Παγκόσμια κινητοποίηση εκδοτών για την Παλαιστίνη

Η δήλωση εκδοτών για την Παλαιστίνη αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοβουλία και τοι κείμενο που δημοσιεύεται εδώ απευθύνεται σε εκδότες, συγγραφείς, δημοσιογράφους, εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού. Καταγγέλεται η φίμωση και λογοκρισία Παλαιστίνιων στις χώρες της Δύσης, ο εκφοβισμός καλλιτεχνών και ανθρώπων του πολιτισμού που εκφράζουν δημόσια την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη, ενώ καταγγέλεται η δολοφονία δεκάδων δημοσιογράφων στη Γάζα.
Η δήλωση
Καλούμε εκδότες, συντάκτες και συγγραφείς σε όλο τον κόσμο που υπερασπίζονται τη δικαιοσύνη, την ελευθερία της έκφρασης καθώς και τη δύναμη του γραπτού λόγου, να υπογράψουν αυτήν την επιστολή και να ενταχθούν στην παγκόσμια συλλογικότητα αλληλεγγύης μας, Εκδότες για την Παλαιστίνη.
Τιμούμε το θάρρος, τη δημιουργικότητα και την αντίσταση των Παλαιστινίων, τη βαθιά αγάπη τους για τα ιστορικά τους εδάφη και την άρνησή τους να εξαλειφθούν ή να αποσιωπήσουν, παρά τις φρικτές γενοκτονικές πράξεις βίας του Ισραήλ. Ενάντια στην ανατριχιαστική συνενοχή των Δυτικών μέσων ενημέρωσης και των βιομηχανιών πολιτισμού, αντλούμε ελπίδα από το πλήθος σωμάτων και των φωνών που συνεχίζουν να συγκεντρώνονται, να γράφουν, να μιλούν, να τραγουδούν, να καταπολεμούν τα ψεύδη και να οικοδομούν την κοινότητα και την αλληλεγγύη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στους δρόμους μας, ανά την υφήλιο.
Τον τελευταίο μήνα, γίναμε μάρτυρες του αδιάκοπου βομβαρδισμού της Γάζας ως μία μορφή συλλογικής τιμωρίας από το Ισραήλ, χρησιμοποιώντας απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου και άλλα ασυνήθιστα νέα όπλα, με την πλήρη υποστήριξη των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ευρώπης και της Αυστραλίας. Γίναμε μάρτυρες 1,1 εκατομμυρίων Παλαιστινίων να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στο βορρά, παρά μονάχα για να βιώσουν τη βίαιη καταστροφή νοσοκομείων και άλλων καταφύγιων σε σχολεία, προσφυγικούς καταυλισμούς, εκκλησίες και τζαμιά στο νότιο τμήμα της Γάζας. Αυτήν τη στιγμή γινόμαστε μάρτυρες 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων, εκ των οποίων το 50% είναι παιδιά, να στερούνται βάναυσα βασικές ανάγκες στέγασης, τροφής, νερού, καυσίμων και ηλεκτρισμού, καθώς το Ισραήλ εξαπολύει την χερσαία του εισβολή. Πάνω από 9.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων και ολόκληρων γενιών οικογενειών που κατέφυγαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια της Νάκμπα του 1948. Και με αβάσταχτη θλίψη παρακολουθήσαμε τη φρικτή δολοφονία από το Ισραήλ πάνω από 3.500 παιδιών. Όπως αναφέρει ο Raz Segal, ένας Εβραίος μελετητής του Ολοκαυτώματος και της γενοκτονίας: «Η γενοκτονική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα είναι σαφής, εμφανής και χωρίς καμία ντροπή.»
Το Ισραήλ και οι Δυτικές δυνάμεις κάνουν μια συντονισμένη προσπάθεια να εξαλείψουν την αντιγνωμία και να διατηρήσουν τον πάραυτα κλονισμένο έλεγχό τους. Σε όλο το εκδοτικό και μιντιακό κόσμο από τις 7 Οκτωβρίου 2023, τα αντίποινα για τη ρητή έκφραση διαφωνίας [ενάντια στην γενοκτονία] είναι ήδη σοβαρά και εκτεταμένα.
Καταγγέλλουμε τη δολοφονία δεκάδων δημοσιογράφων στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των Mohamed Fayez Abu Matar, Saeed al-Taweel, Mohammed Sobh, Hisham Alnwajha, Mohammad Al-Salhi, Mohammad Jarghoun, Ahmed Shehab, Husam Mubarak, Mohammad Balousha, Issam Bhar, Salam Mema, Assaad Shamlakh, Ibrahim Mohammad Lafi, Khalil Abu Aathra, Sameeh Al-Nady, Abdulhadi Habib, Yousef Maher Dawas και Roshdi Sarraj.
Ως εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού που δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις λέξεις και τη γλώσσα, να σημειώσουμε ότι αυτή η γενοκτονία κηρύχθηκε με τους στρατιωτικούς ηγέτες της Ισραηλινής κατοχής να χρησιμοποιούν λέξεις όπως «ανθρώπινο ζώο» για να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον των αμάχων της Γάζας. Είναι σοκαριστικό τουλάχιστον να παρατηρούμε τη χρήση μιας τέτοιας απάνθρωπης γλώσσας από έναν λαό που στο πλαίσιο γενοκτονίας έχει βιώσει το ίδιο.
Επιπλέον, θυμίζουμε επίσης τη γλώσσα της εξόντωσης και της γενοκτονίας που ενσωματώνεται στη σιωνιστική (και χριστιανική) μυθολογία του “Μια γη χωρίς λαό για έναν λαό χωρίς γη”, η οποία θεσπίστηκε με τη Διακήρυξη Μπάλφουρ της αποικιοκρατικής Βρετανίας πριν από 106 χρόνια, στις 2 Νοεμβρίου 1917. Αυτές οι ιστορίες λευκής υπεροχής, αποικιοκρατικών και καπιταλιστικών συστημάτων απαλοιφής, εκμετάλλευσης και ελέγχου αντικατοπτρίζονται τη σημερινή στιγμή, ακόμη και μέσα στους εκλεπτυσμένους κόσμους των τεχνών και του πολιτισμού. Από την άρνηση της Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης/Litprom να τιμήσει το βραβείο που απονεμήθηκε στην Παλαιστίνια συγγραφέα Adania Shibli (μια επιστολή διαμαρτυρίας εναντίον της απόφασης αυτής υπογράφηκε από περισσότερους από 1.000 γνωστούς συγγραφείς), μέχρι την ακύρωση αναγνώσεων συγγραφέων όπως ο Viet Thanh Nguyen στο 92Y της Νέας Υόρκης και του Mohammed el-Kurd στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, καθώς και την πρόσφατη απόλυση του David Velasco, του εκδότη του περιοδικού Artforum, οι δυτικοί λογοτεχνικοί και εκδοτικοί οργανισμοί έχουν φανερώσει τη βαθιά τους εμπλοκή τους στα Αμερικανικά τα Ισραηλινά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, φιμώνοντας και τιμωρώντας συγγραφείς που μιλούν ανοιχτά για την Παλαιστίνη.
Καταδικάζουμε τη συνενοχή όλων όσων εργάζονται μέσα στις εταιρικές και ανεξάρτητες εκδοτικές επιχειρήσεις που επιτρέπουν ή ανέχονται μια τέτοια καταστολή μέσω της δειλίας, της αποσιώπησης και της συνεργασίας τους με τις απαιτήσεις της Ισραηλινής κατοχής και των ιμπεριαλιστών δωρητών, χρηματοδοτών και κυβερνήσεων.
Καταδικάζουμε την αστυνόμευση και τη λογοκρισία των συγγραφέων, τον εκφοβισμόαι την παρενόχληση των ιδιοκτητών και του προσωπικού των βιβλιοπωλείων και τον εκφοβισμό των εργαζομένων στις εκδόσεις που στέκονται αλληλέγγυοι στους Παλαιστίνιους. Οι εκδόσεις, για εμάς, αποτελούν άσκηση της ελευθερίας, της πολιτιστικής έκφρασης και της αντίστασης. Ως εκδότες, είμαστε αφοσιωμένοι στη δημιουργία χώρων ανοιχτών σε δημιουργικές και κριτικές Παλαιστινιακές φωνές και για όλους όσους στέκονται αλληλέγγυοι ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον σιωνισμό και την αποικιοκρατία των εποίκων. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας να δημοσιεύουμε, να επιμελούμαστε, να διανέμουμε, να μοιραζόμαστε και να συζητάμε έργα που ζητούν την απελευθέρωση της Παλαιστίνης χωρίς να ενοχοποιούμαστε. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι αυτός είναι ο ρόλος μας στην αντίσταση.
Η φίμωση των Παλαιστινίων συγγραφέων και λογοτεχνών ενισχύει μόνο τον φόβο για την Παλαιστινιακή λογοτεχνική αντίσταση και συμβάλλει στη γενοκτονία των Παλαιστινίων και την κλοπή γης. Ο ίδιος φόβος που κρύβεται πίσω από τις βόμβες, τις κατεδαφίσεις, τις απαγωγές και τα βασανιστήρια των Παλαιστινίων κρατουμένων, είναι ο φόβος που κρατάει τα Παλαιστινιακά αρχεία υπό Ισραηλινό έλεγχο. Όπως είπε ο συγγραφέας Ghassan Kanafani, «ο Παλαιστινιακός αγώνας δεν είναι αγώνας μόνο για τους Παλαιστίνιους, αλλά αγώνας για κάθε επαναστάτη.» Μας υπενθυμίζει ότι κανείς μας δεν είναι ελεύθερος μέχρι να είμαστε όλοι μας ελεύθεροι.
Τώρα είναι η ώρα να σταθούμε στο πλευρό των Παλαιστινίων και να μπούμε σε μια νέα εποχή αντιαποικιακής αντίστασης – μια εποχή που απορρίπτει τις εκπτώσεις του Όσλο και την εξομάλυνση των δεσμών με το σιωνιστικό κράτος. Τώρα είναι η ώρα να θυμηθούμε και να υποστηρίξουμε άλλες ιστορικές νίκες ενάντια σε εποικιστικά-αποικιoκρατικά καθεστώτα, όπως η αντίσταση που απάλλαξε την Αλγερία από τους Γάλλους αποικιοκράτες της. Τώρα είναι η ώρα να εντείνουμε την υποστήριξή μας για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ και τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους υποστηρικτές του. Τώρα είναι η ώρα να οικοδομήσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ μας για να αρνηθούμε συλλογικά τον εκφοβισμό, την καταστολή, το φόβο και τη βία.
Καλούμε τους συντρόφους, τους φίλους και τους συναδέλφους μας σε διάφορους εκδοτικούς κλάδους να υπογράψουν αυτή την επιστολή και να υποστηρίξουν τα ακόλουθα αιτήματα:
– Τέλος στη γενοκτονία και τέλος σε κάθε μορφή βίας κατά του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, σε όλην την ιστορική Παλαιστίνη και στη διασπορά.
– Να καταστεί το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του υπόλογοι για τα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπράξει.
– Διεκδίκηση των αιτημάτων του Παλαιστινιακού λαού για ελευθερία, αντίσταση και επιστροφή.
– Υπεράσπιση το καλέσματος για μποϊκοτάζ, εκποίηση και κυρώσεις (BDS) ενάντια στο ισραηλινό απαρτχάιντ.
– Διαβεβαίωση ότι οι Παλαιστινιακές φωνές δεν πρέπει να αποσιωπηθούν από το μελλοντικό εκθέσεις βιβλίου και λογοτεχνικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Αντίθετα, θα πρέπει να προσκληθούν ως επίτιμοι προσκεκλημένοι και να μοιραστούν τις ιστορίες τους.
– Δέσμευση ώστε να καταστεί η εκδοτική βιομηχανία ένας πραγματικός τόπος εκμάθησης και ελευθερίας του λόγου. Ως εκδότες, είμαστε αφοσιωμένοι στη δημιουργία χώρων ανοιχτών για τις φωνές των Παλαιστινίων και για εκείνους που στέκονται αλληλέγγυοι ενάντια στην πολεμική μηχανή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *