Αγωνία για πέντε μεγιστάνες, αδιαφορία για εκατοντάδες φτωχούς

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Δύο γεγονότα, το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου που στοίχησε πιθανότατα τη ζωή εκατοντάδων προσφύγων-μεταναστών και η απώλεια ενός μίνι τουριστικού βαθυσκάφους στον Βόρειο Ατλαντικό, έγιναν αναπόφευκτα δείκτες για τη μέτρηση της αξίας της ενημέρωσης και των μίντια. Εδώ και μέρες, στα πρωτοσέλιδα των μεγάλων ιστοσελίδων και σε ειδήσεις-εκπομπές κυριαρχούν ρεπορτάζ για τους πέντε μεγιστάνες που επέβαιναν στο βαθυσκάφος. Βίντεο και πληθώρα πληροφοριών για τη γιγάντια επιχείρηση αναζήτησής τους, λεπτομέρειες για την προσωπική ζωή ορισμένων εκ των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, δυο εξ αυτών από το Πακιστάν. Τα ρεπορτάζ για τις ζωές, την περιουσία, τη δράση τους ήταν συνεχή και με λεπτομέρειες. Η είδηση για τους μετανάστες από το Πακιστάν που πνίγηκαν στη θάλασσα της Πύλου, όμως, δεν βρήκε χώρο στα ίδια πρωτοσέλιδα. Όπως και οι ζωή κανενός από τους εκατοντάδες πνιγμένους ανθρώπους. 

Η είδηση του ναυαγίου της Πύλου φρόντισαν να εξαφανιστεί πολύ γρήγορα από τις πρώτες σελίδες. Ακόμη και τις μέρες που είχε θέση σε αυτές, το κύριο βάρος δινόταν στην απόκρυψη των ευθυνών της ελληνικής πλευράς. Όπως και στην περίοδο της πανδημικής κρίσης, οι κρατικοί μηχανισμοί απαγόρευσαν την πληροφόρηση από πρωτογενείς πηγές, η ενημέρωση δινόταν μέσα από ελεγχόμενα φίλτρα. Τα πρόθυμα μίντια και οι ξεδιάντροποι δημοσιογράφοι που επιβιώνουν με το κρατικό χρήμα όχι μόνο συμμετείχαν στην κρατική επιχείρηση απόκρυψης και παραπλάνησης αλλά συνειδητά μετέδιδαν το ακροδεξιό ρατσιστικό αφήγημα για τις ευθύνες των ιδίων προσφύγων που πνίγηκαν… μόνοι τους. 

Οι ανθρώπινες ιστορίες των κατατρεγμένων που πλήρωσαν 1.000 ευρώ για το ταξίδι του θανάτου δεν αναζητήθηκαν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Για τους 107 διασωθέντες εκδόθηκε απαγορευτικό πληροφόρησης. Αντιθέτως, για το ταξίδι των 5 μεγιστάνων, που πλήρωσαν 250.000 δολάρια για μια θέση στο βαθυσκάφος, η πληροφόρηση ήταν καταιγιστική. Η ζωή και ο θάνατος των πλουσίων πουλιέται περισσότερο στα ΜΜΕ, γιατί καθησυχάζει το θυμικό και αδρανοποιεί το μαζικό κοινό. Σε αντίθεση με τη ζωή και τον θάνατο εκατοντάδων εκτοπισμένων φτωχών ανθρώπων, οι οποίοι αναγκάζονται σε φυγή, που ενεργοποιεί και γεννά τα μεγάλα ερωτηματικά. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *