Κατηγορία: Σημειώσεις

Υπογραφές ενάντια στα κατασκοπευτικά λογισμικά για δημοσιογράφους

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) έχει αναλάβει δράση για την τροποποίηση της προς ψήφιση Πράξης για την Ελευθερία των ΜΜΕ, ώστε οι διατάξεις που αφορούν στην απαγόρευση των κατασταλτικών μέτρων και της χρήσης τεχνολογιών παρακολούθησης των δημοσιογράφων (συμπεριλαμβανομένων και των spyware) να μην περιέχουν κενά, τα οποία θα επέτρεπαν μελλοντικά στις κυβερνήσεις να τα εκμεταλλευτούν, όπως παρατηρήθηκε στις υποθέσεις spyware Pegasus και Predator.

Τι ακριβώς συμβαίνει με την Ελευθερία του Τύπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Το ρεπορτάζ “Τα μυστικά του Συμβουλίου” του investigate-europe που υποράφουν οι Sigrid Melchior και Χάραλντ Σούμαν αποτυπώνει αποκαλυπτικά τις συνθήκες ανελευθερίας και παρέμβασης που ισχύουν για τους δημοσιογράφους των ΜΜΕ σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορεί- όπως γράφει το ρεπορτάζ- η Βέρα Γιούροβα να μιλά για “απελπιστική κατάσταση”, ωστόσο οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη αρνούνται να τηρήσουν τις έως χθές αυτονόητες ελευθερίες για τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο νόμος για την “ελευθερία των μέσων ενημέρωσης” για τον οποίο έξι κυβερνήσεις, ανάμεσα τους και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ζήτησαν και πέτυχαν να επιτρέπεται η παρακολούθηση δημοσιογράφων με κατασκοπευτικά λογισμικά για περιπτώσεις “εθνικής ασφάλειας” που θα ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ερώτημα που θέτουν οι δυο συγγραφείς “μπορούν οι Βρυξέλλες να συμφωνήσουν σε νόμο ορόσημο για την προστασία των δημοσιογράφων της Ευρώπης που κινδυνεύουν όλο και περισσότερο;”, δυστυχώς έχει ήδη απαντηθεί καθώς οι δημοσιογραφικές ενώσεις περιορίζονται σε δράσεις λόμπινγκ σε όλες τις χώρες. Διαβάζουμε το ρεπορτάζ

Στο τέλος Σεπτεμβρίου σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Tαμείο παραγωγής …οβίδων

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ολοκληρώσει το σχέδιο “στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης”, δίνοντας αρχικά ένα δισεκατομμύριο ευρώ στο νέο ευρωπαϊκό ταμείο παραγωγής όπλων στο όνομα του πολέμου στην Ουκρανία. Υπό τον τίτλο “Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης”, το νέο Ταμείο θα λειτουργεί εκτός των ευρωπαϊκών οργάνων και θα χρηματοδοτεί τις χώρες μέλη για την παραγωγή όπλων. Και φυσικά το Ταμείο παραγωγής όπλων στοχεύει να παραμείνει και στο μέλλον προς κάθε πολεμική χρήση της Ε.Ε.

Αναδημοσιεύουμε ένα παλιό άρθρο του Χέρμαν Μίσιελ υπό τον τίτλο “Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμμετάσχει στο μονοπάτι της στρατιωτικοποίησης”, μετάφραση του οποίου δημοσιεύθηκε στον καναδικό ιστότοπο The Bullet , στο Monthly Review Online. και στο GlobalResearch

Το πρώτο και το δεύτερο βήμα αφορούν βραχυπρόθεσμα, αλλά ο «τρόπος πολέμου» που ανέφερε ο Borrell δεν τελειώνει, στα μάτια των Ευρωπαίων ηγετών, με το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Η στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης είναι εκεί για να διαρκέσει. Το τρίτο βήμα είναι να καταστεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία πυρομαχικών έτοιμη να ανταποκριθεί ομαλά στη μελλοντική ζήτηση.

Δέσποινα Κουτσούμπα: Απόπειρα λογοκρισίας, πλήγμα στη συνδικαλιστική ελευθερία

Πρόκειται για απόπειρα λογοκρισίας και πλήγματος στη συνδικαλιστική ελευθερία. Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε και η τελευταία φορά που γίνεται κάτι τέτοιο με αυτή την κυβέρνηση. Έχουν προηγηθεί διώξεις για συνδικαλιστική δράση στο Δημόσιο και αλλού, με πιο πρόσφατη την πειθαρχική δίωξη έξι εκπαιδευτικών στον Πειραιά. Όμως αυτή τη φορά η επίθεση είναι εντελώς απροκάλυπτη, καθώς ξεδιπλώνεται από την ίδια την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Η σχετική Υπουργική Απόφαση με την υπογραφή της Μενδώνη δεν είναι απλώς απαράδεκτη ως πράξη της διοίκησης, αλλά επιπλέον είναι απροκάλυπτη: δεν κρύβει καν την πρόθεσή της. Στην απόφαση αναφέρεται ρητά ότι ο λόγος που μας παίρνουν το κτίριο είναι ότι η εκδήλωση για το έγκλημα στην Πύλο δεν είχε την έγκριση της Υπουργού και είχε πολιτικό περιεχόμενο μη αρεστό στην κυβέρνηση. Το μήνυμα είναι σαφές: Όποιος τολμά να έχει διαφορετική άποψη από την κυβέρνηση θα πατάσσεται με όποιον τρόπο είναι κάθε φορά εφικτός.

Τέτοιες ειδήσεις αποκρύπτουν τα ΜΜΕ για να μην πιεστεί η κυβερνητική εξουσία

Την 8η ημέρα τηςπυρκαγιάς στον Έβρο, όταν ακόμη τα ΜΜΕ δεν είχαν κάνει κάποια εκτενή αναφορά στην ανείπωτη καταστροφή της Δαδιάς, επιστήμονες εξηγούσαν τους λόγους που “δεν σβήνουν οι δασικές πυρκαγιές”. Πέρα από τα κοινωνικά ψηφιακά Μέσα, οι απόψεις τους δεν δημοσιεύθηκαν πουθενά. Αντιθέτως βρέθηκε χώρος και χρόνος για τους φασιστές κυνηγούς κεφαλών, αντιθέτως παπαγαλίζουν χωρίς ίχνος ερωτημάτων τις ακροδεξιές δηλώσεις αρμοδίων υπουργών. Το επιχείρημα των ακροδεξιών έγινε πρωθυπουργική θέση από βήματος της Βουλής και οι επιστήμονες, τις θέσεις των οποίων τα συστημικά ΜΜΕ δεν δημοσιοποίησαν, έγιναν στόχος επίθεσης από υπουργούς που βρήκαν φιλόξενο χώρο στην τηλεοπτική ενημέρωση, τα δελτία ειδήσεων και τα πρωτοσέλιδα των ειδησεογραφικών sites.

Έξωση στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων: βαρβαρότητα και ύβρις από την υπουργό «τσιμεντοπολιτισμού»

Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ξεπερνάει κάθε όριο λογοκρισίας και ελέγχου απέναντι στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Με απόφαση της Λίνας Μενδώνη, που αναρτήθηκε στη Διαύγεια λίγο πριν τον 15αύγουστο, το υπουργείο εκδιώκει τον ΣΕΑ από το κτήριο των γραφείων του επί της οδού Ερμού. Το συγκεκριμένο οικοδόμημα έχει παραχωρηθεί από τη δεκαετία του ‘80 και αποτελεί έναν πραγματικό πνεύμονα πολιτισμού, σε μια πόλη που εκβαρβαρίζεται.

Η υπουργός και η κυβέρνηση της σκιάχτηκαν από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο κτήριο, για το έγκλημα του ναυαγίου στην Πύλο. Την χαρακτήρισαν «πολιτική», λες και αυτό είναι κάτι μεμπτό, και, σε ένα κρεσέντο κομπλεξισμού και απανθρωπιάς, τη χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για να ανακαλέσουν την παραχώρηση του κτηρίου προς τον ΣΕΑ. Όπως φαίνεται, για τη Λίνα Μενδώνη και τη Νέα Δημοκρατία, δεν επιτρέπεται σε συλλόγους και σωματεία να κάνουν «πολιτικές» εκδηλώσεις

Επίθεση Μενδώνη στο Σύλλογο Αρχαιολόγων

Η υπουργός Πολιτισμού εγκαλεί τον Σύλλογο Αρχαιολόγων και την πρόεδρο του Δέσποινα Κουτσούμπα επειδή “τόλμησαν” να διαθέσουν το κτήριο του Συλλόγου για εκδήλωση του εγκλήματος στην Πύλο. Η Δέσποινα Κουτσούμπα έγραψε στην προσωπική της σελίδα στο fb για την επίθεση Μενδώνη (παρακάτω ολόκληρη η ανάρτηση) η οποία αντέγραψε το δημοσίευμα επίθεση από την εφημερίδα “Τα Νέα”, ενώ η Κατερίνα Μάτσα με δήλωση της εκ μέρους των Συλλογικοτήτων που οργάνωσαν την εκδήλωση, εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση τους στον ΣΕΑ.

Η αμερικάνικη Γερουσία ψήφισε για τις νέες Βάσεις στα νησιά του Αιγαίου, η ελληνική Βουλή θα …ενημερωθεί

Το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας prin.gr είναι τρομακτικό και καταδεικνύει την πολιτική κατάπτωση της χώρας και την εθελοδουλεία του πολιτικού προσωπικού της. Όπως γράφει στο ρεπορτάζ του Γιάννη Ελαφρού “η αμερικανική βουλή συζήτησε τροπολογία, η οποία μεταξύ άλλων ωραίων ανάβει το πράσινο φως για την επέκταση των αμερικανικών βάσεων σε ελληνικά νησιά! Η τροπολογία έχει περάσει καταρχάς από τη Γερουσία, οπότε το επόμενο βήμα είναι η διαμόρφωση κοινού κειμένου των δύο σωμάτων προς τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών της διοίκησης Μπάιντεν για να ληφθούν αποφάσεις”.

28 οργανώσεις ζητούν διερεύνηση για επαναπροώθηση στη Μυτιλήνη μετά από αποκάλυψη των New York Times

Την ώρα που ελληνικά μίντια επιχειρούν να “ξεπλύνουν” τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και των αρμοδίων αρχών για το έγκλημα της Πύλου, και σιωπούν συστηματικά για το καθεστώς των επαναπροωθήσεων και την διεθνή έρευνα για την εγκληματική αυτή πολιτική, 28 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ανακοίνωσαν πως κατέθεσαν αναφορά προς τους Εισαγγελείς του Ναυτοδικείου Πειραιά, Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ώστε να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις που προκύπτουν από δημοσίευμα των New York Times για περιστατικό επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο από τις ελληνικές αρχές.

Ο ισχυρός ταξίαρχος του ομίλου Βαρδινογιάννη και των ιδιωτικών ΜΜΕ εθελοντής σύμβουλος στο υπουργείο Άμυνας!

Υπό τον τίτλο “Ισχυρός παράγοντας της Motor Oil, εθελοντής στο γραφείο Δένδια” η ιστοσελίδα armyvoice.gr αποκαλύπτει πως ο άνθρωπος των media του ομίλου Βαρδινογιάννη Πάνος Κυριακόπουλος, κύριος διαπραγματευτής με όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις της 20ετίας για λογαριασμό των πανελλαδικών καναλιών και της ψηφιακής Digea, “διορίστηκε” εθελοντής σύμβουλος στο ιδιαίτερο Γραφείο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για δυο χρόνια! Ο Πάνος Κυριακόπουλος έφυγε πριν ακριβώς ένα χρόνο από την ηγεσία του Star, αποχωρώντας και από την προεδρία της ένωσης ιδιοκτητών των πανελλαδικών καναλιών (ΕΙΤΗΣΕΕ) για να αναλάβει θέση ευθύνης στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η οποία περιήλθε τότε στον Όμιλο της Motor Oil. Ένα χρόνο μετά αναλαμβάνει “εθελοντικά” τη διοίκηση και οργάνωση του γραφείου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Γιατί, άραγε, είναι τόσο ξεπουλημένοι ΜΜΕ και δημοσιογράφοι;

Στην Ελλάδα δεν έχουμε πλέον κανονικά ΜΜΕ. Στα ελληνικά μίντια μιλάει μόνο η κυβέρνηση και η κάθε εξουσία.
Δεν αρκεί ο χώρος της στήλης για να αναλυθούν οι αιτίες που οδήγησαν στην εξαφάνιση της δημοσιογραφίας. Επιγραμματικά μόνο σημειώνουμε πως η επάνοδος των μίντια μετά την κατάρρευση των μνημονίων (2010-2014) έγινε χωρίς η δημοσιογραφία να ανακτήσει τον αυτόνομο ρόλο της ενάντια σε κάθε εξουσία. Η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η τεράστια μείωση αποδοχών, η μεγέθυνση της «κρατικής δημοσιογραφίας» μέσω απασχόλησης σε γραφεία Τύπου και η αποδοχή της απόλυτης χειραγώγησης των Μέσων από εξουσιαστικούς μηχανισμούς, μετέτρεψαν τους δημοσιογράφους σε υποταγμένα υποχείρια της προπαγάνδας.

Και στο βάθος της έρευνας για τα στημένα η κόντρα Μαρινάκη-Μελισσανίδη…

Το κλίμα της θερινής ραστώνης που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει καταφέρει να το διαταράξει ούτε η έρευνα για τους στημένους αγώνες.
Αν η υπόθεση αφορούσε έρευνα που διενεργούσαν οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η υπόθεση, όπως και μια σειρά από προηγούμενες, θα έμπαινε στο αρχείο. Το γεγονός, όμως, ότι η συγκεκριμένη έρευνα διεξάγεται από την Interpol και γίνεται ταυτόχρονα σε Αυστρία, Σουηδία, Σλοβενία, Σλοβακία και Τσεχία, μας υποχρεώνει να περιμένουμε την εξέλιξή της. Οχι γιατί η ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη είναι αδέκαστη και δεν υποκύπτει σε κυβερνητικές ή άλλες πιέσεις, αλλα γιατί είναι πιθανό η συγκεκριμένη έρευνα να λειτουργήσει ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για το ευρωπαϊκό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. 

Όλα τα αρχεία των wikileaks στο Διαδίκτυο!

Τα Wikileaks έγραψε, μόλις ανέβασαν όλα τα αρχεία τους στο διαδίκτυο. “Τα πάντα, από τα email της Χίλαρι Κλίντον, την ενοχή του ΜακΚέιν, τον πυροβολισμό στο Βέγκας από έναν ελεύθερο σκοπευτή του FBI, την επιστολή του Steve Jobs για τον HIV, τον PedoPodesta, το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράν, την Bilderberg, πράκτορες της CIA που συνελήφθησαν για βιασμό, την πανδημία του ΠΟΥ.

Eνάντια στην «πολιτική που πυρπολεί τα δάση, το περιβάλλον και τις ζωές μας»

Ο Συντονισμός Αριστερών Ριζοσπαστικών Αντικαπιταλιστικών κινήσεων δήμων και περιφερειών καλεί σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 24 Ιουλίου στις 19.30 στο Σύνταγμα με κεντρικό σύνθημα «Η πολιτική τους πυρπολεί τα δάση, το περιβάλλον και τις ζωές μας».

Με τα δεκάδες μέτωπα πυρκαγιών τις τελευταίες ημέρες σε περιοχές της Αττικής και όλης της χώρας βιώνουμε και φέτος τις καταστροφικές συνέπειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και της πολιτικής που υπηρετεί. Οι φωτιές αφήνουν πίσω τους καταστροφές κατοικιών, δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, καλλιεργειών και κτηνοτροφικών μονάδων, καμένα ζώα, κατεστραμμένα οικοσυστήματα.

Ανίκανοι

Χρόνια τώρα, οι προπαγανδιστικές ντουντούκες του μεγάρου Μαξίμου αναμασούν το ίδιο παραμύθι. «Καλύτερα να σωθούν οι άνθρωποι παρά τα σπίτια». Για να’ χουμε καλό ρώτημα: Δηλαδή, πριν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, επί δεκαετίες, αυτή δεν ήταν πάντα η φροντίδα του κρατικού μηχανισμού; Να σώσει πρωτίστως τους ανθρώπους, αλλά και τις περιουσίες τους. Τι άλλαξε, και μας το υπογραμμίζουν διαρκώς; Το Μάτι, η Ηλεία, πάμπολλες άλλες παλιότερες τραγωδίες;

Φύλο συκής

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα εφεύρημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ένα δήθεν φύλο συκής, για να κρύψει την ανικανότητά της.

Συνέντευξη Τύπου από την Επιτροπή αλληλεγγύης στη 12χρονη για τη συνεχιζόμενη εκδικητική μεταχείριση κράτους -αρχών

Η Επιτροπή αλληλεγγύης στη 12χρονη δίνει αύριο Δευτέρα συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Ακαδημίας 60 στις 12.00 το μεσημέρι.
Εννιά μήνες μετά τη σύλληψη του παιδοβιαστή και μαστροπού Ηλία Μίχου στις 7 Οκτώβρη 2022, η δωδεκάχρονη και η οικογένειά της εξακολουθούν να υφίστανται την απάνθρωπη και εκδικητική μεταχείριση εκ μέρους των κρατικών αρχών.
Καταγγέλλουμε εδώ και μήνες ότι οι κρατικές υπηρεσίες αποδεικνύουν την υπόστασή τους,
ασκώντας πιέσεις και επιβάλλοντας καταναγκασμούς που εξοντώνουν ψυχικά και υλικά την
οικογένεια της 12χρονης

Νέα απόλυση στη “γαλέρα” του Intime

Μία ακόμη απόλυση στο πρακτορείο φωτορεπορτάζ Intime καταγγέλεται από την “Κατάληψη ΕΣΗΕΑ”, μια απόλυση που έγινε μέσω mail, λίγο μετά τις εκλογές. Το Πρακτορείο καταγγέθηκε και πέρυσι όταν προχώρησε σε απόλυση εργαζόμενου που τόλμησε να προωθήσει στον εργοδότη ορισμένα από τα αιτήματα των απασχολούμενων, όπως την κάλυψη κόστους μετακίνησης,κ.ά. Είναι γνωστό πια πως οι εργοδότες δεν καλύπτουν κανένα απολύτως μέτρο προστασίας και ασφάλειας στους εργαζόμενους τους στην κάλυψη ακραίων ή και επικίνδυνων γεγονότων. Όχι μόνο για τους φωτορεπόρτερ που βρίσκονται συνεχώς μπροστά σε επικίνδυνα γεγονότα αλλά και για τους δημοσιογράφους. Στους καμεραμέν τουλάχιστον προβλέπεται ασφάλιση κι αυτό εξαιτίας των όρων της Συλλογικής σύμβασης εργασίας (μέσω ΟΜΕΔ) που συνεχώς αμφισβητείται από τους εργοδότες-καναλάρχες. Διαβάζουμε την καταγγελία της “Κατάληψη ΕΣΗΕΑ” από την οποία μαθαίνουμε πως ο ιδιοκτήτης του Intime δημιούργησε και εργοδοτικό σωματείο!

Εξέθρεψαν την ακροδεξιά, «σοκάρονται» από την άνοδό της

Η είσοδος του ναζιστικού μορφώματος «Σπαρτιάτες» στη Βουλή, με τη χορηγία του φυλακισμένου Κασιδιάρη και η μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς σόκαρε τους προβεβλημένους τηλε-παρουσιαστές και σχολιαστές στα κάθε είδους δίκτυα και κυρίαρχα συστημικά μίντια. Η όψιμη ανησυχία των περισσοτέρων φαντάζει άκρως υποκριτική. Ήταν οι ίδιοι, άλλωστε, που όλο το προηγούμενο διάστημα προωθούσαν σταθερά την ακροδεξιά ατζέντα, κυρίως στο μεταναστευτικό-προσφυγικό –ένα προνομιακό πεδίο διάδοσης ξενοφοβικών ακροδεξιών απόψεων–προβάλλοντας μόνο την προπαγάνδα κυβέρνησης και κρατικών μηχανισμών. Απέκρυπταν γεγονότα, αλλοίωναν και ανακατασκεύαζαν την πραγματικότητα, απέρριπταν την αντίθετη άποψη κοινωνικών φορέων και πολιτών για τις επαναπροωθήσεις και τον φράχτη του Έβρου, πολλές φορές υιοθετούσαν τον ρόλο δικαστή και διώκτη οργανώσεων, ακόμη και ξένων δημοσιογράφων που επέμεναν στο ρεπορτάζ.

Όλα τα παραπάνω έρχεται να επιβεβαιώσει μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, υπό τον τίτλο «Βουβό κύμα;» (*), την οποία υπογράφουν πέντε Έλληνες πανεπιστημιακοί-ερευνητές.

Σοκ στα ΜΜΕ για τη “δουλεία” στη Ρόδο, σιωπή για τις γαλέρες στα μίντια

Γράφει ο Γιάννης Κέμμος
<<Μέσα σε όλη την ιστορία για τον εργαζόμενο σερβιτόρο-ναυαγοσώστη στη Ρόδο, στέλνει μήνυμα πολίτης σε εκπομπή και σημειώνει πως και εργαζόμενους στα ΜΜΕ στέλνουν σε ακραίες συνθήκες να εργαστούν με χιόνια, κρύο ή καύσωνες για να πάρει την απάντηση από τον δημοσιογράφο ότι αυτό γίνεται για το κυνήγι της είδησης... Αλήθεια; Το κυνήγι της είδησης δικαιολογεί να λιποθυμούν ρεπόρτερ μπροστά στις κάμερες στημένοι για ώρες στον καύσωνα; Κάτι που το έχουν δει τηλεθεατές πολλές φορές. Να πέφτουν σε παγωμένα νερά; Και με τι εξοπλισμό ασφαλείας; Τι ακριβώς παρέχουν τα ΜΜΕ στους εργαζόμενους που τρέχουν έξω για το ρεπορτάζ σε ακραίες συνθήκες;