Μια χαρά την κάνει τη δουλειά της η αστυνομία, τα ΜΜΕ πάλι όχι

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου 

Όταν τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι καταπίνουν… αμάσητο οτιδήποτε βγαίνει από τη ΓΑΔΑ μπορεί να πιστοποιούν τη βαθιά ενσωμάτωσή τους στο κυρίαρχο αφήγημα της εξουσίας, αλλά ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση. Η αρχική πληροφόρηση για τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής στα «100 μέτρα έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων» υιοθετήθηκε αυτόματα ως γεγονός από τα ΜΜΕ, τα οποία ξανά δεν φρόντισαν να προστατευθούν βάζοντας την ένδειξη ότι πρόκειται για «δηλώσεις της αστυνομίας». Έτσι, τις αναπαρήγαγαν ως δικό τους ρεπορτάζ. Λίγες ώρες μετά, αποδείχθηκε ότι ήταν μια ψευδής παράθεση γεγονότων με σκοπό την παραπλάνηση και την προστασία των αστυνομικών του τμήματος. Η αστυνομία όπως και η κυβέρνηση, λοιπόν, μια χαρά την κάνουν τη δουλειά τους. Τα Μέσα Ενημέρωσης όμως όχι, καθώς προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποδείξουν την απόλυτη υποταγή τους στα κέντρα εξουσίας. 

Ας σημειωθεί ότι δεν επρόκειτο για κάποιο από τα μείζονα πολιτικά ή κοινωνικά μέτωπα στα οποία τα ΜΜΕ αισθάνονται πως οφείλουν πάση θυσία να προστατεύσουν το αφήγημα της κυβέρνησης ή να αποκρύψουν γεγονότα και πληροφορίες. Ήταν μία ακόμη γυναικοκτονία, θέμα για το οποίο η πλειοψηφία δημοσιογράφων και ΜΜΕ είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη. Ήταν επίσης είδηση αστυνομικού δελτίου που πληρούσε όλες τις απαιτήσεις της «διασκεδαστικής ενημέρωσης» – είχε έγκλημα, πάθος, αίμα. 

Για αυτούς τους λόγους, τα μίντια πήραν φωτιά αμέσως μετά το έγκλημα. Εμφάνισαν βίντεο από τη δολοφονία, αναπαρήγαγαν την πληροφορία ότι ο φρουρός αστυνομικός είχε καταδικαστεί, ανακάλυψαν το σημείο της δολοφονίας, μόλις τρία μέτρα από την είσοδο του τμήματος, βρήκαν ότι υπήρχαν διαθέσιμα περιπολικά. Κι όταν δόθηκε το πράσινο φως από την ηγεσία του υπουργείου και το Μαξίμου, βρέθηκε και μεταδόθηκε και το ηχητικό από τη συνομιλία του θύματος με την Άμεση Δράση. Η είδηση μπορούσε πια να γίνει σόου και να προσαρμοστεί στις ανάγκες της απαχαυνωτικής ειδησεογραφίας. Οι σοβαρές πλευρές που αφορούν μια ακόμη γυναικοκτονία υποχώρησαν, για να δοθεί χώρος και χρόνος στις κυβερνητικές ενέργειες – την απόλυση των αστυνομικών και τη σκηνοθετημένη δραματοποίηση του φονικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *