Διαρκής η νομιμοποίηση της Ακροδεξιάς από τα ΜΜΕ

Ματίνα Παπαχριστούδη*

Δυο παραπολιτικές ειδήσεις την προπερασμένη εβδομάδα αναδεικνύουν το φαινόμενο της νομιμοποίησης του ακροδεξιού λόγω μέσω της υπέρμετρης προβολής με κάθε δυνατό τρόπο και μορφή. Από τον ΑΝΤ1 έστειλαν κάμερα για μια δήλωση υποψηφίου της “Ελληνικής Λύσης” στη Βαρβάκειο Αγορά. Για όσους γνωρίζουν το πόσο δύσκολο είναι να στείλει κανάλι συνεργείο για δήλωση υποψηφίου πολιτικού, αναγνωρίζουν και τα πιθανά σενάρια της υποστήριξης αυτής στο συγκεκριμένο πρόσωπο. Η προβολή εξάλλου της Χρυσής Αυγής και του εγκληματικού λόγου της την περασμένη 10ετία από συγκεκριμένα μίντια, αποτελεί παράδειγμα έρευνας για το πως και κυρίως το γιατί, τα αστικά Μέσα και οι ιδιοκτήτες τους προμοτάρουν τις φασιστικές ακροδεξιές ομάδες να αποκτήσουν πολιτική οντότητα δράσης μέσω της προβολής κι άρα και οπαδούς- ψηφοφόρους. 

Η δεύτερη είδηση σχετίζεται με μια αμφιλεγόμενη απόφαση του Ραδιοτηλεοπτικού, με την οποία -σύμφωνα με αναλύσεις- υποτίθεται πως θα απαγορεύσει στον αρχηγό της “Ελληνικής Λύσης” να αναμεταδίδει την εκπομπή του στο σύνολο των περιφερειακών καναλιών της χώρας. Ο Κ. Βελόπουλος πληρώνει για αυτή την αναμετάδοση μέσω της εταιρείας του και πληρώνει πολύ καλά. Σχεδόν 4 χρόνια τώρα ο ακροδεξιός μισαλλόδοξος λόγος του προβάλλεται σε πανελλαδική εμβέλεια ανάκατα με τις κεραλοιφές και τις επιστολές του Ιησού, χωρίς κάποιος από το αστικό κοινοβουλευτικό σύστημα να ενοχλείται. Και αίφνης, λέει η πολιτική είδηση, ανησυχούν στο Μαξίμου για διψήφια ποσοστά των δημοσκοπήσεων Βελόπουλου σε νομούς της Μακεδονίας. Όταν υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένα στην πολιτική σκηνή της 20ετίας τα παραδείγματα ΛΑΟΣ ή Πολιτικής Άνοιξης, ακόμη και το “Ποτάμι”, κομματικά μορφώματα που έπαιξαν ρόλο σε συγκεκριμένες κρίσιμες για το αστικό σύστημα πολιτικές στιγμές και στήριξαν τη δημιουργία, επιρροή και εμβέλεια τους στην τηλεόραση. 

Tα μίντια προσφέρουν τον “κρίσιμο πολιτικό πόρο” της προβολής στην άκρα δεξιά, βοηθώντας τα στην εξάλειψη του “στίγματος” των ναζιστικών -φασιστικών απόψεων τους, διαπίστωσε στην έρευνα του “ΜΜΕ και άκρα δεξιά στη Δυτική Ευρώπη” (εκδόσεις επίκεντρο) ο καθηγητής Αντ. Έλληνας. Η τηλεοπτική προβολή που της δίνουν οι κύρος και τη νομιμοποιεί ως πρωταγωνιστή πολιτικών εξελίξεων.

Δημοσιεύτηκε στη στήλη “Πίσω από τις κάμερες” στο ΠΡΙΝ στις 22-23 Απριλίου 2023

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *