που έχουν  αποσιωπηθεί, συζητήθηκαν τα θέματα της παιδικής προστασίας και της πρόληψης και καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων.

Ακολούθησε η ανάγνωση μηνύματος του ψυχίατρου και διευθυντή Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού Γιώργου Νικολαΐδη.

Στην εκδήλωση έγιναν παρεμβάσεις για την υπόθεση της Αμαλίας, επιζήσασας η οποία υπέστη βιασμό όταν ήταν ανήλικη, και για την υπόθεση της Ηλιούπολης. Με τις τοποθετήσεις τους συνέβαλαν η ψυχίατρος Κατερίνα Μάτσα εκ μέρους του Δικτύου Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων του 26 Δημοτικού Σχολείου, οι εκπρόσωποι των φεμινιστικών οργανώσεων «Ομάδα Ενάντια στην Πατριαρχία» και «Μωβ», ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης εκ μέρους της Κίνησης για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, η κοινωνική λειτουργός Σοφία Κωνσταντέλια κι ο ψυχολόγος Αλέξανδρος Γκόνης.

Ανακοινώθηκε, τέλος, η συμπαράσταση 16 σωματείων και συνδικαλιστικών οργανώσεων που ζητούν με ψηφίσματα αλληλεγγύης τη δικαίωση της 12χρονης και της οικογένειάς της.

Ευχαριστούμε όλες/ους όσες/ους συμμετείχαν για τη στήριξη και τις παρεμβάσεις τους. Νιώθουμε συγκίνηση που η ίδια η δωδεκάχρονη και η οικογένειά της ένιωσαν την εμπιστοσύνη να μοιραστούν δημόσια όσα έχουν βιώσει. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι  ο κόσμος της αλληλεγγύης θα σταθεί με επιμονή στη σωστή πλευρά, στην πλευρά αυτών που σπάνε τη σιωπή, και θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τη δικαίωση της 12χρονης επιζήσασας.

Καλούμε την ημέρα ανακοίνωσης της απόφασης, Παρασκευή, στις 29/3, στις 9 το πρωί,
σε συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών (οδός Λουκάρεως).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *