Στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο για τη Λίστα Πέτσα

Μπορεί να πέρασαν ήδη 3 χρόνια από τη διανομή κρατικού χρήματος στα μίντια με πρόσχημα την πανδημική κρίση του Covid19 και με κριτήρια το ποιά από αυτά είναι φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Η υπόθεση θα φθάσει τελικά στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο από το https://vouliwatch.gr. Η ομάδα του vouliwatsh ανακοινώνοντας την προσφυγή δηλώνει πως μετά 3 χρόνια και μετρώντας πολλαπλά αναπάντητα αιτήματα προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, μία δικαστική απόφαση με το μέρος μας, μία ρητή – αυτή την φορά – απόρριψη από την ΕΑΔ και – μία δεύτερη δίκη με απορριπτική απόφαση αυτή τη φορά, ΔΕΝ μένει σπίτι, δεν εγκαταλείπει τον αγώνα για διαφάνεια! 

Διαβάζουμε στη σελίδα:

Μπορεί να έχουν παρέλθει 3 χρόνια από την περίοδο της υγειονομικής κρίσης και να έχουμε πάλι ελευθερία κινήσεων και ένα αίσθημα ασφάλειας σχετικά με την υγεία μας, ωστόσο, οι κυβερνητικοί χειρισμοί σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας εξακολουθούν να φέρουν έντονο ιικό φορτίο.  Η ομάδα του Vouliwatch συνεχίζει απτόητη τη δράση της για ουσιαστική διαφάνεια και λογοδοσία στη διάθεση του δημοσίου χρήματος και την περίφημη υπόθεση της Λίστας Πέτσα και προσφεύγουμε για πρώτη φορά στην ιστορία μαςστο ύστατο καταφύγιο για δικαίωση: το Ευρωπαϊκό Δικαστήρια για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. 

Θυμίζουμε τη νομική πορεία του αγώνα μας για διαφάνεια σχετικά με το δίκαιο αίτημά μας να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία και τα κριτήρια που βασίστηκε η κατανομή των χρημάτων για την περίφημη Λίστα Πέτσα:

Μετά από πολλαπλές απορρίψεις (πολλές σιωπηρές και μία ρητή) από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και δύο δικαστικές μάχες ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνώνμε αντίθετες εκβάσεις (μία θετική απόφαση που μας δικαίωνε τον Ιανουάριο του 2022 και μια απορριπτική τον Ιούνιο του 2023), τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 υποβάλαμε προσφυγή κατά της Ελλάδας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. 

Η τελευταία απόφαση του Διοικητικού Εφετείου αποδέχεται τον ισχυρισμό της ΕΑΔ ότι τα στοιχεία και έγγραφα που ζητάμε καλύπτονται από εμπορικό απόρρητο, χωρίς να προκύπτει ούτε ότι η ΕΑΔ τα έχει στην κατοχή της αλλά ούτε ότι τα υπέβαλε στο Δικαστήριο. Ειδικότερα, όπως αναφέρει και ο Πρόεδρος της σύνθεσης του Δικαστηρίου ο οποίος μειοψήφησε, η ΕΑΔ δεν αιτιολόγησε καν με αναλυτικό και εμπεριστατωμένο τρόπο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εγγράφων που εμπίπτουν στο εμπορικό απόρρητο, αλλά τα ονόμασε συλλήβδην απόρρητα χωρίς να αναφέρει τους λόγους για τους οποίους η δημοσιοποίηση των στοιχείων θα βλάψει εμπορικά την ανάδοχο εταιρεία (Initiative Media A.E.).

Όταν όλα τα ένδικα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας από την ελληνική νομοθεσία εξαντλούνται και το πανηγυρικά δίκαιο αίτημά μας να διατίθενται δημόσια κονδύλια με διαφάνεια και λογοδοσία δεν έχει ικανοποιηθεί, καταφεύγουμε στο ύστατο νομικό βήμα, που είναι η προσφυγή στο ΕΔΔΑ

Η συνέχεια και ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *