Κι ενώ οι καταλήψεις campus ήρθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και στα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, αναδημοσιεύουμε το ενδιαφέρον άρθρο της Αιμιλίας Τσαγκαράτου στην ιστοσελίδα εκπαίδευσης selidodeiktis
Το παραπάνω σύνθημα είναι γραμμένο σε ένα από τα δεκάδες πανό των φοιτητών σε ένα από τα ελίτ Πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης, το Πανεπιστήμιο Columbia, που τις τελευταίες μέρες συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις των φοιτητών ενάντια στη γενοκτονία στην Παλαιστίνη.
Πολλοί λένε ότι οι μέρες αυτές στα πανεπιστημιακά campus των ΗΠΑ θυμίζουν μέρες του 1968 και τις διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Πριν από πενήντα έξι χρόνια, εκατοντάδες φοιτητές είχαν καταλάβει πέντε κτίρια του ίδιου Πανεπιστήμιου μέσα στα οποία κλείστηκαν για βδομάδες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους δεσμούς του Columbia με τη στρατιωτική έρευνα και τα σχέδιά του να εγκαταστήσει γυμναστήρια σε ένα δημόσιο πάρκο στο Χάρλεμ. Οι διαδηλώσεις αυτές ξεκίνησαν τρεις εβδομάδες μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ο φοιτητικός αυτός ξεσηκωμός οδήγησε σε μία από τις μεγαλύτερες μαζικές συλλήψεις στην πόλη της Νέας Υόρκης, με εκατοντάδες φοιτητές να τραυματίζονται και 700 να συλλαμβάνονται. Μήπως λοιπόν η ιστορία επαναλαμβάνεται;
Οι κατασκηνώσεις των φοιτητών στα campus απλώνονται στη χώρα σαν πυρκαγιά – «απελευθερωμένες ζώνες» τις αποκαλούν οι διαδηλωτές – με κύρια αιτήματα να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα, την απόσυρση των επενδύσεων των αμερικάνικων πανεπιστημίων από το Ισραήλ και τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες που έχουν σχέση με αυτό και την αμνηστία των φοιτητών που έχουν συλληφθεί ή αποβληθεί από το Πανεπιστήμιο.
Αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Από τις πρώτες μέρες του πολέμου στη Γάζα, γίνονται μεγάλες διαδηλώσεις στη χώρα, από φοιτητές, νεολαία και εργαζόμενους. Σε διάφορα Πανεπιστήμια της χώρας όσοι τόλμησαν να μιλήσουν υπέρ της Παλαιστίνης αντιμετωπίζονται με σκληρή καταστολή. Την Πέμπτη 18 Απρίλη, 108 φοιτητές συνελήφθησαν μετά από είσοδο της αστυνομίας της Νέας Υόρκης στο Πανεπιστήμιο Columbia καθώς και 20 μέλη του διδακτικού προσωπικού, που είχαν φτιάξει αλυσίδα προστασίας των φοιτητών τους. Στο Πανεπιστήμιο Yale την ίδια μέρα έγιναν 47 συλλήψεις φοιτητών που αρνήθηκαν να εκκενώσουν την κατασκήνωση.
Τη Δευτέρα 22 Απρίλη, το Πανεπιστήμια Columbia αποφάσισε να ακυρώσει τα δια ζώσης μαθήματα και να γίνουν διαδικτυακά. Την Πέμπτη 24 Απρίλη ανακοινώθηκε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα και οι εξετάσεις να γίνουν διαδικτυακά, «λόγω των ανησυχιών που έχουν εκφράσει φοιτητές για την ασφάλειά τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου. Η «τεχνογνωσία» της πανδημίας βοηθά στον κοινωνικό πόλεμο που πηγαίνει χέρι – χέρι με τον στρατιωτικό. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγο μετά την ανακοίνωση ότι παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις με τους φοιτητές για την εκκένωση της κατασκήνωσης για 48 ώρες, και την απειλή της επέμβασης της Εθνοφρουράς μαζί με την αστυνομία της Νέας Υόρκης να πλανάται στον αέρα.
Η καταστολή στο Columbia οδήγησε σε δεκάδες κατασκηνώσεις διαμαρτυρίας σε διάφορα campus, όπως στο Yale, στο MIT, στο Tufts, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, στο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια. Στήνονται αυτοσχέδιες σκηνές, διαδηλωτές κοιμούνται σε sleeping bags, στο γρασίδι, στο κρύο, στη βροχή.
Δεν είναι τυχαίο που οι διαμαρτυρίες αυτές γίνονται στα ελίτ Πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Η διαπλοκή τους με το εβραϊκό λόμπυ είναι τεράστια, γι’αυτό οι αρχές των Πανεπιστημίων αυτών αντιμετωπίζουν με καταστολή κάθε φωνή που υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους καθώς οι Ισραηλινοί επενδυτές απειλούν να αποσυρθούν από αυτά σε περίπτωση που δεν παταχθούν οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις. Από τον Νοέμβριο του 2023, η τρίτη μεγαλύτερη επένδυση του Columbia είναι σε διαμερίσματα AirBnB σε Ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη. Γενικά το Columbia έχει μακρά ιστορία επενδύσεων σε εταιρείες που έχουν σχέση με τον πόλεμο, όπως για παράδειγμα σε εταιρεία υπεύθυνη για την παροχή υπηρεσιών security σε Ισραηλινά σημεία ελέγχου στη Δυτική Όχθη, ενώ στις ΗΠΑ έχει σχέση με τις προσλήψεις προσωπικού σε ιδιωτικές φυλακές και τη λειτουργία των κέντρων κράτησης μεταναστών. Ήδη από το 2002 φοιτητές στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο αγωνίζονται για την «αποεπένδυση» (“divestment”) από το Ισραήλ.
Το Columbia δεν είναι το μόνο Πανεπιστήμιο με τέτοιους δεσμούς με το Ισραήλ. Η Εταιρεία Επενδύσεων του Harvard έχει επενδύσεις της τάξης των 194 εκατομμυρίων δολαρίων σε μία από τις 112 επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τους Ισραηλινούς εποικισμούς. Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το Πανεπιστήμιο George Manson στη Βιρτζίνια έχουν στενή σχέση με εταιρείες όπως η General Elecrtric και η Lockheed Martin, τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής πολεμικού εξοπλισμού στον κόσμο, η οποία προμηθεύει στο Ισραήλ τα αεροπλάνα που κάνουν επιθέσεις στη Γάζα. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το πιο πλούσιο κολλέγιο του Πανεπιστημίου Cambridge, το Trinity College, έχει επενδύσει εκατομμύρια δολάρια σε Αμερικάνικες, Βρετανικές και Ιαπωνικές εταιρείες που έχουν άμεση σχέση με τη γενοκτονία των Παλαιστινίων. Πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η επένδυση στην μεγαλύτερη εταιρεία όπλων του Ισραήλ, την Elbit Systems και στην αμερικάνικη Caterpillar, η οποία κατασκευάζει τις μπουλντόζες που καταστρέφουν τα σπίτια των Παλαιστίνιων, με επενδύσεις του Trinity College ύψους 3,2 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο κατάλογος φυσικά συνεχίζεται. Και αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι στην περίοδο του πιο βάρβαρου καπιταλισμού που ζούμε, αυξάνονται τα πανεπιστήμια που αντί να παράγουν και να προσφέρουν γνώση, γίνονται τεράστιες κερδοσκοπικές επιχειρήσεις βαμμένες με αίμα. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που διαδηλώνουν το ξέρουν πολύ καλά. Και γι’αυτό γίνεται προσπάθεια να καταπνίξουν τις φωνές τους. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα το καταφέρουν…