Google, Amazon, Columbia, και η αμερικανική «κοινή γνώμη» για τη Γάζα

αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΠΡΙΝ Γράφει ο Παντελής βλάχος

Στα μάτια ενός λαού ένας πόλεμος είναι πόνος και δυστυχία. Στα μάτια των επιχειρήσεων όμως είναι εύφορο πεδίο για κερδοφορία.

Από αυτό το πλαίσιο δεν ξεφεύγει και η εν εξελίξει σύγκρουση στην Μέση Ανατολή, με τη γενοκτονία που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ στη Γάζα. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί Google και Amazon συνεργάζονται με το κράτος του Ισραήλ εδώ και τρία χρόνια στο πρόγραμμα Nimbus, ύψους 1.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το πρόγραμμα παρέχει στην Ισραηλινή κυβέρνηση υπηρεσίες cloud, κέντρα δεδομένων (data centers) και δυνατότητες υπηρεσιών μηχανικής μάθησης. Το περιοδικό Time [1] αποκάλυψε πρόσφατα εσωτερικά αρχεία που αποδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά το υπουργείο άμυνας του Ισραήλ και κατά πάσα πιθανότητα, εκτός των άλλων υπηρεσιών, αφορά και την υποστήριξη μηχανικής μάθησης για την επιλογή στόχων και την καθοδήγηση drones αλλά και άλλων βομβαρδισμών.

Παρόλο που το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, προκαλώντας αρκετές διάσπαρτες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες των εργαζομένων στις ΗΠΑ, τις τελευταίες εβδομάδες το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Εργαζόμενοι του τεχνολογικού τομέα εντείνουν τις διαδηλώσεις σε όλη την Αμερική, από το Σιάτλ και την Νέα Υόρκη μέχρι το Σαν Φρανσίσκο και την Καλιφόρνια, με αιτήματα όχι μόνο τη διακοπή του συγκεκριμένου πρότζεκτ, αλλά και τη διακοπή χρηματοδοτήσεων προς κυβερνήσεις που συμμετέχουν ενεργά σε γενοκτονίες. Απότοκο των διαδηλώσεων στα γραφεία της Google ήταν και αρκετές συλλήψεις.

Η ένταση του αντιπολεμικού και ταξικού αγώνα, ακόμη και μέσα στον τεχνολογικό κολοσσό, είναι εμφανής από την απόφαση της Google να απολύσει 28 εργαζόμενους που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες την επόμενη ακριβώς ημέρα.

Ο διχασμός της Αμερικανικής κοινής γνώμης είναι πρωτόγνωρος, αφού για πρώτη αμφισβητείται ανοιχτά η ορθότητα της στήριξης στο Ισραήλ, ακόμη και μέσα από αστικά κανάλια ενημέρωσης και επικοινωνίας (τηλεόραση, YouTube, κλπ.). Ο διχασμός είναι και ταξικός, καθώς πολλές επιχειρήσεις της Silicon Valley συνεργάζονται με το κράτος του Ισραήλ και πολλοί εργαζόμενοι εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι δεν φαίνεται να πτοούνται από τις συλλήψεις και τις απολύσεις, και καλούν σε συσπείρωση, οργάνωση, και αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης. Μια τέτοια ομάδα είναι και το No Tech for Apartheid μεταξύ των εργαζομένων της Google.

Παρόμοιες διαμαρτυρίες εξαπλώνονται ραγδαία και σε άλλους κολοσσούς, όπως η Amazon και η Meta, καθώς και στα πανεπιστήμια, όπου λαμβάνει η χώρα η πιο μαζική διαδήλωση από την αρχή του πολέμου. Ενδεικτικά, διαμαρτυρίες ξεσπούν στο Χάρβαρντ, στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο Κολούμπια, με αποτέλεσμα πολλές φορές την επέμβαση της αστυνομίας. Στο Κολούμπια συγκεκριμένα συνεχίζει να λαμβάνει χώρα μια ιστορική κατάληψη και διαμαρτυρία πολλών ημερών, παρά τις 100 συλλήψεις, με αιτήματα υπέρ της Παλαιστίνης και καταδίκης της γενοκτονίας που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *