Σημεία και σημασία της αποκάλυψης για την κυβερνητική “μονταζιέρα” από τα ΜΜΕ Μαρινάκη

Υπάρχει μια πολύ σημαντική διαφορά στην αποκάλυψη της εφημερίδας “Βήμα” του Βαγγέλη Μαρινάκη για τη “μονταζιέρα” στα Τέμπη (εδώ το δημοσίευμα της εφημερίδας)που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και δημιούργησε πολιτικό θέμα,  σε σχέση με τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις ΜΜΕ στο παρελθόν για δράσεις και πολιτικές των τότε κυβερνήσεων. Μετά από 5 χρόνια λειτουργίας του Τύπου και των ΜΜΕ συνολικά ως ενσωματωμένα φερέφωνα του Μαξίμου της Ν.Δ, κανείς δεν θεωρεί τα μίντια “αξιόπιστα” και η συντριπτική πλειονότητα εκτιμά πως “κάτι κρύβεται πίσω από τις αποκαλύψεις της ναυαρχίδας του Μαρινάκη”.

Αυτή είναι η πρώτη παρατήρηση στο κυρίαρχο ζήτημα των ημερών. Οι εφημερίδες εκλαμβάνονται πλέον αποκλειστικά ως μοχλοί πίεσης των ιδιοκτητών προς την πολιτική εξουσία και κανείς δεν εμπιστεύεται δημοσιογραφικές αποκαλύψεις. Ενδεικτικό είναι ο σχολιασμός στα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα για την αποκάλυψη του “Βήματος”, ακόμη και από ανθρώπους των ΜΜΕ. Μια σημαντική αποκάλυψη χαρακτηρίζεται ευθώς ως παρέμβαση του ισχυρού μιντιακού συγκροτήματος που μέχρι σήμερα ήταν στυλοβάτης της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη, επειδή κάτι άλλο κρύβεται ή κάτι άλλο θέλει ο εκδότης. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που θυμήθηκαν πως τα όσα γράφονται τώρα, είχαν καταγγελθεί και πριν ένα χρόνο αλλά τότε τα ΜΜΕ, μεταξύ αυτών και τα Μέσα της Alter ego του Β. Μαρινάκη, δηλαδή και το “Βήμα” δεν έδιναν σημασία, δημοσιεύοντας μόνο την κατευθυνόμενη πληροφόρηση του Μαξίμου, δηλαδή τις πληροφορίες της κρατικής μονταζιέρας.

Δεύτερο σημείο άξιο επισήμανσης είναι πως τα media των ισχυρών ομίλων της κάποτε λεγόμενης “διαπλοκής” πήραν θέση άμεσα ή έμμεσα για την αποκάλυψη. Η μεν “Καθημερινή” του Θέμη Αλαφούζου δημοσίευσε εκτενές ισορροπημένη ρεπορτάζ με όλα τα στοιχεία της αποκάλυψης, την ενοχλημένη αντίδραση της κυβέρνησης της Ν.Δ και την απάντηση της Alter ego. (εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Καθημερινής). Το “Πρώτο Θέμα”  πήρε επίσης θέση ενοχλημένο καθως είχε « αποκαλύψει» τους μονταρισμένους διαλόγους. Με κείμενο στην ιστοσελίδα σημειώνει “για αρχή” όπως λέει πως “εκείνες τις ημέρες έφερε πρώτο στη δημοσιότητα νομίμως καταγεγραμμένες συνομιλίες των πρωταγωνιστών του τραγικού δυστυχήματος που συγκλόνισε όλο τον κόσμο. Τις δικές μας αποκαλύψεις ακολούθησαν όλα ανεξαιρέτως τα Μέσα Ενημέρωσης και μάλιστα κάποια από αυτά τις εμπλούτισαν και επέκτειναν με εξίσου συγκλονιστικά ρεπορτάζ, νέα ηχητικά ντοκουμέντα και στοιχεία.Εμείς κάναμε λοιπόν όπως πάντα την δημοσιογραφική μας δουλειά”.

Γεγονός είναι πως η αποκάλυψη της εφημερίδας Μαρινάκη για το “έγκλημα στα Τέμπη” προκάλεσε πολιτικά γεγονότα και κοινοβουλευτικές διεργασίες, όποια κι αν είναι η πραγματική αιτία αλλά και η πηγή για το δημοσίευμα της “κρατικής μονταζιέρας”.

Είναι ενδιαφέρον να ακούει κάποιος τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να χαρακτηρίζει την αποκάλυψη του μεγαλύτερου υποστηρικτή της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη ως “δημοσιογραφική κηλίδα στην ιστορική πορεία της”, ότι “προβάλλει σενάρια συνωμοσίας”. Όπως ενδιαφέρον είναι ότι  το “Βήμα” θυμήθηκε τις “κυβερνητικές πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στην 107η θέση παγκοσμίως, από άποψη ελευθεριών του Τύπου» αλλά και ότι τα Μέσα του Β. Μαρινάκη γράφουν πως δεν “τους αγγίζουν τα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα”. (εδώ ολόκληρη η ανακοίνωση της alter ego και εδώ η ανακοίνωση Μαξίμου).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *