Δεν θέλετε πληρωμή με οικόπεδο; Πτωχεύουμε! Μετά το 2012 η Μακεδονία εκβιάζει πάλι

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (η εφημερίδα που ο Μηταράκης μετά από πολλές πιέσεις φίλων εκδοτών, υπέγραψε την ενίσχυση 10 εκατ. ευρώ στο εκδοτικό συγκρότημα. Λεφτά του δημοσίου, των Ελλήνων φορολογουμένων για να πληρώσει ο εκδότης τα ασφαλιστικά ταμεία!)


Νέα τρομοκρατία κατά των εργαζομένων με τον εκβιασμό του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα!
Αναδημοσίευση από τον  asyntaxtostypos

Τελειωμό δεν έχουν οι περιπέτειες και ταλαιπωρίες των εργαζομένων στο συγκρότημα της Μακεδονίας. Τόσα έχουν γίνει όλα τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα το προ τριετίας σχέδιο σφαγής που έθεσε σε εφαρμογή η εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη Ι. Ρήγα, Β. Σουλοπούλου, και απομακρύνθηκαν (εθελουσίως ή απολυθέντες) οι μισοί εργαζόμενοι (!, ενώ όσοι παρέμειναν να πληρώνονται με ατομικές συμβάσεις -30%. Κι όλα αυτά, υποτίθεται για να… σωθεί το μαγαζί. 

Μόνο που η ιδιοκτησία-εκδότρια δεν τήρησε τίποτε από αυτά που υπέγραψε ότι δεσμεύεται να υλοποιήσει –προς τους εργαζόμενους, πάντα (μήνες οι καθυστρήσεις στη μισθοδοσία). Γιατί προς τους τρίτους ιδιώτες ή τις τράπεζες, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Μάλιστα, ως εφημερίδα πιστή στη μνημονιακή κυβέρνηση, κατάφερε να πάρει κρατική χρηματοδότηση 10.000.000 ευρώ, υποτίθεται για να εξοφλήσει δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενους. Κι όμως, μόλις μισό χρόνο αφ’ ότου εκταμίευσε αυτό το ποσό, ζητάει τώρα να ενταχθεί στο άρθρο 99 του ππτωχευτικού κώδικα και μάλιστα μόνο για τους εργαζόμενους!!!

Όπως είναι επόμενο ξεχυλίζει η οργή σε όλες τις κατηγορίες των συναδέλφων: νυν εργαζόμενους, εθελούσιους, απολυμένους, αλλά ακόμη και αυτους που έχουν συνταξιοδοτηθεί. Όλοι βλέπουν ό,τι η εκδότρια Β. Σουλοπούλου ακόμη μιά φορά τους κοροϊδεύει, μη τηρώντας όλα όσα η ίδια είχε υποσχεθεί. Κι αυτό μόνο για τους εργαζόμενους, για κανέναν άλλο πιστωτή. Η κυνικότητά της είναι εξόφθαλμη και φαίνεται με όσα γράφει στο δημοσίευμα του Σαββάτου: …θα εξυπηρετήσουμε τις συμφωνίες μας με την αγορά, τους προμηθευτές μας και τις τράπεζες, χωρίς καμιά αλλαγή, γι αυτό και τους εξαιρέσαμε από τη διαδικασία του άρθρου (!). Δηλαδή τους μόνους που περιλαμβάνει η αίτηση ένταξης στο 99 είναι οι εργαζόμενοι (νυν, πρώην, ασφαλιστικά τους ταμεία). Δηλαδή, την βλέπουν να θέλει εκβιαστικά και τρομοκρατικά να βάλει χέρι στα οφειλόμενα των εργαζομένων (νυν και πρώην), την ώρα που υποτίθεται έπρεπε να αρχίσει να τα καταβάλει (μέχρι τέλος 2014). Γιατί έτσι μόνο μπορεί να ερμηνευτεί η στάση της.

Αρχικά (μέσα στο καλοκαίρι) επιδίωξε να ξεγελάσει… τους ιθαγενείς με την περιβόητη «εξώνηση του οικοπέδου» και στη συνέχεια με την πρόταση η εξόφληση των οφειλόμενων να γίνει όχι το 2014 αλλά το 2016 (δηλαδή τότε ακριβώς που παραγράφεται η όποια διεκδίκηση!). Αφού είδε την άρνηση των συναδέλφων και της Ένωσης, τώρα μας φέρνει το άρθρο 99, λέγοντάς μας κυνικά και εκβιαστικά: ή δέχεστε την όποια ρύθμιση για την καταβολή των οφειλομένων ή μπαίνετε στο άρθρο 99 με τις όποιες δόσεις αποφασίσει και για πόσο μάκρος χρόνου. Αν αυτό δεν είναι στυγνός γκανγκστερισμός, τότε τί είναι;

Η μόνη λύση πλέον για τους εργαζόμενους είναι οι δυναμικές αντιδράσεις, συνδικαλιστικές, νομικές.

Σημείωση blog: Για την ιστορία ανασύρουμε από το αρχείο μας δημοσίευμα από το thefestival από τον Ιανουάριο του 2012, δηλαδή πριν πιεστεί το υπουργείο Ανάπτυξης να δώσει κας την κρατική ενίσχυση στο εκδοτικό συγκρότημα. Και διαβάζουμε εκεί:

Αίτηση πτώχευσης στις 8 Ιανουαρίου σκοπεύει να καταθέσει η Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική, που εκδίδει τις εφημερίδες “Μακεδονία”, “Θεσσαλονίκη” και “Σπορ του Βορρά”. Την ίδια στιγμή ο εκδότης αγοράζει αεροσκάφη έναντι 31 εκατ. ευρώ…! Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι στο εκδοτικό συγκρότημα δεν αποδεχτούν το συνολικό πακέτο που πρότεινε η επιχείρηση και προβλέπει 80 «εθελούσιες» εξόδους και απολύσεις και μείωση των μηνιαίων αποδοχών όσων παραμείνουν κατά 30 έως 40%, η διοίκηση της εταιρείας θα υποβάλλει αίτηση πτώχευσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published.