Κρίσιμη η σημερινή δεύτερη ημέρα της δίκης Τζούλιαν Ασάνζ στο Λονδίνο για το εάν θα μπορέσει να ασκήσει έφεση ενάντια στην απόφαση έκδοσης του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την Ελλάδα τη δίκη παρακολουθεί η δημοσιογράφος Λαμπρινής Θωμά, απεσταλμένη του the press project. Σε βάρος του Ασάνζ υπάρχουν 17 κατηγορίες για κατασκοπεία που θέλουν να τον δικάσουν για τη δημοσιοποίηση τεράστιου όγκου διαβαθμισμένων και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ στον ιστότοπό του, WikiLeaks. Αν η τελική απόφαση είναι εναντίον του Ασάνζ, οι δικηγόροι του σχεδιάζουν να ασκήσουν έφεση, αν και μια ευνοϊκή απόφαση μπορεί να μην έρθει εγκαίρως ούτως ώστε να γλιτώσει την έκδοση. Στους υποστηρικτές του Ασάνζ περιλαμβάνονται η Διεθνής Αμνηστία, όμιλοι μέσων ενημέρωσης και πολιτικοί όπως ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα ψήφισε υπέρ μιας πρότασης που καλεί για την επιστροφή του στην Αυστραλία.
Τις ανταποκρίσεις της μπορείτε να διαβάζετε εδώ στη σελίδα του thepressproject
H χθεσινή πρώτη ημέρα της δίκης
Το πρώτο μέρος της υπόθεσης που εκδικάστηκε σήμερα, ενώπιον της δικαστού Λαίδης Βικτώριας Σαρπ και του δικαστή Τζόνσον, είναι σημείο σταθμός στην διεθνή προσπάθεια για την απελευθέρωση του ιδρυτή των Ουίκυληκς, Τζούλιαν Ασανζ. Η υπόθεση αφορά στην προσφυγή της ομάδας δικηγόρων του Ασάνζ με την οποία ζητείται να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ αλλά να του δοθεί το δικαίωμα να προσφύγει σε ανώτατα βρετανικά (και ευρωπαϊκά, αναγνωρισμένα από τη Βρετανία) δικαστήρια και να ακυρωθούν οι προηγούμενες αποφάσεις.
Είναι η κατακλείδα δύο προηγούμενων δικαστηρίων, των οποίων οι αποφάσεις ζητείται να απορριφθούν από τους δικηγόρους του δημοσιογράφου. Η πρώτη απόφαση, της δικαστού Βανέσσα Μπαράιστερ, που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2021, ήταν κατά της έκδοσης του Ασανζ, αλλά μόνον για λόγους υγείας και τον κίνδυνο αυτοκτονίας, και άρα αποδεχόταν όλο το σκεπτικό της προσφυγής των ΗΠΑ. Είναι μια απόφαση που αμφισβητείται ακριβώς λόγω του σκεπτικού της. Η προσπάθεια είναι να κηρυχθεί άκυρη, γιατί «είναι λάθος», όπως τονίστηκε και γιατί «δεν έλαβε υπόψιν το Ευρωπαϊκό Δίκαιο», και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δείχνουν ότι οι αιτιάσεις των ΗΠΑ δεν έχουν έρεισμα στην Ευρώπη. Βασική προσπάθεια, σήμερα, ν’ αποδειχθεί ότι και βάσει του βρετανικού δικαίου, και βάσει του ευρύτερου ευρωπαϊκού, η έκδοση του Ασσανζ είναι παράνομη.
Ο ίδιος ο Τζούλιαν Ασσανζ, στον οποίο δεν είχε επιτραπεί να παρακολουθήσει εντός του δικαστηρίου την εκδίκαση, αλλά του είχε παραχωρηθεί σχετικό λινκ, ήταν ασθενής και δεν έκανε χρήση αυτού του λινκ.
Η δίωξη του Ασσανζ γίνεται γιατί άσκησε το δημοσιογραφικό επάγγελμα όπως το ασκούμε όλοι οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο, τόνισε, παίρνοντας πρώτος τον λόγο, ο κύριος εκ των υπερασπιστών του, Εντουαρντ Φιτζέραλντ. «Διώκεται γιατί προέβη στη συνήθη δημοσιογραφική πρακτική της συλλογής και δημοσίευσης απόρρητων πληροφοριών, πληροφοριών που είναι αληθείς και μάλιστα προφανούς και σημαντικού δημοσίου συμφέροντος» είπε, για να προσθέσει αργότερα πως πρόκειται για «νομικά άνευ προηγουμένου δίωξη» που οδηγεί σε «κατάφωρη άρνηση δικαιοσύνης» εάν εκδοθεί ο Ασσανζ.
Ο δεύτερος δικηγόρος του Ασανζ, που πήρε το λόγο, ο Μάρκ Σάμμερς, χαρακτήρισε την όλη υπόθεση ως «υποδειγματικό παράδειγμα κρατικής εκδίκησης για την έκφραση πολιτικών θέσεων», θέμα που η δικαστής Μπαράιστερ «δεν έλαβε υπόψιν γιατί αν το ελάμβανε θα ήταν μοιραίο για την απόφασή της».
Θυμίζουμε ότι στη σημερινή διαδικασία θα τοποθετηθεί η πλευρά των ΗΠΑ, για να υποστηρίξει τους λόγους για τους οποίους επιμένει στην έκδοση και στο “άμεμπτο” οπως ειπαν των δύο προηγούμενων δικών/ αποφάσεων.
Η συνέχεια της ανταπόκρισης εδώ