Το παρακάτω κείμενο προέρχεται από τη συνάδελφο Ειρήνη Προμπονά και περιγράφει τη δική της εμπειρία. Ανάλογες υποθέσεις υπάρχουν πολλές. Πληρώνουμε στα ιδιωτικά περισσότερα και κανείς δεν μας ενημερώνει για αυτό. Κι αν κάποιος παραπονεθεί, όπως συνέβη στο παρελθόν, εισπράττει την απάντηση “πήγαινε στο δημόσιο νοσοκομείο, εκεί δεν υπάρχει διαφορά!”. Εντάξει αλλά τότε γιατί υπάρχει ο ΕΔΟΕΑΠ και δεν είμαστε απευθείας ΕΟΠΥΥ; Για να ψηφίζουμε διοικήσεις και πληρωμές μισθών;
Η μαγνητική, ο ΕΔΟΕΑΠ και το Συμβεβλημένο ( ; ) διαγνωστικό κέντρο
Όταν δεν ξεκινά καλά κάτι από την αρχή, εν αγνοία σου μάλιστα, στο τέλος «πληρώνεις τη νύφη» που λένε και το θέμα είναι να ενημερώσεις, ώστε αυτό να μην συμβεί και σε άλλους.
Πάμε λοιπόν να δούμε το περιστατικό:
Κατόπιν εξετάσεων λόγω προβλήματος με τη μέση μου λαμβάνω παραπεμπτικό για μαγνητική τομογραφία. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιώ μια τέτοια εξέταση, γνωρίζω γενικά πως γίνεται, ότι είναι μια ακριβή εξέταση, ωστόσο προκειμένου να δω αν υπάρχει βλάβη και που, πρέπει να την κάνω.
Στο παραπεμπτικό από τον φορέα επικουρικής ασφάλισης μου, τον ΕΔΟΕΑΠ, αναγράφεται το είδος της εξέτασης, το ποσό συμμετοχής του φορέα και η συμμετοχή ασθενούς. Σύνολο 155 ευρώ, εκ των οποίων τα 124 πληρώνει ο φορέας και τα 31 ο ασθενής.
Μπαίνω στην ιστοσελίδα του φορέα να δω τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα και επιλέγω ένα που βρίσκεται κοντά στον τόπο διαμονής μου. Όπως γνωρίζετε τα ραντεβού δεν είναι εύκολο πράγμα, εσύ πονάς ήδη 10 μέρες και δυσκολεύεσαι να κινηθείς και το ραντεβού σου κλείνεται μετά από 16 μέρες. Εννοείται πως έψαχνα την κοντινότερη ημερομηνία και απόσταση, ωστόσο δεν βρέθηκε κάπου αλλού και καταλήγω σ’ αυτό που είχα πάρει απ’ την αρχή.
Στο ραντεβού που κλείστηκε τηλεφωνικά ρωτήθηκα σχετικά με τον φορέα μου, απάντησα ποιος είναι και καμία άλλη ερώτηση-ενημέρωση δεν μου έγινε. Υπενθυμίζω πως τα κόστη είναι γραμμένα στο παραπεμπτικό ξεκάθαρα, όπως είναι γραμμένα και σε κάθε συνταγή φαρμάκου και ουδέποτε έχει υπάρξει πρόβλημα με αυτό.
Το περασμένο Σάββατο και αφού έχω ψάξει τα σχετικά με την εξέταση σε τομογράφο, τι χρειάζεται να κάνω ως εξεταζόμενη, πώς να προετοιμαστώ δηλαδή, συμπληρώνω έντυπο που αφορά την ενημέρωση του ιατρικού προσωπικού στο γκισέ του διαγνωστικού. Υπογράφω το παραπεμπτικό μου και ω, του θαύματος καλούμαι να πληρώσω συμμετοχή ύψους 76 ευρώ και όχι 31νός.
Σκέφτομαι πολύ γρήγορα τι πρέπει να κάνω. Αν αρνηθώ το κόστος σημαίνει πως θα έχω τουλάχιστον 10 μέρες καθυστέρηση στην εξέταση, θα βρεθώ εν μέσω θερινών αδειών, μπορεί να μην πάω καν να την κάνω στο τέλος, ενώ τώρα είμαι ήδη εκεί, σκέφτομαι πως πιθανόν το κόστος είναι τελικά 200 ευρώ και όχι 155 κι έχει καταγράφει παλαιότερη τιμή από λάθος, καθώς όπως έχω πει στην αρχή δεν έχω ξανακάνει τέτοια εξέταση και δεν γνωρίζω τα κόστη, τα οποία όμως αναγράφονταν στο παραπεμπτικό.
Αποφασίζω να την κάνω λοιπόν και μετά να ψάξω να βρω τι έχει γίνει, αφού τα ζύγισα και είδα πως όλα βαίνουν κακώς εναντίον μου από κάθε άποψη.
Ενημερώνω σήμερα τον Οργανισμό επικουρικής ασφάλισης μου και εξηγώ τι συνέβη.
Ευγενική η κυρία που μου απήντησε, όπως και εγώ ήμουν μαζί της, ωστόσο πρέπει να καταλάβουμε κάποια πράγματα για την καλύτερη εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου και την αποφυγή κόστους και ταλαιπωρίας. Πρώτα καλό είναι να καταλάβουμε πως δεν διακόπτουμε διαρκώς αυτόν που μιλάει γιατί έχουμε έτοιμη μια απάντηση που μπορεί να μην έχει σχέση με το ερώτημα. Αυτό βοηθάει στην οικονομία της συζήτησης, δεν είναι προσωπικό μου βίτσιο, εν προκειμένω.
-Δεν είναι δυνατόν να φανταστεί ο κάθε ασθενής πως υπάρχει section στο site του Οργανισμού που ενημερώνει για τυχόν διαφορές τιμών στα διάφορα θεραπευτήρια που είναι συμβεβλημένα με τον οργανισμό.
Η πληροφορία αυτή εφ’ όσον υπάρχει γνώση πως κάτι τέτοιο συμβαίνει, πρέπει να είναι καταχωρημένη εκεί ακριβώς που θα μπεί το ασφαλισμένο μέλος για να ψάξει, ώστε ακόμα κι αν κάποιος δεν τον πληροφορήσει απ’ τον Οργανισμό-όπως και έγινε-, να μπορεί να τη δει ψάχνοντας την κλινική που θα πάει. Επιπλέον οι τιμές αναγράφονται στο παραπεμπτικό χωρίς αστερίσκους, κάτι που δημιουργεί αίσθηση σιγουριάς. Αφήστε που ψάχνω εκ των υστέρων και δεν μπορώ να την εντοπίσω, δεν της αξίζει να είναι κάπου εμφανώς ή κάπου που εκ των πραγμάτων θα την διαβάσεις;
Βρίσκω εν τω μεταξύ το παρακάτω και δεν βλέπω που έκανα λάθος. Συμβεβλημένο επέλεξα:
“Σε απάντηση ερωτημάτων αναφορικά με το που και πως μπορείτε να κάνετε τις παρακλινικές εξετάσεις σας εκτός Οργανισμού με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, με την προϋπόθεση πάντα ότι έχετε προέγκριση (παραπεμπτικό) από τους ιατρούς του ΕΔΟΕΑΠ, η Διοίκηση έδωσε εντολή στις αρμόδιες Υπηρεσίες να αναρτήσουν στο site τα 91 σε Αττική και Θεσσαλονίκη συμβεβλημένα κέντρα στα οποία μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις παρακλινικές εξετάσεις πληρώνοντας μόνο τη συμμετοχή σας (σε τιμές Προεδρικού Διατάγματος) δηλ. 20% για τους εν ενεργεία, 5% για τους συνταξιούχους και μηδενική συμμετοχή για τους καρκινοπαθείς ασφαλισμένους μας. Μπορείτε να επισκέπτεστε καθημερινά τον διαδικτυακό μας χώρο www.edoeap.gr, και να συμβουλεύεστε την ενότητα «Συμβεβλημένοι Ιατροί-Διαγνωστικά Κέντρα».
Όπως έχετε ενημερωθεί από 1-1-2011 ο ΕΔΟΕΑΠ εκδίδει παραπεμπτικό για όλες τις κοστολογημένες παρακλινικές εξετάσεις με τιμέςΠροεδρικού Διατάγματος. Πρόκειται για 2026 εξετάσεις. Καθώς υπάρχουν 1352 εξετάσεις που πραγματοποιούνται χωρίς έλεγχο και χωρίς η Πολιτεία να έχει ορίσει τιμή για αυτές, όλοι, ασθενείς και Ταμεία, είμαστε στο έλεος του εμπορίου της Υγείας. Το Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να προστατεύσει το συμφέρον του ΕΔΟΕΑΠ, συνεργάζεται στενά με τους ιατρούς και τις διοικητικές υπηρεσίες ώστε ΣΥΝΤΟΜΑ όλες οι ακοστολόγητες παρακλινικές εξετάσεις να έχουν τιμή με την οποία θα αποζημιώνει ο ΕΔΟΕΑΠ και όχι όποια τιμή αυθαίρετα ορίζει κάθε κλινικάρχης. Προσοχή: Η επιλογή ιδιωτικών κλινικών για παρακλινικές εξετάσεις είναι ευθύνη του ασφαλισμένου που έχει τη δυνατότητα να τις πραγματοποιήσει είτε στον ΕΔΟΕΑΠ ΔΩΡΕΑΝ, είτε σε 68 διαγνωστικά κέντρα στην Αττική, είτε σε 23 διαγνωστικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη, με τιμές Προεδρικού Διατάγματος. Στην περίπτωση αυτή θα κληθεί να καταβάλει εξ’ ιδίων τη διαφορά”.
-Εφ’ όσον, όπως τηλεφωνικά ενημερώθηκα εκ των υστέρων, τέτοια περιστατικά με διαφορές τιμών έχουν ξανασυμβεί, γιατί δεν αναγράφεται στο παραπεμπτικό του ασθενούς με αστερίσκο:
***«ΠΡΟΣΟΧΗ! Το κόστος συμμετοχής ενδέχεται να μην αντιστοιχεί στο παραπάνω κόστος, ρωτήστε το συμβεβλημένο ιατρό/θεραπευτήριο/διαγνωστικό κέντρο πριν κλείσετε το ραντεβού σας»;
Δηλαδή μπορώ να ενημερώνομαι, πολύ σωστά, να υπογράφω πάντα το παραπεμπτικό μου, αναγράφεται, αλλά να μην ενημερώνομαι για ενδεχόμενη διαφορά κόστους στην τιμή, ώστε να ρωτήσω η ίδια; Και γιατί να συνεργάζεται ο ΕΔΟΕΑΠ με κάποιους που έχουν άλλα κόστη από τα προβλεπόμενα;
-Μην μιλάτε στους ανθρώπους σαν να είναι χαζοί και εσείς εξυπνότεροι μετακυλίοντας τους την ευθύνη και δικαιολογώντας εμμέσως το εκάστοτε θεραπευτήριο/διαγνωστικό κέντρο κλπ. Φυσικά και ρωτήθηκα ποιος ο φορέας ασφάλισης μου κλείνοντας το ραντεβού, φυσικά και απάντησα ποιος είναι, λογικό είναι άλλωστε.
Ωστόσο από το διαγνωστικό κανείς δεν μ’ ενημέρωσε εκ των προτέρων για την διαφορά των 45 ευρώ που θα με χρέωναν, παρά μονάχα σαν έδωσα την χρεωστική κάρτα μου και ενημερώθηκα για το νέο κόστος!
Νωρίτερα μάλιστα είχα δώσει κάρτα μέλους ΕΔΟΕΑΠ και ταυτότητα μέλους ΕΣΗΕΑ όπως μου ζητήθηκε, το οποίο, ναι μεν μ’ εντυπωσίασε, ωστόσο το θεώρησα λογικό στο πλαίσιο της εξέτασης/φορέα/σύμβασης. Λογικό είναι να σας ενημερώσω, όπως αναγράφεται στο site, αν κάποιος συμβεβλημένος ιατρός δεν δεχτεί να μ’ εξετάσει, λογικό είναι όμως να γνωρίζω ήδη απ’ το παραπεμπτικό μου την τιμολογιακή πολιτική του συμβεβλημένου και όχι να κοιτάξω το φλιτζάνι με τον καφέ και να πω «μεγάλη πόρτα θα διαβώ, πολλά λεφτά θα δώσω».
Από το site και σχετική στήλη διαβάζω «ΠΑΡΑΚΛΙΝΙΚΕΣ – ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: μόνο με παραπεμπτικό ΕΔΟΕΑΠ για πράξεις ΕΝΤΟΣ ΕΔΟΕΑΠ (ΔΩΡΕΑΝ) ή ΕΚΤΟΣ ΕΔΟΕΑΠ (με τιμές Προεδρικού Διατάγματος μείον την προβλεπόμενη συμμετοχή). Εξαιρούνται αποδεδειγμένα επείγοντα περιστατικά και ατυχήματα». Την συμμετοχή μου την είδα, δεν ήταν όμως αυτή.
-Ένας φορέας στελεχώνεται για να είναι λειτουργικός. Λάθη γίνονται, αλλά μόνο όταν διορθώνονται είναι πραγματικά λειτουργικός. Αυτό λοιπόν που θ’ απαιτήσω αύριο και εκ του σύνεγγυς, μετά από την τηλεφωνική ενημέρωση του φορέα είναι το προφανές: Να αναγράφεται η ενδεχόμενη διαφορά τιμής μεταξύ παραπεμπτικού και συμβεβλημένου διαγνωστικού κέντρου/ιατρείου κλπ, ώστε ο ασφαλισμένος να γνωρίζει χωρίς να πρέπει να φανταστεί/ψάξει/ρωτήσει. Ξέρετε και η πληροφορία που αναφέρεται σ’ ένα site μπορεί να είναι παρωχημένη και η από στόμα σε στόμα μετάδοση της δεν είναι ούτε ενδεδειγμένη, ούτε ασφαλής. Αυτό που συνέβη π.χ. σε μένα δεν είναι απαραίτητο να έχει συμβεί και σε κάποιον που γνωρίζω, ώστε να με/τον ενημερώσει-ω.
Για παράδειγμα στο site στήλη με τίτλο «Ενημέρωση ανέργων μας» έχει να ενημερωθεί από το 2013. Αυτό τι σημαίνει, ότι σταμάτησαν ν’ απολύονται ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ το 2013 ή δεν υπάρχουν άλλα νέα από τους άνεργους; Δεν νομίζω. Εκτός κι αν προσληφθήκαμε όλοι και εγώ τώρα έπρεπε να είμαι στη δουλειά και δεν το ξέρω.
Στην τελική το ασφαλισμένο μέλος πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει με το κόστος, αφού το ίδιο επιβαρύνει και όχι τον φορέα. Για τον φορέα δεν υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση, εκτός κι αν υποθέσουμε εκ του πονηρού-και άδικα ενδεχομένως-πως αφού ο φορέας δεν επιβαρύνεται, ας τα βγάλει πέρα το μέλος μόνο του. Ας επιλέξει όπως του ρθει.
Ο φορέας υπάρχει από εμάς, για εμάς, να υπενθυμίσω, σε περίπτωση που υπάρχουν τέτοιες σκέψεις και το μόνο σίγουρο είναι πως οι εργαζόμενοι στον Τύπο τις πληρώνουμε τις εισφορές μας κάθε μήνα, αφού παρακρατούνται από τον μισθό μας. Όσοι δε, είμαστε άνεργοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε διάφορα. Δεν είναι ανάγκη να πληρώνουμε και τα σπασμένα της ελλιπούς ενημέρωσης.
Για την ιστορία, μέχρι στιγμής, αυτά τα λεφτά εγώ δεν θα τα πάρω πίσω, καθώς φαίνεται. Δεν προβλέπεται. Τουλάχιστον αυτό κατάλαβα μέχρι στιγμής. Για να τα γλιτώσω, θα έπρεπε απλά να έχω φύγει απ’ την κλινική και να μην κάνω την εξέταση.
Ας πρόσεχα, λοιπόν, αλλά συνάδελφοι, καλό είναι να προσέχετε κι εσείς. Αυτό είναι και το νόημα της παρούσας ενημέρωσης. Και εφ’ όσον η τεχνολογία υπάρχει και όλα είναι εφικτά, ας την χρησιμοποιήσουμε να βάλουμε μια γραμμή ακόμα στα παραπεμπτικά που αναφέρει την ενδεχόμενη αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής. Δεν κοστίζει η προσθήκη της. Η απουσία της κοστίζει. Είναι κρίμα.
(Φυσικά και δεν θα μείνει εδώ το θέμα. Προβλέπεται άλλωστε από το σχετικό ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 1664, 4 Ιουλίου 2013 αρ. 8 που αφορά τον κανονισμό Υγείας το θέμα της τιμολόγησης. Εκτός κι αν δεν ξέρουμε τι σημαίνει ΦΕΚ ή αν άλλαξε και δεν υπάρχει νεότερη ενημέρωση.)