Ημέρα: 9 Απριλίου 2024

Τρία χρόνια από τη δολοφονία Καραϊβάζ, το θυμούνται και ζητούν εξηγήσεις μόνο οι διεθνείς οργανισμοί!

update!

Μια ημέρα μετά “θυμήθηκε” και η ΕΣΗΕΑ την επέτειο δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ. Ποτέ δεν είναι αργά βεβαίως… Η ανακοίνωση της στην οποία δεν περιλαμβάνονται όσα καταμαρτυρούν οι διεθνείς ενώσεις, παρατίθεται παρακάτω…
Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Την επέτειο θυμήθηκαν και έβγαλαν ανακοίνωση, έκαναν παρέμβαση στα social media και ζήτησαν εξηγήσεις μόνο οι διεθνείς οργανισμοί ενώ οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα μπροστά στην απραξία των ελληνικών αρχών είχαν ζητήσει να παραπεμφθεί η εξιχνίαση της δολοφονίας του δημοσιογράφου στην Ιντερπόλ! Στη χώρα μας ούτε καν οι συνδικαλιστικές ενώσεις δεν θυμήθηκαν την επέτειο, αρκεί ένα κομμάτι πανό έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ για να υποστηρίξουν πως κάνουν το καθήκον τους. Η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που καταγράφει δυο περιπτώσεις ατιμωρησίας δολοφόνων δημοσιογράφων, γράφει το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) παραπέμποντας στην πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εδώ δεν ιδρώνει το αυτί ούτε των κυβερνητικών, ούτε των αρμοδίων αρχών, ούτε καν των συνδικαλιστικών ενώσεων. Κι αυτό αποτυπώνει το επίπεδο της δημοσιογραφικής και συνδικαλιστικής λειτουργίας της δημοσιογραφίας στην Ελλάδας.

H (δίκαιη) διαμαρτυρία Λ. Κρέτσου για μια ακόμη “αρπαχτή” της ΝΔ με το ΕΚΟΜΕ

Το ΕΚΟΜΕ κατεβάζει ρολά. Όχι ακριβώς λουκέτο αλλά ενσωματώνεται ως “υπηρεσία” του υπουργείου πολιτισμού υπό αρμοδιότητα της Λίνας Μενδώνη με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Κι από εκεί που ο χώρος της οπτικοακουστικής παραγωγής από το 2017 και δώθε είχε στη διάθεση του περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ (χρηματοδότηση Ελ. Κέντρου, 2% από ΕΡΤ, επιχορηγήσεις ΕΚΟΜΕ) θα έχει άγνωστο πια πόσα κεφάλαια για την επιδότηση στούντιο, εταιρειών παραγωγής, ταινιών και σήριαλ. Η λειτουργία του ΕΚΟΜΕ παρά το γεγονός ότι χρηματοδότησε το Χόλγιγουντ made in Bulgaria, παρά το γεγονός ότι επιδότησε τα ιδιωτικά κανάλια για ριάλιτυ, είχε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής παραγωγής. Μέσα σε 5 χρόνια γυρίστηκαν περισσότερα από 200 σήριαλ, ορισμένα από αυτά πολύ αξιόλογα. Ανέβηκαν σε αξιοπρεπή βαθμό οι αμοιβές συντελεστών, εκτός των πρωταγωνιστών, οι σκηνοθέτες και παραγωγοί είχαν την “καβάντζα” να κάνουν ποιοτικό και εμπορικό σινεμά και τηλεόραση. Με την παρέμβαση της κυβέρνησης της ΝΔ ήδη από το 2019 επήλθε η “αρπαχτή” όπως την κατονομάζει ο Λευτέρης Κρέτσος, εμπνευστής επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία και λειτουργία του ΕΚΟΜΕ στο μοντέλο της Γαλλίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ αρχικά άλλαξε τις προδιαγραφές για τη χρηματοδότηση των οπτικοακουστικών παραγωγών, πριμοδότησε τις ξένες παραγωγές έστω κι αν δεν απασχολούσαν συντελεστές και εργαζόμενους από τη εγχώρια παραγωγή. Και τελικά κατήργησε το ΕΚΟΜΕ δίνοντας το στη Λίνα Μενδώνη.