Αύγουστος, ωραία γίνονται οι απολύσεις στα ΜΜΕ

Από τις αρχές Αυγούστου έγιναν 4 απολύσεις, σύμφωνα με καταγγελία της ΕΤΙΤΑ και της ΕΦΕ. Τρεις απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1 και ενός φωτορεπόρτερ στο Πρακτορείο time news. Όπως καταγγέλλει η ΕΤΙΤΑ ο ΑΝΤ1 απέλυσε τους τρεις τεχνικούς ενώ βρίσκονταν σε άδεια! Στο δε πρακτορείο φωτογραφιών η απόπειρα αντικατάστασης των παλαιών φωτορεπόρτερ με νέους”πρακτικάριους”

Διαβάζουμε τις καταγγελίες των δυο σωματείων:

ΕΤΙΤΑ:

Η «οικογένεια» του ΑΝΤΕΝΝΑ τιμώντας τις παραδόσεις της παρελθόντων ετών, όπως αυτές των 2009, 2010, 2015, 2018 συνεχίζει και απολύει κατακαλόκαιρο. 

Στις 3 Αυγούστου προχώρησε στην απόλυση δύο συναδέλφων τεχνικών. Αναιτιολόγητα επί της ουσίας ανοίγει την πόρτα στην ανεργία σε εργαζόμενους με πολυετή εμπειρία και προσφορά εργασίας και το κάνει την ώρα που αφήνουν κάτω τον τεχνολογικό εξοπλισμό που κουβαλάνε όλον τον χρόνο σε πολύ αντίξοες συνθήκες και όρους εργασίας, για να περάσουν λίγες ώρες ξεκούρασης οι ίδιοι με τις οικογένειές τους. Αυτό εκτός του ότι είναι επαίσχυντο και επιπλέον βάρβαρο από την ίδια τη βαρβαρότητα που ενέχει μια απόλυση γιατί ξεπερνά κάθε ηθικό κανόνα που σέβεται τις ελάχιστες ανθρώπινες ανάγκες, είναι και πάγιο χαρακτηριστικό των μεθόδων τηλεοπτικών και όχι μόνον ομίλων όπως ο ΑΝΤΕΝΝΑ. Να χρησιμοποιούν δηλαδή το αντεργατικό τους οπλοστάσιο σε περιόδους όπως ο Αύγουστος  όπου όλοι ή οι περισσότεροι εργαζόμενοι προσπαθούν με χίλια ζόρια έστω και υποτυπωδώς να ικανοποιήσουν αυτές τις ελάχιστες ανάγκες με σκοπό να ελαχιστοποιήσουν ή να μη βρουν αντιστάσεις.

Ο ΑΝΤΕΝΝΑ στην παρούσα φάση σέρνει τον χορό της επίθεσης προς τους εργαζόμενους που έχει ανοίξει πιο βάρβαρη και καταστρεπτική τα τελευταία 12 χρόνια εκμεταλλευόμενος βέβαια και το αντεργατικό νομικό πλαίσιο που ψηφίστηκε το αντίστοιχο διάστημα έχοντας και ο ίδιος συμβάλλει σ’ αυτό με κάθε τρόπο καθώς και με τη δύναμη των μέσων μαζικής ενημέρωσης που κατέχει.

Ο ΑΝΤΕΝΝΑ με την ενέργειά του να προχωρήσει σε απόλυση των συναδέλφων τεχνικών ναρκοθετεί τις συνομιλίες που έχουν ήδη ξεκινήσει έπειτα από αποφασιστικό αγώνα και πρωτοβουλία όλων των εργαζόμενων τεχνικών, ανάμεσα στην ΕΤΙΤΑ και την Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας και διεκόπησαν τον Αύγουστο με τη δέσμευση να συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο.

Καλούμε λοιπόν τη διοίκηση του ANTENNA να ανακαλέσει τώρα τις άδικες απολύσεις και να καθίσει σε λίγες εβδομάδες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τη νέα ΣΣΕ.

Καταγγελία της ΕΦΕ για την απόλυση από το Πρακτορείο INTIMEnews

Η εργοδοσία του φωτοειδησεογραφικού πρακτορείου INTIMEnews προχώρησε εκ νέου σε απόλυση συναδέλφου μέλους της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας. Είναι πρόκληση της εργοδοσίας να απολύει έναν εργαζόμενο όταν στο ίδιο πρακτορείο έγινε εκδικητική απόλυση ενός άλλου συναδέλφου για συνδικαλιστική δραστηριοποίηση, πριν από τρεις μήνες. Απόλυση που ξεσήκωσε τον κλάδο των ΜΜΕ και είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν πολλαπλές κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας και καταγγελίες από σωματεία του κλάδου.

Αυτή η απόλυση έρχεται σε συνέχεια των προηγούμενων μεθοδεύσεων του πρακτορείου να διώξει εργαζόμενους που θεωρεί αντιδραστικούς ή ακριβούς και να τους αντικαταστήσει με νέους φωτορεπορτερ ή πρακτικάριους. Δηλαδή με φθηνότερο, πιο ευέλικτο και εν τέλη πιο «ψαρωμένο» προσωπικό, έτοιμο να δεχτεί το μπλοκάκι, το 6ήμερο, τα 600 ευρώ, τις βενζίνες και τα σέρβις από την τσέπη τους. Είναι βέβαιο πώς αυτή η αντεργατική επίθεση θα συνεχιστεί, εάν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μαζί με την ΕΦΕ δεν βάλουν εμπόδια στα σχέδια της εργοδοσίας όλου του κλάδου, εάν δεν κινηθούν στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των θέσεων εργασίας, των συγκροτημένων συλλογικών, εργατικών δικαιωμάτων τους, της εφαρμογής της απόφασης της ΓΣ της 30/06 για εφαρμογή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Αυτή η κατάσταση φέρνει στο προσκήνιο, το αίτημα που έχουν οι ταξικές δυνάμεις να φύγουνε οι εργοδότες από τα σωματεία μας. Δεν μπορεί να συνυπάρχει ο εργαζόμενος κι αυτός που τον διώχνει στην ίδια ένωση. Είναι ξεκάθαρο πως τα συμφέροντά μας και τα δικά τους είναι διαμετρικά αντίθετα.

Kαλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στην ΕΦΕ, κανένας εργαζόμενος να μην μείνει μόνος του, ανυπεράσπιστος απέναντι στις ορέξεις της εργοδοσίας, ιδιαίτερα σήμερα, που λόγω της ακρίβειας, των ανατιμήσεων και της μείωσης του εργατικού εισοδήματος, αυτό που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι είναι αυξήσεις στους μισθούς, σταθερή εργασία και όχι απολύσεις και τσακισμένα δικαιώματα.

Διεκδικούμε: 

• Να επιστρέψουν και οι δύο συνάδελφοι στην θέση τους τώρα με αύξηση μισθών και αποζημίωση βενζινών και σέρβις των ιδιοκτητών μέσων.

•Την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και υποχρεωτική εφαρμογή.

•Να φύγουν όλοι οι εργοδότες από την ΕΦΕ τώρα.

•Άμεση σύγκληση ΓΣ για να διαγραφεί από την ΕΦΕ ο εργοδότης του Intime για αντικαταστατική συμπεριφορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *