Για αυτό θα βάλει λουκέτο η ERT open

ertopenΔιαβάζοντας το κείμενο της αποχώρησης της εκπομπής “Με Χωρίς Πατρίδα” κατανοούμε πλήρως τους λόγους που η Ert open είναι έτοιμη να βάλει λουκέτο. Δεν γνωρίζουμε αν θα ενσωματωθεί στην ήδη ΕΡΑ της κρατικής ΕΡΤ, όπως αρχικά είχε ακουστεί ως στόχος της ΠΟΣΠΕΡΤ. Το βέβαιο είναι πως το σήμα έχει ήδη κατέβει από τα FM και προφανώς είναι το “δώρο” της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας στη διοίκηση της ΕΡΤ στη μεταξύ τους συμμαχία αυτή την περίοδο. Και έτσι εξηγείται και η “νέα” πολιτική της ΕΡΤ για τις εκπομπές των αλληλέγγυων στους κατά τόπους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ, με αποκορύφωμα την ΕΡΑ Χανίων.

Από τους Μαρία Παπαγεωργίου και Ανδρέα Στασινόπουλο

Το ταξίδι τελειώνει εδώ -Εκπομπή “Με Χωρίς Πατρίδα”

Ήταν Μάιος του 2015 όταν ο σύντροφος Τάκης Βαμβακίδης μας ζήτησε να τον αντικαταστήσουμε στην εκπομπή που έκανε τότε στην ERTopen με τίτλο «Λόγια ξυπόλητα», καθώς θα πήγαινε σε μία πορεία στις Βρυξέλλες. Το κάναμε. Η εκπομπή άρεσε και μας έγινε πρόταση να αναλάβουμε μία εβδομαδιαία εκπομπή. Ένα αυτοδιοργανωμένο ραδιόφωνο η λειτουργία του οποίου θα εξασφάλιζε πλήρη ελευθερία λόγου και έκφρασης και το χρήμα θα απουσίαζε παντελώς στις σχέσεις μεταξύ όλων των συντελεστών του, δεν ήταν κάτι που μας άφηνε αδιάφορους.
Προειδοποιήσαμε ότι η εκπομπή θα ήταν αρκετά διαφορετική και τα όσα εμείς υποστηρίζαμε ίσως προκαλούσαν αντιδράσεις. Εξασφαλίσαμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Και έως σήμερα, σχεδόν 2,5 χρόνια μετά, ως παραγωγοί της εκπομπής «Με Χωρίς Πατρίδα» δηλώνουμε ότι δεν δεχτήκαμε καμία παρέμβαση, καμία λογοκρισία ή φίμωση.
Σε ένα αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα το υπέρτατο και μοναδικό όργανο για να παίρνονται οι αποφάσεις είναι η συνέλευση.
Έως πρότινος πράγματι οι αποφάσεις παίρνονταν από τη συνέλευση και η ΠΟΣΠΕΡΤ – που διασφάλιζε την ομαλή λειτουργία του σταθμού- συμμετείχε δίχως να επηρεάζει ιδιαίτερα τις εξελίξεις.
Βέβαια – και αυτό το είχαμε πολλάκις τονίσει τόσο στις εκπομπές μας όσο και στις συνελεύσεις – αν θέλαμε πραγματικά η ERTopen να χαρακτηριστεί αυτοδιαχειριζόμενος ραδιοσταθμός, θα έπρεπε σιγά σιγά να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος με την ΠΟΣΠΕΡΤ που συντηρούσε οικονομικά τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του σταθμού (ενοίκιο χώρου, ηλεκτρικό και τηλέφωνα) και να αναζητήσει τα απαιτούμενα χρήματα είτε από τους ίδιους τους παραγωγούς & τεχνικούς, είτε από τους αλληλέγγυους ακροατές, είτε από μία πληθώρα ενεργειών, όπως πράττουν όλα τα αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα. Υπήρξαν μάλιστα και ολοκληρωμένες προτάσεις από συναδέλφους που θα έλυναν μια και καλή το θέμα της ανεύρεσης εσόδων για να επιλυθούν τα λειτουργικά έξοδα, όμως τίποτα δεν προχώρησε.
Δεν προχώρησε γιατί η ΠΟΣΠΕΡΤ, για τους δικούς της προφανώς λόγους, δεν το επέτρεψε. Η παρουσία της στο πλευρό μας διασφάλιζε – κατά την άποψή της – την απρόσκοπτη λειτουργία του σταθμού.

Πράγματι, όταν στο παρελθόν ο πομπός και τα μηχανήματα της ERTopen κατασχέθηκαν (2 φορές), όταν εξαφανιζόταν το σήμα στα FM, όταν στοχοποιούντουσαν εκπομπές και παραγωγοί (κυρίως από τη δολοφονική συμμορία της χρυσής αυγής), η ΠΟΣΠΕΡΤ αντιδρούσε αμέσως και συνήθως ακολουθούσαν και ανακοινώσεις από διάφορες συλλογικότητες, εξωκοινοβουλευτικά κόμματα ή ακόμα και της ΕΣΗΕΑ.

Τι άρα άλλαξε σήμερα; Τους τελευταίους τρεις μήνες το σήμα της ERTopen στα FM έχει χαθεί και αντ’ αυτού ακούγεται ένας ραδιοσταθμός «υπόπτου» προέλευσης με 24ωρο πρόγραμμα κονσέρβα με σκυλάδικα.
Καμία ανακοίνωση, καμία αντίδραση. Σα να μη συμβαίνει τίποτα. Οι απορίες τελικά λύθηκαν στην πρόσφατη συνέλευση (που δυστυχώς δενπαρευρεθήκαμε ούτε εμείς, ούτε άλλοι σύντροφοι) που, σημειωτέον, καλέστηκε από τους ίδιους τους παραγωγούς/δημοσιογράφους (συνήθως η ΠΟΣΠΕΡΤ καθόριζε τη μέρα) και αξίζει να σημειωθεί ότι καθυστέρησε τρεις ολόκληρους μήνες.
Εκεί, όπως πληροφορηθήκαμε, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης, είπε ευθαρσώς με την έναρξη της συζήτησης ότι οι καιροί άλλαξαν και ότι η ERTopen πρέπει να σταματήσει κάθε κριτική απέναντι στην ΕΡΤ, γιατί άλλαξε η διοίκηση, (μάλλον υπονοούσε ότι η καινούρια είναι του χεριού του) και προσπαθεί να νομιμοποιήσει την ERTopen μέσω της καινούριας διοίκησης και να ενταχθεί η ERTopen κανονικά και με το νόμο στα ραδιόφωνα που λειτουργούν υπό την εποπτεία και τους κανόνες της ΕΡΤ (το τελευταίο δεν το είπε, τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται).
Στη συνέχεια πληροφόρησε το σώμα ότι πια η ΠΟΣΠΕΡΤ αδυνατεί να ανταπεξέλθει στα οικονομικά του σταθμού (ουδείς μπορεί να την κατηγορήσει για αυτό) και ότι σύντομα θα μεταφερθούμε στο διπλανό χώρο που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ, άρα επαγωγικά τα έξοδα θα αναληφθούν εις το εξής από τον κρατικό φορέα της ΕΡΤ.

Συμπερασματικά, με λόγια ξεκάθαρα και σταράτα. Η ERTopen χρησιμοποιήθηκε από τους ιθύνοντες της ΠΟΣΠΕΡΤ ως όχημα που εξυπηρετούσε τις προσωπικές τους συνδικαλιστικές φιλοδοξίες.
Νομίζαμε ότι η κριτική στην ΕΡΤ δεν αφορούσε πρόσωπα ή διοικήσεις, αλλά πολιτικές.
Άλλωστε αν η τηλεόραση και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΡΤ ήταν ανοιχτοί στην κοινωνία, στα κινήματα και τις συλλογικότητες, η ERTopen δεν θα είχε λόγο ύπαρξης.
Νομίζαμε ότι ένας ελεύθερος και αυτοδιαχειριζόμενος ραδιοσταθμός δεν συναλλάσσεται για να αποκτήσει νομιμοποίηση, δεν υποκύπτει, δεν παρακαλά και προπάντων δεν γονατίζει.
Δεν προσφέρει τη σιωπή του για όλα τα ανταλλάγματα του κόσμου. Από το να μας νομιμοποιήσει η ΕΡΤ, καλύτερα να μείνουμε δίχως σήμα στα FM.
Από το να αναλάβει η ΕΡΤ τα έξοδα για την λειτουργία της ERTopen, καλύτερα να μην υπάρχουμε. 
Υπάρχει τεράστια μερίδα ακροατών που διψά για μια άλλου τύπου πληροφόρησης και με μία συναυλία θα εξασφαλίζονταν τα έσοδα για 2 ή 3 χρόνια λειτουργίας.
Η ERTopen δέχτηκε πρωτόγνωρη αλληλεγγύη από πολίτες που είδαν ότι είναι εφικτό να υπάρχουν ελεύθερες και ακηδεμόνευτες φωνές.
Αυτό όμως μάλλον δεν λέει τίποτα στην ΠΟΣΠΕΡΤ. Είναι καιρός τότε να μάθει ότι στο κινηματικό χώρο όσα με κόπους χρόνων χτίζεις, ισοπεδώνονται αίφνης όταν απεμπολήσεις τα ιδανικά σου.

Προς επίρρωση της νέας τακτικής που όφειλαν να υιοθετήσουν οι παραγωγοί της ERTopen, παραθέτουμε ένα συμβάν των προηγούμενων ημερών.
Ο παραγωγός Γιώργος Μουργής ετοίμαζε μία εκπομπή όπου θα έκαναν τηλεφωνική παρέμβαση οι παραγωγοί εκπομπών από τα Χανιά (πολίτες που αναλάμβαναν κάποιες ώρες αμισθί στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ) οι οποίες κόπηκαν από την ΕΡΤ. Σημειωτέον, οι εκπομπές αυτές κόπηκαν από ενέργειες του καινούριου υποδιευθυντή περιφερειακών ραδιοφώνων της ΕΡΤ, Μιχάλη Μεσσήνη. 
Έχει αξία να σημειώσουμε ότι ο Μιχάλης Μεσσήνης πριν ανελιχθεί στην καινούρια του θέση, συμμετείχε ως αλληλέγγυος με εκπομπή στην ERTopen. Δηλαδή έχουμε έναν παραγωγό σε αυτοδιαχειριζόμενο σταθμό που δημιουργήθηκε για να καταγγείλει το μαύρο της ΕΡΤ και μόλις αναλαμβάνει εξουσία στην ΕΡΤ, ρίχνει μαύρο σε εκπομπές πολιτών που δεν αμείβονται από ραδιοσταθμούς της περιφέρεια της ΕΡΤ!!! (Ένα ακόμα δείγμα του τι μπορεί να προκαλέσει η εξουσία). Δεύτερη σημείωση και επιστρέφουμε στο γεγονός: Ο Μεσσήνης ανήκει στο κλειστό φιλικό κύκλο του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ. 

Ο Γιώργος Μουργής επιλέγει να ακολουθήσει τη δημοσιογραφική δεοντολογία και προσκαλεί τον Μεσσήνη στην ίδια εκπομπή, ώστε να αντικρούσειαν επιθυμούσε τα όσα θα υποστήριζαν οι παραγωγοί των εκπομπών που κόπηκαν από τον ίδιο.
Ο ίδιος αρνήθηκε και μετά ακολούθησε αυτό που χρόνια απευχόμασταν να συμβεί. Ο ταμίας της ΠΟΣΠΕΡΤ, Δημήτρης Κούνης, σε συνεννόησηπροφανώς με τον πρόεδρό της, τηλεφώνησε στο Γιώργο Μουργή και ουσιαστικά του απαγόρευσε να κάνει την εκπομπή γιατί θεώρησαν ότι θίγει ευθέως τη διοίκηση της ΕΡΤ, ειδικά τη χρονική στιγμή που εμείς ως ERTopen περιμένουμε βοήθεια από «αυτό το χέρι».
Ο συνάδελφος προφανώς δεν δέχτηκε τη λογοκρισία και τη φίμωση και αποχώρησε βγάζοντας δημόσια ανακοίνωση (θα την βρείτε εδώ)
Τον Γιώργο Μουργή δεν είχαμε την ευκαιρία να τον συναντήσουμε από κοντά, δεν έτυχε ποτέ να βρεθούμε ή να μιλήσουμε πιο πριν, όμως αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Η λογοκρισία ενός συναδέλφου είναι αρκετή για να αποχωρήσουμε αμέσως από την ERTopen.
Όποιος σκύβει το κεφάλι σε φίμωση συναδέλφων, ας αναμένει λίαν συντόμως και τη δική του. Όποιος δεν αντιδρά στην αδικία, γίνεται μέρος της και συνένοχος. Όποιος προτιμά να κρατήσει το μικρόφωνό του, αντί της αξιοπρέπειας και της έντιμης ηθικής και πολιτικής στάσης, χαλάλι του. Μονάχα να κουβαλά εις το εξής μαζί και την αλυσίδα του. 
Η λογοκρισία δεν προήλθε από απόφαση της συνέλευσης, αλλά από απόφαση της ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία υποτίθεται ότι διασφάλιζε την ελευθερία του λόγου. Δίνουμε συγχαρητήρια στο Γιώργο Μουργή για το ήθος του και τη στάση του. Ως εκπομπή προσπαθήσαμε να καλέσουμε μία έκτακτη συνέλευση ώστε να βγει μία κοινή ανακοίνωση ενάντια στη λογοκρισία και την απαγόρευση, ενάντια στην προσπάθεια μετατροπής της ERTopen σε θυγατρική της ΕΡΤ. Δεν κατέστη εφικτό. Γνωρίζαμε ότι ιδεολογικά μπορεί να μην ταιριάζαμε με τους περισσότερους παραγωγούς/δημοσιογράφους, θεωρούσαμε όμως ότι απέναντι σε ένα τέτοιο γεγονός, θα βρίσκαμε κοινές θέσεις.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους ακροατές – ιες/συντρόφους-ες που μας στήριξαν (είμαστε πολύ περισσότεροι από ότι όλοι μας φανταζόμαστε), τους ηχολήπτες και τεχνικούς της ERTopen, το Νίκο Κλέτσα, την Μαρία Κωνσταντοπούλου, την Εύα Μαυρογένη και το Γαβρίλο Κασιμάτη (παρότι ο τελευταίος μας απογοήτευσε από την αποκαρδιωτική του στάση στο ζήτημα του συναδέλφου).

Αντί επιλόγου, επιλέγουμε την αποφώνηση της τελευταίας εκπομπής (4-11-2017):
«Λέμε να παραφράσουμε τον Μητσοτάκη σήμερα. Πως το είπε; “Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να υπάρχουν ανενόχλητοι κάποιοι που αποσκοπούν στην καταστροφή του κράτους;”. Το ίδιο λέμε και εμείς, από την άλλη πλευρά όμως. Πως είναι δυνατόν να υπάρχουν κάποιοι που να υπερασπίζονται το κράτος και την αδικία και να τους αφήνουμε ανενόχλητους;»

Ο αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό, το φασισμό, το κράτος και την εξουσία συνεχίζεται…..

Ούτε βήμα πίσω!

ΥΓ 1 – Ίσως τώρα «που άλλαξαν οι καιροί», ήρθε η στιγμή να ακούσουμε ξανά και τον Τσίπρα πίσω από τα μικρόφωνα της ERTopen.

ΥΓ 2 – Ζητάμε συγνώμη από την ΠΟΣΠΕΡΤ που στην τελευταία μας εκπομπή δεν είχαμε λάβει γνώση των νέων δεδομένων (δηλαδή και να είχαμε, πάλι το ίδιο θα κάναμε) και επιτεθήκαμε στην ΕΡΤ για το ότι την 28η Οκτωβρίου παρακολουθήσαμε τον Κασιδιάρη να μας μιλά για το μεγαλείο του Μεταξά.

Πηγή κειμένου: Βαθύ Κόκκινο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *