Τρία χρόνια από τη δολοφονία Καραϊβάζ, το θυμούνται και ζητούν εξηγήσεις μόνο οι διεθνείς οργανισμοί!

update!

Μια ημέρα μετά “θυμήθηκε” και η ΕΣΗΕΑ την επέτειο δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ. Ποτέ δεν είναι αργά βεβαίως… Η ανακοίνωση της στην οποία δεν περιλαμβάνονται όσα καταμαρτυρούν οι διεθνείς ενώσεις, παρατίθεται παρακάτω…

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Την επέτειο θυμήθηκαν και έβγαλαν ανακοίνωση, έκαναν παρέμβαση στα social media και ζήτησαν εξηγήσεις μόνο οι διεθνείς οργανισμοί ενώ οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα μπροστά στην απραξία των ελληνικών αρχών είχαν ζητήσει να παραπεμφθεί η εξιχνίαση της δολοφονίας του δημοσιογράφου στην Ιντερπόλ! Στη χώρα μας ούτε καν οι συνδικαλιστικές ενώσεις δεν θυμήθηκαν την επέτειο, αρκεί ένα κομμάτι πανό έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ για να υποστηρίξουν πως κάνουν το καθήκον τους. Η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που καταγράφει δυο περιπτώσεις ατιμωρησίας δολοφόνων δημοσιογράφων, γράφει το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) παραπέμποντας στην πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δηλώνεται επίσης πως οι ελληνικές αρχές δεν μιλάνε για την πρόοδο των ερευνών.

Εδώ δεν ιδρώνει το αυτί ούτε των κυβερνητικών, ούτε των αρμοδίων αρχών, ούτε καν των συνδικαλιστικών ενώσεων. Κι αυτό αποτυπώνει το επίπεδο της δημοσιογραφικής και συνδικαλιστικής λειτουργίας της δημοσιογραφίας στην Ελλάδας.

Έξι διεθνείς οργανισμοί, οι: Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), ΑΡΘΡΟ 19 Ευρώπη, Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης (ECPMF), Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), Free Press Unlimited (FPU) και OBC Transeuropa (OBCT) δηλώνουν σήμερα πως “τρία χρόνια μετά: δεν υπάρχει ακόμη δικαιοσύνη για τον δολοφονηθέντα Έλληνα δημοσιογράφο”. Απευθύνουν δε έκκληση για τον “τερματισμό της ατιμωρησίας στην τρίτη επέτειο από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ”. Οι Ρεπόρτε χωρίς σύνορα RSF, προτρέπουν εκ νέου τις ελληνικές αρχές να ζητήσουν από την Europol να βοηθήσει στην έρευνα, η οποία έχει σταματήσει εντελώς.

Παρακάτω διαβάζουμε την ανακοίνωση των διεθνών φορέων

Τρία χρόνια έχουν περάσει από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, βετεράνου Έλληνα δημοσιογράφου εγκλήματος. Σήμερα, τα υπογεγραμμένα μέλη του Media Freedom Rapid Response (MFRR) τιμούν τη μνήμη του θανάτου του και ζητούν εκ νέου από τις ελληνικές αρχές να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να οδηγήσουν τους δράστες στη δικαιοσύνη.

Ο Γιώργος Καραϊβάζ ήταν ένας από τους πιο εξέχοντες ερευνητές δημοσιογράφους της Ελλάδας, ειδικευμένος στο οργανωμένο έγκλημα και στο αστυνομικό ρεπορτάζ, όταν δολοφονήθηκε το μεσημέρι έξω από το σπίτι του στην Αθήνα, στις 9 Απριλίου 2021. Η εκτέλεση έγινε από επαγγελματίες δολοφόνους που δραπέτευσαν με μοτοσικλέτα και ως εκ τούτου σχεδόν σίγουρα προέρχονταν για το οργανωμένο έγκλημα .

Παρά τη σύλληψη δύο υπόπτων τον Απρίλιο του 2023, λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές, δεν υπήρξε αξιοσημείωτη πρόοδος στην έρευνα. Δεδομένου ότι ο Karaivaz ανέφερε επίσης για διαφθορά μεταξύ της αστυνομίας και του οργανωμένου εγκλήματος, δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος ορισμένα μέρη εντός της αστυνομίας να ενδιαφέρονται να παρεμποδίσουν την έρευνα. Για το λόγο αυτό, η έλλειψη διαφάνειας στην έρευνα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα , οι ελληνικές αρχές δεν έχουν αποκαλύψει την πρόοδο των ερευνών. Ως το μοναδικό μέλος της ΕΕ με δύο ανοιχτές υποθέσεις ατιμωρησίας για τις δολοφονίες δημοσιογράφων, η έλλειψη προόδου της Ελλάδας στη δίωξη των δραστών υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για ταχείες έρευνες και την εφαρμογή των μέτρων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων.

Οι εταίροι του Media Freedom Rapid Response (MFRR) ανησυχούν ότι η αποτυχία εντοπισμού και δίωξης των υπεύθυνων μερών έχει βαθιά ανατριχιαστική επίδραση στη δημοσιογραφική κοινότητα, πέραν του ότι αποτελεί βαθιά αδικία και υπονομεύει το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, καλούμε τις ελληνικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη δίωξη όλων των υπευθύνων για αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα.

Επαναλαμβάνουμε τις συστάσεις μας που έγιναν μετά την αποστολή MFRR 2023 στην Ελλάδα που περιγράφεται στην έκθεση Stemming the tide of Greek Media Freedom Decline . Αυτά περιελάμβαναν:

  •       ο εισαγγελέας θα πρέπει να αφιερώσει πρόσθετους πόρους και να ζητήσει βοήθεια από διεθνείς φορείς όπως η Europol στην έρευνα του Karaivaz
  •       η κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί για την προώθηση αποτελεσματικών και ανεξάρτητων ερευνών για εγκλήματα κατά δημοσιογράφων
  •       ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα πρέπει να αναθέσει μια ανεξάρτητη αξιολόγηση όλων των ανεπίλυτων υποθέσεων επιθέσεων κατά δημοσιογράφων

Η έκθεση σημείωσε επίσης τη συνεχιζόμενη αποτυχία δίωξης όσων πίσω από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια το 2010, προσθέτοντας περαιτέρω το κλίμα ατιμωρησίας.

Η αποτυχία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει δικαιοσύνη θα πρέπει επίσης να εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διάβρωσης της ελευθερίας του Τύπου και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα , η οποία, όπως επισημαίνεται από πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , περιλαμβάνει την κατάχρηση λογισμικού κατασκοπείας κατά δημοσιογράφων, προκλήσεις για πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης και εκφοβισμός δημοσιογράφων.

Αν και σημειώνουμε τη σύσταση της Ομάδας Εργασίας για τη Διασφάλιση της Προστασίας των Δημοσιογράφων τον Ιούλιο του 2022, δεν έχουμε ακόμη δει απτά αποτελέσματα για τους δημοσιογράφους. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει αποφασιστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχητικές ανησυχίες προστατεύοντας τους δημοσιογράφους από απειλές και επιθέσεις και διασφαλίζοντας τη λογοδοσία για αδικίες του παρελθόντος.

Υπογεγραμμένο:

Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI)

ΑΡΘΡΟ 19 Ευρώπη

Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης (ECPMF)

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ)

Free Press Unlimited (FPU)

OBC Transeuropa (OBCT)

Και η καθυστερημένη ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ που δεν παραπέμπει στην ανακοίνωση των διεθνών φορέων και ούτε την αναδημοσιεύει στην ιστοσελίδα της! 

Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ χωρίς ακόμη να έχουν λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη οι δολοφόνοι του.

Η ΕΣΗΕΑ από την πρώτη στιγμή τόνισε, ότι η εξιχνίαση της υπόθεσης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον δημοσιογραφικό κόσμο. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, έχουμε απευθύνει επανειλημμένως προφορικά και γραπτά υπομνήματα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ αφιερώσαμε ολόκληρο το έτος 2023 στη μνήμη του με διάφορες δράσεις, προβολή του θέματος και υπενθύμιση ότι το ενδιαφέρον μας δεν έχει ατονήσει και δεν πρόκειται να ατονήσει μέχρι τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

 

Η ελληνική και διεθνής δημοσιογραφική κοινότητα των δημοσιογράφων ζητούν να συλληφθούν οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος, να οδηγηθούν οι φερόμενοι ως εκτελεστές του εγκλήματος στη δικαιοσύνη και να αποκαλυφθούν τα κίνητρά τους και όλες οι πτυχές της υπόθεσης, η οποία αποτελεί κηλίδα για το επίπεδο του κράτους δικαίου στη χώρα καθώς και για την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *