Χωρίς αλλαγές η εποπτεία στο χώρο των media στη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ανακοινώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Ο Νίκος Παππάς παραμένει ως υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το χώρο των ΜΜΕ και ο Χρήστος Σπίρτζης επικεφαλής ως υπουργός πλέον στο ξεχωριστό υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων. Είναι κοινό μυστικό πως οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών καναλιών είχαν ζητήσει την “αντικατάσταση” του Χρ. Σπίρτζη. Σχεδόν το είπαν ανοιχτά σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν όλοι μαζί οι διευθύνοντες, μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ. Για τον Νίκο Παππά, αντιθέτως δεν είχαν πει κουβέντα. Μόνο ότι επίσημα είχαν ζητήσει συνάντηση ως ΕΙΤΗΣΕΕ και ο υπουργός δεν τους απάντησε.
Επαφές ωστόσο μαζί του είχαν. Κι αυτό είναι γνωστό. Στο χώρο των media λοιπόν, με δεδομένη την ξαναειπωμένη δέσμευση Τσίπρα πως θα αντιμετωπίσει τη διαπλοκή, έχουμε το τρίγωνο του καλού Ν. Παππά και του κακού Χρ. Σπίρτζη. Και οι δυο είναι οι συγγραφείς του σχεδίου νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.
Το οποίο σχέδιο θα πρέπει προφανώς να παρουσιαστεί πλέον ως σχέδιο νόμου. Αφού βεβαίως γίνουν οι απαραίτητες επίσημες συναντήσεις. Οι διαπλεκόμενοι ιδιοκτήτες, σύμφωνα τουλάχιστον με την ΕΣΗΕΑ, έστειλαν το μήνυμα με τις νέες περικοπές στον ΑΝΤ1. Το καινούργιο εκεί είναι πως για πρώτη φορά από το 2010, δεν τις αποδέχθηκαν οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι του…
Θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον η συνέχεια της διαπραγάμτευσης με τα διαπλεκόμενα. Ο Αλ. Τσίπρας κατέστησε σαφές-με τη νίκη στις εκλογές- πως η κυβέρνηση του έχει τον πρώτο λόγο και όχι οι καναλάρχες. Αρχικά λοιπόν θα πρέπει να πληρώσουν κάτι, π.χ για τις συχνότητες-υπόθεση την οποία οι καναλάρχες έχασαν και δικαστικά- και μετά να αρχίσει η συζήτηση για τα υπόλοιπα. Και το μείζον, το ξαναλέμε, είναι το θέμα της Digea και της ψηφιακής τηλεόρασης για το μέλλον…