Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ με ψήφισμα τους…

%ce%b5%cf%81%cf%84-4Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΤ ΝΑ ΒΡΕΙ ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ

Πριν από ένα μόλις μήνα πληροφορηθήκαμε, αιφνιδίως, ότι, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, πρέπει, όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, να έχουμε πάρει υποχρεωτικά το υπόλοιπο των ετήσιων αδειών μας. Πάγια πρακτική όλων των προηγούμενων ετών ήταν να παρατείνεται κατά 2-3 μήνες το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο ολοκληρώνεται η χορήγηση των αδειών κάθε έτους, ειδικά όποτε υπήρχαν μεγάλα γεγονότα, με αυξημένες υποχρεώσεις κάλυψης, όπως οι Oλυμπιακοί Aγώνες.
Αν δεν αποτραπεί αυτή η εξέλιξη – που εκθετει πρωτίστως εμάς, τους εργαζόμενους – το αποτέλεσμα θα είναι να πληγεί καίρια η εύρυθμη λειτουργία της ΕΡΤ, να υποβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και να απαξιωθεί -περαιτέρω- η εικόνα της εταιρίας.


Είναι ενδεικτικό ότι κάποια από τα ραδιόφωνα θα βαλουν, κατ´ ουσίαν, “λουκέτο”, αφού με το προσωπικό τους -ιδιαίτερα το τεχνικό- σχεδόν στο σύνολό του σε αδεια περιορίζεται στο ελάχιστο η δυνατότητα παραγωγής ζωντανού προγράμματος. Σοβαρά προβλήματα θα δημιουργηθούν και στην παραγωγή των ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπων της τηλεόρασης που θα μείνουν χωρίς βάρδιες τεχνικών. Η εταίρια για να καλύψει το κενό δείχνει να επιλέγει την “ενοικίαση” εργαζομένων και μάλιστα σε έκταση άνευ προηγουμένου, επιβαρύνοντας αναίτια το κόστος.

Καλούμε, λοιπόν, τη διοίκηση να βρει λύση ώστε η ΕΡΤ να συνεχίσει την εύρυθμη λειτουργία της, είτε ζητώντας -έστω καθυστερημένα- εξαίρεση από τα τυπικώς ισχύοντα, είτε κατανέμοντας τα υπόλοιπα αδειών σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για όσες ειδικότητες είναι αναγκαίο, είτε καταβάλλοντας το αντίτιμο μέρους των αδειών στο προσωπικό εκείνο που είναι απολύτως απαραίτητο για να μην δημιουργηθούν κενά στο πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση οφείλει να βρει αμέσως λύση.
Το ζήτημα των αδειών έρχεται να βάλει ένα ακόμη λιθαράκι στην συζήτηση για το παραγόμενο προϊόν της ΕΡΤ. Επιπλέον, την ώρα που εκπομπές τηλεόρασης και ραδιοφώνου θα κοπούν, μικτές παραγωγές οι οποίες, μάλιστα, αγνοούν το δημοσιογραφικό δυναμικό της ΕΡΤ, θα συνεχίσουν να εκπέμπουν.
Καλούμε, επίσης, την ΕΣΗΕΑ να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να υπογραφεί, επιτέλους, Σ.Σ.Ε με τη διοίκηση, στην κατεύθυνση των θεσμικών και εργασιακών προβλέψεων της τελευταίας ΣΣΕ – αυτής του 2008 – η οποία πάντως, συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ όμως έχει γνωμοδοτήσει και η νομική υπηρεσία της Ενωσης.
Καλούμε, ακόμα, τα συναρμόδια υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών να ασχοληθούν, όπως υποσχέθηκαν, με τις εκκρεμότητες της διετίας Ιούνιος 2013- Ιούνιος 2015 και να προχωρήσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση στην έκδοση της σχετική ΚΥΑ (αναγνώριση διετίας, συμψηφισμοί κ.α.) όπως προβλέπει άλλωστε ο νόμος 4324/2015 για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Καλούμε, τέλος, τον Ειδικό Διαχειριστή να δρομολογήσει, χωρίς υπεκφυγές, έως το τέλος του έτους τόσο την καταβολή των δεδουλευμένων της ΕΡΤ 2012 -2013  όσο και την εξόφληση των αδειών της ΔΤ.
Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
28/11/2016

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *