Μια (ανεξέλεγκτη) κρατική εταιρεία προπαγάνδας στην υπηρεσία Μαξίμου

Ματίνα Παπαχριστούδη

Στις πρόσφατες εξαίρεσης αυξήσεων σε στελέχη δημοσίων οργανισμών δεν απουσιάζει η κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ. Παρά το γεγονός πως η λειτουργία της στηρίζεται αποκλειστικά στα περίπου 190 εκατομμύρια ευρώ των πολιτών από το ανταποδοτικό τέλος, τα στελέχη της θα λάβουν και τη νέα αύξηση αποδοχών. Αύξηση που συνοδεύεται από την πρόταση της διοίκησης να αυξηθεί και το ανταποδοτικό τέλος από τα 3 ευρώ στα 3,5 μηνιαίως. Οι πολίτες θα πληρώσουν πάλι τον λογαριασμό για μια εταιρεία που ανήκει αποκλειστικά στο μέγαρο Μαξίμου το οποίο ελέγχει απόλυτα και ολοκληρωτικά την ειδησεογραφία στην ΕΡΤ.

Η διορισμένη διοίκηση της Ν.Δ επέβαλλε την κουλτούρα της χυδαιότητας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αντέγραψε το χειρότερο μοντέλο της ιδιωτικής, εκπομπές πρωινάδικα με κουτσομπολιά, εικονικό λάιφ στάιλ και κους κους σαβούρας. Περιεχόμενο που γέμισε και τις χαρακτηριζόμενες ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ. Την ίδια ώρα κόβονται όλες οι εκπομπές, ακόμη και των φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση παραγωγών και εξωτερικών εταιρειών, που χαρακτηρίζονταν “πολιτιστικές”.

Το λουκέτο στην ΕΡΤ 2 εξαιτίας των μεγάλων αντιδράσεων προς το παρόν αποφεύχθηκε ωστόσο το κανάλι “νεκρώνεται” χωρίς καμία νέα παραγωγή καθώς θα μεταδίδει μόνο επαναλήψεις και εκπομπές του αρχείου.

Η λειτουργία της ενημέρωσης και ειδησεογραφίας της ΕΡΤ ως απόλυτο εξάρτημα της κυβερνητικής προπαγάνδας συμπληρώνεται από την ανεξέλεγκτη αχαλίνωτη διαχείριση δημοσίου χρήματος που φθάνει τα 200 εκατ. ετησίως. Μιλώντας για νούμερα και ποσά τα περισσότερα κατευθύνονται στο πρόγραμμα, το προσωπικό και η μισθοδοσία βρίσκονται πλέον στο 30% του προϋπολογισμού. Είναι χαρακτηριστικό πως η διοίκηση Κ. Ζούλα έχει δεσμεύσει για “πρόγραμμα” σχεδόν 20 εκατ. ευρώ για τους προϋπολογισμούς 2024 εως 2030! Το 2022 η ΕΡΤ απασχολούσε 1890 άτομα, ενώ το 2023 αποχώρησαν υποχρεωτικά λόγω συνταξιοδότησης περίπου 300 άτομα. Τα κενά καλύπτονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ήδη απασχολούνται περίπου 500 άτομα σε εξωτερικές, μεικτές και εσωτερικές παραγωγές.

Μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα στο μεταξύ ανέβηκε στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής η νέα διευθύνουσα σύμβουλος Κατερίνα Κασκανιώτη, πρώην στέλεχος προγράμματος στη συνδρομητική της Nova. Στόχος της διοίκησης το επόμενο διάστημα είναι η ενίσχυση της ERT Flix και της ERT News, δηλαδή η ενίσχυση της κυβερνητικής προπαγάνδας και των αγορών-αναθέσεων τηλεοπτικών σήριαλ.

Δημοσιεύθηκε στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου (φύλλο 23-214 Δεκεμβρίου 2023)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *