Νεκροταφεία αγνώστου ταυτότητας προσφύγων στα σύνορα και του φράχτες της Ευρώπης

Συγκλονιστική είναι η νέα έρευνα #BorderGraves στο Solomon, τη διαβάζετε ολόκληρη εδώ https://wearesolomon.com/…/agnoston-stoixeion-pano-apo…/
Μετά από αρκετούς μήνες έρευνας σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία, Λιθουανία, Γαλλία, Κροατία καταγράψαμε 1.015 τάφους αγνώστων στοιχείων που χρονολογούνται την περίοδο 2014-2023.
Οκτώ δημοσιογράφοι από την Ευρώπη μαζί με την βρετανική εφημερίδα The Guardian, την γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ερεύνησαν επί επτά μήνες τι συμβαίνει με τις χιλιάδες αταυτοποίητες σορούς όσων χάνουν τη ζωή τους στα ευρωπαϊκά σύνορα.
Με αποκλειστικά στοιχεία του International Committee of the Red Cross, τοπικών οργανώσεων και ιατροδικαστών καταγράφουμε περισσότερους από 2.162 αυταυτοποίητων θανάτων στα ευρωπαϊκά σύνορα τα τελευταία 10 χρόνια.
Εξέτασαν 65 νεκροταφεία σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία, Λιθουανία, Γαλλία, Κροατία και καταγράψαμε 1.015 τάφους αγνώστων στοιχείων που χρονολογούνται την περίοδο 2014-2023.
Αποτυπώνουμε τον τρόπο με τον οποίο η κρατική αδιαφορία γύρω από την αξιοπρεπή ταφή των προσφύγων διαπερνά τις ευρωπαϊκές χώρες.
Στην Ιταλία, συνάντησαν ξύλινους σταυρούς. Στην Κροατία και τη Βοσνία, δεκάδες τάφους με την ένδειξη «ΝΝ» (αγνώστων στοιχείων), στη Γαλλία απλώς με ένα «Χ».
Στην Ελλάδα, καταγράφηκαν περισσότεροι από 540 αταυτοποίητοι τάφοι προσφύγων, το 54% όσων συνολικά κατέγραψε η ευρωπαϊκή έρευνα.
Ταξιδέψαμε στα νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο, και εντοπίστηκαν τάφοι σε χωράφια που ενίοτε καλύπτονται από αγριόχορτα, και μαρμάρινες πλάκες με ημερομηνίες θανάτου που έχουν σβηστεί, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ένα κομμάτι ξύλο μαζί με έναν αριθμό αποτελεί τη μόνη σήμανσή τους.
Έρευνα: Δανάη Μαραγκουδάκη, Daphne Tolis, Ari Stea
Εικονογράφηση: Galatia Iatraki
Επιμέλεια: Stavros Malichudis
Βίντεο: Tina Xu

Για την έρευνα συνεργάστηκαν οι: Gabriele Cruciata, Eoghan Gilmartin, Danai Maragoudaki, Barbara Matejčić, Leah Pattem, Gabriela Ramírez, Daphne Tolis and Tina Xu (συντονίστρια).

Η έρευνα υποστηρίχθηκε από το Investigative Journalism for Europe (IJ4EU) και Journalismfund Europe.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *