To X ερευνάται από Κομισιόν λόγω πολέμου Ισραήλ στη Γάζα

Η είδηση λέει: Η Κομισιόν ανακοίνωσε έρευνα και έλεγχο για να αξιολογήσει εάν η X μπορεί να παραβίασε τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) σε τομείς που συνδέονται με τη διαχείριση κινδύνου, τη συγκράτηση περιεχομένου, τα σκοτεινά μοτίβα, τη διαφάνεια της διαφήμισης και την πρόσβαση σε δεδομένα για ερευνητές. Ανάμεσα στα πολλά επίσημα “μπλα-μπλα-μπλα” της Κομισιόν ως αιτιολόγηση για την έρευνα που ξεκινά, αναφέρεται ρητά “η διάδοση παράνομου περιεχομένου στο πλαίσιο των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς κατά του Ισραήλ”. Δυο μήνες πριν η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει το X και το face book καταλογίζοντας στις πλατφόρμες ότι επιτρέπουν τη δημοσίευση fake news από τρομοκρατικές οργανώσεις και τη Χαμάς. Το X μπλόκαρε όλους τους σχετιζόμενους λογαριασμούς και στο Facebook ανέλαβε ο αυστηρός αλγόριθμος να κατακρημνίζει στα αζήτητα οποιαδήποτε αναφορά στην Παλαιστίνη, τη Γάζα, τις θηριωδίες του σιωνιστικού κράτους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανώς δεν έμεινε ικανοποιημένη και ανακοίνωσε σήμερα νέα έρευνα εναντίον του X με βάση τον νέο νόμο για τις “Ψηφιακές υπηρεσίες”.

Αξίζει να θυμηθούμε τι ακριβώς είναι αυτός ο νόμος που πλασαρίστηκε ως “χαλινάρι” στην ψηφιακή αυθαιρεσία. Πριν ενάμιση χρόνο γράφαμε στη στήλη “Πίσω από τις κάμερες” στο ΠΡΙΝ για την εισαγωγή των όρων της νέας “ψηφιακής λογοκρισίας”. Γράφαμε τότε: <<Ο νόμος για τις «Ψηφιακές Υπηρεσίες» μπορεί να αυτοδιαφημίζεται ως όριο στην αυθαιρεσία των πλατφορμών, όμως πρόκειται για απαίτηση των πολιτικών οργάνων να συμμετέχουν και να καθορίζουν τους κανόνες διακίνησης του περιεχομένου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση για την επίτευξη της συμφωνίας ανάμεσα σε ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και ευρωπαϊκό συμβούλιο, τα κράτη μέλη θα έχουν απαιτήσεις για πρόσβαση στους αλγόριθμους διακίνησης, για ταχεία αφαίρεση παράνομων προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και για επιβολή περιορισμών στη στόχευση πληροφορίας-υπηρεσιών, ενώ θα αποδέχονται ετήσιο έλεγχο. Σε περίπτωση παραβίασης του νόμου η ΕΕ θα επιβάλλει κυρώσεις με πρόστιμα έως και 6% του παγκόσμιου τζίρου τους>>. (εδώ ολόκληρο το κείμενο) 

Η επίσημη έρευνα της Κομισιόν λοιπόν εναντίον του Χ, αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τα όρια της ψηφιακής λογοκρισίας που έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλει η οικονομική-πολιτική εξουσία σε οτιδήποτε διακινείται διαδικτυακά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η έρευνα της Κομισιόν θα επικεντρωθεί στη: συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της DSA σχετικά με την καταπολέμηση της διάδοσης παράνομου περιεχομένου στην ΕΕ, ιδίως σε σχέση με την εκτίμηση κινδύνου και τα μέτρα μετριασμού που έλαβε η Χ για την αντιμετώπιση της διάδοσης παράνομου περιεχομένου στην ΕΕ, καθώς και τη λειτουργία της ανακοίνωσης και μηχανισμός δράσης για παράνομο περιεχόμενο στην ΕΕ με εντολή του DSA, μεταξύ άλλων υπό το φως των πόρων ελέγχου περιεχομένου της X. (δλδ την πληροφόρηση για τον πόλεμο στη Γάζα). Στην αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της χειραγώγησης πληροφοριών στην πλατφόρμα, στα μέτρα που έλαβε η Χ για την αύξηση της διαφάνειας της πλατφόρμας της, στον “ύποπτο παραπλανητικό σχεδιασμό της διεπαφής χρήστη”, ιδίως σε σχέση με σημάδια ελέγχου που συνδέονται με ορισμένα συνδρομητικά προϊόντα, τα λεγόμενα Blue checks.

Εννοείται πως η έναρξη της έρευνας δεν προδικάζει και την επιβολή τιμωρίας, όπως προβλέπει ο νόμος. Μέχρι την ολοκλήρωση της υπάρχει το διάστημα των “διαπραγματεύσεων” για να καταδείξει η διεθνής πλατφόρμα ότι λαμβάνει σοβαρά τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ποιο περιεχόμενο μπορεί να διακινείται ελεύθερα χωρίς προορισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *