Κατηγορία: Σημειώσεις

Να γιατί το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία!

Η ισραηλινή κυβέρνηση και ο στρατός διέπραξαν συστηματικά «εγκλήματα κατά τηςανθρωπότητας»,συμπεριλαμβανομένης της «εξόντωσης», κατά τη διάρκεια της οκτάμηνης επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, διαπίστωσε ερευνητική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένηΤετάρτη.

Η έκθεση είναι η πρώτη σε βάθος έρευνα των Ηνωμένων Εθνών για τα γεγονότα που συνέβησαν από τις 7 Οκτωβρίου κι έπειτα, και βασίζεται σε λεπτομερείς συνεντεύξεις με θύματα και μάρτυρες.

Πουθενά σε ΕΡΤ- ΑΠΕ η είδηση για τον ένα χρόνο από το ναυάγιο στην Πύλο

600 άνθρωποι χάθηκαν σε ελληνική θάλασσα, 600 άνθρωποι, γυναίκες, παιδιά, άνδρες βυθίστηκαν, πνίγηκαν με το ελληνικό αρμόδιο Λιμενικό να παρακολουθεί τον πνιγμό τους. Ένα χρόνο μετά κι ενώ σήμερα γίνονται διαδηλώσεις, ενώ κατατέθηκε μήνυση, ενώ υπήρξαν διεθνείς αντιδράσεις, ενώ αποδίδονται ευθύνες σε Frontex και λιμενικό, η είδηση δεν υπάρχει στην ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Δυο Μέσα υποτίθεται δημόσια που εξυπηρετούν την πληροφόρηση και ενημέρωση των πολιτών. Αλλά πρόκειται για απλές υπηρεσίες στο μέγαρο Μαξίμου, στο πρωθυπουργικό γραφείο. Γι αυτό κι αν ανοίξεις τις πρώτες σελίδες τους η είδηση του ενός έτους από το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο δεν υπάρχει πουθενά. Αλλά στην ΕΡΤ κόπηκε η συνέντευξη Τύπου του “Συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών” από την ΕΡΤ, αποσιωπήθηκε ένα σημαντικό γεγονός που αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, το έγκλημα στην Πύλο δεν θα αποσιωπούσε; 

Ένας χρόνος από το έγκλημα στην Πύλο, συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, διαδήλωση την Παρασκευή

Ένα χρόνο μετά το πιο πολύνεκρο ναυάγιο που καταγράφηκε στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, νεκροί, αγνοούμενοι/ες, συγγενείς και επιζώντες αναζητούν δικαίωση και δικαιοσύνη. Περιμένουν την ολοκλήρωση της διερεύνησης μιας τραγωδίας, που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Οι αιτιάσεις της μήνυσης των 53 -μέχρι τώρα- επιζώντων για τις ευθύνες των ελληνικών λιμενικών αρχών τελούν υπό διερεύνηση στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασηςτης Εισαγγελέως του Ναυτοδικείου Πειραιά.Οι μηνυτές εγκαλούν τις ελληνικές λιμενικές αρχές για εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις που αφορούν την έρευνα και τη διάσωση με αποτέλεσμα τον χαμό εκατοντάδων ανθρώπων ανοιχτά της Πύλου:

Διεθνές συνέδριο για τις Slapps αγωγές στην Τεχνόπολη

Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηνα΄λιων τιο διεθνές συνέδριο για τις καταχρηστικές αγωγές, τις Slapps, την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και τις επιπτώσεις αυτών των αγωγών. Το συνέδριο διοργανλωνουν οι: Liberty Of Speech Greece & Workplace Promise Institute και λαμβάνουν μέρος διεθνείς οργανώσεις  και ΜΜΕ.

Μετά το στρατό και ο όχλος στο Ισραήλ επιτίθεται σε δημοσιογράφους, καταγγελία από το IPI

Το παγκόσμιο δίκτυο IPI κατήγγειλε με μεγάλη ανησυχία τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων που κάλυπταν την ετήσια πορεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ στις 5 Ιουνίου. Σε στιγμιότυπα που κατέγραψαν δημοσιογράφοι απεικονίζονται παιδιά που ούρλιαζαν “Θάνατος στους Άραβες”. Όρμησαν να λιντσάρουν δημοσιογράφο παλαιστίνιο το οποίο έσωσε συνάδελφος του ισραηλινός δημοσιογράφος της Haaretz. Η φωτογραφία της Μάγια Λέβιν δείχνει τον Ισραηλινό δημοσιογράφο να γίνεται ασπίδα προστασίας για τον συνάδελφο του. Μετά τα βίαια αυτά επεισόδια το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου με ανακοίνωση του καταδίκασε την επίθεση εναντίον Παλαιστίνιων δημοσιογράφων και ζήτησε για μια ακόμη φορά “έρευνα

Η Le Monde τα κατάφερε, πήρε πνευματικά δικαιώματα από τη google

Μια συμφωνία επιτεύχθηκε σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, με την οποία διασφαλίζεται ότι το 25% των πνευματικών/συγγενικών δικαιωμάτων θα καταβληθεί στους δημοσιογράφους για τη χρήση του περιεχομένου τους από τους κολοσσούς του διαδικτύου και την OpenAI, ανακοίνωσαν τα συνδικάτα και η διεύθυνση της εφημερίδας.

Τάφοι χωρίς σύνορα, έγκλημα στην Πύλο, κυνήγι πορνογραφίας, τρεις διακρίσεις για την ερευνητική δημοσιογραφία του Solomon

“Μία πρωτιά και δύο δεύτερες θέσεις στα φετινά ευρωπαϊκά βραβεία δημοσιογραφίας #europeanpressprize για διασυνοριακές έρευνες που συμμετείχε το #Solomon”, ενημερώνει η ανεξάρτητη δημοσιογραφική ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα του Solomon. Τρείς διακρίσεις για θέματα που έκαναν αίσθηση-όχι στην Ελλάδα- και επηρρέασαν. Το Special Award 2024 κέρδισε η έρευνά της ομάδας για τους τάφους “αγνώστων στοιχείων” προσφύγων στα σύνορα της Ευρώπης. Είναι τραγική ειρωνία πως το θέμα ήρθε στη μιντιακή ατζέντα της Ελλάδας εξαιτίας της συνέντευξης της Μαρίνας Σάττι για το νεκροταφείο Κομοτηνής!

Εσείς γνωρίζετε πόσα εκατ. έδωσε το κράτος στα πολιτικά κόμματα;

Λίγο πριν ανοίξουν για μια ακόμη μια φορά οι κάλπες για την εκλογή νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ελάχιστοι από τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων ψηφοφόρων γνωρίζουν από που προέρχονται τα χρήματα των πολιτικών κομμάτων τα οποία καλούνται να ψηφίσουν. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει μια νέα διασυνοριακή έρευνα, η «TransparencyGap: Η χρηματοδότηση των Πολιτικών Κομμάτων στην ΕΕ» που συντόνισε το Follow the Money. Από την πλευρά της Ελλάδας μετείχε η ανεξάρτητη δημοσιογραφική ομάδα “Reporters United”, μαζί με ακόμη 25 δημοσιογραφικές ομάδες. Από το ρεπορτάζ τους δημοσιεύουμε εκτενές απόσπασμα. Η έρευνα επιχειρεί να ρίξει φως στο κενό διαφάνειας στην προέλευση των οικονομικών πόρων των ευρωπαϊκών κομμάτων. Για τη χώρα μας επιβεβαιώνεται η διαχρονική στήριξη των πολιτικών κομμάτων με δημόσιο χρήμα. Αξίζει ωστόσο να επισημάνουμε πως οι “χορηγίες” από άλλες πηγές στην Ελλάδα δεν δημοσιεύονται ποτέ καθώς απαγορεύονται δια νόμου. Ολόκληρη την πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα θα τη βρείτε στην ιστοσελίδα των Reporters United εδώ

Βαθειά χωμένη η Ελλάδα στην πολεμική μηχανή του Ισραήλ

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας neostrategy.gr αναδεικνύει το πόσο βαθειά έβαλε η ελληνική κυβέρνηση τη χώρα μας στην πολεμική μηχανή του Ισραήλ. Με τίτλο “Οι Ισραηλινοί εκπαιδεύονται από την ελληνική πολεμική αεροπορία για να χτυπήσουν την Χεζμπολάχ!”, η ιστοσελίδα αποκαλύπτει πως στην πρόσφατη άσκηση της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ και της πολεμικής αεροπορίας της Ελλάδος που πέρασε στα πολύ ψιλά των ΜΜΕ, εκπαιδεύονταν οι Ισραηλινοί και όχι οι Έλληνες πιλότοι! ‘Όπως γράφει η σελίδα: 

Η Γερμανική Πρεσβεία απαγόρευσε την είσοδο στα Χανιώτικα Νέα για ρεπορτάζ!

Μια απίστευτη απαγόρευση αναδεικνύει η εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα”, στην οποία απαγορεύτηκε φέτος η είσοδος στο Γερμανικό Νεκροταφείο στο Μάλεμε για ρεπορτάζ. με την απαγόρευση αυτή “η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας εκδικείται τα Χανιώτικα Νέα για το δημοσίευμα του συντάκτη της George Kwnstas στις 8 Ιουνίου 2023 (https://www.haniotika-nea.gr/nazistiko-minyma-se-stefani/), που ανέδειξε ότι η Γερμανική Πρεσβεία επέτρεψε σε μέλη της “Ομοσπονδιακής Ένωσης Καταδρομέων – Αλεξιπτωτιστών” να καταθέσουν στεφάνι στην εκδήλωση της Γερμανικής Πρεσβείας στο “Γερμανικό” Νεκροταφείο στο Μάλεμε, στην κορδέλα του οποίου αναγράφονταν το ναζιστικό σύνθημα “Treue um Treue” (πίστη για πίστη).

Το Φεστιβάλ “Αναιρέσεις” στο Θέατρο Βράχων

Το Φεστιβάλ Αναιρέσεις πραγματοποιείται και φέτος σε διαφορετικό χώρο από τις 31 Μαΐου έως και 2 Ιουνίου. Θα γίνει στο  Θέατρο Βράχων στο Βύρωνα αφού όπως σημειώνει η οργανωτική επιτροπή “κυβέρνηση – κεφάλαιο και δημοτικές αρχές έχουν σκοπό φέτος την ακύρωση των πολιτικών – πολιτιστικών φεστιβάλ της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς”.

Με κεντρικό σύνθημα: «Στις μέρες της οργής, χτίζουμε τον κόσμο της ανατροπής!» αφήνοντας το στίγμα ότι η οργή της νεολαίας και του λαού που αποτυπώνεται απ’ άκρη σε άκρη της γης θα καταφέρει να βρει τους δρόμους να χτίσει τον κόσμο που θα χωράει τις ανάγκες και τα δικαιώματα τους, ανατρέποντας αυτή την μαύρη καθημερινότητα που υπόσχονται.

Κομματική διαφήμιση 5 εκατ. ευρώ στην ΤV, μέσα σε 15 μέρες!

Έχετε αναρωτηθεί γιατί βλέπουμε συνεχώς τον Κ. Μητσοτάκης στην τηλεόραση; Ο λόγος είναι πολύ απλός. Πρέπει να “καταναλωθεί” διαφήμιση αξίας 5 εκατ. ευρώ μέσα σε δυο εβδομάδες! Τυπικά, η προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη άρχισε στις 25 Απριλίου – από αυτή την ημερομηνία μετρά την «πολιτική πολυφωνία» το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Η μόνη προεκλογική κίνηση έως πρόσφατα αφορούσε στα χαζοβιντεάκια του Μητσοτάκη, που εμφανίζεται ως κακός stand- up comedian στο TikTok με υπόκρουση το «Ζάρι» και οι εμφανίσεις Κασσελάκη μετά του συζύγου του ή οι ατάκες του ως καλού stand-up comedian.

Όπως είναι ανύπαρκτη στα μίντια η κάλυψη σοβαρών πολιτικών γεγονότων, εξίσου ανύπαρκτη είναι και η συζήτηση για τις ευρωεκλογές, το ρόλο της ΕΕ, τη δομή και τη λειτουργία της.

Προσφυγές στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ενάντια στη σφαγή του Ισραήλ από δημοσιογραφικές ενώσεις

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταθέτουν για τρίτη φορά προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του Ισραήλ. Ζητούν από τον εισαγγελέα να διερευνήσει εγκλήματα κατά τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιων ρεπόρτερ μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και 20 Μαΐου, καθώς και ευρύτερα, τους περισσότερους από 100 δημοσιογράφους που έχουν σκοτώσει οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) από τις 7 Οκτωβρίου στη Γάζα.Παράλληλα το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου εντάχθηκε στις 8 ομάδες που υποστηρίζουν το επείγον αίτημα της Νότιας Αφρικής προς του Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διατάξει το Ισραήλ να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση των δημοσιογράφων στη Γάζα.  Τη στιγμή που το σιωνιστικό κράτος “έσβησε” την πρόσβαση στο Διαδίκτυο στη Ράφα και αμέσως μετά άρχισε τους βομβαρδισμούς σε έδαφος που είχε χαρακτηρίσει “ασφαλές”, σκοτώνοντας δεκάδες γυναικόπαιδα, η διεθνής δημοσιογραφική κοινότητα ζητά άμεση παρέμβαση για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ.

Google και face book εντάσσουν Al στην επιλογή ειδήσεων και απειλούν με κατάργηση των παραπομπών σε ΜΜΕ

Οι περισσότεροι έλαβαν το μήνυμα στη ροή της σελίδας τους στο Facebook πως η Μeta αναβαθμίζει το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. Το Al θα μαζεύει το περιεχόμενο των χρηστών -“κατοίκων” στο δίκτυο για να εκπαιδευτεί! Αυτή την εβδομάδα επίσης η Google ανακοίνωσε πως αρχίζει η λειτουργία Google I/O, δηλαδή σε ερώτημα των χρηστών (στην αναζήτησή) η τεχνητή νοημοσύνη της πλατφόρμας θα δίνει περίληψη των αποτελεσμάτων. Δεν θα δίνει εφεξής παραπομπή σε ιστοσελίδες, συνήθως Μέσων ενημέρωσης. Την περασμένη εβδομάδα επίσης η Google προειδοποίησε πως θα διακόψει το google news initiative στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Καλλιφόρνια συγκεκριμένα ως αντίδραση στο νόμο προστασίας της δημοσιογραφίας που αναμένεται να ψηφιστεί και προβλέπει πληρωμλη φόρου για τις ψηφιακές πλατφόρμες. Οι τρεις ειδήσεις σχετίζονται άμεσα με το παρόν και το μέλλον των μέσεων ενημέρωσης, της ενημέρωσης γενικά και της δημοσιογραφίας ειδικότερα. Τη στιγμή που σε όλο τον κόσμο τα ΜΜΕ διεκδικούν μερίδιο δικαιωμάτων από την εκμετάλλευση περιεχομένου πληροφόρησης που διακινείται στο διαδίκτυο από τις μεγάλες πλατφόρμες, οι big tech αφενός απειλούν με λουκέτο τη ροή ειδήσεων από media για να μην πληρώσουν αφετέρου χρησιμοποιούν αυτό ακριβώς το περιεχόμενο για να “εκπαιδεύσουν” τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης. 

Μια εξαφανισμένη είδηση στα media για τις βιομηχανίες που ρυπαίνουν στην Ελλάδα, έρευνα στο Solomon

Οι μονάδες της ΔΕΗ, τα διυλιστήρια των ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ και Ελληνικά Πετρέλαια, και εργοστάσια των ΤΙΤΑΝ, LAFARGE, και ΤΕΡΝΑ είναι οι κύριες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που ρύπαναν την ατμόσφαιρα στην Ελλάδα για τα έτη 2007-2022. Αυτή είναι η είδηση που βγαίνει από τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Είδηση που φυσικά δεν είδαμε και ούτε θα δούμε σε κανένα από τα συστημικά, μάινιστριμ αλλά και μεσαία-μικρότερα media της χώρας. Ο λόγος προφανής. Οι έξι βασικές ρυπογόνες βιομηχανίες είναι οι μεγάλοι διαφημιστικοί χρηματοδότες των ΜΜΕ αλλά και της “ανάπτυξης” πουτ υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας. Είναι ο “κορμός” της περίφημης ανάπτυξης που δεν έχει κανέναν απολύτως έλεγχο ούτε για τις ελάχιστες προϋποθέσεις νομιμότητας. Της δικής τους νομιμότητας. Τη είδηση διαβάσαμε στην έρευνα του ευρωπαϊκού δικτύου δημοσιογραφίας Correctiv.Europe σε συνεργασία με το Solomon.

Μήνυση για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα με συμμετοχή στρατιωτών και από την Ελλάδα από δικηγόρους της Εναλλακτικής Παρέμβασης!

Μήνυση για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονίας στη Γάζα με ελληνική συμμετοχή κατέθεσαν σύμβουλοι της ΕΠΔΑ στην Εισαγγελία

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν χθες Δευτέρα 20 Μαίου 2024 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, έξι νυν και πρώην σύμβουλοι στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”, όσον αφορά τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για εγκλήματα πολέμου και πράξεις γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας από τον Ισραηλινό Στρατό με συμμετοχή και ελληνικής ιθαγένειας στρατιωτών που υπηρετούν στις τάξεις του. Η μηνυτήρια αναφορά κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενώ της κατάθεσης προηγήθηκε ακρόαση των συμβούλων από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Προβατάρη.
Εκτενή αποσπάσματα της μήνυσης δημοσιεύονται παρακάτω

Δικάζονται τα θύματα στο Ναυάγιο της Πύλου

Τον Οκτώβριο του 2023 απονεμήθηκε το ευρωπαϊκό βραβείο “Daphne Caruana Galizia” στη συνεργατική έρευνα των Solomon, Forensis, The Guardian και STRG_F/ARD για το ναυάγιο της Πύλου. Αύριο 21 Μαΐου εκδικάζεται η υπόθεση του ναυαγίου της Πύλου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, δεν θα κάτσουν οι υπαίτιοι του ναυαγίου αλλά τα εξιλαστήρια θύματα, εννιά Αιγύπτιοι επιζώντες που με fast track διαδικασίες ενοχοποιήθηκαν. Συνελήφθησαν ενώ τα ρούχα τους ήταν ακόμη βρεγμένα, προφυλακίστηκαν τους φόρτωσαν κακουργηματικές κατηγορίες που συνιστούν ποινές κάθειρξης χιλιάδων ετών. Μεταξύ αυτών και της κατηγορίας της πρόκλησης ναυαγίου, παρά τις συνεχείς δημοσιογραφικές και ερευνητικές αποκαλύψεις για τη δράση του Λιμενικού που φέρεται να ρυμούλκησε το αλιευτικό σκάφος των προσφύγων με αποτέλεσμα την ανατροπή του και τον πνιγμό εκατοντάδων ψυχών. Την περασμένη Πέμπτη δόθηκε συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ με ομιλητές τους δικηγόρους υπεράσπισης των εννιά.

Συνέλαβαν ως “τρομοκράτη” μέλος του Ρουβίκωνα για μια ανάρτηση στο face book, μοίρασαν φωτογραφίες της σύλληψης στα ΜΜΕ

Συνελήφθη και οδηγήθηκε στην αντιτρομοκρατική για μια δημοσίευση του στα social media. Η αντιτρομοκρατική συνέλαβε το ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα, Γιώργο Καλαϊτζίδη με αφορμή μια ανάρτηση του στο Facebook μέσω της οποίας ζητούσε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να τοποθετηθούν τα ΜΑΤ που βρίσκονται ακριβώς έξω από τον χώρο ΒΟΞ στα Εξάρχεια σε άλλο σημείο, αναφέροντας ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις της αναρχικής συλλογικότητας αν δεν αποχωρήσουν οι αστυνομικοί. Για αυτό το περιεχόμεν συνελήφθη, τον έδεσαν πισθάγκωνα ως τρομοκράτη, του φόρεσαν αλεηξίσφαιρο γιλέκο, όπως τους τρομοκράτες, μοίρασαν φωτογραφίες της σύλληψης στα ΜΜΕ. Κατηγορείται για παράβαση του Άρθρου 187Α του Ποινικού Κώδικα, το κράτος στέλνει το μήνυμα πως και οι απόψεις πλέον αποτελούν ποινικό αδίκημα!
Τη σύλληψη του Γ. Καλαϊτζίδη καταδίκασε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ η οποία σημειώνει πως αυτή η σύλληψη “έρχεται να εμπεδώσει κλίμα τρομοκρατίας ενώ η οργάνωση αναφέρει πως είναι η πρώτη φορά που αυτό (η έκφραση γνώμης) θεωρείται «τρομοκρατία» και παράλληλα ισχύει ο νόμος Φλωρίδη.

Στη Γάζα οι δημοσιογράφοι δολοφονούνται, στη Δύση απειλούνται ή απολύονται

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, μαζί με άλλους οργανισμούς, άρχισε εκστρατεία υπερά- σπισης των δημοσιογράφων που καλύπτουν τις επιθέσεις του Ισραήλ σε παλαιστινιακά εδάφη. Σημειώνεται ότι το 80% των δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους το 2023 δολοφονήθηκαν στη Γάζα και τον Λίβανο. (δείτε κι εδώ την έκθεση της IFJ). Η δημοσιογραφία όμως δεν «δολοφονείται» μόνο στη Γάζα, καθώς οι σφαγείς της σιωνιστικής κυβέρνησης Νετανιάχου καθιερώνουν ένα νέο ορόσημο στην παραβίαση των βασικών αρχών της ελευθερίας των ΜΜΕ και στη λεγόμενη «δημοκρατική Δύση». Στην Ευρώπη καταγράφηκαν περισσότερες από 1.000 περιπτώσεις φίμωσης, εκφοβισμού και καταστολής δημοσιογράφων. Κυβερνητικές παρεμβάσεις, παρακολούθηση και ολοκληρωτικός έλεγχος δημόσιων ΜΜΕ, είναι ορισμένες μόνο παραβιάσεις.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες μαίνεται η επίθεση ενάντια ακόμη και στην ουδέτερη, αποστασιοποιημένη δημοσιογραφία. Η Εθνική Ένωση Συγγραφέων (NWU) δημοσίευσε την έκθεση «Κόκκινες Γραμμές: Αντίποινα στη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα»