Κατηγορία: Αρχική

Υπογραφές ενάντια στα κατασκοπευτικά λογισμικά για δημοσιογράφους

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) έχει αναλάβει δράση για την τροποποίηση της προς ψήφιση Πράξης για την Ελευθερία των ΜΜΕ, ώστε οι διατάξεις που αφορούν στην απαγόρευση των κατασταλτικών μέτρων και της χρήσης τεχνολογιών παρακολούθησης των δημοσιογράφων (συμπεριλαμβανομένων και των spyware) να μην περιέχουν κενά, τα οποία θα επέτρεπαν μελλοντικά στις κυβερνήσεις να τα εκμεταλλευτούν, όπως παρατηρήθηκε στις υποθέσεις spyware Pegasus και Predator.

Τι ακριβώς συμβαίνει με την Ελευθερία του Τύπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Το ρεπορτάζ “Τα μυστικά του Συμβουλίου” του investigate-europe που υποράφουν οι Sigrid Melchior και Χάραλντ Σούμαν αποτυπώνει αποκαλυπτικά τις συνθήκες ανελευθερίας και παρέμβασης που ισχύουν για τους δημοσιογράφους των ΜΜΕ σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορεί- όπως γράφει το ρεπορτάζ- η Βέρα Γιούροβα να μιλά για “απελπιστική κατάσταση”, ωστόσο οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη αρνούνται να τηρήσουν τις έως χθές αυτονόητες ελευθερίες για τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο νόμος για την “ελευθερία των μέσων ενημέρωσης” για τον οποίο έξι κυβερνήσεις, ανάμεσα τους και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ζήτησαν και πέτυχαν να επιτρέπεται η παρακολούθηση δημοσιογράφων με κατασκοπευτικά λογισμικά για περιπτώσεις “εθνικής ασφάλειας” που θα ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ερώτημα που θέτουν οι δυο συγγραφείς “μπορούν οι Βρυξέλλες να συμφωνήσουν σε νόμο ορόσημο για την προστασία των δημοσιογράφων της Ευρώπης που κινδυνεύουν όλο και περισσότερο;”, δυστυχώς έχει ήδη απαντηθεί καθώς οι δημοσιογραφικές ενώσεις περιορίζονται σε δράσεις λόμπινγκ σε όλες τις χώρες. Διαβάζουμε το ρεπορτάζ

Αν υπήρχε κανονική (αστική) δημοσιογραφία…

**Γραμμένο πριν τις πλημμύρες σε Βόλο, Καρδίτσα, Πήλιο, πριν τη δολοφονία του 36χρονου στον Πειραιά. Εάν είχαμε κανονική δημοσιογραφία η εγκληματική πολιτική της λεηλασίας της φύσης, τα ματωμένα κέρδη θα ήταν πρωτοσέλιδο. Και όχι τα πρωτοσέλιδα “ντροπής”…

Ας αρχίσουμε από το αυτονόητο. Εάν είχαμε κανονική (αστική) δημοσιογραφία στα συστημικά ΜΜΕ, πολλοί από τους παρουσιαστές της κρατικής και ιδιωτικής τηλεόρασης δεν θα έβγαιναν ποτέ στον αέρα με ψευδείς, κατασκευασμένες πληροφορίες. Δεν θα ακουγόταν η λέξη «λαθρομετανάστες». Αν τηρούνταν οι βασικές αρχές της δημοσιογραφίας, η επικαιρότητα θα ήταν πολύ διαφορετική, η κάλυψη γεγονότων θα γινόταν με άλλη ιεράρχηση, θα υπήρχε επίδραση στο πολιτικό σκηνικό και πίεση για τις δράσεις-αποφάσεις των κέντρων εξουσίας και της κυβέρνησης.

Η “δημοσιογραφία Μαξίμου” στα καλύτερα της

Η χειραγώγηση της ενημέρωσης καλά κρατεί εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου, με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα για να πείσει ότι είναι «φιλεργατικό» το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που προβλέπει τη νόμιμη σκλαβιά. Δημοσιεύματα που παρουσιάζουν μια κυβέρνηση με «φιλεργατικό πρόσωπο», που δουλεύει για τα… συμφέροντα και την τσέπη των εργαζομένων, για το το δικαίωμά τους να πηγαίνουν ανεμπόδιστα στη δουλειά τους και να μη χάνουν το μεροκάματο εξαιτίας των κακών συνδικαλιστών, των κακών απεργών κ.λπ. κ.λπ.

Σε ένα από αυτά, υπό τον τίτλο «Επιφωνήματα στο Υπουργικό Συμβούλιο» (Political, τ. 718) διαβάζουμε για την παρουσίαση του αντεργατικού νομοσχέδιο με τις «ενδιαφέρουσες διατάξεις» από τον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη και τη γενική γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων, Άννα Στρατινάκη, «η οποία συνεπιμελήθηκε το νομοσχέδιο».

Στο τέλος Σεπτεμβρίου σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Tαμείο παραγωγής …οβίδων

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ολοκληρώσει το σχέδιο “στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης”, δίνοντας αρχικά ένα δισεκατομμύριο ευρώ στο νέο ευρωπαϊκό ταμείο παραγωγής όπλων στο όνομα του πολέμου στην Ουκρανία. Υπό τον τίτλο “Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης”, το νέο Ταμείο θα λειτουργεί εκτός των ευρωπαϊκών οργάνων και θα χρηματοδοτεί τις χώρες μέλη για την παραγωγή όπλων. Και φυσικά το Ταμείο παραγωγής όπλων στοχεύει να παραμείνει και στο μέλλον προς κάθε πολεμική χρήση της Ε.Ε.

Αναδημοσιεύουμε ένα παλιό άρθρο του Χέρμαν Μίσιελ υπό τον τίτλο “Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμμετάσχει στο μονοπάτι της στρατιωτικοποίησης”, μετάφραση του οποίου δημοσιεύθηκε στον καναδικό ιστότοπο The Bullet , στο Monthly Review Online. και στο GlobalResearch

Το πρώτο και το δεύτερο βήμα αφορούν βραχυπρόθεσμα, αλλά ο «τρόπος πολέμου» που ανέφερε ο Borrell δεν τελειώνει, στα μάτια των Ευρωπαίων ηγετών, με το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Η στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης είναι εκεί για να διαρκέσει. Το τρίτο βήμα είναι να καταστεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία πυρομαχικών έτοιμη να ανταποκριθεί ομαλά στη μελλοντική ζήτηση.

Δέσποινα Κουτσούμπα: Απόπειρα λογοκρισίας, πλήγμα στη συνδικαλιστική ελευθερία

Πρόκειται για απόπειρα λογοκρισίας και πλήγματος στη συνδικαλιστική ελευθερία. Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε και η τελευταία φορά που γίνεται κάτι τέτοιο με αυτή την κυβέρνηση. Έχουν προηγηθεί διώξεις για συνδικαλιστική δράση στο Δημόσιο και αλλού, με πιο πρόσφατη την πειθαρχική δίωξη έξι εκπαιδευτικών στον Πειραιά. Όμως αυτή τη φορά η επίθεση είναι εντελώς απροκάλυπτη, καθώς ξεδιπλώνεται από την ίδια την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Η σχετική Υπουργική Απόφαση με την υπογραφή της Μενδώνη δεν είναι απλώς απαράδεκτη ως πράξη της διοίκησης, αλλά επιπλέον είναι απροκάλυπτη: δεν κρύβει καν την πρόθεσή της. Στην απόφαση αναφέρεται ρητά ότι ο λόγος που μας παίρνουν το κτίριο είναι ότι η εκδήλωση για το έγκλημα στην Πύλο δεν είχε την έγκριση της Υπουργού και είχε πολιτικό περιεχόμενο μη αρεστό στην κυβέρνηση. Το μήνυμα είναι σαφές: Όποιος τολμά να έχει διαφορετική άποψη από την κυβέρνηση θα πατάσσεται με όποιον τρόπο είναι κάθε φορά εφικτός.

Τέτοιες ειδήσεις αποκρύπτουν τα ΜΜΕ για να μην πιεστεί η κυβερνητική εξουσία

Την 8η ημέρα τηςπυρκαγιάς στον Έβρο, όταν ακόμη τα ΜΜΕ δεν είχαν κάνει κάποια εκτενή αναφορά στην ανείπωτη καταστροφή της Δαδιάς, επιστήμονες εξηγούσαν τους λόγους που “δεν σβήνουν οι δασικές πυρκαγιές”. Πέρα από τα κοινωνικά ψηφιακά Μέσα, οι απόψεις τους δεν δημοσιεύθηκαν πουθενά. Αντιθέτως βρέθηκε χώρος και χρόνος για τους φασιστές κυνηγούς κεφαλών, αντιθέτως παπαγαλίζουν χωρίς ίχνος ερωτημάτων τις ακροδεξιές δηλώσεις αρμοδίων υπουργών. Το επιχείρημα των ακροδεξιών έγινε πρωθυπουργική θέση από βήματος της Βουλής και οι επιστήμονες, τις θέσεις των οποίων τα συστημικά ΜΜΕ δεν δημοσιοποίησαν, έγιναν στόχος επίθεσης από υπουργούς που βρήκαν φιλόξενο χώρο στην τηλεοπτική ενημέρωση, τα δελτία ειδήσεων και τα πρωτοσέλιδα των ειδησεογραφικών sites.

Η Ελληνική δημοσιογραφία παράγει φασιστικά τάγματα εφόδου

Η πρώτη σκηνή πέρασε μάλλον απαρατήρητη. Η δεύτερη μεταδόθηκε σαν πυρκαγιά στο διαδίκτυο και με τη βοήθεια στελεχών της ΝΔ (όπως ο Νίκος Σωτηρόπουλος) μετατράπηκε σε βασικό επιχείρημα όσων – σαν έτοιμοι από καιρό – ήθελαν να πάρουν την καραμπίνα τους και να αρχίσουν να δολοφονούν πρόσφυγες και μετανάστες. Λίγο αργότερα γινόταν γνωστό από τα ελληνικά hoaxes ότι η πληροφορία ήταν ψευδής.*

Πιστεύω πραγματικά ότι κανένας από τους δυο συναδέλφους δεν ήθελε να πει αυτό που είπε στον αέρα:

Όχι, δεν είναι όλοι “παπαγαλάκια” προπαγάνδας στην ΕΡΤ

“Κρίμα και κατάντια”, γράφει το σχήμα “Αυτοοργανωμένη Συνδικαλιστική Δράση” της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Κρίμα και κατάντια για τους παρουσιαστές των “κυβερνητικών συμβάσεων” ειδικά για τον μηχανισμό ενημέρωσης της ΕΡΤ που διαχωρίζουν την ανθρώπινη ζωή, τους ανθρώπους σε “κανονικούς” και τους “δεν πειράζει κι αν έχουν καεί ζωντανοί”, ήταν μετανάστες.

Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση-καταγγελία με την ελπίδα πως θα υπάρξει παρέμβαση και από άλλους εργαζόμενους στην κρατική ραδιοτηλεόραση…

Ζητάει και τα ρέστα η ΕΡΤ για τα κομμένα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ 3

Η είδηση του λουκέτου των δελτίων ειδήσεων στην ΕΡΤ 3 από τη Δευτέρα 28 Αυγούστου προκάλεσε όπως είναι φυσικό μεγάλες αντιδράσεις. Μέχρι και η ΕΣΗΕΜΘ και η ΠΟΕΣΥ έβγαλαν ανακοινώσεις καταδίκης. Τι κάνει λοιπόν η διοίκηση της ΕΡΤ; Αλλάζει την απόφαση της και εντάσσει ένα μόνο δελτίο ειδήσεων το απογευματινό περιφερειακό, μειώνοντας το κατά ένα τέταρτο της ώρας και βγάζει οργίλη ανακοίνωση διάψευσης μιλώντας για “σκόπιμη παραπληροφόρηση”. Στο μεταξύ η πληροφόρηση προερχόταν από το ίδιο το πρόγραμμα της ΕΡΤ που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο (όπως βλέπετε και στην φωτό). Το μεσημεριανό γενικό δελτίο ειδήσεων γενικού και πανελλαδικού περιεχομένου παραγωγής της ενημερωτικής ομάδας στην ΕΡΤ 3 φαίνεται πως καταργείται εντελώς.

Κρατικές, ελεγχόμενες ειδήσεις μόνο από την Ert News, τέλος οι ειδήσεις σε ΕΡΤ 3

Μετά από 35 χρόνια η ΕΡΤ 3 “αδειάζει” από ενημέρωση και δελτία ειδήσεων. Οι ειδήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα φιλτραρισμένες στο ενιαίο news room της Αγίας Παρασκευής, θα μεταδίδονται στην ERT News. Όπως ήδη έχουμε γράψει στο blog η ενημέρωση συνολικά μετακινείται στην ERT News η οποία αναγορεύεται σε κεντρικό κανάλι ενημέρωσης, η ΕΡΤ 1 γίνεται ψυχαγωγική με δυο δελτία ειδήσεων μόνο. Η ΕΡΤ 3 παύει να έχει δελτία ειδήσεων, η ΕΡΤ 2 παραμένει στον αέρα

Έξωση στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων: βαρβαρότητα και ύβρις από την υπουργό «τσιμεντοπολιτισμού»

Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ξεπερνάει κάθε όριο λογοκρισίας και ελέγχου απέναντι στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Με απόφαση της Λίνας Μενδώνη, που αναρτήθηκε στη Διαύγεια λίγο πριν τον 15αύγουστο, το υπουργείο εκδιώκει τον ΣΕΑ από το κτήριο των γραφείων του επί της οδού Ερμού. Το συγκεκριμένο οικοδόμημα έχει παραχωρηθεί από τη δεκαετία του ‘80 και αποτελεί έναν πραγματικό πνεύμονα πολιτισμού, σε μια πόλη που εκβαρβαρίζεται.

Η υπουργός και η κυβέρνηση της σκιάχτηκαν από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο κτήριο, για το έγκλημα του ναυαγίου στην Πύλο. Την χαρακτήρισαν «πολιτική», λες και αυτό είναι κάτι μεμπτό, και, σε ένα κρεσέντο κομπλεξισμού και απανθρωπιάς, τη χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για να ανακαλέσουν την παραχώρηση του κτηρίου προς τον ΣΕΑ. Όπως φαίνεται, για τη Λίνα Μενδώνη και τη Νέα Δημοκρατία, δεν επιτρέπεται σε συλλόγους και σωματεία να κάνουν «πολιτικές» εκδηλώσεις

Άρχισε η χρηματοδότηση έντυπου Τύπου

Στις 31 Ιουλίου αναρτήθηκε στη Διαύγεια η απόφαση με την υπογραφή του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Ι. Μπρατάκου, για την άμεση χρηματοδότηση των έντυπων εφημερίδων που έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Μητρώο έντυπου Τύπου ως τις 20 Ιουλίου. Συνολικά θα δοθούν 2.130 ευρώ σε 27 εφημερίδες με ανώτατο ποσό τις 100.000 ευρώ. Παράλληλα παρατάθηκε ως τον Σεπτέμβριο η υποβολή νέων αιτήσεων για τη χρηματική ενίσχυση των εφημερίδων. Το ανώτατο ποσό που ορίζει η αναφερόμενη κυανόκρανοι 300/2023 ανέρχεται σε 200 χιλιάδες ευρώ και η διανομή γίνεται με βάση κριτήρια κυκλοφορίας, κεφαλαίου, κ.λ.π.

Στους πίνακες (φωτογραφίες) αναγράφονται οι εφημερίδες που λαμβάνουν τη χρηματοδότηση.

Το ΑΠΕ παραπληροφορεί, η ΕΡΤ λογοκρίνει, τα δημόσια ΜΜΕ εργάζονται τέλεια στην υπηρεσία του Μαξίμου

Πολύ καλά κάνουν τη δουλειά του υποτελούς προπαγανδιστή τα δημόσια Μέσα ενημέρωσης τα οποία λειτουργούν χάρη στη χρηματοδότηση των πολιτών, μέσω του ανταποδοτικού τέλους ή απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δυο γεγονότα των δυο τελευταίων ημερών δείχνουν για μια ακόμη φορά τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Στην ΕΡΤ λογοκρισία για την εγκληματική ανεπάρκεια των αστυνομικών δυνάμεων στη δολοφονία του Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο διακίνηση ανυπόγραφου παραπλανητικού ρεπορτάζ προς όλα τα ιδιωτικά ΜΜΕ για το Πεδίο του Άρεως.

Η αμερικάνικη Γερουσία ψήφισε για τις νέες Βάσεις στα νησιά του Αιγαίου, η ελληνική Βουλή θα …ενημερωθεί

Το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας prin.gr είναι τρομακτικό και καταδεικνύει την πολιτική κατάπτωση της χώρας και την εθελοδουλεία του πολιτικού προσωπικού της. Όπως γράφει στο ρεπορτάζ του Γιάννη Ελαφρού “η αμερικανική βουλή συζήτησε τροπολογία, η οποία μεταξύ άλλων ωραίων ανάβει το πράσινο φως για την επέκταση των αμερικανικών βάσεων σε ελληνικά νησιά! Η τροπολογία έχει περάσει καταρχάς από τη Γερουσία, οπότε το επόμενο βήμα είναι η διαμόρφωση κοινού κειμένου των δύο σωμάτων προς τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών της διοίκησης Μπάιντεν για να ληφθούν αποφάσεις”.

Το ΣτΕ “αθωώνει” το Μακελειό;

Το Συμβούλιο της Επικρατείας σύμφωνα με ρεπορτάζ της ertnews έστειλε ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αν μπορεί το ΕΣΡ να επιβάλλει πρόστιμα σε ιστοσελίδες. Πριν δυο χρόνια ψηφίστηκε ο νόμος Λιβάνιου-Οικονόμου 4779/2021 με τον οποίο ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία η τηλεοπτική Οδηγία της Ε.Ε με την οποία προβλέπεται πλέον έλεγχος και σε ψηφιακές υπηρεσίες επί του περιεχομένου. Τα δυο πρόστιμα του ΕΣΡ στην ιστοσελίδα του “Μακελειού” και της “Ζούγκλας” για υποβάθμιση της ποιότητας οπτικοακουστικού περιεχομένου και παραβίασης της υποχρέωσης σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αμφισβητούνται από το Συμβούλιο της Επικρατείας με αιτιολογία ότι οι ιστοσελίδες “δεν είναι παραδοσιακοί τηλεοπτικοί σταθμοί”

Η δεύτερη μεγάλη μάχη για δικαιώματα ειδήσεων στις πλατφόρμες ανάμεσα σε Καναδά -Μeta

Η Meta τερματίζει οριστικά τη διαθεσιμότητα ειδήσεων στις πλατφόρμες της στον Καναδά, γράφει το ρεπορτάζ του καναδικού CBC. Όπως γράφει ο Darren Major στις ειδήσεις εδώ η Meta, η οποία κατέχει το Facebook και το Instagram, απάντησε με τον τερματισμό όλων των σελίδων ειδήσεων από τις πλατφόρμες της μετά την ψήφιση του νόμου για τις “διαδικτυακές ειδήσεις”, τον επονομαζόμενο νόμο “C-18” τον Ιούνιο. Ο νόμος απαιτεί από μεγάλους τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Google και η Meta να πληρώνουν τα μέσα ενημέρωσης για περιεχόμενο ειδήσεων που μοιράζονται ή επαναχρησιμοποιούν με άλλον τρόπο στις πλατφόρμες τους.

Γιατί, άραγε, είναι τόσο ξεπουλημένοι ΜΜΕ και δημοσιογράφοι;

Στην Ελλάδα δεν έχουμε πλέον κανονικά ΜΜΕ. Στα ελληνικά μίντια μιλάει μόνο η κυβέρνηση και η κάθε εξουσία.
Δεν αρκεί ο χώρος της στήλης για να αναλυθούν οι αιτίες που οδήγησαν στην εξαφάνιση της δημοσιογραφίας. Επιγραμματικά μόνο σημειώνουμε πως η επάνοδος των μίντια μετά την κατάρρευση των μνημονίων (2010-2014) έγινε χωρίς η δημοσιογραφία να ανακτήσει τον αυτόνομο ρόλο της ενάντια σε κάθε εξουσία. Η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η τεράστια μείωση αποδοχών, η μεγέθυνση της «κρατικής δημοσιογραφίας» μέσω απασχόλησης σε γραφεία Τύπου και η αποδοχή της απόλυτης χειραγώγησης των Μέσων από εξουσιαστικούς μηχανισμούς, μετέτρεψαν τους δημοσιογράφους σε υποταγμένα υποχείρια της προπαγάνδας.

Και στο βάθος της έρευνας για τα στημένα η κόντρα Μαρινάκη-Μελισσανίδη…

Το κλίμα της θερινής ραστώνης που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει καταφέρει να το διαταράξει ούτε η έρευνα για τους στημένους αγώνες.
Αν η υπόθεση αφορούσε έρευνα που διενεργούσαν οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η υπόθεση, όπως και μια σειρά από προηγούμενες, θα έμπαινε στο αρχείο. Το γεγονός, όμως, ότι η συγκεκριμένη έρευνα διεξάγεται από την Interpol και γίνεται ταυτόχρονα σε Αυστρία, Σουηδία, Σλοβενία, Σλοβακία και Τσεχία, μας υποχρεώνει να περιμένουμε την εξέλιξή της. Οχι γιατί η ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη είναι αδέκαστη και δεν υποκύπτει σε κυβερνητικές ή άλλες πιέσεις, αλλα γιατί είναι πιθανό η συγκεκριμένη έρευνα να λειτουργήσει ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για το ευρωπαϊκό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.