H ανασύνθεση της αντιπολίτευσης και η έκδοση της “Ελευθεροτυπίας” από τον Β. Μαρινάκη

Θα εκδώσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης την “Ελευθεροτυπία”; Το ερώτημα αυτό διατυπώνεται δημόσια μετά την έκπληξη εξαγοράς των τριών τίτλων της “Ελευθεροτυπίας” που έβαλε οριστικά λουκέτο το 2014, από την εταιρεία Alter ego έναντι 8,1 εκατ. ευρώ. Δεύτερη έκπληξη ήταν η μάχη που δόθηκε σε έναν πλειστηριασμό με αρχική τιμή 378.000, με τον Δημήτρη Μελισσανίδη ο οποίος επίσης τους ήθελε. Η δική του προσφορά έφθασε τα 7,7 εκατ. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι στην αγορά δεν περιλαμβάνεται το πολύτιμο αρχείο της εφημερίδας.

Εκτιμήσεις από το ρεπορτάζ μίντια καταγράφουν μια ενδιαφέρουσα πτυχή στον επιχειρηματικό ανταγωνισμού πολιτικής επιρροής. Στόχος της αγοράς ήταν να μην μεταβιβαστούν οι ιστορικοί τίτλοι στο επιχειρηματικό γκρούπ Μελισσανίδη. Από την πλευρά του κατέχει τη “Ναυτεμπορική” και είναι κοινό μυστικό πως αναζητά κανάλι ελεύθερης λήψης.

Καθώς η “Ελευθεροτυπία” ήταν συνυφασμένη με την ιστορία της λεγόμενης “κεντροαριστεράς”, της αντιπολίτευσης στον Τύπο στις κυβερνήσεις της δεξιάς, η διασύνδεση της επιχειρηματικής μάχης στην απόκτηση των τίτλων με τις κινήσεις που γίνονται στο χώρο του διαλυμένου ΣΥΡΙΖΑ είναι ορατή. Και ο έλεγχος ενός Μέσου με την παράδοση της “Ελευθεροτυπίας” θα σήμαινε και έλεγχο ή επιρροή στις όποιες διαδικασίες γίνονται για την ανασύνθεση του πολιτκού χώρου της αντιπολίτευσης.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι ο Β. Μαρινάκης που υποστηρίζει σθεναρά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πρόσθεσε στο “μπαούλο” των ΜΜΕ τους τελευταίους τίτλους της λεγόμενης “δημοκρατικής παράταξης” και πολλές είναι οι φωνές που πιέζουν για την έκδοση της εφημερίδας. Πριν ή μετά τις εκλογές, θα φανεί σύντομα, αυτό που είναι βέβαιο είναι πως η επανέκδοση της στοχεύει στην άμεση σύνδεση με τη “δημοκρατική παράταξη” και την κοινοβουλευτική παρουσία της. Η παρέμβαση του διευθυντή ψηφιακών Μέσων της Alter ego Λ. Χαραλαμποπούλου πρόσφατα είναι χαρακτηριστική για τους στόχους του μιντιάρχη εφοπλιστή…

Ο θόρυβος που αρχικά προκλήθηκε ήταν λογικό να αφορά στην υπερσυγκέντρωση τίτλων ΜΜΕ και τις επιπτώσεις της στον έλεγχο της ενημέρωσης από τη μιντιακή εταιρεία του εφοπλιστή Β. Μαρινάκη, ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός και εταίρο ή μέτοχο σε πληθώρα εταιρειών, από το τζόγο έως και τα περίπτερα. H Alter ego κατέχει το Mega, το Radio 104,6, το “Βήμα” και “Νέα” καθώς και τουλάχιστον 10 ιστοσελίδες. Στην επιρροή της βρίσκεται το συγκρότημα των “Παραπολιτικών” με δυο ακόμη εφημερίδες, ένα ραδιόφωνο και τουλάχιστον 8 ιστοσελίδες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *