Επαγγελματικό ταμείο για τον Κατρούγκαλο ο ΕΔΟΕΑΠ

κατρούγκαλος-ποεσυΔυο ημέρες μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου ο υπουργός Εργασίας χωρίς φόβο πλέον άνοιξε τα χαρτιά του. Τα όσα είπε σήμερα σε συνέντευξη του στον “Αθήνα 9,84” είναι η τελευταία μαχαιριά στον γραφειοκρατικό συνδικαλισμό της ΠΟΕΣΥ και στην τακτική του “διαλόγου με τον υπουργό”, την ανταλλαγή non paper με τις συνδικαλιστικές ενώσεις, τις ψεύτικες υποσχέσεις…Ο Γ. Κατρούγκαλος χαρακτηρίζει χωρίς αντίλογο στη συνέντευξη πως ο ΕΔΟΕΑΠ είναι επαγγελματικό ταμείο, που δεν είναι. Είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου ελεγχόμενο από το υπ. Οικονομικών. Ανερυθρίαστα το ονομάζει επαγγελματικό ταμείο και δηλώνει πως προσπαθεί να φέρει σε επαφή του εργοδότες με τους εργαζόμενους(!) για να βρεθεί λύση “πόρου” για τον ΕΔΟΕΑΠ. Δηλαδή να συμφωνήσουν εργοδότες media-άρχες και συνδικαλιστικές ενώσεις να πληρώσει κάποιος άλλος (πάλι) για να την υγεία των ιδιοκτητών, συντακτών και υπαλλήλων στα ΜΜΕ. Αλλά αυτό να μην γίνει νόμος αλλά συλλογική σύμβαση μεταξύ τους!

Είναι γνωστό πως τον ΕΔΟΕΑΠ (τα γράφαμε εδώ και χρόνια) τον θέλουν και οι εργοδότες. Για πολλούς λόγους. Δεν είναι τυχαίο ότι στο γενικόλογο κείμενο των “400” που ζητάνε άλλο συνδικαλισμό, το δια ταύτα είναι μόνο ο ΕΔΟΕΑΠ. Πρώην υπουργοί, νυν συνταξιούχοι σύμβουλοι και μεγαλοδημοσιογράφοι απεργοσπάστες με συζύγους στο δημόσιο τομέα, προφανώς και ενδιαφέρονται να συνεχίσει να υπάρχει ο ΕΔΟΕΑΠ. Αλλά να μην πληρώσουν οι εργοδότες αλλά οι διαφημιστές! Η ακριβής απάντηση του Γ. Κατρούγκαλου:

«Καταρχάς, να ξεχωρίσουμε την περίπτωση του κύριου ταμείου των δημοσιογράφων, του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, από τον ΕΔΟΕΑΠ που είναι το οιονεί επαγγελματικό ταμείο των δημοσιογράφων, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Για το κύριο ταμείο, από αυτό που παίρνουν τη βασική τους σύνταξή οι δημοσιογράφοι, δεν μπορεί να υπάρχει κάποια εξαίρεση, όπως μου είχε ζητηθεί από τα σωματεία του Τύπου. Δηλαδή, να έχουμε έναν ενιαίο φορέα που θα είναι όλοι οι Έλληνες μέσα και μόνο οι δημοσιογράφοι έξω. Για το ταμείο της κύριας σύνταξης, λοιπόν, ισχύει ο γενικός κανόνας της ισονομίας. Θα δίνεται εργοδοτική εισφορά 13,5%, εφόσον είναι ο δημοσιογράφος μισθωτός και 6,5% θα πληρώνει ο δημοσιογράφος… Δεν έχω καμία διάθεση να επιδοτήσω τα ΜΜΕ, τα οποία έχουν γίνει στο παρελθόν αντικείμενο χαριστικότατων ρυθμίσεων και από τις τράπεζες και από αλλού. Ήταν στο πλαίσιο του συστήματος της διαπλοκής. Και οι εργοδότες των ΜΜΕ θα έχουν την ίδια μεταχείριση που έχουν όλοι οι άλλοι εργοδότες. Δεν βλέπω κανένα λόγο να έχω ευνοϊκή μεταρρύθμιση για τον εργοδοτικό κλάδο οποιασδήποτε κοινωνικής κατηγορίας. Για τον ΕΔΟΕΑΠ, όμως, που είναι άλλη περίπτωση παλεύουμε “με νύχια και με δόντια” να το σώσουμε. Παλεύαμε αυτό να το κάνουμε στη φάση της διαπραγμάτευσης, όπου είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις ιδεολογικές εμμονές των δανειστών. Προφανώς δεν μπορούσε να ήταν για εμάς κόκκινη γραμμή το αγγελιόσημο, δηλαδή “ή να σωθεί το αγγελιόσημο ή να μην έχουμε συμφωνία”. Τώρα επιδιώκουμε να φέρουμε σε επαφή εργαζόμενους και εργοδότες στο χώρο του Τύπου, ώστε να κάνουμε δύο πράγματα. Πρώτον, να επεκτείνουμε το αγγελιόσημο στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, διότι προς τα εκεί μετατίθεται τώρα η διαφημιστική πίτα. Δεύτερον, αυτό που δεν μπορεί να γίνει νομοθετικά, να είναι υποχρεωτικός βάσει του νόμου, η απόδοση του αγγελιόσημου, να γίνει με συμφωνία, συλλογική σύμβαση εργασίας ή όποιον άλλο νομικό τρόπο βρούμε μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Να αποτελεί πόρο του ΕΔΟΕΑΠ, ούτως ώστε να συνεχίσει αυτό το επαγγελματικό ταμείο να δίνει όσο ανώτερες παροχές του επιτρέπει η χρηματοδότηση αυτή των μελών του. Αυτό είναι το νόημα του επαγγελματικού ταμείου, να δίνει περισσότερες παροχές από αυτές που παίρνουν όλοι με βάση το γενικό κανόνα της ισονομίας».

Για το τέλος να πούμε πως ο Γ. Κατρούγκαλος κατέδειξε πως η ηγεσία των συνδικαλιστών στα ΜΜΕ μπορεί πανεύκολα να χειραγωγηθεί και να εξευτελιστεί. Ήταν γνωστό από τα τέλη του 2015 ότι το αγγελιόσημο θα καταργηθεί, γνωστό στο ρεπορτάζ, κάτι που δεν ήθελαν να ακούσουν οι συνδικαλιστές που δήλωναν και επίσημα “μπα δεν πρόκειται να καταργηθεί το αγγελιόσημο”! Ήταν γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης για τον ΕΦΚΑ, τόσα σχέδια είχαν βγει στη δημοσιότητα. Κι όμως οι συνδικαλιστές της ΠΟΕΣΥ επέμεναν στην ανταλλαγή non paper και η ΕΣΗΕΑ τηρούσε στάση αναμονής γιατί διάφορα στελέχη της είχαν επαφές με τους υπουργούς.

Τελικά η κυβέρνηση τους ξεφτίλισε όλους.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *