Κατηγορία: Σημειώσεις

“Παγκόσμια Ημέρα ελευθερίας Τύπου” Υποστηρίξτε την ελευθερία του Τύπου στη Γάζα, καλεί η JFJ

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου σήμερα 3 Μαΐου, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) βάζει στο επίκεντρο τη Γάζα, την Παλαιστίνη και καταδικάζει τη δολοφονία περισσότερων από εκατό δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης από την έναρξη του πολέμου. Πρόκειται για την πιο παρατεταμένη επίθεση στην ελευθερία του Τύπου και στο «δικαίωμα στη γνώση» του κόσμου, όπως και οι αυθαίρετες συλλήψεις και εκφοβισμοί. Η Διεθνής Ομοσπονδία καλεί τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα την ισραηλινή κυβέρνηση, να προστατεύσουν τις ζωές των δημοσιογράφων και την ελευθερία του Τύπου σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις.

Google, Amazon, Columbia, και η αμερικανική «κοινή γνώμη» για τη Γάζα

Στα μάτια ενός λαού ένας πόλεμος είναι πόνος και δυστυχία. Στα μάτια των επιχειρήσεων όμως είναι εύφορο πεδίο για κερδοφορία.

Από αυτό το πλαίσιο δεν ξεφεύγει και η εν εξελίξει σύγκρουση στην Μέση Ανατολή, με τη γενοκτονία που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ στη Γάζα. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί Google και Amazon συνεργάζονται με το κράτος του Ισραήλ εδώ και τρία χρόνια στο πρόγραμμα Nimbus, ύψους 1.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το πρόγραμμα παρέχει στην Ισραηλινή κυβέρνηση υπηρεσίες cloud, κέντρα δεδομένων (data centers) και δυνατότητες υπηρεσιών μηχανικής μάθησης. Εργαζόμενοι του τεχνολογικού τομέα εντείνουν τις διαδηλώσεις σε όλη την Αμερική, από το Σιάτλ και την Νέα Υόρκη μέχρι το Σαν Φρανσίσκο και την Καλιφόρνια, με αιτήματα όχι μόνο τη διακοπή του συγκεκριμένου πρότζεκτ, αλλά και τη διακοπή χρηματοδοτήσεων προς κυβερνήσεις που συμμετέχουν ενεργά σε γενοκτονίες. Απότοκο των διαδηλώσεων στα γραφεία της Google ήταν και αρκετές συλλήψεις.

Το Λεξικό προπαγάνδας στα ΜΜΕ για τον πόλεμο Ισραήλ στην Παλαιστίνη

αναδημοσίευση από το info-war.   Γράφει ο Αρης Χατζηστεφάνιου

Προ ημερών διέρρευσε στην ερευνητική ιστοσελίδα The Intercept εσωτερικό έγγραφο των New York Times που καλούσε τους συντάκτες να αποφεύγουν λέξεις όπως «γενοκτονία», «εθνοκάθαρση» και «κατεχόμενα εδάφη» όταν αναφέρονται στη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα. Σκεφτήκαμε λοιπόν να συντάξουμε ένα αντιλεξικό στο οποίο θα εξηγούμε γιατί φιλοϊσραηλινά ΜΜΕ και πολιτικοί χρησιμοποιούν ή αποφεύγουν λέξεις και φράσεις στην προσπάθειά τους να προωθήσουν τις θέσεις του Τελ Αβίβ στη διεθνή κοινή γνώμη.

«Καλώς ήρθατε στο Πανεπιστήμιο του Λαού για την Παλαιστίνη»

Κι ενώ οι καταλήψεις campus ήρθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και στα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, αναδημοσιεύουμε το ενδιαφέρον άρθρο της Αιμιλίας Τσαγκαράτου στην ιστοσελίδα εκπαίδευσης selidodeiktis

Το παραπάνω σύνθημα είναι γραμμένο σε ένα από τα δεκάδες πανό των φοιτητών σε ένα από τα ελίτ Πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης, το Πανεπιστήμιο Columbia,  που τις τελευταίες μέρες συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις των φοιτητών ενάντια στη γενοκτονία στην  Παλαιστίνη.

Πολλοί λένε ότι οι μέρες αυτές στα πανεπιστημιακά campus των ΗΠΑ θυμίζουν μέρες του 1968 και τις διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Πριν από πενήντα έξι χρόνια, εκατοντάδες φοιτητές είχαν καταλάβει πέντε κτίρια του ίδιου Πανεπιστήμιου μέσα στα οποία κλείστηκαν για βδομάδες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους δεσμούς του Columbia με τη στρατιωτική έρευνα και τα σχέδιά του να εγκαταστήσει γυμναστήρια σε ένα δημόσιο πάρκο στο Χάρλεμ. Οι διαδηλώσεις αυτές ξεκίνησαν τρεις εβδομάδες μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ο φοιτητικός αυτός ξεσηκωμός οδήγησε σε μία από τις μεγαλύτερες μαζικές συλλήψεις στην πόλη της Νέας Υόρκης, με εκατοντάδες φοιτητές να τραυματίζονται και 700 να συλλαμβάνονται. Μήπως λοιπόν η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Μια ακόμη καταδίκη της κυβέρνησης για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Μετά την Έκθεση του Στέητ ντιπάρτμεντ για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα μας που ενόχλησε την κυβέρνηση, έρχεται σήμερα μια ακόμη έκθεση καταπέλτης. Πρόκειται για την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα που επισημαίνει: Αστυνομική βία, ρατσιστικές διακρίσεις, γυναικοκτονίες, υποκλοπές

Αναδημοσιεύουμε εκτενές απόσπασμα από το thepressproject
Στην ετήσια έκθεσή της η οργάνωση καταγράφει αναφορές για σοβαρά περιστατικά αστυνομικής βίας κατά διαδηλωτών, καθώς και ρατσιστικών διακρίσεων. Γίνεται αναφορά στο ναυάγιο στην Πύλο με τους εκατοντάδες νεκρούς, στις γυναικοκτονίες, αλλά και στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Ξεχωριστή θέση έχουν ακόμη οι δολοφονίες του Κώστα Μανιουδάκη στην Κρήτη, καθώς και εκείνες των νεαρών Ρομά Κώστα Φραγκούλη και Χρήστου Μιχαλόπουλου.

Η κυβέρνηση διαμαρτύρεται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επειδή δεν ζήτησε τη γνώμη της για την Έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Κάθε χρόνο το αμερικάνικο Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκδίδει εκθέσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις διάφορες χώρες, δορυφόρους και μη των Ηνωμένων Πολιτειών. Η φετεινή Έκθεση του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα το 2023 θέτει τη χώρα υπό την κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκης σε ακόμη χειρότερο σημείο από ότι το 2022 (εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά την έκθεση για το 2022) 

Η προηγούμενη έκθεση παρά το γεγονός ότι ήταν επίσης κόλαφος για τις πρακτικές της κυβέρνησης της ΝΔ πέρασε στο ντούκου, πρακτικά δεν της έδωσε κανείς σημασία, όχι μόνο τα ελεγχόμενα media αλλά ούτε και η αντιπολίτευση. Η φετινή έκθεση για το 2023 (εδώ μπορείτε επίσης να τη δείτε ολόκληρη)  έλαβε μεγάλες διαστάσεις με το σύνολο των ΜΜΕ να έχουν από χθές δημοσιεύσει εκτενή ρεπορτάζ και αποσπάσματα. Λόγω προφανώς των επικείμενων Ευρωεκλογών τα ευρήματα της αμερικάνικης έκθεσης έγιναν θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης. Και φυσικά το Μαξίμου έσπευσε όχι μόνο να αμφισβητήσει την Έκθεση της αμερικάνικης κυβέρνησης αλλά δημόσια εξέφρασε το “παράπονο” της ότι δεν ρωτήθηκε η θέση της! Η έκθεση ειδικά για τα ΜΜΕ αναφέρει:

Συνέντευξη Τύπου για το νομοσχέδιο που διαλύει τις δομές ψυχικής υγείας

Συνέντευξη Τύπου από τους  «Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία», το «Δίκτυο Ακούγοντας Φωνές»,  «Συντονισμό για την Δημόσια Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση» και «Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18Ανω» την Τετάρτη 24 Απριλίου στις 12.00 το μεσημέρι στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Ακαδημίας 60, για το νομοσχέδιο που ολοκληρώνει την ιδιωτικοποίηση και τη διάλυση των δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης. 

Πρόκειται, όπως σημειώνουν οι οργανωτές, για ένα νομοσχέδιο, γραφειοκρατικό τερατούργημα, υπό τον συνηθισμένο, πλέον, ευφημιστικό όρο «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», που εδώ και μερικούς μήνες το «διαρρέουν», κάθε φορά σε πιο φραστικά επεξεργασμένη μορφή, προχωράει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην οριστική απεξάρθρωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους.

Με αυτό το νομοσχέδιο προβλέπεται:

Η καθοδήγηση δημοσιογράφων στο ισραηλινό αφήγημα στους New York Times

Οι New York Times zήτησαν από τους δημοσιογράφους που κάλυπταν τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας να περιορίσουν τη χρήση των όρων «γενοκτονία» και «εθνοκάθαρση» και να «αποφύγουν» τη χρήση της φράσης «κατεχόμενα εδάφη» όταν περιγράφουν την παλαιστινιακή γη, σύμφωνα με ένα αντίγραφο του ένα εσωτερικό σημείωμα που ελήφθη από το The Intercept.
Σχετικά με τον όρο «Παλαιστίνη» – μια ευρέως χρησιμοποιούμενη ονομασία τόσο για την επικράτεια όσο και για το αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ κράτος – το σημείωμα των Times περιέχει ωμές οδηγίες: «Μην χρησιμοποιείτε σε ημερομηνίες, κείμενο ρουτίνας ή τίτλους, εκτός από πολύ σπάνιες περιπτώσεις, όπως όταν Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανέδειξε την Παλαιστίνη σε κράτος παρατηρητή μη μέλος ή αναφορές στην ιστορική Παλαιστίνη». Η καθοδήγηση των Times μοιάζει με αυτή του Associated Press Stylebook .

Το υπόμνημα καθοδηγεί τους δημοσιογράφους να μην χρησιμοποιούν τη φράση «στρατόπεδα προσφύγων» για να περιγράψουν μακροχρόνιους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Γάζα.

Η κοινωνία απέναντι στο ταξικό κράτος με “μαφιόζικες” τακτικές

Κανείς δεν εξεπλάγη από την έφεση που αποφάσισε να ασκήσει η Εισαγγελία στην απόφαση αθώωσης της μητέρας της 12χρονης για το αδίκημα της διακεκριμένης μαστροπείας. Το Ελληνικό κράτος, έχει φροντίσει από πολύ νωρίς να δηλώσει τη θέση του στην υπόθεση του κυκλώματος παιδοβιαστών και μαστροπών, θέση συνεπής με την στάση του και σε άλλες παρόμοιες ή μη υποθέσεις. H σύνοψη των αρμοδιοτήτων του κράτους όπως εκφράστηκαν στην υπόθεση παιδοβιασμού και trafficking ενός 12χρονου παιδιού από τον Κολωνό, καταδεικνύουν πως όταν το κράτος και οι μηχανισμοί που το υπηρετούν- πολιτική και τοπική εξουσία, αστυνομία, δικαστικές αρχές- στοχεύουν στη συγκάλυψη των φίλιων κυκλωμάτων του και στην επιβολή της τρομοκρατίας και της σιωπής, δεν έχει κανένα φραγμό και όριο.

Και στη Γάζα το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει δημοσιογράφους

Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων ζητά μια ανεξάρτητη έρευνα για την ισραηλινή επίθεση σε δημοσιογράφους στη Γάζα που εργάζονται για τον εθνικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Τουρκίας, την Τουρκική Ραδιοφωνική και Τηλεόραση (TRT). Από την επίθεση τραυματίστηκε σοβαρά ο χειριστής κάμερας του TRT Arabi, Sami Shehadeh.
«Μόλις άρχισα να μιλάω μπροστά στην κάμερα, μια οβίδα εκτοξεύτηκε απευθείας εναντίον μας, χωρίς προειδοποίηση, χτυπώντας εμένα και τη Shehadeh», είπε «Αυτή ήταν μια στοχευμένη επίθεση», πρόσθεσε στο Al-Jazeera, «και αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Αλλά θα συνεχίσουμε να καλύπτουμε γιατί αυτό είναι ηθικό και επαγγελματικό μας καθήκον».
Η έρευνα του CPJ έχει τεκμηριώσει ένα σταθερό μοτίβο επίθεσης των IDF σε δημοσιογράφους που φορούσαν ορατά διακριτικά του Τύπου . Μια έκθεση του Μαΐου 2023διαπίστωσε ότι από τους 20 δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό τα προηγούμενα 22 χρόνια, τουλάχιστον 13 ήταν ξεκάθαρα αναγνωρίσιμοι ως μέλη των μέσων ενημέρωσης ή βρίσκονταν μέσα σε οχήματα με διακριτικά τύπου τη στιγμή του θανάτου τους

Οι Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα άνοιξαν Κέντρο ελευθερίας Τύπου στη Βηρυτό, είναι απάντηση στη “σφαγή” δημοσιογράφων από το Ισραήλ

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) λειτουργούν από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου ένα περιφερειακό κέντρο ελευθερίας του Τύπου στη Βηρυτό του Λιβάνου, με στόχο την παροχή στους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης που καλύπτουν τον πόλεμο στη Γάζα και σε ολόκληρη την περιοχή, εξοπλισμού, πόρους αλλά και τη βοήθεια που χρειάζονται για να συνεχίσουν τα ρεπορτάζ τους στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη ασφάλεια. Στις αρχές του Απριλίου επανέφεραν την έκκληση τους προς τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσουν επιτέλους την παλαιστινιακή δημοσιογραφία, να αυξήσει την πίεση στο Ισραήλ για τον τερματισμό της σφαγής στη Γάζα. “Περισσότεροι από 105 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 22. κατά τη διάρκεια των ρεπορτάζ τους. Η Γάζα είναι ακόμα απρόσιτη και υπόκειται σε συνεχείς βομβαρδισμούς, αλλά ελάχιστοι δημοσιογράφοι έχουν επιτραπεί να φύγουν” δηλώνει η οργάνωση RSF. “Ζουν σε διαρκή τρόμο από τις 7 Οκτωβρίου, μετρώντας τους θανάτους αγαπημένων και συναδέλφων τους.Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένου του RSF, να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, μόνο δημοσιογράφοι που είναι ενσωματωμένοι στις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις μπόρεσαν να εισέλθουν στη Γάζα και περιορίζονται στην κάλυψη των επιτρεπόμενων περιοχών του Ισραήλ”, σημειώνει. 

Τρία χρόνια από τη δολοφονία Καραϊβάζ, το θυμούνται και ζητούν εξηγήσεις μόνο οι διεθνείς οργανισμοί!

update!

Μια ημέρα μετά “θυμήθηκε” και η ΕΣΗΕΑ την επέτειο δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ. Ποτέ δεν είναι αργά βεβαίως… Η ανακοίνωση της στην οποία δεν περιλαμβάνονται όσα καταμαρτυρούν οι διεθνείς ενώσεις, παρατίθεται παρακάτω…
Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Την επέτειο θυμήθηκαν και έβγαλαν ανακοίνωση, έκαναν παρέμβαση στα social media και ζήτησαν εξηγήσεις μόνο οι διεθνείς οργανισμοί ενώ οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα μπροστά στην απραξία των ελληνικών αρχών είχαν ζητήσει να παραπεμφθεί η εξιχνίαση της δολοφονίας του δημοσιογράφου στην Ιντερπόλ! Στη χώρα μας ούτε καν οι συνδικαλιστικές ενώσεις δεν θυμήθηκαν την επέτειο, αρκεί ένα κομμάτι πανό έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ για να υποστηρίξουν πως κάνουν το καθήκον τους. Η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που καταγράφει δυο περιπτώσεις ατιμωρησίας δολοφόνων δημοσιογράφων, γράφει το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) παραπέμποντας στην πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εδώ δεν ιδρώνει το αυτί ούτε των κυβερνητικών, ούτε των αρμοδίων αρχών, ούτε καν των συνδικαλιστικών ενώσεων. Κι αυτό αποτυπώνει το επίπεδο της δημοσιογραφικής και συνδικαλιστικής λειτουργίας της δημοσιογραφίας στην Ελλάδας.

Υπόθεση Κολωνού: Αθώα η μητέρα, ένοχος ο Μίχος για βιασμούς και μαστροπεία μέσω διαδικτύου

Τις “ενοχές” για όλους τους κατηγορούμενους στη δίκη του Κολωνού δημοσιεύει η δημοσιογράφος του Omniatv Άννα Νίνη. Η απόφαση του δικαστηρίου έδωσε μια ανάσα ελπίδας στο κίνημα αλληλεγγύης που πάλεψε από την πρώτη στιγμή ενάντια στο κύκλωμα μαστροπείας και εμπορίας παιδιών. Ο Η. Μίχος κρίθηκε ένοχος για μαστροπεία και βιασμό ενώ η μάνα της 12χρονης αθώα για τις αστήριχτες κατηγορίες που της πρόσαψε η εισαγγελέας. Το απόγευμα στις 7.00 στο Μετρό Σεπολίων η Επιτροπή Αλληλεγγύης και η Λαϊκής Συνέλευση Κολωνού-Ακ. Πλάτωνα-Σεπολίων καλούν σε συγκέντρωση νίκης της αλληλεγγύης και καταδίκης των κυκλωμάτων μαστροπείας  και παιδοβιαστών. Τα χρόνια φυλάκισης για τους κατηγορούμενους θα ανακοινωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ένωση συντακτών Περιοδικού Τύπου: Η προστασία των παιδιών, υποχρέωση όλων μας

Δικαιοσύνη για τη 12χρονη από τον Κολωνό. Η προστασία των παιδιών, υποχρέωση όλων μας

Το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ εν όψει των δικαστικών εξελίξεων στην υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό, τις οποίες και παρακολουθεί με έντονο προβληματισμό και ανησυχία, όπως όλη η ελληνική κοινωνία, διαμηνύει την αδιαπραγμάτευτη ανάγκη προστασίας των ανήλικων θυμάτων από σεξουαλική εκμετάλλευση, βιασμό και κάθε μορφής κακοποίηση.
Στη βάση αυτή, το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ, μετά την εισαγγελική πρόταση, και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την ανακοίνωση που εξέδωσε η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος- Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων στην οποία τονίζεται ότι «είναι επιστημονικά αβάσιμη και ηθικά απορριπτέα, η πρόταση ότι ένα παιδί σε αυτή την ηλικία μπορεί να συναινέσει σε σεξουαλική πράξη με ενήλικα»,

Ο κίνδυνος καταδίκης της δικαιοσύνης στην υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό

Γράφει ο ψυχίατρος Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου

Καθώς πλησιάζει η μέρα που το υπάρχον σύστημα της Δικαιοσύνης θα αποφανθεί περί του «δικαίου και αδίκου» στην υπόθεση της 12χρονης των Σεπολίων και ενώ φουντώνει η κοινωνική αντίδραση, οργή και θυμός, απέναντι στην πρόταση της εισαγγελέως – απαλλακτικού χαρακτήρα για τον βασικό ένοχο, τον Ηλία Μίχο, και ενοχοποιητική για την αθώα μητέρα – την ίδια στιγμή που στα κυρίαρχα ΜΜΕ, κανάλια κλπ, παίζει πολύ η τροφοδότηση, στην «κοινή γνώμη», αντιλήψεων του τύπου «δεν μπορεί να μην ήξερε και να μην ήταν ανακατεμένη και η μάνα», καλό είναι να επισημάνουμε κάποια σημεία της υπόθεσης που παραβλέπονται, αποκρύπτονται και/ή διαστρεβλώνονται.

Τα συγκλονιστικά μηνύματα της μάνας και της 12χρονης θύμα βιασμού του Η. Μίχου

Μεθαύριο Παρασκευή στις 10.00 το πρωί αναμένεται η ετυμηγορία για τον κατηγορούμενο για βιασμό και εμπορία παιδιού Η. Μίχο, την μάνα της 12χρονης θύμα βιασμού και τράφικινγκ και των άλλων κατηγορουμένων. Την ίδια ώρα στο Εφετείο στην οδό Λουκάρεως καλεί σε συγκέντρωση η “Επιτροπή Αλληλεγγύης στη 12χρονη”. Μετά την πρόταση της εισαγγελέως για απαλλαγή του Η. Μίχου και καταδίκη της μάνας, ξέσπασε τεράστιο κύμα αντίδρασης. Η απόπειρα συγκάλυψης σε μια υπόθεση βιασμού και εμπορίας παιδιού κορυφώθηκε με την αγόρευση της εισαγγελέως η οποία αποτυπώνει τη θέση του κρατικού μηχανισμού. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη 12χρονη με τη συμμετοχή της τοπικής Λαϊκής Συνέλευσης Πολωνού- Ακ. Πλάτωνα -Σεπολίων έδωσε από την αρχή της υπόθεσης το πολιτικό στίγμα, στάθηκε στην πολυμελή φτωχή οικογένεια, πρωταγωνίστησε στη δημιουργία ενός μαζικού κινήματος αλληλεγγύης. Χθες πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της “Επιτροπής Αλληλεγγύης στη 12χρονη” στη Νομική. Συγκλονιστικές ήταν οι μαρτυρίες των παιδιών της οικογένειας αλλά και τα γράμματα που έστειλαν ειδικά για την εκδήλωση, η φυλακισμένη μάνα και το θύμα, το 12χρονο παιδί. (στις φωτό τα γράμματα τους). “Χθες βίασαν το δικό μου παιδί, αύριο θα βιάσουν τα δικά σας”, ξέσπασε η μάνα. “Φταίω εγώ που είναι φυλακή η μάνα μου; Είναι αθώα. Φοβόμουν. Φταίω εγώ που δεν μίλησα νωρίτερα”, ακούστηκε η κραυγή του 12χρονου κοριτσιού, επιζώσα βιασμών και τράφικινγκ. 

Μια εκδήλωση για τη 12χρονη ενάντια στη συγκάλυψη παιδοβιασμών

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα το απόγευμα η εκδήλωση που οργανώνει η Επιτροπή Αλλεηλεγγύης στη 12χρονη στη Νομική στις 7.00 το απόγευμα. Με τίτλο “Η υπόθεση trafficking της 12χψρονης από τον Κολωνό-Προκαταλήψεις-συσκοτίσεις-συγκάλυψη”, η εκδήλωση φιλοδοξεί να είναι η “η φωνή της οργισμένης κοινωνίας” στη διαφαινόμενη συγκάλυψη και τις αθέατες παρασκηνιακές συμφωνίες για να καλυφθεί ένα ολόκληρο σύστημα. Στην εκδήλωση θα μετέχουν και τα (μεγάλα) παιδιά της οικογένειας ενώ θα γίνει χαιρετισμός από τη Μάγδα Φύσσα.
Στο μεταξύ το προηγούμενο 3ήμερο έγιναν δεκάδες παρεμβάσεις από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στην 12χρονη, σε θέατρα, μουσικές σκηνές της Αθήνας και σε παρελάσες. Συγκεκριμένα έγιναν παρεμβάσεις
• στο Βερολίνο στη συναυλία του Αγγελάκα
• στη μουσική σκηνή Κύτταρο, στις 22/03, κατά τη διάρκεια συναυλίας της Αγγελικής Τουμπανάκη και στις 23/03, κατά τη διάρκεια συναυλίας του Φοίβου Δεληβοριά
• στη μουσική σκηνή VOX, στις 23/03, κατά τη διάρκεια συναυλίας της Νατάσσας Μποφίλιου
• στο θέατρο Πόρτα, στις 22/03, μετά το τέλος της παράστασης «Μια άλλη Θήβα», όπου το κείμενο της Επιτροπής διαβάστηκε από τους ηθοποιούς Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη.
• στην παρέλαση του Δήμου Περιστερίου
• στην παρέλαση του Δήμου Λευκάδας

Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου: Σε Ελλάδα -Ουγγαρία οι πιο σοβαρές επιθέσεις ελευθερίας του Τύπου

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) διερευνά την απειλή που ενέχει το spyware για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη στη νέα του έκθεση «Watching the Watchdogs». Υπογραμμίζοντας τη χρήση των εργαλείων Predator και Pegasus στην Ελλάδα και την Ουγγαρία, η έκθεση αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε λογισμικό υποκλοπής spyware για τη στόχευση δημοσιογράφων και την αποτυχία να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

Η χρήση τεχνολογίας spyware για την παρακολούθηση δημοσιογράφων αποτελεί σοβαρή απειλή για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ψηφιακή ασφάλεια στην Ευρώπη. Δύο χρόνια μετά την πρώτη αποκάλυψη της κατασκοπείας στην Ελλάδα και την Ουγγαρία, η λογοδοσία είναι ανύπαρκτη, ενώ οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν δημοσιογράφους αντί να αντιμετωπίσουν τους δράστες και να μεταρρυθμίσουν το σύστημα.

Η «δίκη του Κολωνού», ο αποκλεισμός media, η χειραγώγηση για τη συγκάλυψη

Η πολύκροτη δίκη με 26 κατηγορούμενους στο μεικτό ορκωτό δικαστήριο έγινε «κεκλεισμένων των θυρών», με απαγόρευση κάλυψης από δημοσιογράφους. Αίτημα που κατέθεσε η υπεράσπιση με προφανή στόχο την προστασία του ανήλικου παιδιού λόγω του «ευαίσθητου υλικού» που θα εξεταζόταν. Αυτή είναι η μία πλευρά. Στην άλλη υπάρχει η αδυναμία πρόσβασης σε στοιχεία και μαρτυρίες από τα ανεξάρτητα μίντια και ιστοσελίδες. Η απαγόρευση σε στοιχεία και πλευρές της δικογραφίας άφησε ελεύθερο το πεδίο για τη σταδιακή μεθόδευση και χειραγώγηση της υπόθεσης προς μία μόνο κατεύθυνση, αυτή που στόχευσε το σύστημα της συγκάλυψης.