ΕΕΤΤ ελέγχει Digea για επενδύσεις και απόσβεση κεφαλαίων

ντιτζέα

Νέος γύρος αντιπαράθεσης προβλέπεται ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ιδιώτη πάροχο της Digea μετά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών να προχωρήσει στον 

έλεγχο του τεχνικοοικονομικού μοντέλου της εταιρείας. Από την ΕΕΤΤ δημοσιεύθηκε ο διαγωνισμός για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου (προϋπολογισμού 25.000 ευρώ) για αυτή την υπηρεσία.

Το τεχνικοοικονομικό μοντέλο είναι αυτό που χρησιμοποιεί η Digea προκειμένου να προκύψει ο ΑΟΤ (Ανώτατο όριο τιμής) για τον προσδιορισμό των μηνιαίων ενοικίων στις 4 ψηφιακές πλατφόρμες που διαθέτει η εταιρεία. Ο έλεγχος αυτός είχε ζητηθεί και από τα περιφερειακά κανάλια πριν ένα χρόνο, όταν συντεταγμένα μέσω των ενώσεων ιδιοκτητών είχαν καταγγείλει τη Digea για υψηλά ενοίκια και αύξηση στο ύψος των συμβάσεων!

Είχαν ζητήσει μάλιστα την παρέμβαση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της ΕΕΤΤ. Και πράγματι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών προχώρησε στην «Επικαιροποίηση του Κόστους ανάπτυξης και λειτουργίας δικτύου ψηφιακής ευρυεκπομπής εθνικής εμβέλειας (ΚΑΛΔ) και περιφερειακής εμβέλειας (ΚΑΛΠΔ) για την υπηρεσία μεταφοράς και διανομής περιεχομένου εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας», με απόφαση της τον Ιούλιο του 2016. Με την ίδια απόφαση «συνέστησε» στη Digea εντός έξι μηνών να προσδιορίσει τα νέα ΑΟΤ “λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των προγραμμάτων και τη χωρητικότητα ανά τηλεοπτικό περιεχόμενο”. Αποφάσισε δε ότι για τον ΚΑΛΔ (στα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας) το ποσό που θα πρέπει να υπολογιστεί μειώνεται στα 12.418.840 ευρώ και για τον ΚΑΛΠΔ (περιφερειακά κανάλια) στα 4.324.630 ευρώ.

Με βάση τα νέα αυτά όρια η Digea όφειλε να μειώσει και το μηνιαίο ενοίκιο στους πελάτες της, κάτι που ωστόσο δεν συνέβη. Και αυτό γιατί η εταιρεία στηρίζεται στον όρο της σύμβασης που υπογράφει ότι αν κλείσει ένας τηλεοπτικό σταθμός, το κόστος ενοικίου της χωρητικότητας το μοιράζονται τα υπόλοιπα!

Η κόντρα μεταξύ πάροχου δικτύου και πάροχων περιεχομένου έχει υποχωρήσει στα παρασκήνια. Η ΕΕΤΤ ωστόσο συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις της θα προσλάβει τον τεχνικό σύμβουλο για να ελέγξει και το τεχνικοοικονομικό μοντέλο που χρησιμοποιεί ο ιδιώτης πάροχος, ουσιαστικά δηλαδή θα ελέγχει τις επενδύσεις και την απόσβεση τους από το 2014 ως και σήμερα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *