Κατηγορία: Διαβάζουμε

Προεκλογικές καμπάνιες με το πολιτικό «προϊόν» Μητσοτάκης

Οι εμφανίσεις του πρωθυπουργού έχουν πυκνώσει στα ψηφιακά δίκτυα, κυρίως σε X και TikTok. Η προεκλογική επικοινωνία υποχώρησε στο Facebook, μιας και η Meta δήλωσε πως δεν ενισχύει τις πολιτικές αναρτήσεις και ο αλγόριθμος δεν θα προωθεί πολιτικό περιεχόμενο από λογαριασμούς στο Instagram και στη νέα εφαρμογή Threads. Η αμερικάνικη επικοινωνιακή ομάδα του Κ. Μητσοτάκη προωθεί για μια ακόμη φορά σε εκλογική μάχη το «προϊόν» που έχει σήμα κατατεθέν το όνομα Μητσοτάκης. Αυτή τη φορά έχει αντίπαλο από την αντιπολίτευση, ένα άλλο «προϊόν» με το όνομα Κασσελάκης.

Το Μαξίμου, ωστόσο, διαθέτει ισχυρότερα όπλα μάρκετινγκ – και δεν είναι μόνο οι πολιτικές δηλώσεις και εμφανίσεις σε ελεγχόμενα μίντια.

Μια τεράστια πολιτική χωματερή η πορεία προς τις κάλπες

Του Νίκου Δημητρίου* από την ιστοσελίδα neostrategy.gr

Η πορεία προς τις κάλπες μοιάζει με μια αξιολύπητη τεράστια πολιτική χωματερή: η αντιπαράθεση των ιδεών έχει παραχωρήσει τη θέση της σε ένα ανούσιο και ευτελές ξεκατίνιασμα, ο πολιτικός λόγος έχει αντικατασταθεί από ένα κακόγουστο, αρχοντοχωριάτικο «lifestyle», υποψήφιοι όλων σχεδόν των κομματικών συνδυασμών που δίνουν και τον τόνο της αντιπαράθεσης είναι κάτι κακέκτυπα-influencers, ή, σε μια κάπως «καλύτερη» εκδοχή, παρουσιαστές τηλεοπτικών εκπομπών που έτσι κι αλλιώς ελέγχονται για την αξιοπιστία τους.

Οι φήμες οργιάζουν, η παραπληροφόρηση, ο αποπροσανατολισμός και η εξαπάτηση της κοινής γνώμης από τα αναξιόπιστα και παραδομένα άνευ όρων στην κυβερνητική και οικονομική εξουσία μέσα ενημέρωσης, έχουν προσλάβει πρωτόγνωρες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η κυρίαρχη εξουσία θέλει να ελέγχει ακόμη και τους μύθους με τους οποίους θα τροφοδοτούνται οι πολίτες, προκειμένου να δρα ανενόχλητη στο πραγματικό πεδίο και καταστάσεις.

Google, Amazon, Columbia, και η αμερικανική «κοινή γνώμη» για τη Γάζα

Στα μάτια ενός λαού ένας πόλεμος είναι πόνος και δυστυχία. Στα μάτια των επιχειρήσεων όμως είναι εύφορο πεδίο για κερδοφορία.

Από αυτό το πλαίσιο δεν ξεφεύγει και η εν εξελίξει σύγκρουση στην Μέση Ανατολή, με τη γενοκτονία που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ στη Γάζα. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί Google και Amazon συνεργάζονται με το κράτος του Ισραήλ εδώ και τρία χρόνια στο πρόγραμμα Nimbus, ύψους 1.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το πρόγραμμα παρέχει στην Ισραηλινή κυβέρνηση υπηρεσίες cloud, κέντρα δεδομένων (data centers) και δυνατότητες υπηρεσιών μηχανικής μάθησης. Εργαζόμενοι του τεχνολογικού τομέα εντείνουν τις διαδηλώσεις σε όλη την Αμερική, από το Σιάτλ και την Νέα Υόρκη μέχρι το Σαν Φρανσίσκο και την Καλιφόρνια, με αιτήματα όχι μόνο τη διακοπή του συγκεκριμένου πρότζεκτ, αλλά και τη διακοπή χρηματοδοτήσεων προς κυβερνήσεις που συμμετέχουν ενεργά σε γενοκτονίες. Απότοκο των διαδηλώσεων στα γραφεία της Google ήταν και αρκετές συλλήψεις.

Το Λεξικό προπαγάνδας στα ΜΜΕ για τον πόλεμο Ισραήλ στην Παλαιστίνη

αναδημοσίευση από το info-war.   Γράφει ο Αρης Χατζηστεφάνιου

Προ ημερών διέρρευσε στην ερευνητική ιστοσελίδα The Intercept εσωτερικό έγγραφο των New York Times που καλούσε τους συντάκτες να αποφεύγουν λέξεις όπως «γενοκτονία», «εθνοκάθαρση» και «κατεχόμενα εδάφη» όταν αναφέρονται στη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα. Σκεφτήκαμε λοιπόν να συντάξουμε ένα αντιλεξικό στο οποίο θα εξηγούμε γιατί φιλοϊσραηλινά ΜΜΕ και πολιτικοί χρησιμοποιούν ή αποφεύγουν λέξεις και φράσεις στην προσπάθειά τους να προωθήσουν τις θέσεις του Τελ Αβίβ στη διεθνή κοινή γνώμη.

Η ΕΡΤ θα συνεχίσει με το καθεστώς 5μερης εργασίας, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Η ΕΡΤ θα συνεχίσει να λειτουργεί με το ίδιο καθεστώς της πενθήμερης εργασίας όσον αφορά τους εργαζόμενους της και δεν είναι στις προθέσεις της Διοίκησης της να το αλλάξει αυτό» δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό, Παύλος Μαρινάκης. Παράλληλα, δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα υπογραφεί η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ θα υπογραφεί και η κοινή υπουργική απόφαση για τη χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Αφορμή ήταν η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ, Σεμίνας Διγενή, που κάλεσε την κυβέρνηση «να αποσαφηνίσει ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να μην εφαρμοστεί για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ ο νόμος για την εξαήμερη εργασία που θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιουλίου του 2024», ζητώντας παράλληλα «να υπογραφεί και η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας τους, με γενναία αύξηση στους μισθούς τους».

«Καλώς ήρθατε στο Πανεπιστήμιο του Λαού για την Παλαιστίνη»

Κι ενώ οι καταλήψεις campus ήρθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και στα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, αναδημοσιεύουμε το ενδιαφέρον άρθρο της Αιμιλίας Τσαγκαράτου στην ιστοσελίδα εκπαίδευσης selidodeiktis

Το παραπάνω σύνθημα είναι γραμμένο σε ένα από τα δεκάδες πανό των φοιτητών σε ένα από τα ελίτ Πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης, το Πανεπιστήμιο Columbia,  που τις τελευταίες μέρες συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις των φοιτητών ενάντια στη γενοκτονία στην  Παλαιστίνη.

Πολλοί λένε ότι οι μέρες αυτές στα πανεπιστημιακά campus των ΗΠΑ θυμίζουν μέρες του 1968 και τις διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Πριν από πενήντα έξι χρόνια, εκατοντάδες φοιτητές είχαν καταλάβει πέντε κτίρια του ίδιου Πανεπιστήμιου μέσα στα οποία κλείστηκαν για βδομάδες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους δεσμούς του Columbia με τη στρατιωτική έρευνα και τα σχέδιά του να εγκαταστήσει γυμναστήρια σε ένα δημόσιο πάρκο στο Χάρλεμ. Οι διαδηλώσεις αυτές ξεκίνησαν τρεις εβδομάδες μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ο φοιτητικός αυτός ξεσηκωμός οδήγησε σε μία από τις μεγαλύτερες μαζικές συλλήψεις στην πόλη της Νέας Υόρκης, με εκατοντάδες φοιτητές να τραυματίζονται και 700 να συλλαμβάνονται. Μήπως λοιπόν η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Μια ακόμη καταδίκη της κυβέρνησης για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Μετά την Έκθεση του Στέητ ντιπάρτμεντ για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα μας που ενόχλησε την κυβέρνηση, έρχεται σήμερα μια ακόμη έκθεση καταπέλτης. Πρόκειται για την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα που επισημαίνει: Αστυνομική βία, ρατσιστικές διακρίσεις, γυναικοκτονίες, υποκλοπές

Αναδημοσιεύουμε εκτενές απόσπασμα από το thepressproject
Στην ετήσια έκθεσή της η οργάνωση καταγράφει αναφορές για σοβαρά περιστατικά αστυνομικής βίας κατά διαδηλωτών, καθώς και ρατσιστικών διακρίσεων. Γίνεται αναφορά στο ναυάγιο στην Πύλο με τους εκατοντάδες νεκρούς, στις γυναικοκτονίες, αλλά και στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Ξεχωριστή θέση έχουν ακόμη οι δολοφονίες του Κώστα Μανιουδάκη στην Κρήτη, καθώς και εκείνες των νεαρών Ρομά Κώστα Φραγκούλη και Χρήστου Μιχαλόπουλου.

Η καθοδήγηση δημοσιογράφων στο ισραηλινό αφήγημα στους New York Times

Οι New York Times zήτησαν από τους δημοσιογράφους που κάλυπταν τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας να περιορίσουν τη χρήση των όρων «γενοκτονία» και «εθνοκάθαρση» και να «αποφύγουν» τη χρήση της φράσης «κατεχόμενα εδάφη» όταν περιγράφουν την παλαιστινιακή γη, σύμφωνα με ένα αντίγραφο του ένα εσωτερικό σημείωμα που ελήφθη από το The Intercept.
Σχετικά με τον όρο «Παλαιστίνη» – μια ευρέως χρησιμοποιούμενη ονομασία τόσο για την επικράτεια όσο και για το αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ κράτος – το σημείωμα των Times περιέχει ωμές οδηγίες: «Μην χρησιμοποιείτε σε ημερομηνίες, κείμενο ρουτίνας ή τίτλους, εκτός από πολύ σπάνιες περιπτώσεις, όπως όταν Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανέδειξε την Παλαιστίνη σε κράτος παρατηρητή μη μέλος ή αναφορές στην ιστορική Παλαιστίνη». Η καθοδήγηση των Times μοιάζει με αυτή του Associated Press Stylebook .

Το υπόμνημα καθοδηγεί τους δημοσιογράφους να μην χρησιμοποιούν τη φράση «στρατόπεδα προσφύγων» για να περιγράψουν μακροχρόνιους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Γάζα.

Η κοινωνία απέναντι στο ταξικό κράτος με “μαφιόζικες” τακτικές

Κανείς δεν εξεπλάγη από την έφεση που αποφάσισε να ασκήσει η Εισαγγελία στην απόφαση αθώωσης της μητέρας της 12χρονης για το αδίκημα της διακεκριμένης μαστροπείας. Το Ελληνικό κράτος, έχει φροντίσει από πολύ νωρίς να δηλώσει τη θέση του στην υπόθεση του κυκλώματος παιδοβιαστών και μαστροπών, θέση συνεπής με την στάση του και σε άλλες παρόμοιες ή μη υποθέσεις. H σύνοψη των αρμοδιοτήτων του κράτους όπως εκφράστηκαν στην υπόθεση παιδοβιασμού και trafficking ενός 12χρονου παιδιού από τον Κολωνό, καταδεικνύουν πως όταν το κράτος και οι μηχανισμοί που το υπηρετούν- πολιτική και τοπική εξουσία, αστυνομία, δικαστικές αρχές- στοχεύουν στη συγκάλυψη των φίλιων κυκλωμάτων του και στην επιβολή της τρομοκρατίας και της σιωπής, δεν έχει κανένα φραγμό και όριο.

Και στη Γάζα το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει δημοσιογράφους

Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων ζητά μια ανεξάρτητη έρευνα για την ισραηλινή επίθεση σε δημοσιογράφους στη Γάζα που εργάζονται για τον εθνικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Τουρκίας, την Τουρκική Ραδιοφωνική και Τηλεόραση (TRT). Από την επίθεση τραυματίστηκε σοβαρά ο χειριστής κάμερας του TRT Arabi, Sami Shehadeh.
«Μόλις άρχισα να μιλάω μπροστά στην κάμερα, μια οβίδα εκτοξεύτηκε απευθείας εναντίον μας, χωρίς προειδοποίηση, χτυπώντας εμένα και τη Shehadeh», είπε «Αυτή ήταν μια στοχευμένη επίθεση», πρόσθεσε στο Al-Jazeera, «και αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Αλλά θα συνεχίσουμε να καλύπτουμε γιατί αυτό είναι ηθικό και επαγγελματικό μας καθήκον».
Η έρευνα του CPJ έχει τεκμηριώσει ένα σταθερό μοτίβο επίθεσης των IDF σε δημοσιογράφους που φορούσαν ορατά διακριτικά του Τύπου . Μια έκθεση του Μαΐου 2023διαπίστωσε ότι από τους 20 δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό τα προηγούμενα 22 χρόνια, τουλάχιστον 13 ήταν ξεκάθαρα αναγνωρίσιμοι ως μέλη των μέσων ενημέρωσης ή βρίσκονταν μέσα σε οχήματα με διακριτικά τύπου τη στιγμή του θανάτου τους

Μια χαρά την κάνει τη δουλειά της η αστυνομία, τα ΜΜΕ πάλι όχι

Όταν τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι καταπίνουν… αμάσητο οτιδήποτε βγαίνει από τη ΓΑΔΑ μπορεί να πιστοποιούν τη βαθιά ενσωμάτωσή τους στο κυρίαρχο αφήγημα της εξουσίας, αλλά ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση. Η αρχική πληροφόρηση για τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής στα «100 μέτρα έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων» υιοθετήθηκε αυτόματα ως γεγονός από τα ΜΜΕ, τα οποία ξανά δεν φρόντισαν να προστατευθούν βάζοντας την ένδειξη ότι πρόκειται για «δηλώσεις της αστυνομίας». Έτσι, τις αναπαρήγαγαν ως δικό τους ρεπορτάζ. Λίγες ώρες μετά, αποδείχθηκε ότι ήταν μια ψευδής παράθεση γεγονότων με σκοπό την παραπλάνηση και την προστασία των αστυνομικών του τμήματος. Η αστυνομία όπως και η κυβέρνηση, λοιπόν, μια χαρά την κάνουν τη δουλειά τους. Τα Μέσα Ενημέρωσης όμως όχι, καθώς προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποδείξουν την απόλυτη υποταγή τους στα κέντρα εξουσίας. 

Πανικός Νετανιάχου: Αποφάσισε να «κλείσει» το Αλ-Τζαζίρα 

Η Κνεσέτ (κοινοβούλιο της σιωνιστικής οντότητας ψήφισε τελικά τον «νόμο Αλ-Τζαζίρα». Τυπικά, είναι ένας νόμος που επιτρέπει στον πρωθυπουργό να αναστείλει τη λειτουργία ενός ξένου ενημέρωσης για λόγους ασφάλειας. Ουσιαστικά είναι ένας νόμος φωτογραφικός για το Αλ-Τζαζίρα.

Και να υπήρχε οποιαδήποτε αμφιβολία γι’ αυτό, τη διέγραψε ο Νετανιάχου που βγήκε αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου και δήλωσε: «Σκοπεύω να ενεργήσω άμεσα σύμφωνα με το νέο νόμο για να σταματήσω τη δραστηριότητα του Αλ-Τζαζίρα. Το Αλ-Τζαζίρα έβλαψε την ασφάλεια του Ισραήλ και συμμετείχε στη σφαγή της 7ης Οκτώβρη, υποκινώντας το μίσος κατά των στρατιωτών μας. Το τρομοκρατικό κανάλι Αλ-Τζαζίρα δε θα εκπέμπει πλέον από το Ισραήλ. Εφτασε ο καιρός να διώξουμε τη ντουντούκα της Χαμάς από το Ισραήλ». Την καλύτερη απάντηση στον Νετανιάχου έδωσε ένας δικός του, ο βουλευτής του Λικούντ, Αμίτ Χαλεβί: «Ο νόμος είναι άχρηστος και θα προκαλέσει ζημιά. Ο νόμος δεν θα εμποδίσει το κοινό του Αλ-Τζαζίρα να συνεχίσει να το παρακολουθεί». Ετσι είναι.

Πολιτική και μιντιακή εξουσία: Τελικά, ποιος εκβιάζει ποιον;

Γράφει η Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ

Το ερώτημα του τίτλου δεν είναι δικό μας. Τέθηκε πριν ενάμιση χρόνο στον βρετανικό Guardian για τις σχέσεις του Κ. Μητσοτάκη με τον ισχυρότερο μιντιάρχη της χώρας, Β. Μαρινάκη. Όταν, με αφορμή την αποκάλυψη ότι θύματα του Predator ήταν και πρόσωπα δίπλα στον ολιγάρχη, ο δημοσιογράφος Αλεξάντερ Κλαπ έγραφε για το σκάνδαλο των υποκλοπών εστιάζοντας στις σχέσεις των δυο ανδρών και αναρωτώμενος για το «ποιος τελικά έχει τη εξουσία».

Τα ερωτήματα επανέρχονται στα ελληνικά πλέον μίντια μέσα από τη σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στον επιχειρηματία και την κυβέρνηση της ΝΔ.

«Μάχες» διαπλοκής: Εχθροί τάχα γίναν διαλύσαν το τραστ

Γράφει ο Ανδρέας Κυρίτσης στο ΠΡΙΝ 
Τι κρύβεται πίσω από την αντιπαράθεση που έδωσε την αφορμή για την πρόταση δυσπιστίας
H συζήτηση της πρότασης μομφής έχει σαφώς πολιτική διάσταση, που σχετίζεται με το έγκλημα των Τεμπών. Δεν μπορεί όμως να παραγνωρίσει κανείς ότι σε αυτή τη διαδικασία «καθρεφτίστηκε» επίσης και μια σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων με επίκεντρο το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν θα μπορούσε φυσικά να περάσει απαρατήρητο το ότι αφορμή γι’ αυτή την κοινοβουλευτική εξέλιξη υπήρξε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, σχετικά με το μοντάζ που φέρεται να υπέστη το ηχητικό υλικό από την βραδιά της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών το οποίο και διανεμήθηκε μετά την 28η Φεβρουαρίου του 2023 σε επιλεγμένα ΜΜΕ.

Η εν λόγω εφημερίδα αποτελεί την «ναυαρχίδα» του Ομίλου Μαρινάκη στον τύπο, ενώ το ρεπορτάζ υποστηρίχθηκε σθεναρά από το MEGA που αποτελεί το βασικό κανάλι των εν λόγω επιχειρηματικών συμφερόντων.

Μια τεράστια πολιτική χωματερή η πορεία προς τις κάλπες

Η πορεία προς τις κάλπες μοιάζει με μια αξιολύπητη τεράστια πολιτική χωματερή: η αντιπαράθεση των ιδεών έχει παραχωρήσει τη θέση της σε ένα ανούσιο και ευτελές ξεκατίνιασμα, ο πολιτικός λόγος έχει αντικατασταθεί από ένα κακόγουστο, αρχοντοχωριάτικο «lifestyle», υποψήφιοι όλων σχεδόν των κομματικών συνδυασμών που δίνουν και τον τόνο της αντιπαράθεσης είναι κάτι κακέκτυπα-influencers, ή, σε μια κάπως «καλύτερη» εκδοχή, παρουσιαστές τηλεοπτικών εκπομπών που έτσι κι αλλιώς ελέγχονται για την αξιοπιστία τους.

Οι φήμες οργιάζουν, η παραπληροφόρηση, ο αποπροσανατολισμός και η εξαπάτηση της κοινής γνώμης από τα αναξιόπιστα και παραδομένα άνευ όρων στην κυβερνητική και οικονομική εξουσία μέσα ενημέρωσης, έχουν προσλάβει πρωτόγνωρες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η κυρίαρχη εξουσία θέλει να ελέγχει ακόμη και τους μύθους με τους οποίους θα τροφοδοτούνται οι πολίτες, προκειμένου να δρα ανενόχλητη στο πραγματικό πεδίο και καταστάσεις.

Υπόθεση Κολωνού: Αθώα η μητέρα, ένοχος ο Μίχος για βιασμούς και μαστροπεία μέσω διαδικτύου

Τις “ενοχές” για όλους τους κατηγορούμενους στη δίκη του Κολωνού δημοσιεύει η δημοσιογράφος του Omniatv Άννα Νίνη. Η απόφαση του δικαστηρίου έδωσε μια ανάσα ελπίδας στο κίνημα αλληλεγγύης που πάλεψε από την πρώτη στιγμή ενάντια στο κύκλωμα μαστροπείας και εμπορίας παιδιών. Ο Η. Μίχος κρίθηκε ένοχος για μαστροπεία και βιασμό ενώ η μάνα της 12χρονης αθώα για τις αστήριχτες κατηγορίες που της πρόσαψε η εισαγγελέας. Το απόγευμα στις 7.00 στο Μετρό Σεπολίων η Επιτροπή Αλληλεγγύης και η Λαϊκής Συνέλευση Κολωνού-Ακ. Πλάτωνα-Σεπολίων καλούν σε συγκέντρωση νίκης της αλληλεγγύης και καταδίκης των κυκλωμάτων μαστροπείας  και παιδοβιαστών. Τα χρόνια φυλάκισης για τους κατηγορούμενους θα ανακοινωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η «δίκη του Κολωνού», ο αποκλεισμός media, η χειραγώγηση για τη συγκάλυψη

Η πολύκροτη δίκη με 26 κατηγορούμενους στο μεικτό ορκωτό δικαστήριο έγινε «κεκλεισμένων των θυρών», με απαγόρευση κάλυψης από δημοσιογράφους. Αίτημα που κατέθεσε η υπεράσπιση με προφανή στόχο την προστασία του ανήλικου παιδιού λόγω του «ευαίσθητου υλικού» που θα εξεταζόταν. Αυτή είναι η μία πλευρά. Στην άλλη υπάρχει η αδυναμία πρόσβασης σε στοιχεία και μαρτυρίες από τα ανεξάρτητα μίντια και ιστοσελίδες. Η απαγόρευση σε στοιχεία και πλευρές της δικογραφίας άφησε ελεύθερο το πεδίο για τη σταδιακή μεθόδευση και χειραγώγηση της υπόθεσης προς μία μόνο κατεύθυνση, αυτή που στόχευσε το σύστημα της συγκάλυψης.

Το αρμόδιο ΕΣΡ δεν ελέγχει την πολιτική πολυφωνία, ούτε η αντιπολίτευση ασχολείται

Για την “Κατάργηση του ελέγχου πολιτικής πολυφωνίας από το ΕΣΡ” από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης γράφει η δημοσιογράφους Αγγέλα Νταρζάνου πρόσφατα στην Αυγή (εδώ ολόκληρο το ρεπορτάζ της)  διατυπώνοντας εύλογα ερωτηματικά για την επιλογή της ανεξάρτητης αρχής να “αποσυρθεί” από την καταγραφή προβολής των πολιτικών κομμάτων και προσώπων από τα τηλεοπτικά κανάλια. Η ούτως ή άλλως προβληματική μέτρηση έδινε έως και το 2021 μια ιδέα για την επικυριαρχία της τηλεοπτικής προβολής της Νέας Δημοκρατίας και των κυβερνητικών στελεχών. Για το 2022 τα στοιχεία αυτά δεν υπάρχουν. Ανεξάρτητα των δικαιολογιών που αναφέρει το ίδιο το ΕΣΡ, όπως τα γράφει το ρεπορτάζ παρακάτω, τίθεται σοβαρό ζήτημα και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν τους ενδιαφέρει πια ότι τα κανάλια δεν καλύπτουν τη δράση τους; Κάνουν άλλου είδους συμφωνίες με τους καναλάρχες; Θεωρούν δεδομένο ότι δεν χρειάζεται αυτή η καταγραφή; Κάθε απάντηση δεκτή.

Διαβάζουμε το ρεπορτάζ της Αγγέλας Νταρζάνου για την Πολιτική πολυφωνία 

Η υποβάθμιση παρέμβασης του Ραδιοτηλεοπτικού στα media με τα δικά του στοιχεία

Γράφει η Αγγέλα Νταρζάνου στην “Αυγή”

Η απαξίωση του ΕΣΡ με αριθμούς – Τι δείχνει η έκθεση πεπραγμένων

Μάλλον φτωχό είναι το έργο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης το 2022, όπως δείχνει η έκθεση πεπραγμένων, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες με καθυστέρηση δύο χρόνων. Σε μόλις 60 σελίδες (από 100-210 άλλες χρονιές), το ΕΣΡ αποτυπώνει την «παραγωγικότητά» του το 2022, η οποία όμως δεν ήταν και σπουδαία. Οπως μάλιστα δείχνουν και τα διαχρονικά στοιχεία, από το 2002 η παραγωγή αποφάσεων έχει πέσει στο μισό σε σχέση με παλιότερες περιόδους, αλλά και το ύψος των κυρώσεων που επιβάλλονται αθροιστικά σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς έχει πέσει στο ένα τρίτο (βλ. πίνακα). Επιπλέον όλων αυτών, ο έλεγχος πολιτικής πολυφωνίας έχει καταργηθεί -όπως φαίνεται, οριστικά- αρχής γενομένης από το 2021