Απεργούν όλα τα ΜΜΕ, προσυγκέντρωση από την “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” στην ΕΣΗΕΑ

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή

Στις 9 του Νοέμβρη Απεργούμε | Απαιτούμε ΣΣΕ με αυξήσεις μισθών, ελευθεροτυπία

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες… Μιντιάρχες και κυβέρνησης μας θέλουν φτωχούςκαι φιμωμένουςυπό παρακολούθηση και στοχοποιημένουςασυνδικάλιστους και χειραγωγημένους. Ωστόσο, όλα κρίνονται και κερδίζονται στο δρόμο, με τη συλλογική πάλη και τις δημοκρατικές, άμεσες διά ζώσης συλλογικέςδιαδικασίες. Για αυτό, στα «ραντεβού» για τη γενική απεργία στις 9 του Νοέμβρη και για την Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ στις 22 του Νοέμβρη, εμείς θα είμαστε εκεί. Σας καλούμε να συμμετέχετε ενεργά και να απαιτήσουμε όλοι και όλες μαζί Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές αποφάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα στα δικά μαςελευθεροτυπία και αντι-SLAPP νομοθεσία

Συνάδελφισσες και συνάδελφοι,

Οι δημοσιογράφοι ζούμε «στο πετσί» μας τα 12 χρόνια της «επίσημης» οικονομικής κρίσης αλλά και το αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας κυβέρνησης, μιντιαρχών και της «συμπαρομαρτής» τους που μεταφράζεται σε: ανύπαρκτες ΣΣΕ, μισθούς πείνας, απλήρωτες υπερωρίες και αργίες, χρωστούμενα ρεπό από την Σαββατοκυριακάτικη εργασία, μη καταβαλλόμενα νυχτερινά ωρομίσθια, οριακό και πολλές φορές ανεπαρκή αριθμό των δημοσιογράφων που απασχολούνται στα ΜΜΕ, ακόμη και μεγάλων εκδοτικών επιχειρήσεων, υπερεντατικοποίηση της εργασίας, ανεργία στον κλάδο. Σήμερα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η κατάσταση επιδεινώνεται και βλέπουμε κυριολεκτικά τα εισοδήματα μας να «θερίζονται» από την ακρίβεια, το βιοτικό μας επίπεδο να πέφτει και να μην μπορούμε να να ανταποκριθούμε στις βασικές μας ανάγκες.

Κυβέρνηση και μιντιάρχες, έχοντας ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα τους, τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη που επιχειρούν να θέσουν σε πλήρη εφαρμογή, μας θέλουν φτωχούς και φιμωμένους, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα και ασυνδικάλιστους. Η «ΣΣΕ» στα Δημόσια ΜΜΕ, στην οποία έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της και η «συγκυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ» («Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» και «Συσπείρωση») στην ΕΣΗΕΑ κάθε άλλο παρά «επιτυχία» αποτελεί, αφού οι συνδικαλιστικές μας ηγεσίες απεμπόλησαν το δικαίωμά μας για αυξήσεις στους μισθούς και «αγόρασαν» τροφεία και κουπόνια. Και δυστυχώς, αυτή η επαίσχυντη ΣΣΕ φαίνεται ότι αποτελεί τον προπομπό και για ανάλογες «ΣΣΕ» στον ιδιωτικό τομέα.

Η ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας βρίσκεται καθημερινά υπό διωγμό και στην 108η θέση στον κόσμο. Υποκλοπές και παρακολουθήσεις συναδέλφων μας από την ΕΥΠ, διώξεις με αγωγές SLAPP δημοσιογράφων και αδέσμευτων ΜΜΕ για τη διευρευνητική και αποκαλυπτική δημοσιογραφία που ασκούν, παρελκυστικές τακτικές από την κυβέρνηση, όπως η δημιουργία της Task Force, για να μην θεσμοθετήσει αντι-Slapp νομοθεσία, υποδείξεις για το πώς θα κάνουμε τη δουλειά μας και με ποιο ρεπορτάζ μας επιτρέπεται να ασχοληθούμε αποτελούν κάποια από τα κομμάτια του παζλ της επιχείρησης φίμωσης και χειραγώγησης της ενημέρωσης. Με το «κερασάκι» στην τούρτα, το νομοσχέδιο Οικονόμου για τη δήθεν διαφάνεια στον Τύπο, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί τον ολοκληρωτικό έλεγχο της ενημέρωσης. Η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ έχει δώσει τη συγκατάθεσή της στην «επιτροπή λογοκρισίας» και συζητά ένα νομοσχέδιο που όσμει από εργασιακή ειλωτεία, επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, φακέλωμα δημοσιογράφων και ΜΜΕ.

Συνάδελφισσες και συνάδελφοι,

Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε από την κυβέρνηση της ΝΔ που με μένος επιτίθεται στους εργαζομένους και στα δικαιώματά τους, την κυβέρνηση του «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει». Όπως δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε από αυτήν την πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ, του «ναι σε όλα», της απαξίωσης του δημοσιογραφικού λόγου και των δικαιωμάτων μας, του «άτυπου γραφείου τύπου» του Μαξίμου. 

Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή θεωρεί ότι τα πάντα κρίνονται και κερδίζονται στο δρόμο με τη συλλογική πάλη. Και στη γενική απεργία και στην απεργιακή διαδήλωση στις 9 του Νοέμβρη εμείς θα είμαστε εκεί για να δώσουμε την απάντησή μας, να περάσουμε μαζί με όλους τους εργαζομένους στην αντεπίθεση και να κάνουμε δύσκολο το δικό τους χειμώνα. Σας καλούμε να συμμετάσχετε κι εσείς ενεργά και να απαιτήσουμε:

  • ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας και αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή,αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, μόνιμη και σταθερή εργασία, ανάκτηση όλων των απωλειών μας. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντασφαλιστικών νόμων και εγκυκλίων, να γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα από τα ασφαλιστικά μας Ταμεία, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τον ΕΔΟΕΑΠ.
  • Να μην περάσει το νομοσχέδιο Οικονόμου την πόρτα της Βουλής και να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων. Αντι-SLAPP νομοθεσία και ελευθεροτυπία, κι όχι «ομερτά» της σιωπής και μιας δημοσιογραφίας ελεγχόμενης από την όποια εξουσία. 
  • Μείωση της φορολογίας και της φοροληστείας. Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και πλαφόν στις τιμές παραγωγής αλλά και πλαφόν στις τιμές των αγαθών και κρατικό έλεγχο στην αισχροκέρδεια και την κερδοσκοπία. Καμία ιδιωτικοποίηση, κανένα ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και ελεύθερων χώρων.

Όλοι και όλες

στη Γενική Απεργία | Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022
Προσυγκέντρωση Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή:
κτήριο ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, ώρα 10.30

στην Τακτική Γενική Συνέλευση ΕΣΗΕΑ | Τρίτη 22 Νοέμβρη 2022
Αποφασίζουμε εμείς για εμάς. Η ανάθεση
βλάπτει σοβαρά τα δικαιώματά μας
.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *