Πίσω ολοταχώς στην ψηφιακή τεχνολογία με δικαιολογία την προετοιμασία της χώρας για τα δίκτυα 5G! Δυο υπουργοί της κυβέρνησης ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Στ. Πέτσας κατέθεσαν τροπολογία στο αναπτυξιακό σύμφωνα με την οποία οιτηλεοπτικοί σταθμοί θα μπορούν να συνεχίζουν να εκπέμπουν σε τυπική ευκρίνεια (standard definition) μετά και την 1η Ιανουαρίου 2022,
Επειδή «δεν εκπέμπουν» οι τηλεοπτικοί σταθμοί αλλά ο ένας πάροχος δικτύου στον οποίο είναι πελάτες οι τηλεοπτικοί σταθμοί, γίνεται φανερό πως η ρύθμιση βάζει τέλος στην υποχρέωση της Digea να εκπέμπει παράλληλα σε SD και HD. Η ρύθμιση προβλέπει την εκπομπή σε standarddefinition «μόνο εφόσον -σε ελάχιστες περιοχές- δεν υπάρχει τεχνικά εφικτός τρόπος για μετάδοση σήματος σε υψηλή ευκρίνεια».
Θυμίζουμε ότι η Digea όταν δινόταν η μάχη των τηλεοπτικών αδειών το 2016 ισχυριζόταν πως είναι έτοιμη να εκπέμπει σε DVB-T2 και με αυτή την τεχνολογία θα μπορούσαν να υπάρχουν 92 τηλεοπτικά κανάλια! Τα ίδια υποστήριζαν οι μέτοχοι της και ως ιδιοκτήτες των πανελλαδικών σταθμών σε δεκάδες non paper που έστελναν. Τελικά τρία χρόνια μετά δεν θέλουν να εκπέμψουν ούτε καν σε Υψηλή ευκρίνεια γιατί είναι κοστοβόρο! Και φυσικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδέχθηκε το αίτημα τους, δίνοντας τη δυνατότητα να υπάρχει “τυπική ευκρίνεια” (SD) ακόμη και μετά το 2022!
Στο μεταξύ στις άλλες χώρες της Ε.Ε οι πάροχοι δικτύου προχωρούν σε επενδύσεις Ultra Definition και K4. Στην Ελλάδα το κλειστό κλάμπ των ιδιοκτητών περιμένει επιδότηση και αποζημίωση από το κράτος-όταν δοθούν οι συχνότητες του φάσματος 700MHz, δηλαδή οι συχνότητες μετά την 50η στα UHF, για να προχωρήσουν στην επόμενη τεχνολογία.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι πάροχοι δικτύου της Digea και της ΕΡΤ υποτίθεται πως ανέμεναν από τη νέα κυβέρνηση την έκδοση του νέου ψηφιακού χάρτη και την απόφαση για το DVB-T2ώστε να προλάβουν να κάνουν τις απαραίτητες επενδύσεις ενόψει της χορήγησης του φάσματος των 700 MHz στις τηλεπικοινωνίες. Αντ’΄αυτού οι δυο υπουργοί, στο όνομα της ανάπτυξης δικτύων 5G και δηλώνοντας πως το φάσμα των 700MHzθα δοθεί εντός του 2021, καταργούν την παράλληλη εκπομπή σε υψηλή ευκρίνεια.
Η επίσημη αιτιολογία της ρύθμισης των δυο αρμοδίων υπουργών είναι αποκαλυπτική: “Με αυτή τη ρύθμιση αποφεύγονται: α) η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών οι οποίοι θα ήταν υποχρεωμένοι να προμηθευτούν νέους τηλεοπτικούς δέκτες ή αποκωδικοποιητές για να συνεχίσουν να βλέπουν το προγράμματα της ΕΡΤ και των σταθμών μέσω της DIGEA, β) η πραγματοποίηση μη παραγωγικών επενδύσεων από την ΕΡΤ και την DIGEA για προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες μετάδοσης, γ) η δημιουργία δικτύου μετάδοσης που ως επί το πλείστον θα παρέμενε ανενεργό».