Τι συμβαίνει, αλήθεια, με τις ελληνικές παραγωγές;

Ξαφνικά, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών βγήκαν… παραπονούμενοι στο προαύλιο του Μεγάρου Μαξίμου. Ο εκνευρισμός τους αφορά «χρέος» του φορέα επιδοτήσεων οπτικοακουστικής παραγωγής ΕΚΟΜΕ σε σειρές και παραγωγές που έχουν ήδη μεταδοθεί στα κανάλια, το οποίο φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ! Τι συμβαίνει, λοιπόν, με τη στήριξη της οπτικοακουστικής παραγωγής στην Ελλάδα, του τομέα που διαφημίζεται από τη ΝΔ ως «πόλος έλξης ξένων επενδύσεων» και ευκαιρία τουριστικής προβολής της χώρας;

Οι απαντήσεις που δόθηκαν στη Βουλή, από τον αρμόδιο υφυπουργό Κ. Κυρανάκη, ότι από το 2021 έως και σήμερα δόθηκαν περίπου 93,5 εκατ. ευρώ για 152 παραγωγές –τα 63 εκατ. σε διεθνείς παραγωγές και τα 30 σε ελληνικές– ενώ υπάρχουν αιτήματα πληρωμών ύψους 130 εκατ. ευρώ, πιστοποιούν την αποτυχία του συστήματος. Επί της ουσίας, η ενίσχυση της οπτικοακουστικής παραγωγής από το 2017 με τη δημιουργία του ΕΚΟΜΕ, αντί να οδηγήσει σε αναγέννηση της βιομηχανίας παραγωγής σε τηλεόραση και κινηματογράφο, μετατράπηκε σε αιμοδότη πολλών εκατομμυρίων σε διεθνείς παραγωγές, με μόνη «παροχή» την απασχόληση εργαζομένων ορισμένων μόνο ειδικοτήτων και την «πληρότητα» των ξενοδοχείων στις περιοχές όπου γίνονταν τα γυρίσματα. Έως και το 2021, στο μεταξύ, δόθηκαν σχεδόν 100 εκατ. ευρώ από το ΕΚΟΜΕ, πολλά εξ αυτών στην ιδιωτική τηλεόραση, με ενίσχυση, εκτός των σήριαλ, και ριάλιτι εκπομπών.

Το 2021 η κυβέρνηση άνοιξε τη στρόφιγγα δανειοδότησης μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Δανείων Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών με αρχικό ποσό 62,5 εκατ. ευρώ και ύψος δανείων από 25 έως 900 χιλιάδες ευρώ. Παράλληλα, τα ιδιωτικά κανάλια προχώρησαν σε παραγγελίες πολλών ελληνικών σειρών μυθοπλασίας, εξού και τα έτη 2020-23 μεταδόθηκαν περισσότερα από 100 σήριαλ.

Στα θετικά του συστήματος κρατικών ενισχύσεων θα μπορούσε να καταγραφεί ο εμπλουτισμός της τηλεοπτικής παραγωγής με κινηματογραφικά στάνταρντ (ήχος, μοντάζ, εξωτερικά γυρίσματα, αμοιβές). Το καθεστώς πλέον αλλάζει και τα ιδιωτικά κανάλια θα μειώσουν τα σήριαλ. Θα διατεθούν μεν 100 εκατ. για παραγωγές, αλλά μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ το ΕΚΟΜΕ οδεύει προς κατάργηση, μέσω συγχώνευσής του με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

 

Δημοσιεύθηκε στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου 16/17-12-23

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *