H (δίκαιη) διαμαρτυρία Λ. Κρέτσου για μια ακόμη “αρπαχτή” της ΝΔ με το ΕΚΟΜΕ

Το ΕΚΟΜΕ κατεβάζει ρολά. Όχι ακριβώς λουκέτο αλλά ενσωματώνεται ως “υπηρεσία” του υπουργείου πολιτισμού υπό αρμοδιότητα της Λίνας Μενδώνη με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Κι από εκεί που ο χώρος της οπτικοακουστικής παραγωγής από το 2017 και δώθε είχε στη διάθεση του περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ (χρηματοδότηση Ελ. Κέντρου, 2% από ΕΡΤ, επιχορηγήσεις ΕΚΟΜΕ) θα έχει άγνωστο πια πόσα κεφάλαια για την επιδότηση στούντιο, εταιρειών παραγωγής, ταινιών και σήριαλ. Η λειτουργία του ΕΚΟΜΕ παρά το γεγονός ότι χρηματοδότησε το Χόλγιγουντ made in Bulgaria, παρά το γεγονός ότι επιδότησε τα ιδιωτικά κανάλια για ριάλιτυ, είχε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής παραγωγής. Μέσα σε 5 χρόνια γυρίστηκαν περισσότερα από 200 σήριαλ, ορισμένα από αυτά πολύ αξιόλογα. Ανέβηκαν σε αξιοπρεπή βαθμό οι αμοιβές συντελεστών, εκτός των πρωταγωνιστών, οι σκηνοθέτες και παραγωγοί είχαν την “καβάντζα” να κάνουν ποιοτικό και εμπορικό σινεμά και τηλεόραση. Με την παρέμβαση της κυβέρνησης της ΝΔ ήδη από το 2019 επήλθε η “αρπαχτή” όπως την κατονομάζει ο Λευτέρης Κρέτσος, εμπνευστής επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία και λειτουργία του ΕΚΟΜΕ στο μοντέλο της Γαλλίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ αρχικά άλλαξε τις προδιαγραφές για τη χρηματοδότηση των οπτικοακουστικών παραγωγών, πριμοδότησε τις ξένες παραγωγές έστω κι αν δεν απασχολούσαν συντελεστές και εργαζόμενους από τη εγχώρια παραγωγή. Και τελικά κατήργησε το ΕΚΟΜΕ δίνοντας το στη Λίνα Μενδώνη. Το σχέδιο νόμου για τη συγχώνευση Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και ΕΚΟΜΕ βρίσκεται καθ’ οδόν για μετά από διαβούλευση ολίγων ημερών. Θα έχει ενδιαφέρον αν και τι είδους αντιδράσεις θα υπάρξουν. Τον περασμένο Νοέμβριο πάντως όταν έγινε γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης είχαν αντιδράσεις και τα ιδιωτικά κανάλια και οκτώ φορείς της παραγωγής. (Το σχέδιο νόμου το διαβάζεται εδώ: ΣυγχώνευσηΕΛΛ-ΕΚΟΜΕ-σχέδιο15.3.2024_ΣΧΝ_ΕΚΟΜΕ_CR

Προς το παρόν αντέδρασε ο Λ. Κρέτσος με συνέντευξη του “Στο Κόκκινο” (την ακούτε παρακάτω). Σε αυτήν αναρωτήθηκε: Γιατί κλείνει το ΕΚΟΜΕ; Δεν έχει λεφτά; Έχει ξεχειλίσει το ΠΔΕ – Η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποίησε το ΕΚΟΜΕ ως αρπαχτή, δεν του έδωσε τη σημασία που έπρεπε.

Ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε έτοιμο το ΕΚΟΜΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Πιερρακάκης και οι επόμενοι τα έκαναν μαντάρα γιατί ήθελαν να κάνουν χαριστικές ρυθμίσεις για τα κανάλια κυρίως, και για άλλους φίλους τους», είπε ο πρώην Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και υπεύθυνος της πλατφόρμας του isyriza, Λευτέρης Κρέτσος στην εκπομπή «Κλακέτα στο Κόκκινο» και στην Χρυσούλα Παπαΐωάννου.

Με αφορμή το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ που συγχωνεύει σε έναν νέο ενιαίο φορέα το ΕΚΟΜΕ και το ΕΚΚ, ο πρώην Υφυπουργός, έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Γιατί κλείνει το ΕΚΟΜΕ; Δεν έχει λεφτά; Έχει ξεχειλίσει το ΠΔΕ. Δεν μαζεύει λεφτά ο κ. Χατζηδάκης; Εδώ ξεπουλάει τα ασημικά της χώρας, για παράδειγμα το αεροδρόμιο. Έχει εγγυημένα έσοδα από τον τουρισμό και από το ΦΠΑ που μας έχουν τρελάνει στα χαράτσια. Έδωσαν 4,5 δις ευρώ απευθείας αναθέσεις σε φίλους και συγγενείς. Και δεν μπορούν να δώσουν 160 εκατ. για μια βιομηχανία που κάνει την χώρα γνωστή, βοηθάει τον τουρισμό, δημιουργεί θέσεις εργασίας και φορολογικά έσοδα;».

Ο Λευτέρης Κρέτσος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, λέγοντας ότι «το πρώτο που έκανε ο κ. Πιερρακάκης ήταν να βγάλει από το ΔΣ του ΕΚΟΜΕ τα άλλα υπουργεία, να βγάλει από πάνω του την ευθύνη και να μην υπογράφει, να αφαιρέσει τις προθεσμίες που είχε ο δικός μας νόμος και να αφήσει τον κ. Κουάνη ασύδοτο να κάνει ό,τι θέλει. Έτσι καταλήξαμε στο να εκκρεμούν επί ένα χρόνο οι νέες υπαγωγές και κυρίως, να έχουμε από το 2020 έως το 2022 αποεπένδυση 101 εκατ. ευρώ σε έναν κλάδο που μας είχε βγάλει στον αφρό με την χώρα να γίνεται πρώτη σε επενδύσεις στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποίησε το ΕΚΟΜΕ ως αρπαχτή, δεν του έδωσε τη σημασία που έπρεπε ενώ προσπάθησε να το κεφαλαιοποιήσει επικοινωνιακά».

 

Πηγή: avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *