Κατηγορία: Σημειώσεις

Νέα «σφαλιάρα» της Κομισιόν για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

Σοβαρές επισημάνσεις περιλαμβάνει το τελικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. Η Κομισιόν υπογραμμίζει πως παρότι έχει επιτευχθεί «κάποια περαιτέρω πρόοδος» σε ορισμένους τομείς εξακολουθούν να υφίστανται ζητήματα στη Δικαιοσύνη, την Ελευθερία του Τύπου, την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών, αλλά και τη μη επαρκή διαβούλευση νομοθετημάτων.

Η φράση όμως: «κάποια πρόοδος», δεν σημαίνει ούτε «σχετική πρόοδος» ούτε καν το βασικό ουσιαστικό «πρόοδος». Σκέτο. Αυτούσιο. Πρόοδος.
Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Και σε συνδυασμό με τις εξελίξεις αναφορικά με τη δίκη για την δολοφονία του Γ. Καραϊβάζ και τις έρευνες για το μαζικό έγκλημα στα Τέμπη, λέει ακόμη περισσότερα για την ποιότητα της δημοκρατίας που ζούμε…

Παρίσι 2024: Το Χρυσό των Ολυμπιακών Αγώνων στην καταστροφή φυσικών πόρων και την καταστολή

Πίσω από το θέαμα των αθλητικών ικανοτήτων βασιλεύει μια βάρβαρη πολιτική και μια βάναυση οικονομία 
«Οικολογικοί Ολυμπιακοί Αγώνες”, “Κινητήρες για την οικολογική μετάβαση” και με “θετική συμβολή στο κλίμα”. Αυτές είναι οι φιλόδοξες περιβαλλοντικές υποσχέσεις του Παρισιού 2024. Σε αυτό το πλαίσιο, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) υιοθέτησε μια στρατηγική για το κλίμα με πολλαπλούς στόχους: μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% σε σύγκριση με τις εκδόσεις του 2010, υποστηρίζοντας θετικά έργα για το κλίμα,τα οποία είναι: η μαζική σκυροδέτηση, η ιδιωτικοποίηση και η καταστροφή φυσικών χώρων όπως το Parc de la Courneuve, το Bois de Taverny, οι εργατικοί κήποι του Aubervilliers, τα κοράλλια του Teahupoo στην Ταϊτή. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ανοίγουν την πόρτα στο γρήγορο gentrification του Seine-Saint-Denis
Από την πλευρά των εργοδοτών, οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι είναι αυτοί που έχουν πετύχει το τζακ ποτ και αποκομίζουν τεράστια κέρδη με τις εργασίες που απαιτούνται για τις νέες υποδομές. Ο Vinci απέκτησε το μεγαλύτερο συμβόλαιο με ολόκληρο το χωριό αθλητών στο Pleyel . Επίσης, σε εργοτάξια που διαχειρίζονται ομάδες όπως οι Bouygues και Vinci, οι εργαζόμενοι χωρίς έγγραφα διακινδυνεύουν τη ζωή τους για μισθούς της φτώχειας .
Ενώ οι κατασκευές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες εκτείνονται σε δεκάδες εκτάρια, αυτές οι εξελίξεις επιταχύνουν τον εξευγενισμό του Seine-Saint-Denis. Πίσω από την καταστροφή κτιρίων και κοινωνικών κατοικιών για την ανέγερση του μελλοντικού Ολυμπιακού Χωριού, εκατοντάδες οικογένειες μετακόμισαν όλο και πιο μακριά από το κέντρο του Παρισιού, ενώ οι νέες κατοικίες και οι νέες επιχειρήσεις θα εμφανίζουν απαγορευτικές τιμές για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Δίκη Καραιβαζ: Καταστράφηκε το CD με αποκαλυπτικό περιεχόμενο από το κινητό του δημοσιογράφου

H δίκη των κατηγορούμενων για τη δολοφονία Καραϊβάζ έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον ενώ έχουν παρέμβει και διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις. Στη χώρα μας η δίκη δεν υπάρχει καν, με εξαίρεση την έναρξη της και μια ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, η δίκη διεξάγεται στην απόλυτη σιωπή. Μόνο τα ανεξάρτητα ΜΜΕ και ιστοσελίδες καταγράφουν τα όσα συμβαίνουν εντός της αίθουσας. Θα περίμενε κάποιος πως η είδηση, το γεγονός ότι κάποιοι κατέστρεψαν με συρραπτικό (!) το CD με τις συνομιλίες Καραϊβάζ με Δημητριάδη, Κοντολέοντα, Καραμαλάκη θα γινόταν θέμα. Πέρα από το freedomofpress που αποκάλυψε το θέμα και από όπου αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ, το γεγονός ότι κάποιος (άγνωστο ποιός) τρύπησε το CD με αποτελέσμα να χαθούν όλα τα δεδομένα, δεν είχε κάποιος φροντίσει να κάνει εκτύπωση του περιεχομένου που περιείχε τις συνομιλίες του δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε με τον τότε διοικητή της ΕΥΠ και με τοπν τότε διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, είναι μια αδιάφορη είδηση για τη συντριπτική πλειονότητα των συστημικών ΜΜΕ, που απλώς αναπαρήγαγαν την αποκάλυψη της ιστοσελίδας

Το βαθύ κράτος της Σίλικον Βάλεϊ ψήφισε Τραμπ

Μια νέα γενιά δισεκατομμυριούχων της Σίλικον Βάλεϊ αποφάσισε να δώσει το δαχτυλίδι των προεδρικών εκλογών στον Ντόναλντ Τραμπ και στους Ρεπουμπλικανούς, ανατρέποντας ισορροπίες δεκαετιών στο πολιτικό σκηνικό του κλάδου υψηλής τεχνολογίας. Το χρίσμα τους έχει κυρίως οικονομικά χαρακτηριστικά, συχνά όμως συνοδεύεται από ρατσιστικές και φιλοφασιστικές αντιλήψεις. Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα των venture capital, που τροφοδοτούν με ζεστό χρήμα τις αρτηρίες της Σίλικον Βάλεϊ, δηλώνουν πλέον ανοιχτά ότι θα στηρίξουν οικονομικά τον υποψήφιο των Ρεπουμπικανών. Ανάμεσά τους οι Μαρκ Αντρέεσεν και Μπεν Χόροβιτς (του Andreessen Horowitz), ο Ντέιβιντ Σακς (του Craft Ventures) αλλά και ο Τζέισον Χέλμπεργκ, ένας όχι και τόσο επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο οποίος όμως κινεί τα νήματα σε συγκεκριμένους τομείς – όπως οι νομοθετικές πρωτοβουλίες εναντίον του TikTok και η σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα. Δίπλα τους βρίσκεται επισήμως πλέον και ο Ελον Μασκ της Tesla και του X (πρώην Twitter) ο οποίος, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της Wall Street Journal, σκεφτόταν να προσφέρει 45 εκατ. δολάρια τον μήνα για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Η απόσυρση ΣΥΡΙΖΑ από τα ΜΜΕ είναι πολιτική και ιδεολογική επιλογή

Η σοβαρή κρίση στο συγκρότημα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, με το λουκέτο στην καθημερινή Αυγή και τα σχέδια για συρρίκνωση του καθημερινού ενημερωτικού προγράμματος Στο Κόκκινο φέρνει στο προσκήνιο την προβληματική σχέση που έχουν τα πολιτικά κόμματα με τα μέσα ενημέρωσης. Μια σχέση που τα ίδια υποστηρίζουν πως βασίζεται σε οικονομικά παρά σε πολιτικά και ιδεολογικά δεδομένα. Κι όμως, ιδιαίτερα σήμερα που η κοινωνία, ο κόσμος της εργασίας, οι αριστερές ιδέες, ακόμη και οι δημοκρατικές απόψεις που δεν κινούνται εκτός αστικού συστήματος, δεν βρίσκουν δίοδο επικοινωνίας και προβολής, η υποστήριξη έκδοσης εφημερίδων και λειτουργίας ραδιοφώνων είναι περισσότερο από αναγκαία.

Θανάσης Καμπαγιάννης:Μητσοτάκης σεντράρει, Μιχαλολιάκος δοκάρι

Για τη νέα διάταξη της ΝΔ που απαγορεύει τα «Παρατηρητήρια» σε δίκες γράφει ο Θανάσης Καμπαγιάννης μετά την « απαίτηση» των συνηγόρων των Χρυσαυγιτών να αποβληθεί από το Εφετείο το Golden Dawn Watch. Δικαίως θέτει το ερώτημα αν η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη δίκη των Τεμπών… Το μαύρο στη δημοσιότητα των ποινικών δικών προθερμαίνεται.

Ας σκεφτούμε την επικείμενη δίκη για το έγκλημα στα Τέμπη: μήπως θέλει να ρίξει και εκεί μαύρο η κυβέρνηση; Ποιον εξυπηρετεί το μαύρο στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της δημοσιότητας της δίκης;

Γενοκτονία και προπαγάνδα: Οι δύο όψεις του πολέμου του Ισραήλ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, έχει χαρακτηρίσει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα «ανθρώπινα ζώα». Ο αντιδήμαρχος της Ιερουσαλήμ χρησιμοποίησε τον όρο «υπάνθρωποι». Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ονόμασε τα παιδιά των Παλαιστινίων «παιδιά του σκότους» και τα συνέκρινε με τα «παιδιά του φωτός» του Ισραήλ, ενώ ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ διακήρυξε ότι «δεν υπάρχουν αθώοι πολίτες στη Γάζα».
Τα δυτικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης αποδεικνύονται συνένοχα, υιοθετώντας αυτή την στρατηγική. Η απανθρωποποίηση των Παλαιστινίων μέσω της μη διαλεκτικής προσέγγισης των γεγονότων νομιμοποιεί, έτσι, τη διπλή χρήση όρων για τους μεν και δε. Για παράδειγμα: Οι απώλειες αμάχων Παλαιστινίων αποκαλούνται «παράπλευρες ζημιές», είναι όμως «θάνατοι αμάχων» όταν πρόκειται για Ισραηλινούς. Η δολοφονία Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών δικαιολογείται με την επίκληση της έννοιας των «ανθρώπινων ασπίδων», η οποία δεν χρησιμοποιείται για τους Ισραηλινούς. Επίσης, οι Ισραηλινοί περιγράφονται ως «όμηροι» ενώ οι Παλαιστίνιοι είναι «αιχμάλωτοι».

Ελληνικό Κοζλοντούϊ: Από τα Αιολικά στα Πυρηνικά ένα Συνέδριο δρόμος για τον Μητσοτάκη

Του Τάσου Σιδέρη *

Με πηχυαίους τίτλους η πλειονότητα των ενημερωτικών ιστοσελίδων στο διαδίκτυο υποδέχθηκε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο 28ο ετήσιου συνέδριο «Economist Government Roundtable» στην Αθήνα για την πυρηνική ενέργεια. “Πλασάρισμα” της χώρας μας στην πυρηνική ενέργεια είδαν οι περισσότεροι παραπέμποντας ωστόσο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Είναι όμως έτσι; Θα περιμένει η κυβέρνηση τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή μπαίνει σαν καλός μαθητής στο πρώτο θρανίο για την ανάπτυξη σταθμών πυρηνικής ενέργειας;

Ο Κ. Μητσοτάκης όπως δείχνει το παρελθόν της διακυβέρνησης του δεν δηλώνει κάτι τυχαία. Πολλοί ήταν αυτοί που αγνόησαν τον Φεβρουάριο του 2019 τη δημόσια τοποθέτηση του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ότι η “Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε «μπαταρία» της Ευρώπης

Ωμός εκβιασμός ηγεσίας ΣΥΡΙΖΑ, δεν πληρώνει μισθούς σε “Κόκκινο-Αυγή”, αυτό είναι το “κυβερνητικό πρόγραμμα” Κασσελάκη;

Όλες αυτές τις ημέρες παρακολουθούμε με έκπληξη την τακτική που ξεδιπλώνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να περάσει την απόφαση της, λουκέτο στο καθημερινό φύλλο της “Αυγής”, απομάκρυνση μη αρεστών δημοσιογράφων στη διοίκηση -διεύθυνση του σταθμού “Στο Κόκκινο”.Ο τρόπος της ηγεσίας Κασσελάκη που ακολουθούν τα στελέχη της στενής του ομάδας είναι ο στυγνός εκβιασμός στους εργαζόμενους μέσω της μη αποπληρωμής των δεδουλευμένων τον Ιούνιο. Πρόκειται για οικογένειες, πληρώνουν νοίκι, έχουν χρέη, πρέπει να ζήσουν, να πάνε σουπερμάρκετ, να ταΐσουν τα παιδιά τους, να πληρώσουν λογαριασμούς. Ο ωμός εκβιασμός τους μέσω της μη πληρωμής των μισθών τους είναι η πλέον πολιτικά ανήθικη ενέργεια που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος και καταδεικνύει την ποιότητα της πολιτικής υπόστασης του.

Η φίμωση δημοσιογράφων σε δίκες είναι επίθεση στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της δημοσιότητας

Την κατάργηση της κυβερνητικής απαγόρευσης της δημοσιογραφικής κάλυψης-παρατήρησης των δικών ζητά με παρέμβαση της η “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”, δηλώνοντας πως η νέα ρύθμιση έρχεται ενάντια στη συνταγματική αρχή της δημοσιότητας

Η κυβερνητική τροποποίηση της διάταξης για τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση δικών με τρόπο που να “απαγορεύεται η ολική ή μερική μετάδοση με οποιονδήποτε τρόπο” αποτελεί ευθεία επίθεση στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της δημοσιότητας της δίκης και θα πρέπει άμεσα να καταργηθεί.
Η διατύπωση της νέας διάταξης του άρ. 8 παρ. 1 του ν. 3090/2002, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 31 του ν. 5119/2024 (ΦΕΚ 103/Α/5-7-2024), είναι τόσο ευρεία και αόριστη που δύναται να ερμηνευτεί ακόμα και ως συλλήβδην απαγόρευση της παρουσίας δημοσιογράφων και παρατηρητών και της αναμετάδοσης πληροφοριών από το ακροατήριο μιας υπό εξέλιξη δίκης.

Αντιδράσεις για τη φίμωση στην κάλυψη δικών

Μετά το Omnia TV που έβγαλε το θέμα της φίμωσης στην κάλυψη και με γραπτό τρόπο των σημαντικών δικών, όπως στο Εφετείο για τη Χρυσή Αυγή την οποία καλύπτει το Golden Dawn Watch , έντονα αντέδρασε και η δημοσιογραφική ομάδα του The Manifold που λειτουργεί ήδη το Παρατηρητήριο στη δίκη για την Κιβωτό του Κόσμου.  Μια ακόμη σημαντική δίκη που αγνοείται από τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ. 

Η δημοσιογραφική ομάδα του The Menifold μιλά για ολοφάνερη φίμωση των δικαστικών Παρατηρητηρίων από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο την νομοθετική απόπειρα του υπουργείου Δικαιοσύνης να καταργήσει τη λειτουργία των Παρατηρητηρίων σημαντικών δικών δημοσίου συμφέροντος.

Στόχος οι “σκοτεινές δίκες” κεκλεισμένων των θυρών, καταγγέλλει το Omnia TV

αναδημοσίευση από το Omnia TV
Με μια τροποποίηση ενός ήδη αντιδημοκρατικού νόμου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιχειρεί να απαγορεύσει την άμεση, γραπτή καταγραφή και ροκανίζει ακόμα περισσότερο τη λειψή δημοσιότητα των δικών, που όμως για το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ αποτελεί εγγύηση δίκαιης δίκης. Ατελείωτες ώρες πληκτρολόγησης και αναρίθμητα copy-paste έχουν σπαταληθεί από τα κυβερνητικά τρολ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δημιουργήσουν μια μαγική εικόνα, κατά την οποία η Ελλάδα λειτουργεί με τις αρχές του κράτους δικαίου και απλά κάποιοι «υποκινούμενοι» κάνουν πολλή φασαρία γιατί υπηρετούν «αλλότριους σκοπούς».

Προσαγωγή Παλαιστίνιων στη ΓΑΔΑ που άνοιξαν πανό σε δημοσιογραφικό εργαστήριο!

Μια από τις ενδιαφέρουσες δράσεις που οργανώνει το Vouli-watch μπήκε στο μάτι της ασφάλειας. Η αστυνομία προσήγαγε μέλη της “Συνέλευσης αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη” αμέσως μετά την παρέμβαση τους στο εργαστήριο για δημοσιογράφους που οργάνωσε το Vouli-watch στο “Ρομάτζο” με θέμα το “Δικαίωμα πρόσβασης στην πληροφορία”. Ενώ το εργαστήριο βρίσκονταν σε εξέλιξη ομάδα της “Συνέλευσης αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή αντίσταση” πήρε το μικρόφωνο για να ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, ανοίχθηκε ένα πανό και διαβάστηκε ένα ψήφισμα. Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις βγηκαν από το χώρο του εργαστηρίου τους περίμεναν άνδρες της Δράση, τους συνέλαβαν και τους πήγαν στη ΓΑΔΑ για εξακρίβωση στοιχείων.

Οι αρχηγοί κομμάτων σε ρόλο μάνατζερ αντικαθιστούν τα κόμματα…

Ας τα πάρουμε με τη σειρά
1. Η πρώτη αρχή στον κόσμο των επιχειρήσεων και των “μεταγραφών” ανωτέρων διευθυντικών στελεχών είναι ότι δεν εξετάζεται κυρίως το αντικείμενο δραστηριότητας αλλά ο ρόλος που είχε κάποιος manager. Ένας καλός Διευθυντής Λειτουργιών είναι ένας καλός Διευθυντής Λειτουργιών. Το αν η εμπειρία του αφορά παραγωγή προφυλακτικών ή γάλατος ή διαφημίσεων, έχει μια κάποια σημασία, αλλά πολύ μικρή.
2. Η δεύτερη αρχή στην πρόσληψη ενός πετυχημένου manager, είναι ακριβώς να αναλαμβάνει πλήρως και αποφασιστικά τις ευθύνες του στο πλαίσιο της εξουσίας που του έχει δοθεί (από τα αφεντικά) και να μη μεταθέτει ή κλώθει τα θέματα στο όνομα κάποιων “συλλογικών” αποφάσεων. “Δική σου η εξουσία, δική σου η απόφαση” . Και ότι προκύψει. ” Ή θα πάρεις χοντρό bonus ή θα φας το κεφάλι σου”.
3. Ο Στέφανος Κασσελάκης μας έχει πει πως όχι απλά έχει επιχειρηματική πείρα, αλλά είναι τόσο πετυχημένος (στα 33 του!) ώστε να μη χρειάζεται να δουλέψει ποτέ ξανά στη ζωή του, διότι έχει σωρεύσει τεράστιο πλούτο. Αρα, αν μας λέει αλήθεια, ξέρει πολύ καλά τους δύο προηγούμενους κανόνες. Και τους εφαρμόζει.

Τα WikiLeaks που αποκάλυψαν την υποτελή Ελλάδα

Για τις αποκαλύψεις των wikileaks που αφορούν στην Ελλάδα γράφει η Μαριάννα Κουτέλα στο documentonews λίγο μετά την απευλευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ μετά τη συμφωνία του με τις ΗΠΑ. Στις δεκάδες εκατοντάδες αποκαλύψεις υπάρχουν αρκετές υποθέσεις που αφορούν στη χώρα μας. Αναδημοσιεύουμε το σχετικό απόσπασμα του ρεπορτάζ. Η εξαγορά της Ολυμπιακής ήταν μεταξύ των θεμάτων που βρέθηκαν στο… μικροσκόπιο του Ασάνζ. Ενα τηλεγράφημα του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2005 που δημοσίευσαν τα WikiLeaks ήρθε να επιβεβαιώσει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της γερμανικής ηγεμονίας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάλυση των Ολυμπιακών Αερογραμμών και στην απορρόφηση της Olympic Air από την Aegean.

Το τέλος της Αυγής;

Γράφει η Μαριάνα Τζιαντζή στο ΠΡΙΝ

Η αναστολή έκδοσης της καθημερινής Αυγής είναι μια ήττα όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ ή γενικά για την Αριστερά αλλά και για τον Τύπο και τον πολιτισμό μας. Παρόμοιες ήττες σημειώνονται και σε άλλες χώρες όταν έντυπα που είχαν γράψει ιστορία αποχαιρετούν τον μάταιο τούτο κόσμο του χαρτιού.
Η αναστολή έκδοσης της καθημερινής Αυγής (ένας ευφημισμός για το λουκέτο) είναι μια ήττα όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ ή γενικά για την Αριστερά αλλά και για τον Τύπο και τον πολιτισμό μας. Παρόμοιες ήττες σημειώνονται εδώ και δεκάδες χρόνια και σε άλλες χώρες όταν εφημερίδες και περιοδικά που είχαν γράψει ιστορία αποχαιρετούν τον μάταιο τούτο κόσμο του χαρτιού χωρίς πάντα να βρίσκουν κάποια ψηφιακή κόγχη να απαγκιάσουν και να συνεχίσουν να υπάρχουν.

Της έδωσαν βραβείο για ρεπορτάζ στη Γάζα, το πήραν πίσω γιατί διαμαρτυρήθηκε το Ισραήλ

<>

αναδημοσίευση από το infolibre 

Διεθνής κατακραυγή από συνδικαλιστικά όργανα δημοσιογράφων και ανεξάρτητους ερευνητές  από την οπισθοχώρηση του Διεθνούς Ιδρύματος Μέσων Ενημέρωσης Γυναικών (IWMF) να “πάρει πίσω” το Βραβείο Θάρρους στη Δημοσιογραφία (Courage in Journalism) από την Παλαιστίνια δημοσιογράφο Maha Hussaini, η οποία όλο αυτό το διάστημα μετέφερε εικόνες και ιστορίες από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, δημιουργώντας έναν ακόμη κίνδυνο για τη ζωή της.

“Οι απειλές και οι δολοφονίες χαρακτήρων στοχεύουν μόνο στην αφαίρεση βασικών φωνών και στη διαιώνιση της μακροχρόνιας προκατάληψης στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης. Δεν έχω δουλέψει ποτέ για να λάβω βραβεία, ούτε έχω υποβάλει ποτέ αίτηση γιαυποψηφιότητα.

Κάλεσμα για επανέκδοση της “Αυγής” από τους εργαζόμενους

Κάλεσμα για τη στήριξη του αγώνα των εργαζόμενων, την επανέκδοση της καθημερινής “Αυγής” και την κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας απεύθυνε η γενική συνέλευση μετά την 3μερή συνάντηση με την ηγεσία του κόμματος. Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν πως “το κλείσιμό της αποτελεί σοβαρότατο πλήγμα στην ελευθεροτυπία και την πολυφωνία”. Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζόμενων εξέφρασαν με ανακοίνωση τους η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ” και η “Κατάληψη ΕΣΗΕΑ”. 
Εδώ ψηφίζουμε για την επανακυκλοφορία της εφημερίδας. 
Το Κάλεσμα για τη στήριξη- Όχι στο κλείσιμο της «ΑΥΓΗΣ»

Tην Τρίτη 25 Ιουνίου, η ΑΥΓΗ καταδικάστηκε σε «ξαφνικό θάνατο», μετά από 72 χρόνια λειτουργίας.Ο βασικός μέτοχος αποφάσισε, αιφνιδίως, και χωρίς κανέναν σχεδιασμό για την επόμενη μέρα, να αναστείλει τη λειτουργία της καθημερινής έκδοσης, κρατώντας μόνο το κυριακάτικο φύλλο και το site. Κουβαλώντας μια βαριά Ιστορία, η εφημερίδα της Αριστεράς, που έκλεισε μόνο από τη χούντα, παρέμεινε στην πρωτοπορία των αγώνων του λαού για Δημοκρατία, Ελευθερία και Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Στη ρωσική «μαύρη λίστα» ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης

Στη «μαύρη λίστα» έβαλε η Ρωσία δεκάδες Μέσα Ενημέρωσης από 24 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και ελληνικά. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ria Novosti, «εισάγονται αντίμετρα και περιορίζεται η μετάδοση και πρόσβασή τους στη ρωσική επικράτεια και στο Διαδίκτυο», στην ΕΡΤ, τον Σκάϊ (Skai.gr), τον τηλεοπτικό σταθμό, Mega TV, και την εφημερίδα – site, «Πρώτο Θέμα».

Η ρωσική «μαύρη λίστα» έρχεται ως απάντηση («αντίμετρα») στην -ουσιαστικά- πλήρη απαγόρευση κάθε λογής ηλεκτρονικών ρωσικών ΜΜΕ, η οποία επιβλήθηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.