Σύμβαση μόνο για τα κρατικά ΜΜΕ παλεύει η ΕΣΗΕΑ, νέα “προσωρινή νομιμότητα” για κανάλια Περιφέρειας

** Τα μικρά των media

Χωρίς καμμία έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ πως έστειλε πρόσκληση στους αρμοδίους υπουργούς της κυβέρνησης της ΝΔ ζητώντας την “έναρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων, με αντικείμενο την κατάρτιση και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας” για τους δημοσιογράφους του κρατικού μηχανισμού. (εδώ ολόκληρη η ανακοίνωση). Πρόκειται για τη σύμβαση που αρχικά είχε υπογραφεί το 2019, ανανεώθηκε το 2021 χωρίς αυξήσεις στους μισθούς. Η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ που απαρτίζεται από την πλειοψηφία των παρατάξεων Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να την ονομάζουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αν και δεν αφορά το ύψος των μισθών σε όσους απασχολούνται σε ΕΡΤ, γραφεία Τύπου, δημοτικά ΜΜΕ, ΑΠΕ, Γενική Γραμματεία. Και είναι η μόνη σύμβαση την οποία “παλεύει” το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Για τους δημοσιογράφους σε όλα τα άλλα ΜΜΕ, ραδιόφωνα, TV, sites και εφημερίδες, η πιθανότητα διεκδίκησης Σ.Σ.Ε είναι μηδαμινή.

Στην πρόσφατη γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ επαναλήφθηκε, όπως συμβαίνει παραδοσιακά πια πριν από κάθε προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη νέου ΔΣ (εκλογές στην ΕΣΗΕΑ θα γίνουν την πρώτη εβδομάδα του ερχόμενου Φλεβάρη) πως εστάλησαν εξώδικα στις εργοδοτικές ενώσεις και πως θα τεθεί αίτημα για 1.060 ευρώ μεικτά! Στο μεταξύ ήδη σε πολλές ιστοσελίδες που οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν αυξήσεις πέτυχαν μισθούς έως και 900 ευρώ καθαρά. Είναι φανερό πως το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ προασπίζεται αποκλειστικά όσους δημοσιογράφους απασχολούνται στον κρατικό μηχανισμό. Για τους άλλους στο ιδιωτικό τομέα η καλά περίπτωση είναι να δώσουν οι εργοδότες κουπόνια για σούπερ μάρκετ ή έκτακτα “επιδόματα” στη διάρκεια της χρονιάς.

Διαβάζουμε πως εγκρίθηκε πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου σε ένα αρκετά υψηλό ποσό του 1,1 εκατ. ευρώ. Και το ερώτημα είναι τι ακριβώς θα διαφημίσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών στα ΜΜΕ; 

Όπως διαβάσαμε στο σχέδιο νόμου “Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις” που κατατέθηκε στη Βουλή, στο άρθρο 96, παρατείνεται ώς και τέλος Δεκεμβρίου 2024 η διαδικασία αδειοδότησης των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας μη ενημερωτικού περιεχομένου και περιφερειακής εμβέλειας (ενημερωτικού γενικού και μη ενημερωτικού περιεχομένου”. Όπως επίσης παρατείνεται η “προσωρινή νομιμότητα” για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Πρακτικά πρόκειται για παράταση της “προσωρινής παράνομης λειτουργίας και ομηρίας” όλων των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, πλην των πανελλαδικών που έλαβαν άδεια το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 

Και μια διεθνής ενδιαφέρουσα είδηση. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά τα βρήκε με τη Google η οποία αποδέχθηκε να πληρώσει τους εκδότες περιεχομένου το ποσό των 100 εκατ. ευρώ ετησίως προκειμένου να συνεχίσει να μοιράζεται τις καναδικές ειδήσεις στο διαδίκτυο. Ο νόμος  για τα Online News (αλλιώς και Bill C-18) έφερε σε πολύμηνη συγκρουση την κυβέρνηση και τις διεθνείς πλατφόρμες. Η google είναι η πρώτη που υπαναχώρησε, σε αντίθεση με τη Meta που συνεχίζει να μην διαμοιράζει ειδήσεις από τον Καναδά στην πλατφόρμα της. Η Google όπως δηλώθηκε θα διαπραγματευτεί με μια ενιαία ομάδα που θα εκπροσωπεί όλα τα μέσα ενημέρωσης και όλους τους εκδότες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *