Η καταγγελία της γενοκτονίας που διαπράττει το Ισραήλ κυριάρχησε στη Eurovision

“Πρόκειται για συνδικαλιστική δράση. Καταδικάζουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ. Επιπλέον, το κράτος του Ισραήλ καταπατά την ελευθερία του Τύπου. Γι’ αυτό  διακόπτουμε για λίγο τη μετάδοση.  #CeaseFireNow #StopGenocideNow”. Αυτό ήταν το μήνυμα στις οθόνες της βέλιγκης τηλεόρασης VRT στην έναρξη της απευθείας μετάδοσης του 2ου ημιτελικού της Eurovision το βράδυ της Πέμπτης 9 Μαΐου.Η διακοπή της μετάδοσης από το κρατικό ολλανδόφωνο κανάλι έγινε από τα συνδικάτα του VRT. Ο σταθμός όπως και πολλά άλλα Μέσα στην Ευρώπη κάλυψαν και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε το ίδιο βράδυ έξω από την αρένα της Eurovision στο Μάλμε της Σουηδίας ενάντια στη γενοκτονία που διαρπάττει το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, ενώ διαδήλωση πραγματοποίθηκε και έξω από τα κανάλια του Βελγίου VRT και το RTBF κατά της συμμετοχής του Βελγίου στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, την ώρα που εμφανιζόταν το Ισραήλ. Η διοργανώτρια αρχής της Eurovision, η EBU επιχείρησε να καλύψει μέσα στην αίθουσα τα γιουχαρίσματα που ακούγονταν την ώρα εμφάνισης της Γκολάν.

Το μήνυμα ενάντια στην γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού παγκοσμιοποιήθηκε μέσα από το “θεσμό” που ισχυρίζεται πως δεν ασκεί πολιτική αν και όλες του οι αποφάσεις και ενέργειες στη φετεινή διοργάνωση είναι απόλυτα πολιτικές. Μήνυξμα που έφθασε ακόμη και εδώ στην Ελλάδα όπου η συντριπτική πλειονότητα των media ασχολήθηκε με τη φαρυγγίτιδα της Μαρίνα Σάττι και αγνόησε τη διαδήλωση αλλά και όλες τις άλλες αντιδράσεις των τραγουδιστών που συμμετείχαν.

Ο εκπρόσωπος του Βελγίου Mustii είχε γραμμένο στο μπράτσο του τη λεξη ειρήνη, ο Σουηδός καλλιτέχνης Eric Saade, που ήταν καλεσμένος στο opening act του διαγωνισμού, τραγούδησε με παλαιστινιακό μαντήλι στο χέρι ως ένδειξη συμπαράστασης στον λαό της Παλαιστίνης. Αποκλείστηκε από την EBU για αυτή του την ενέργεια, η εικόνα ωστόσο “ταξίδεψε” σε όλο τον κόσμο ως απόδειξη της λογοκρισίας που άσκησε η διοργανώτρια αρχή. Ακόμη και το ανώδυνο χασμουρητό της Μαρίνας Σάττι την ώρα δηλώσεων της εκπροσώπου του Ισραήλ, εκλήφθηκε ως αντίδραση ενάντια στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Για αυτό και η διοίκηση της ΕΡΤ έσπευσε να δικαιολογηθεί- σε ποιούς άραγε;- και να δώσει απαντήσεις με τον ισχυρισμό ότι η εκπρόσωπος της ήταν …κουρασμένη και η ενέργεια δεν είχε σχέση με το Ισραήλ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *