Τα δημοσιογραφικά γιλέκα γίνονται στόχος του Ισραήλ

Γράφει στο ΠΡΙΝ η Ματίνα Παπαχριστούδη

Δυο εκκλήσεις έγιναν τις πρώτες ημέρες του 2024 για τη δολοφονική μανία των Ισραηλινών ενάντια στους δημοσιογράφους. Η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ) ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις  δολοφονίες των δημοσιογράφων Χάμζα αλ-Νταντούχ –γιο του επικεφαλής του γραφείου του Al Jazeera στη Λωρίδα της Γάζας– και του καμεραμάν Μουσταφά Τουράγια, μετά τον ισχυρισμό του Ισραήλ πως μετέφεραν drones. Το συνδικάτο των Παλαιστινίων δημοσιογράφων, από την πλευρά του, απηύθυνε έκκληση σε διεθνή ΜΜΕ και δημοσιογράφους να καλύπτουν αμερόληπτα τα γεγονότα, να συνεργάζονται με τους διεθνείς οργανισμούς για την απεριόριστη πρόσβαση στην κατεχόμενη Γάζα, να αμφισβητούν τις ψευδείς κατασκευασμένες ειδήσεις του Ισραήλ. (Μία τρίτη έκκληση έγινε μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ αυτού, προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάϊντεν).

Η Γάζα είναι αυτή τη στιγμή το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για τους δημοσιογράφους, τους φωτορεπόρτερ και κάμεραμεν. Η CPJ έχει καταγράψει από την έναρξη της εισβολής 79 επιβεβαιωμένες δολοφονίες: 72 Παλαιστίνιοι, 4 Ισραηλινοί και 3 Λιβανέζοι. Το Συνδικάτο των Παλαιστινιών δημοσιογράφων και το Ευρω-Μεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέγραψαν από την πλευρά τους 103 θανάτους.

Η στόχευση δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ από τις δυνάμεις του Ισραήλ είναι σκόπιμη, καθώς δεν θέλουν μάρτυρες στην επιχείρηση γενοκτονίας που διεξάγουν, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Το αμερικάνικο Axios έγραψε στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ζήτησε από την κυβέρνηση του Κατάρ να περιορίσει το Al Jazeera την κάλυψη των γεγονότων στη Γάζα.

Την περασμένη εβδομάδα, επίσης, το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε το πρόσφατο αίτημα της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένων Τύπου να επιτρέψει στα διεθνή Μέσα να εισέλθουν στη Γάζα. Πρόκειται για μια ακόμη απόφαση που θέτει εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία δημοσιογράφων με προφανή στόχο, να μην υπάρχει «μάρτυρας» της θηριωδίας. Για την κυβέρνηση Νετανιάχου ασφαλείς είναι μόνο οι δημοσιογράφοι που είναι ενσωματωμένοι στον ισραηλινό στρατό. Την ίδια στιγμή που ο στρατός έχει καταστρέψει ολοσχερώς ή μερικώς 73 Μέσα Ενημέρωσης στη Γάζα (τον αναλυτικό κατάλογο δίνει στη δημοσιότητα το Συνδικάτο Παλαιστινίων δημοσιογράφων), Ισραηλινοί σύμβουλοι ελέγχουν το υλικό ανταποκριτών διεθνών Μέσων στις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ, με σκοπό να δώσουν ή όχι άδεια «δημοσίευσης».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *